Loopbaan

6 boeken waarmee jij slimmer & productiever werkt in 2017 [must-reads]

0

2017 staat alweer voor de deur en dat betekent: tijd voor goede voornemens! Nu heb ik het niet over persoonlijke goede voornemens, maar over werk-voornemens. Want wie heeft nou niet op de agenda voor 2017 staan om écht efficiënt te gaan werken? Misschien wil je in 2017 meer impact hebben binnen je organisatie. Of wil je gewoon iets vaker ‘nee’ zeggen. Hoe je dat doet? Schrijver en trainer Arjan Broere tipte mij over de beste boeken om deze voornemens nou echt waar te maken. Met zijn boeken-aanraders komt dat wel goed, snel lezen dus!

Wie is Arjan Broere?arjan-boeken

”Ik ben gecertificeerd als master-trainer Getting Things Done (GTD). Naast training en coaching verzorg ik ook webinars, artikelen en trainingsmaterialen over alles wat te maken heeft met Getting Things Done. GTD helpt je om op een ontspannen manier productief te zijn. Daarnaast heb ik verschillende boeken geschreven over je inbox beheren, lifehacking en het nieuwe werken.”

Volgens mij helpt het om zowel te werken aan een mooi, ambitieus, inspirerend doel als ook aan allerlei praktische handigheden om dat doel om te zetten naar een reeks concrete, alledaagse gewoonten. Wie die brug kan slaan, die werkt aan bestendige verandering. – Arjan Broere

Hoeveel boeken staan er in jouw kast?

”In de huiskamer zijn twee wanden aan boekenkasten en onlangs heb ik voor het eerst in jaren wat boeken weggedaan. Er zijn dus veel boeken in huis. Ik heb Nederlands gestudeerd, dus vooral veel letterkunde en romans. Op de universiteit las ik vooral veel over management en organisatie en tijdens mijn werk als trainer veel over productiviteit, slimmer werken, het nieuwe werken en gewoonten.

Ben je een alledaagse lezer of vakantielezer?

”Allebei. Ik lees ook nauwelijks meer fictie. The Circle en The Martian waren de laatste jaren de enige uitzonderingen, dus voor zowel thuis als onderweg is het dezelfde interesse.”

Boek of e-reader?

”Ik koop nog wel fysieke boeken om bijvoorbeeld tijdens trainingen op een leestafel te leggen, maar het liefst lees ik op een iPad om meteen aantekeningen te maken die ik makkelijk kan verwerken. Gezien het vele autorijden luister ik ook boeken via Audible. Een nadeel hiervan is dat je geen inhoudsopgave of index krijgt en bookmarken erg gebrekkig gaat. Luisteren is ook wat trager dan lezen, maar het maakt autoritjes aangenaam.”

boeken-ebooks-en-audioboeken

De iBooks, audioboeken én boekenkasten van Broere. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Welke boeken moet je voor (of in) 2017 écht lezen?

”Een nieuwjaar is een mooie aanleiding voor een terug- en vooruitblik. Wat wil je in het nieuwe jaar anders doen? Wat kan beter, leuker of pittiger? Het is verleidelijk om op de toppen van je energie allerlei voornemens te maken, maar de kunst is ze naar gedrag om te zetten. Zo houd je je goede voornemens ook vol op een gure maandagochtend in februari met een lichte verkoudheid onder de leden. Volgens mij helpt het om zowel te werken aan een mooi, ambitieus, inspirerend doel als ook aan allerlei praktische handigheden om dat doel om te zetten naar een reeks concrete, alledaagse gewoonten. Wie die brug kan slaan, die werkt aan bestendige verandering.”

getting-things-done1. Getting Things Done – David Allen

”Om controle en overzicht over je werk te hebben, is er wat mij betreft één basisboek: Getting Things Done. De kunst van stressvrije productiviteit van David Allen. Miljoenen lazen het. Velen gebruiken het deels of geheel. Velen willen er meer mee en zoeken naar manieren om de vijf stappen van GTD dagelijks te gebruiken. Het boek is aards en praktisch met concrete instructies voor je dagelijks leven en tegelijk vol manieren om perspectief toe te voegen en reflectie te doen over jouw leven.”

2. Diep Werk – Carl Newportdiep-werk

”Eén punt waar velen van ons iets in te winnen hebben, is het omgaan met afleidingen. Ik kan als geen ander lol hebben met Facebook-posts, een tv-programma vooral interessant vinden met de Twitter-feeds erbij en mag graag in WhatsApp-groepen bijdehand doen. Maar er is ook tijd voor echt werk, diep werk. En dat is lastiger dan ooit. Het boek Diep werk van Carl Newport is een compromisloze aansporing om als kenniswerkers echt waarde toe te voegen en werk te doen dat geen robot of algoritme kan. Dat betekent afleidingen uitbannen, veel vaker ‘nee’ zeggen, regelmatig je terugtrekken en lange blokken aan één taak of project werken. Lees Diep Werk – Werken met aandacht in een wereld vol afleiding van Carl Newport en zorg dat je in 2017 echt toegevoegde waarde levert.”

ontketen-je-brein3. Ontketen je brein – Theo Compernolle

”En als je dan toch bezig bent je werkgewoonten breinvriendelijker te maken, dan kun je niet zonder de inzichten van Theo Compernolle in Ontketen je brein – Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen. Stop met multi-tasken, slaap goed, voorkom voortdurende stress, werk niet in brein-vijandige kantoren. Wat je ook wil in 2017, het vraagt in elk geval een ‘ontketend’ brein en oog voor productiviteitsverlies door de fenomenen die Compernolle kleurrijk beschrijft. En lees vooral ook de praktische adviezen om bijvoorbeeld je mail in toom te houden.”

4. Rework: minder is meer – Jason Fried & David Heinemeier Hanssonrework

”Een nieuw jaar vraagt ook om zaken eens anders aan te pakken. Met gewoonten en vanzelfsprekendheden te breken. Newport vraagt je om te kiezen voor Diep Werk en is daar helder in. Zeker zo helder en prikkelend zijn Jason Fried & David Heinemeier Hansson in Rework – Minder is meer. Een nuchter pleidooi om niet teveel uren te werken, goed te slapen, tijd te besteden aan niet-werk zaken en aansporingen om jouw unieke toon te vinden en echt een stempel te drukken (make a dent!). In korte essays lees je hoe de oprichters van Basecamp werken.”

de-kracht-van-nee5. De kracht van nee! – William Ury

”Nieuwe voornemens vragen vaak dat je dingen anders gaat doen. Dat betekent nogal eens ‘nee’ zeggen. Voor degenen die dat lastig vinden is er De kracht van nee! – Positief nee! zeggen om tot ja! te komen van William Ury (ebook). Ury heeft wereldfaam gekregen met het onderhandelboek Getting to Yes (samen met Fisher en Patton). In De kracht van nee! laat Ury zien hoe je overtuigd en diplomatiek nee zegt en tegelijk het gesprek openhoudt. Een interessante mix om zowel onverzettelijk te zijn als beweeglijk. Het boek is al enkele jaren oud, maar geenszins gedateerd.”

lifehacking6. De kleine Lifehacking voor Dummies – Arjan Broere

”En als ik zo onbescheiden mag zijn om een eigen boekje aan te raden: bespaar jezelf tijd door eenvoudige slimmer te werken-tips, oftewel lifehacks. Lees De kleine Lifehacking voor Dummies om een reeks handigheden te lezen die je helpen tijd te besparen en het spannende gevoel te geven iets net even handiger te doen dan voorheen.”

Zijn er nog boeken die je zelf nog graag wil lezen?

”Ja, altijd. Op een stapel ligt te wachten Nudge van Thaler, Kairos van Joke Hermsen, Social Engineering van Hadnagy. In Audible staat The Obstacle is the Way van Holiday klaar, zodra ik Search inside yourself uit heb. En daarna nog veel meer titels.”

Heb jij nog boekentips voor 2017? Laat het me weten in een reactie.

* Alle linkjes naar boeken zijn affiliates.