Customer experience

Waarom niet-geoptimaliseerde sites boven jou eindigen in Google

0

Het is het meest frustrerende fenomeen voor hen die veel tijd en moeite in de optimalisatie van hun website steken. Overduidelijk niet-geoptimaliseerde websites, die toch op meerdere zoekwoorden boven jou komen te staan in Google! Hoe is het mogelijk dat, zonder dat het zoekwoord ook maar één keer op de pagina voorkomt, deze website toch boven jou staat? Hoe kan het dat een website met slechts 100 backlinks op nummer één staat, terwijl jij met ruim 10.000 inkomende links op positie zes bungelt? In dit artikel geef ik je 5 verklaringen.

Waarom kan een, op het eerste oog niet-geoptimaliseerde website (qua content, autoriteit en user experience), toch boven jou staan in Google?

1. Een hogere click through rate

Vergeet termen als keyword density of PageRank. Dit zijn achterhaalde termen die voorheen als algemene leidraad werden beschouwd door Google in de manier waarop zij een website beoordeelden. Dit waren toentertijd (primitieve) manieren om te beoordelen of de inhoud van een website wel overeenkwam met hetgeen personen zochten.

Tegenwoordig is het algoritme van Google veel verder. Het neemt niet klakkeloos de zoekvraag van een persoon over, maar het interpreteert deze. Een manier om de kwaliteit van een pagina te beoordelen, is door naar de click through rate (CTR) te kijken.

Als Google 500 mensen naar een website stuurt, maar 495 van deze bezoekers verlaten de website al na een paar seconden, dan zal deze website waarschijnlijk niet betrouwbaar zijn. De zoekmachine wil niet dat het de volgende 500 (be)zoekers ook ‘verraadt’ door ze naar een onbetrouwbare website te sturen. En daarom brengt het deze website weer een stukje omlaag in de zoekresultaten. Een website waar bezoekers langer op blijven en waar bezoekers flink doorklikken, zal waarschijnlijk wél interessant zijn. Deze website zal logischerwijs omhoog worden gebracht.

Zo kan het dus voorkomen dat een website op het eerste oog niet geoptimaliseerd lijkt, maar wel boven jou staat. De kans is in dit geval aanwezig dat deze website een hogere CTR heeft en een lagere bounce rate.

Het is dus zaak voor jou om te zorgen dat bezoekers langer op je website blijven en meer pagina’s bezoeken. Zorg ervoor dat je direct antwoord hebt op de vragen van je bezoekers en dat het design van je website toegankelijk is.

2. Een hogere domeinautoriteit en langer bestaand domein

Een website die al jaren bestaat, heeft meer aanzien dan een website die net pas uit de grond is gestampt. Als  jouw website pas enkele maanden bestaat, moet je van goeden huize komen om dat ene domein dat al jaren bestaat te verslaan.

Met elke bezoeker die een website krijgt, kent Google deze website een minuscuul stukje autoriteit toe. Een website die al jaren bestaat, heeft talloze bezoekers ‘over de vloer gehad’ en dus een flink stuk autoriteit van Google gekregen. Een domein dat al jaren bestaat, zal daarbij waarschijnlijk ook meer backlinks hebben dan jij. (In punt 3 vertel ik meer over het belang van backlinks.) Tegenwoordig let Google steeds meer op factoren als het aantal bezoekers en het zoekgedrag op een website, maar old school factoren als backlinks tellen ook zeker nog mee voor Google, al dan niet op een andere manier.

backlinks

Al met al is dit een kwestie waar je niet heel veel invloed op uit kunt oefenen. Er is geen andere optie dan geduld te hebben en ervoor te zorgen dat jij je concurrenten op andere onderdelen verslaat.

3. Relevanter en natuurlijker gegenereerde backlinks

Een mooi bruggetje naar het belang van backlinks tegenwoordig. Hierboven beschrijf ik de probleemstelling al kort: hoe is het mogelijk dat een website met 100 backlinks boven jou staat, terwijl jij meer dan 10.000 backlinks hebt?

Backlink-relevantie

Je kunt nog zoveel inkomende links hebben, met ieder een flinke autoriteit, maar als deze links geen raakvlakken hebben met dat wat op je website is te vinden, zal je website alsnog niet scoren. De partij die boven jou staat, zal misschien helemaal niet zoveel backlinks hebben. De backlinks die zij hebben, zijn echter wel relevant. Zij hebben daarbij een anchortekst die met jouw onderwerp te maken heeft en zijn afkomstig van een website die raakvlakken heeft met die van jou. Om je een idee te geven hoe je de anchorteksten van je website kunt verdelen, geef ik je hieronder een voorbeeld.

wordcloud

Een goede tool om de backlinks van je concurrenten op relevantie te beoordelen, is Majestic. Deze tool analyseert niet alleen de autoriteit van een URL, maar ook de ‘topics’ van deze URL.

Natuurlijk backlink-profiel

Als er iets is waar Google een hekel aan heeft, is het onnatuurlijke SEO. Iedereen doet het, maar eigenlijk wil Google het niet. Dit geldt ook bij het opbouwen van je backlink-profiel. Als er van de ene op de andere dag ineens 10.000 backlinks naar één website verwijzen, zal er iets niet helemaal in de haak zijn.

De backlinks die jouw concurrent heeft, zijn zorgvuldig in de loop der jaren opgebouwd. Elke dag komen er een paar links bij en gaan er een paar links vanaf. Ditzelfde geldt voor het soort links. Niet iedere link is bijvoorbeeld een ‘follow’. Een natuurlijk backlink-profiel heeft ook links met het HTML-attribuut rel=’nofollow’. Met een ‘nofollow’ zeg je tegen Google dat het de link niet hoeft te volgen. Op papier wordt er geen linkjuice doorgegeven (hierover later meer), maar bezoekers kunnen de link wel aanklikken.

Als jij een backlink-profiel op wil bouwen die het profiel van je concurrent overstijgt, heb je met een aantal zaken rekening te houden:

  • Maak niet in één dag duizenden links aan, maar verspreid ze over meerdere dagen, weken en maanden. Blijf bovendien steeds nieuwe links zoeken.
  • Zorg voor een natuurlijke verhouding tussen follow-links en no follow-links.
  • Zorg voor anchorteksten die raakvlakken hebben met hetgeen op jouw website is te zien.
  • Genereer niet alleen in-tekst-links, maar ook links vanuit afbeeldingen of banners.
  • Verwijder eens in de zoveel tijd overtollige links die niets met jouw website te maken hebben of simpelweg een slechte autoriteit hebben. Dit doe je met de Disavow Tool van Google.

4. Beter georganiseerde sitestructuur

Ook al heb je nog zo’n enorme autoriteit voor je website opgebouwd, als deze linkjuice verkeerd of helemaal niet wordt verdeeld, zullen de onderliggende pagina’s niet scoren. Dit werkt ook andersom, als je een heldere websitestructuur hebt, kun je zonder een enorm aantal backlinks alsnog scoren in Google. Probeer de broodkruimelstrategie en het toevoegen van interne backlinks vanuit navigatiedoeleinden even overboord te gooien en houd rekening met onderstaande uitleg.

Autoriteit vanuit externe backlinks wordt ook wel linkjuice genoemd. In het Nederlands zullen we dit even makkelijk vertalen naar ‘water’. Het water wordt aangeleverd vanuit externe waterleidingen en opgeslagen in een reservoir (de homepagina). Je hebt niet alleen externe waterleidingen nodig, maar ook interne waterleidingen. Dit zijn je interne links. Als er geen waterleidingen naar een pagina op je website lopen, zal deze ook geen water ontvangen en dus niet scoren in zoekmachines. Elke pagina heeft minimaal één waterleiding nodig die naar de pagina toeloopt.

Het is niet alleen belangrijk dat elke pagina linkjuice ontvangt van een andere pagina. Het is ook belangrijk dat elke pagina een uitgaande link heeft die naar een andere pagina op de website verwijst. Op deze manier ontstaan er geen doodlopende wegen en gaat er niet onnodig linkjuice verloren.

browser

5. Hogere kwaliteit content

Logischerwijs valt of staat iedere website met de content. Hoe wil je scoren op een bepaalde zoekterm als deze term nergens op je website is terug te vinden? Toch kan het zijn dat je concurrent op positie één staat op een bepaalde zoekterm, terwijl deze zoekterm niet één keer op de pagina voorkomt. Klinkt tegenstrijdig, toch?

De reden dat je tegen deze kwestie aan kunt lopen, is dat Google verder is dan voorheen. Hierboven heb je al kunnen lezen dat Google een zoekterm niet klakkeloos overneemt, maar deze op semantische wijze interpreteert. Zo weet de zoekmachine wanneer jij op Apple zoekt, je waarschijnlijk op zoek bent naar een laptop of smartphone, en niet naar een stuk fruit. Dit doet het door naar context te kijken. Laten we even een extreem scenario schetsen:

Als op een pagina over technologie, Iphone 5, scherm, app, foto’s en functies wordt verteld, kan Google afleiden dat het hier met Apple te maken heeft, zonder dat de bedrijfsnaam ook maar één keer voorkomt.

Eenzelfde iets kan het geval zijn met je concurrent. Alhoewel het zoekwoord misschien niet één keer voorkomt op de pagina, kan Google toch afleiden wat de organisatie doet en het boven jou plaatsen. Voor jou dus zaak om in je content niet alleen letterlijk het zoekwoord overal te verwerken, maar gebruik te maken van LSI (Latent Semantic Indexing)-termen, zodat Google beter de context kan bepalen.

SEO: subtiliteit en natuurlijke optimalisatie

Al met al zijn er verschillende redenen waarom een op het eerste oog niet-geoptimaliseerde website toch boven jou kan staan. SEO draait tegenwoordig meer en meer om subtiliteit en natuurlijke optimalisatie, waardoor de website op het eerste oog niet altijd geoptimaliseerd lijkt. Het tegendeel is vaak het geval. Zo hebben ze bijvoorbeeld een hogere click through rate dan jij, een hogere autoriteit, hun externe backlinks beter ingedeeld, de interne juice-verdeling beter voor elkaar of ze maken beter gebruik van gerelateerde zoektermen.

De moraal van het verhaal is om je niet stuk te staren op allerlei regels, maar rekening te houden met je bezoekers. Dit klinkt cliché, maar door het steeds geavanceerder wordende algoritme van Google komt de nadruk steeds meer op bezoekersgedrag te liggen. Heb jij een andere interpretatie van bovengenoemde oorzaken, laat het dan hieronder weten!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.