How to

Nieuw: zo optimaliseer je je Facebook-campagne met automatische regels

0

Ooit wel eens een Facebook-campagne opgezet? Dan heb je je ongetwijfeld ook beziggehouden met het bijsturen en optimaliseren van campagnes. Als online marketeer vind ik het tof om dagelijks bezig te zijn met het meeste rendement uit campagnes halen. Aan de andere kant wordt het steeds meer werk als je werkt met grotere budgetten, meerdere campagnes of adverteert voor meerdere klanten. Hiervoor heeft Facebook onlangs de perfecte oplossing voor uitgebracht: ‘automatische regels’. Een nieuwe feature om iedere campagne automatisch te laten bijsturen met de regels die je van tevoren instelt.

Hoe werken automatische regels in Facebook?

Automatische regels in Facebook stel je zelf samen op basis van resultaten die in Facebook worden weergeven. Deze regels maak je aan de hand van de volgende variabelen:

Regel toepassen op

Je regel kun je toepassen op specifieke campagnes, advertentiesets of advertenties. Het is ook mogelijk om regels toe te passen op alle campagnes, advertentiesets of advertenties.

Actie

De acties die kunnen volgen, als er aan de voorwaarden wordt voldaan, zijn:

 • Uitschakelen
 • Melding verzenden
 • Budget aanpassen (dagbudget of looptijdbudget verhogen/verlagen)
 • Handmatig bod aanpassen

Voorwaarden

Aan één van deze zaken moet voldaan worden, wil de regel uitgevoerd worden:

 • Dagelijkse besteding
 • Frequentie
 • Resultaten
 • Kosten per resultaat
 • Kosten per resultaat van mobiele app
 • Verstreken tijd na maken
 • Kosten per websiteconversie (Facebook-pixel)
 • Kosten per toevoeging aan winkelwagentje
 • Kosten per toevoeging aan verlanglijstje
 • Kosten per voltooide registratie
 • Kosten per gestarte betaling
 • Kosten per lead
 • Kosten per aankoop
 • Kosten per zoekopdracht
 • Kosten per inhoudsweergave
 • CPC (Kosten per link-klik)
 • CPM (Kosten per 1.000 weergaven)
 • CTR (Doorklikpercentage)
 • Looptijdweergaven
 • Weergaven
 • Bereik

Je kunt hier meerdere voorwaarden selecteren. Bij elke voorwaarde kun je kiezen voor ’is groter dan’, ’is kleiner dan’, ’is tussen’ en ‘is niet tussen’.

Hoe maak ik automatische regels in Facebook?

Automatische regels kun je via twee wegen instellen, namelijk via het advertentiebeheer of via de Power Editor. Door in je advertentiebeheer één of meerdere campagnes aan te klikken, komt er automatisch een soort pop-up-menu tevoorschijn waar je de regel kunt instellen:

Facebook regel

In de Power Editor staat er al standaard de optie om een regel te maken:
Facebook regel 2

Door hier op te klikken, kom je bij beide scenario’s in hetzelfde scherm terecht. Hier kun je vervolgens kiezen op welke campagnes je je regel wilt richten en waar deze regel aan moet voldoen. Het spreekt eigenlijk voor zich. In onderstaand voorbeeld heb ik een regel aangemaakt die de campagne stopzet als de gemiddelde frequentie in de afgelopen 30 dagen boven de vijf ligt.

fb-regel-3

Voorbeelden van automatische regels

Om je een beter beeld te geven van de automatische regels in Facebook en de meerwaarde hiervan, werk ik hieronder enkele voorbeelden uit van hoe je dit zou kunnen inzetten:

 1. Je wil voorkomen dat mensen kapot gespamd worden, dus stel je een regel in dat na een gemiddelde frequentie van 5 over de afgelopen 30 dagen je campagne wordt gepauzeerd. Hiermee is meteen een lang verwachte feature mogelijk geworden: een frequency cap. Voortaan hoef je je campagnes dus niet meer te monitoren op frequentie, maar stel je gewoon een automatische regel op frequentie in.
 2. Je wil meer verkeer naar je website realiseren en hebt hier tussen de 0,35 en 0,50 cent per klik voor over. In dit geval kun je meerdere regels instellen. Je kunt ervoor kiezen om je budget te verhogen als je CPC onder je beoogde prijs ligt, zodat je meer klikken kunt realiseren. Daarnaast kun je een regel instellen die je campagne stopzet of dat een melding naar je wordt verstuurd wanneer je CPC boven de 0,50 cent uitkomt.
 3. Je wil via Facebook lead ads minimaal 250 (extra) aanmeldingen realiseren voor je webinar of nieuwsbrief. Je stelt hiervoor een regel in dat je een melding krijgt als het aantal behaald is, maar ook dat de campagne gepauzeerd moet worden als de kosten per lead hoger liggen dan 2,50 euro.

Haal het maximale uit je Facebook-campagne

Vanzelfsprekend zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken, maar het verschilt natuurlijk per product, branche en doelgroep waar je prioriteit ligt en waar je op wil bijsturen. Ik hoop in ieder geval dat je inziet dat deze nieuwe feature zeker een meerwaarde is en het je een stuk makkelijker kan maken om het maximale uit je Facebook-campagnes te halen. Ik adviseer wel om ondanks je automatische regels je campagnes goed in de gaten te houden. Het is heerlijk dat sommige zaken automatisch aangepast worden, maar voor bepaalde details heb je toch echt de persoonlijke touch nodig. 😉

Afbeelding intro met dank aan 123RF.