Social media

Waarom je Instagram Stories moet inzetten voor storytelling

0

Een halfjaar geleden waren velen van ons sceptisch over de toen vers gelanceerde tool binnen Instagram: Stories. Want leek het niet heel erg op Snapchat? En draaide Instagram in beginsel niet om esthetische beelden, in plaats van om de hap-snap-content met foute stickers?

Al snel trokken we bij en somde ik in september al eens de redenen op om Stories te verkiezen boven Snapchat voor het vertellen van jouw (merk)verhaal. We zijn een halfjaar verder en Stories is inmiddels een flink aantal functies rijker. In dit artikel leg ik uit waarom Stories werkt voor het delen van verhalen én deel ik wat de start zou moeten zijn voor jouw en ieder ander verhaal.

Meer tools = meer traffic

img_8704Voor merken wordt Stories steeds interessanter. Sinds het najaar kunnen we naast Boomerang, tijden, locaties en gekke stickers óók accounts mentionen in updates. Dat niet alleen. Geverifieerde accounts kunnen een url toevoegen aan een update, welke in een in-app browser wordt geopend als een volger op ‘meer weergeven’ klikt. Via Stories worden volgers dus direct doorgezet naar een ander online medium, waarop je bijvoorbeeld aankopen kunt doen of een video kunt bekijken.

De traffic naar een website neemt hierdoor gigantisch toe. Het wereldwijde GQ Magazine zegt zelfs 70 procent meer omzet te genereren met Instagram (en in het bijzonder Stories), dan met welk andere social platform dan ook. Daarnaast kunnen we sinds kort ‘live’ video’s streamen, wat de behoefte van volgers om te participeren in de video sterk laat toenemen. We willen erbij zijn. Daarnaast blijkt uit verschillende bronnen, waaronder Business Insider, dat Instagram binnenkort ‘full screen video commercials’ lanceert, waarmee merken korte videoadvertenties kunnen integreren in hun Stories.

De content mengt gemakkelijk met content van vrienden

Wat deze tools interessant maakt, is dat de content gemakkelijk mengt met de content van ‘gewone’ vrienden. Overigens komen de Stories van deze bewuste vrienden altijd vooraan te staan, maar als je lekker doortikt, komen ze vanzelf langs jouw verhaal. Jouw content bevindt zich daarmee in de ‘Community of Interest‘ van jouw doelgroep, waardoor deze native aanvoelt. En dat voelt goed. Voor zowel merk als Insta-consument.

Stories meets Storytelling

Voortbordurend daarop. Voor een merk is Stories ontzettend geschikt voor het integreren van storytellingimg_8777elementen. Het zit ‘m immers in de naam. Maar is dit wel zo en waarom zou het überhaupt relevant zijn om online verhalen te delen? Ik pak de elementen van een goed verhaal er eens bij. Hierboven veronderstel ik al dat de content van een merk in Stories aanvoelt als ‘dichtbij’ en ‘persoonlijk’, doordat de content goed ‘blendt’ met de updates van vrienden.

Een goed verhaal ís persoonlijk en authentiek. Waarden waar met Stories handen en voeten aan kunnen worden gegeven. Dikwijls zien we content voorbijkomen in de vorm van behind the scenes of een korte impressie van hoe het er op de werkvloer aan toegaat. Neem bijvoorbeeld Amayzine (@amayzine), die ons deze weken front row laat meegenieten van alle modeshows tijdens de fameuze Fashion Weeks.

Een sterkere verbintenis

Merken verworden tot personen van vlees en bloed, personen waarmee we ons kunnen identificeren. In navolging hierop nodigt een goed verhaal uit tot participeren. Laat dat nu reuze simpel zijn bij Stories. Je kunt iemand gemakkelijk een privébericht sturen, naar aanleiding van een update. Mijn ervaring is dat ik dat veel sneller doe dan reageren op een gewone Insta-update. Hierdoor heb ik veel vaker een een-op-een-gesprek met merken en personen die ik volg. En ja, dat maakt dat mijn verbintenis met deze mensen en merken sterk. En is ‘verbinden’ niet de essentie van het vertellen van een verhaal?

Zo start je een verhaal met Stories

img_8683Het allerbelangrijkste in het vertellen van verhalen is: focus. Wie ben je, wat wil je jouw volgers daarover vertellen en hoe kunnen volgers dit plaatsen in een breder maatschappelijke context? Hoe kun je steeds een ander verhaal vertellen, met telkens diezelfde kernwaarde(n) als essentie en daarmee relevant zijn voor jouw volgers?

Het gaat om het vereenvoudigen van jouw kernboodschap. Keer op keer, steeds nét even anders. Houd vast aan je kernboodschap en vind deze steeds weer opnieuw uit. Om hierin creatief te zijn en je boodschap verhalend te maken, ontwikkel je scripts die je op Stories wil vertellen. Denk na over de opbouw van een verhaal, wanneer je welke update publiceert (cliffhanger!) en wat uiteindelijk de kernboodschap van het verhaal is. Wees heel concreet in wat je wil doen en ga aan de slag met het visueel vormgeven van je verhaal.

De kernboodschap in vormgegeven verhalen

Een schoolvoorbeeld van een merk dat de contentcreatie voor Stories serieus neemt is @Missguided: een Britse webshop voor vrouwen, met op Instagram 2,1 miljoen volgers. Op hun website lees ik dat ze ‘an empowering, bold and forward thinking online fashion brand zijn, ‘inspired by real life.’ Een webshop met een maatschappelijk streven, namelijk vrouwen in staat stellen om te doen wat ze willen doen ín en mét hun leven. Deze kernboodschap vertalen zij door naar prachtig gecreëerde, maar steeds anders vormgegeven verhalen. En natuurlijk linken zij soms direct door naar hun webshop. Maar met de verhalen die zij delen, inspireren zij volgers en nodigen ze hen uit tot participeren. In een outfit van Missguided, dat dan wel.

Verhalen die volgers laat nadenken over issues. Ja, verhalen verbinden, aankopen volgen.

Hier liggen nog kansen

Goed, Stories heeft de tools in huis om elementen van storytelling te integreren in de content. Toch mis ik vaak een daadwerkelijke verhaallijn in de geplaatste Stories. Een verhaal met een begin, midden, einde. Met een doel, obstakels, een cliffhanger en een zichtbare moraal of kernboodschap. Verhalen die beklijven, verbinden en uitnodigen tot participeren.

Nu blijft het stiekem toch vaak hangen bij het delen van hap-snap-content en rechtlijnige story behinds, om nieuwsgierige mensen zoals ik in hun behoefte te voorzien. Waar blijven de verhalen die niet alleen over het merk zelf, maar juist over breder maatschappelijke onderwerpen gaan? Onderwerpen, waaraan een merk haar eigen betekenis geeft, voortkomend uit idealen en diepgewortelde kernwaarden. Verhalen die volgers laat nadenken over issues. Ja, verhalen verbinden, aankopen volgen.

Hoe gaan jullie deze kans aangrijpen? Laat het me weten in een reactie.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.