Conversie

Zo leer je als webdesigner van print [3 lessen]

0

Met de opkomst van digitale media zijn designs voor print, zoals in tijdschriften, een steeds minder grote inspiratiebron voor designers. Webdesigners lijken zich vooral met elkaar te vergelijken en kijken weinig buiten hun eigen straatje. Dat is zonde, want er valt nog veel van old school print te leren! Daarom hier: 3 lessen die webdesigners kunnen leren van print.

1. Consistentie en continuïteit

Consistentie en continuïteit zijn belangrijker voor het menselijk brein dan het lijkt, ook bij webdesign. Consistentie is niet voor niets één van de beïnvloedingstechnieken van Cialdini. In tijdschriften is die zekere vorm van consistentie en continuïteit dan ook aanwezig, ondanks dat elke pagina er anders uitziet. Creative Blog legt uit waar dit belang vandaan komt.

Het is belangrijk dat je website vertrouwd voelt voor je bezoekers. Dit heeft te maken met dat mensen in eerste instantie dingen perifeer, dus niet rationeel, verwerken. Je gut feeling moet goed zijn, en die wordt sterk beïnvloed door het design. Een heftige lay-out met verschillende lettertypes en -groottes is verwarrend. Ook zijn verschillende functies op elke pagina frustrerend, omdat de bezoeker dan elke keer opnieuw uit moet zoeken hoe je systeem werkt.

Juist een redelijk ‘simpel’, overzichtelijk ogend website-design creëert een positieve gut feeling. Ook zou je je besturingssysteem consistent kunnen maken met die van andere websites. Het voordeel hiervan is dat je bezoekers nu al weten hoe je website werkt. De titel van het boek van Steve Krug (aff.) luidt niet voor niets ‘don’t make me think: a common sense approach to website usability’.

tijdschriften

2. Kleur

Kleur is het eerste dat opvalt en de aandacht trekt, of het nou om brochures of websites gaat. Het bepaalt direct de uitstraling van je merk. Kleur kan je design dan ook maken of breken: je kunt dingen mooi uitlichten, maar bij de verkeerde keuze kan iets ook onleesbaar worden of de verkeerde betekenis krijgen.

Met kleur moet je dus zorgvuldig omgaan, omdat het één van de grootste factoren is die de eerste indruk creëert: bedenk van tevoren goed wat je wilt uitstralen als organisatie, en dus op je website. Herziening is zeker ongewenst. Een subtiel verschil, bijvoorbeeld bordeauxrood of felrood, kan al verschillende merkimago’s veroorzaken.

3. Structuur

De structuur van een pagina kan een ontzettende aanzuigingskracht hebben. Het doel ervan is natuurlijk vooral om dingen uit te lichten, de aandacht er naartoe te trekken en je identiteit te laten zien. Deze drie dingen probeer je voor elkaar te krijgen met de perfecte combinatie van kleur, afbeeldingen en tekst. Op die manier verhoogt het, als het goed is, de effectiviteit en kwaliteit van je website.

In principe is het verschil tussen tijdschriften en webdesign op dit gebied niet erg groot. Een goed ontwerp voor de structuur van je webdesign is, net als die van een tijdschrift, echt een skill die je niet zomaar uit een boekje kunt leren. Toch helpt Smashing Magazine je goed op weg, maar ik raad je vooral aan om geïnspireerd te raken met de voorbeelden die Awwwards.com op een rijtje heeft gezet. Succes!

Print als inspiratie: een vierde les

Een vierde les van printdesign heeft te maken met dat er bij print geen weg terug is: het moet in één keer goed zijn, omdat er geen mogelijkheid meer is tot aanpassing. Deze gedachte levert voordelen op. Welke? Je leest ze op Website Magazine.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.