Content

5 online videotrends die je in 2017 in de gaten moet houden

0

Januari is al lang en breed voorbij. Sommige goede voornemens zijn gesneuveld, maar het is nog niet te laat voor ontwikkeling en vernieuwing. Het onderwerp van vandaag: wat staat online video nog te wachten in de rest van 2017? 2017 betekent alleen nog maar meer online video voor jong én oud. Niet langer via één scherm, maar het liefst via meerdere schermen tegelijkertijd.

De manier waarop online video wordt ingezet blijft zich ontwikkelen. Wij wagen ons aan het op een rij zetten van online videotrends die je in de gaten moet houden. Nu eens niet een ‘what to watch’-lijst, maar een ‘how to watch’-lijst.

1. Virtual reality

2016 introduceerde al video’s gefilmd in 360 graden. Deze manier van video’s maken en bekijken voegt een nieuwe dimensie van interactiviteit toe, doordat de kijker zelf bepaalt wat er in beeld verschijnt. De kijker staat als het ware midden in de video en navigeert door middel van pijltjes die het beeld verschuiven. Ze kunnen hun blik van links naar rechts en van onder naar boven laten glijden. Voor veel kijkers was en is dit nog steeds een nieuwe manier om online video’s te ervaren.

Voorbeeld van een video in 360 graden

In 2017 zullen er alleen maar meer 360-graden video’s verschijnen en zal er vooral mee geëxperimenteerd worden. Deze video’s leveren mooie content voor de VR-gear die steeds meer in het dagelijkse straatbeeld verschijnt. Maar virtual reality gaat net een stap verder. Het is niet meer nodig om handmatig het beeld te verschuiven. In plaats daarvan kun je als kijker door middel van de gear gewoon om je heen kijken, zoals je dat in het dagelijkse leven ook doet.

Goedkoper en toegankelijker

Virtual reality is nog steeds een beetje the new kid on the block, maar het zal niet lang duren voordat bedrijven en merken het omarmen. Het wordt steeds goedkoper en daarmee steeds toegankelijker, bijvoorbeeld door Google Cardboard. Deze kartonnen bril zorgt voor een laagdrempelige manier om via een smartphone virtual reality te bekijken. Virtual reality trekt kijkers echt in de content die ze bekijken en maakt ze onderdeel van het verhaal achter een bedrijf, merk of product.

Neem als voorbeeld het ontwerpen, bouwen en inrichten van je eigen huis op een nu nog leegstaand kavel. Hoe gaat de ruimte eruit zien? Virtual reality zet de bouwtekeningen in een mum van tijd om in een mooie simulatie, waardoor je al een rondje in je nieuwe huis kunt lopen, nog voordat het is gebouwd.

Accepteer cookies

2. Kort maar krachtig?

Ieder bedrijf beheert tegenwoordig wel één of meerdere socialmedia-kanalen om nieuws op te delen. Beeld en vooral video doet het erg goed doet op social media, omdat deze bewegende beelden direct de aandacht trekken als gebruikers langs hun tijdlijn scrollen. Het is hierbij nog wel zoeken naar de juiste lengte van de video.

De trend leek te gaan richting hoe korter, hoe beter. Echter, een verrassend onderzoek laat zien dat advertenties tussen de 60 seconden en 120 seconden het juist beter deden dan advertenties die korter waren dan 30 seconden. Als we kijken naar de volgende trend, storytelling, is dat echter wellicht helemaal niet zo verrassend. Te korte video’s laten geen ruimte voor een goede opbouw.

Relevantie

Hoe lang je video ook is, relevantie blijft belangrijk. Kijkers willen geboeid blijven door content die past bij hun behoeftes. Vliegtickets.nl heeft dit goed begrepen met hun interactieve video’s over de drie meest gezochte onderwerpen: bagage bijboeken, (online) inchecken en het annuleren en wijzigen van tickets. Door de kijker keuzes te geven tijdens het kijken van de video’s, zorgen ze ervoor dat de kijker alleen informatie krijgt die past bij zijn of haar vraag of situatie.

3. Storytelling

Storytelling is een codewoord dat al een tijdje rondzingt. Een online video is niet langer meer aantrekkelijk als het slechts iets aanprijst of droog een rijtje feiten opsomt. In plaats daarvan willen kijkers graag meegenomen worden in een verhaal. Bijvoorbeeld een fictief verhaal, maar ook persoonlijke verhalen van klanten en werknemers, of een video met een blik achter de schermen. Als een verhaal op de juiste manier wordt verteld, kan het een emotionele snaar raken en een blijvende indruk achterlaten.

Een mooi voorbeeld is een videocampagne van Expedia onder de noemer ‘Victoria’s Insider Guide to London’. Local Victoria neemt daarin de kijker mee naar de leukste plekken in Londen.

Accepteer cookies

Expedia is een reisbureau met als belangrijkste doel dat mensen reizen gaan boeken. Maar de persoonlijke reisvideo’s verwijzen niet direct naar Expedia en verplichten de kijkers tot niets. Ze kunnen tijdens het kijken nieuwe ideeën opdoen voor een volgende reis.

Wat vooral te merken is, is de toename van de kwaliteit van storytelling in online video. Verhalen worden beter uitgedacht en er wordt gezocht naar een exclusieve insteek. Daarbij brengt storytelling het beste in de ontwikkelingen van online video naar boven.

4. En we zijn live!

Social media vergroot het gevoel van betrokkenheid bij een bedrijf, merk of product bij mediagebruikers. Dit gevoel wordt nog groter als er in ‘real-time’ kan worden meegekeken. Er was bijvoorbeeld via Facebook een livestream tijdens de perspresentatie van ‘Wie is de Mol 2017’, met de bekendmaking van de locatie en de deelnemers.

Dat livestream kijkers aanspreekt, blijkt uit cijfers van Facebook die laten zien dat, ten opzichte van reguliere video, er drie keer langer naar live content wordt gekeken. Ook reageren mensen sneller op live video’s en kijkt 1 op de 5 Facebook-gebruikers wel eens een livestream.

Integratie in bestaande kanalen

Eerst werden live video’s vooral gestreamd via specifieke socialmedia-kanalen gericht op online video, zoals Meerkat en Periscope. Nu wordt live video steeds meer geïntegreerd in bekendere kanalen als Facebook, Snapchat en Instagram. En deze investering lijkt zich de komende jaren te gaan terugbetalen. Volgens een onderzoek van Cisco zal het livestreamen van video’s vooral op mobiele apparaten flink toenemen.

Live video kan breed ingezet worden en komt in vele soorten en maten. Ook werkt deze manier van content aanbieden twee kanten op. Aan de ene kant zijn mediagebruikers als eerste op de hoogte van het laatste nieuws en kunnen ze er direct op reageren. Aan de andere kant kunnen bedrijven en merken hier meteen op in springen en mogelijke feedback snel verwerken.

‘Ask me anything’

Een goed voorbeeld van live video is dan ook het ‘Ask me anything’-format. Dit zijn Q&A’s waarbij kijkers interactie hebben met de mensen achter een bedrijf of merk. Make-up merk Sephora zet dit handig in. Het merk gebruikt live video op Facebook voor blokken van 30 minuten waarin experts vragen beantwoorden en tips uitwisselen.

Our #FacebookLive with Jen Atkin of Ouai Haircare and Christophe Robin Paris was a hit. Watch again to find holiday hairstyle inspiration.

Geplaatst door SEPHORA op woensdag 2 november 2016

Accepteer cookies

Dit voorbeeld toont aan dat live video een goede manier is om direct met klanten in contact te komen. Maar er zijn nog zoveel meer toepassingen denkbaar voor live video. Denk aan de combinatie van live met 360-graden video. Hierdoor kunnen klanten aanwezig zijn bij wat zich op dat moment afspeelt bij een bedrijf of merk. Live 360-graden video verkleint zo het verschil tussen een echt gesprek en videochat.

5. Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Naast het feit dat bedrijven en merken social media hanteren, is het nog steeds zeer van belang om contact te onderhouden met klanten en andere geïnteresseerden via e-mail. Door video’s in e-mails te integreren, kunnen deze korter van stof zijn, maar net zo veel informatie bevatten. Tegelijkertijd komen deze video’s bij de meest relevante kijkers terecht en vergroten ze de kans dat lezers doorklikken naar de website of naar één van de socialmedia-kanalen. Hierdoor wordt er via deze e-mails dus meer online verkeer gegenereerd.

Niet alle programma’s ondersteunen het afspelen van video in e-mail. Daarom is het een goede oplossing een thumbnail in de mail te plaatsen, die leidt naar de videolandingspagina. Denk aan Nuon die hun klanten de jaarafrekening per video presenteert. Alle klanten ontvangen een e-mail met een persoonlijke video waarop ze kunnen klikken:

Accepteer cookies

In the end…

Uiteindelijk blijven ontwikkelingen rondom online video lastig te voorspellen. Iets dat vandaag werkt en succesvol is, kan morgen weer achterhaald zijn. Wat we wel weten, is dat online video een blijvertje is en dat er nog genoeg terrein te winnen valt. Vooral door te experimenteren en combineren wordt duidelijk wat het beste werkt.

Dit is onze lijst met trends om in de gaten te houden en uit te proberen dit jaar. Klopt de lijst of hebben we één trend over het hoofd gezien? Vertel ons erover in een reactie of via social media.

Afbeelding header met dank aan 123RF