Online marketing

Nofollow-links: zo voorkom je een penalty van Google

0

De opkomst van bloggers, vloggers en andere online influencers is voor veel merken een mooie kans om relatief goedkoop extra online publiciteit te krijgen. Goed voor branding én linkbuilding. Backlinks zijn goud waard als het gaat om je zichtbaarheid in zoekmachines. Er zijn alleen wel enkele spelregels aan verbonden. Zet backlinks op de juiste manier in en plaats een nofollow-attribuut in de link als er voor een tekst of link betaald is. Zó voorkom je penalty’s van Google.

Nofollow-link: wat is het?

Onlangs schreef ik een artikel over wat online marketeers van PR kunnen leren als het gaat om (creatieve) linkbuilding. Ze zeggen practice what you preach, zelf ging ik dus ook aan de slag met het aanbieden van onze kennis en expertise op het gebied van online marketing in de vorm van gastblogs. Maar kennelijk had ik – als newbie – nog niet alles op het gebied van linkbuilding behandeld in mijn artikel.

‘Ja, we plaatsen soms wel een linkje onder een artikel, maar dat is wel een nofollow.’

Oh.

De nofollow-link. Door Google als volgt gedefinieerd:

Methode waarmee webmasters tegen zoekmachines kunnen zeggen dat ze de links op een bepaalde pagina of een specifieke link niet moeten volgen.

Accepteer cookies

Hiermee is het stiekem een doorn in het oog voor online PR en vooral voor online marketeers. Want – even heel kort door de bocht – waarom zou je veel moeite stoppen in het verkrijgen van online publiciteit als de backlink op de pagina nauwelijks waarde toekent aan je autoriteit in zoekmachines?

De nofollow-link is al in 2005 in de wereld geholpen door Google. De zoekmachinegigant wil graag dat websites op een natuurlijke manier autoriteit opbouwen met eerlijk verdiende links. Als zoekmachines een website crawlen, kunnen ze niet goed herkennen of een link gekocht is. Met die reden wil Google graag dat je een nofollow-link plaatst, zodra het om commerciële content gaat.

Een nofollow-link voorkomt dat er veel waarde wordt toegekend aan de achterliggende pagina. Dit betekent ook dat je bijna geen waarde van je eigen pagina weggeeft. Handig als je regelmatig artikelen plaatst, waarin je veel met links strooit ter informatie.

Om trouwens een misverstand te voorkomen: het plaatsen van een nofollow-link brengt geen schade toe aan de autoriteit van de achterliggende pagina. Het voorkomt alleen dat die pagina extra waarde ontvangt en dat de ranking ervan daardoor flink omhoog gaat. Je verwijdert als het ware een deel van de waarde van de backlink.

Wanneer zet je een nofollow-link in?

Eigenlijk is het vrij simpel: links kopen of verkopen mag niet. Dit valt onder linkuitwisselingsprogramma’s en hiermee manipuleer je het natuurlijk opbouwen van autoriteit. Ik citeer:

Dit geldt ook voor het inwisselen van goederen of services voor links; of het verzenden van een ‘gratis’ product in ruil voor een recensie en een link naar uw site.

Advertorials én review-artikelen waarvoor – op welke manier dan ook – betaald is, hierin moet je officieel gebruik maken van een nofollow-link. Als Google toch een betaalde follow-link op je pagina detecteert, kan dat voor een penalty zorgen. De pagina daalt dan in de index van Google en dat wil je graag voorkomen.

Backlinks zonder nofollow in advertorial

Advertorial van Anderzorg op NSMBL mét backlinks. Hierbij is geen gebruik gemaakt van nofollow.

Hoe voeg je een nofollow-link toe?

Je kunt een nofollow-link handmatig plaatsen in de HTML-code. Je zoekt de link op en voegt daar het kenmerk rel=”nofollow” aan toe.

De <a>-tag ziet er dan als volgt uit:

<a href=" https://www.fingerspitz.nl/diensten/linkmanagement" title="Lees hier 
meer over linkmanagement" target="_blank" rel="nofollow">Linkmanagement</a>

Daarnaast kun je diverse plugins installeren die het kenmerk rel=”nofollow” automatisch aan de link toevoegen.

Creatief linkbuilden: heeft dat nog zin?

Heeft het leveren van content, bijvoorbeeld als gastblogger, of het samenwerken met online influencers dan nog wel zin?

Check sowieso van tevoren even of er een link in je artikel geplaatst wordt en of dit inderdaad een nofollow-link is of niet. Het is wel zo netjes dat de andere partij je hiervan op de hoogte stelt, want kwalitatieve backlinks zijn nu eenmaal heel veel waard. Je kunt het ook zelf controleren: ga met je muis op een link staan en klik met je rechtermuisknop op ‘inspecteren’. De codering verschijnt dan onderin je scherm. Of installeer een nofollow-spotter. Dit is een plugin die links een kleur geeft als ze een nofollow-kenmerk bevatten.

Naar mijn mening hoef je platformen die veelvuldig gebruik maken van nofollow-links niet direct af te schieten. Dit hangt van je contentstrategie en doelstellingen af. Het kan namelijk wel degelijk interessant zijn voor je branding om met sommige platformen en influencers samen te werken. Hoewel Google nauwelijks waarde toekent aan de link en het daardoor bijna geen effect heeft op je autoriteit, worden dergelijke artikelen gewoon gelezen door je doelgroep en levert het je waarschijnlijk wel traffic en naamsbekendheid op.

Nofollow, wanneer wel, wanneer niet?

Probeer een goede balans te vinden in ‘normale’ links en nofollow-links. Als je een langdurige samenwerking aangaat met een gastblogger, en het gaat om niet-commerciële content, dan mag je als blijk van waardering best linken. Met een nofollow-link voorkom je dat je veel waarde van je eigen pagina weggeeft, maar met een normale link spreek je wel je waardering en ‘stem’ uit voor de website waar je naartoe linkt. Zie de link als een aanbeveling en gebruik het ook zo. Zelf wil je tenslotte ook graag dat er backlinks naar jouw pagina’s worden gedeeld.

Maak wel onderscheid tussen ‘eigen initiatief’ zoals gastblogs of aangeboden artikelen en betaalde content zoals advertorials. Bij die laatste kun je een penalty krijgen als je geen nofollow-link plaatst, omdat het om gekochte links gaat.

Bij reviews kun je twee kanten op: schrijf je de review vanuit persoonlijke interesse en heb je het betreffende product zelf aangeschaft? Dan mag je volgens de richtlijnen gewoon linken. Heb je een product gekregen in ruil voor een recensie of krijg je er een andere vergoeding voor? Dan moet je officieel een nofollow-link plaatsen.

Voorbeeld:

  1. Als een webshop met haarproducten een artikel aanbiedt met haartrends zomer 2017, zonder dat ze daar al hun eigen producten in benoemen, kun je best ergens een link plaatsen (die is dan immers ook relevant, kijkend naar de content op de pagina). Bijvoorbeeld: ‘lees hier stap voor stap hoe je een rommelige krul creëert’.
  2. Gaat de webshop met haarproducten een samenwerking aan met bijvoorbeeld een beauty blogger, en wordt er een artikel geplaatst over wanneer je welk haarproduct gebruikt of wordt er een haarproduct gereviewd, dan is het te commercieel en moet je volgens de ‘spelregels’ dus een nofollow plaatsen. Bijvoorbeeld ‘Sea salt spray kun je hier kopen’.

Nog meer lezen over webmasterrichtlijnen en de regels rondom links? Neem dan een kijkje in de Search Console van Google. Of volg Google Webmaster op YouTube voor meer informatieve video’s over nofollow.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.