Loopbaan

11 skills uit de 21st century waarmee jij scoort op je werk

0

21st century skills: een term die je de laatste tijd om de oren vliegt. Gewoon in het Nederlands betekent het de vaardigheden die je in de 21e eeuw wil bezitten. Tenminste als we het SLO (het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling) moeten geloven. Wat houden die 21st century skills precies in? En wat kun jij ermee doen in je werk als marketing- of communicatieprofessional? En klopt het wel dat je deze skills graag wil bezitten? Ik heb het voor je uitgezocht. 

Wat zijn 21st century skills?

Voordat we de diepte in duiken, is het wel handig om te weten waar we het precies over hebben. Het SLO heeft samen met het kennisplein een model ontwikkeld:21st century skills

Zoals je ziet bevat het model 11 competenties die horen bij de 21st century skills. Met andere woorden: dit zijn de vaardigheden die vandaag de dag essentieel zijn. Welke skills voor jou als marketing- of communicatieprofessional belangrijk zijn? Hieronder staan ze op een rijtje met een korte toelichting. Er is ook nog een uitgebreide toelichting.

1. Kritisch denken

Hierbij gaat het om het vermogen om te kunnen denken. Om vervolgens de binnengekomen informatie op waarde weten te schatten. Om er daarna een mening over te vormen. Als jij in de marketing of communicatie zit, is het natuurlijk belangrijk om informatie op waarde te kunnen schatten. Wat is jouw boodschap? Hoe zou dit interessant voor de lezer kunnen zijn? Wat is de toegevoegde waarde? En klopt het wel wat jij wil gaan communiceren? Hoe denk jij zelf over die informatie? Wat is jouw mening daarover? Met andere woorden, gebruik jouw kritisch denkvermogen om de informatie af te wegen. 

2. Creatief denken

Staat ook wel bekend als out-of-the-box denken. Kun jij nieuwe ideeën bedenken? Kun jij een aantal ideeën samenvoegen, zodat je tot een nieuw resultaat komt? Kun jij als marketing- of communicatieprofessional iets bedenken wat nieuw en nuttig is? Hoe verras je jouw publiek? Hoe bereik je jouw ideale klant? Hoe onderscheid jij je of jouw opdrachtgever zich van de rest? Kortom, zet jouw creatieve brein in om vernieuwend te zijn.

3. Probleem oplossen

Iedereen heeft te maken met gedoe en problemen. Ben jij in staat deze te zien en daarop te anticiperen? De teugels in handen te nemen? Hierbij staat het proces boven de oplossing. Dus hoe pak jij communicatieproblemen in de organisatie aan? Hoe zorg jij ervoor dat een campagne slaagt? Hoe ga je om met teksten die niet aanslaan?

4. Computational thinking

What’s in the name? Computers daar heeft het mee te maken. Jouw werk als marketing- of communicatieprofessional is zonder computers of andere apparatuur niet meer voor te stellen. Ben jij in staat om problemen zo om te zetten, dat de computer ermee aan de slag gaat? En weet jij de computer zo in te zetten dat het werkvermindering oplevert? Ik kan me voorstellen dat je marketing- of communicatieprofessional graag gebruik maakt van de gemakken die de automatisering met zich meebrengt. 

5. Informatie-vaardigheden

In deze tijd worden we overspoeld met (digitale) informatie. Ben jij in staat om een heldere boodschap over te brengen? Iets wat de klant of jouw collega direct snapt. Kunnen zij deze informatie kanaliseren, op waarde te schatten en verwerken? Hoe maak jij als marketing- of communicatieprofessional de boodschap helder, zodat de lezer het op weet te pakken? Of zelfs geprikkeld wordt om actie te ondernemen. Een uitdaging in de marketing- en communicatiewereld.

6. ICT-basisvaardigheden

Snap jij de werking van computers en netwerken? Hoe onderhoud jij deze vaardigheid? Ben jij op de hoogte van nieuwste gadgets? Weet jij logische handelingen toe te passen? Ik ga ervan uit dat jij als marketing- of communicatieprofessional daar goed mee uit de voeten kunt. 

7. Mediawijsheid

De media van nu is niet meer de media van vroeger. Dat hoef ik jou als marketing- of communicatieprofessional natuurlijk niet uit te leggen. 

8. Communiceren

Iets wat op jouw lijf geschreven staat. Communicatie, een vaardigheid die iedereen elke dag toepast. Maar hoe doe je dat nu precies? En hoe kan het nog beter? Hoe houd jij de zaag scherp als marketing- of communicatieprofessional?

9. Samenwerken

Het gezamenlijke realiseren van een doel. Dat is wat samenwerken inhoudt. Klinkt makkelijk, maar is dat ook zo? Hoe ga jij samenwerkingen aan als marketing- of communicatieprofessional? Met welke partijen heb je te maken? Maak je heldere afspraken? En wat is nu eigenlijk het echte marketing- en communicatiedoel?

10. Sociale & culturele vaardigheden

De wereld om ons heen verandert. Zo ook de mensen om ons heen. Deze vaardigheid is erop gericht om de omgang tussen mensen met verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden te hebben. Hoe pak jij dat aan als marketing- of communicatieprofessional? Denk hierbij aan het benaderen van verschillende doelgroepen. Welke leefstijl heeft jouw doelgroep? Wat is er van belang in hun cultuur? Welke muziek luisteren zij? Welke taal spreken zij letterlijk en figuurlijk? En hoe kun je daar gebruik van maken?

11. Zelfregulering

Als je deze vaardigheid bezit, dan ben je in staat om zelfstandig aan de slag te gaan en je verantwoordelijkheid te pakken. Klinkt logisch als je een marketing- of communicatieprofessional bent. Je werkt vaak individueel om een gezamenlijke doel te behalen. Weet jij ook dat elke keuze een consequentie heeft?

Vernieuwend?

Zijn deze vaardigheden dan zo vernieuwend? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ze staan in ieder geval mooi op een rij en ze zijn zeker van toepassing. Ik ben zo vrij geweest om er een aantal uit te lichten, die wat mij betreft wat tegenstrijdig lijken.

Kritisch denken vs. Creatief denken

Waar je bij kritisch denken het beoordelingsvermogen volop gebruikt, is dat bij creatief denken uit den boze. Bij creatief denken gaat het allereerst om de kwantiteit om vervolgens wel die keuzes te maken. Wil je kritisch en creatief denken combineren in je werk als marketing- of communicatieprofessional, kies dan de volgende strategie.Kritisch denken VS Creatief denken

Begin met een duidelijk statement. Dat kan een vraag, verlangen of probleem zijn. Vervolgens bedenk je zoveel mogelijk manieren hoe X anders kan. Het beoordelingsvermogen is niet ingeschakeld. Dan hebben we het over kwantiteit. Neem wat incubatietijd, rust. Daarna zet je jouw kritische bril op en onderzoek je de mogelijkheden. Je legt als het ware de randvoorwaarden tegen die lijst met ideeen. Wat is haalbaar? Wat is realistisch? Welke ideeën kunnen we bundelen? Waar gaan we voor? Als je het mij vraagt een mooie combinatie van deze twee skills.

Samenwerken vs. Zelfregulering

Bij het aangaan van een samenwerking streef je beide hetzelfde doel na. Iedereen zet zich in voor diezelfde finishlijn. Maar waar blijft dan het stukje zelfstandigheid en verantwoordelijkheid pakken van zelfregulering? En hoe pak je dat aan als marketing- of communicatieprofessional? Ook hier is weer een mooie combinatie te maken. Ga je samen aan de slag? Onderzoek dan eerst waar jij goed in bent. Wat zijn jouw kwaliteiten? Overzie jij een proces goed? Of ben jij juist actiegericht? Vind je het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan? Ga jij graag de discussie aan? Wil jij het resultaat van te voren hebben vastgelegd?

Kortom voorbeelden te over waar jij goed in kunt zijn. Hoe pas jij dat toe in jullie samenwerking? En hoe past dat bij de kwaliteiten van een ander? Léon de Caluwé heeft het kleurdrukdenken ontworpen. Daarbij heeft hij vijf concurrerende kleuren naast elkaar gezet, die je inzet bij een veranderproces. Welke kleur jij bent? Dat test je hier. Even belangrijk is te weten welke kleur de anderen uit jouw samenwerkingsverband hebben. Combineert dat goed? Of zouden mensen van hun voorkeurskleur moeten wisselen? Meer weten over kleurdrukdenken? Ik schreef er al eerder een artikel over.

Welke skills zijn belangrijk als marketing- of communicatieprofessional?

Als je het mij vraagt moet een marketing- of communicatieprofessional verschillende skills in the pocket hebben, om goed het werk te kunnen uitoefenen. Met stip op 1 staat #8 communicatie. Als je deze skill goed weet in te zetten, al jouw kwaliteiten weet te benutten, dan kan het niet anders dan dat jij steengoed werk aflevert. #2 creatief denken. Niets is zo saai als een stuk tekst lezen wat alleen maar feiten bevat. Je wil graag dat de lezer smult van jouw teksten. En hoe pak je dat dan aan? Je kunt niet elke keer hetzelfde trucje uithalen. Nee, je moet dan creatief kunnen denken. En als laatste vind ik #10 sociale en culturele vaardigheden. Als marketing- of communicatieprofessional moet je op de hoogte zijn wie jou lezer is. Je moet je er in kunnen verplaatsen en daarop kunnen anticiperen. Samengevat: verbreed jouw wereldbeeld en laat anderen daarvan meegenieten.

Wat is het effect als je deze skills niet inzet?

De vraag is of je al deze vaardigheden 100% in je mars moet hebben. Moet je echt goed zijn in samenwerken én een held zijn in de ICT? Nee, natuurlijk niet. Al kom ik steevast in het dagelijks leven mensen tegen die met deze skills enorm struggelen. En die ik toch echt zie vastlopen, omdat ze niet mee kunnen gaan in deze tijd. Die niet goed kunnen omgaan met veranderingen. Die moeite hebben met omschakelen naar een nieuw programma of apparaat. En dan heb ik het niet over de 80-plussers. Nee, het zijn de mensen die ook gewoon in het bedrijfsleven meedraaien.

Het lijkt me enorm frustrerend als je voelt dat je niet (meer) mee kunt, omdat je weinig van deze vaardigheden beschikt. Omdat je deze nooit hebt ontwikkelt. Of omdat er nooit een appèl op is gedaan. Daarnaast lijkt het mij ook als collega niet handig als de helft van mijn team deze vaardigheden niet beschikt. Het voelt als een voet op de rem, niet vooruit kunnen gaan en op de begaande paden blijven.

Wat moet je doen?

Met andere woorden, je kunt niet meer anders dan aan deze vaardigheden gaan werken. Hoe kun je dat doen?

  • Maak het bespreekbaar. Geef aan dat je die weerstand voelt, dat je zelf de voet op de rem zet of dat je even niet weet hoe het anders kan. Anderen kunnen jou vast een kijkje in hun keuken geven. Daar leer je van. Skills als samenwerken en zelfregulering nemen een spurt.
  • Ga na waar die struggle vandaan komt. Hoe komt het dat je vaak ‘ja-maar’ zegt? Wat voel je dan? Is het wellicht spannend om iets nieuws te proberen of spelen er anderen dingen mee? Zo lang jij niet weet wat er speelt, kun je ook niet aan je skills werken. Kritisch denken en zelfregulering zijn hiervoor nodig.
  • Verbreed je wereldbeeld. Klinkt heel zwaar, toch zit het in de kleine dingen. Eet eens iets wat je nog nooit gegeten hebt. Beoefen een sport die niet je eerste voorkeur heeft. Spreek mensen eens aan op straat. Je zult merken dat skills als communicatie, creatief denken en jouw probleemoplossend vermogen groeien.

Niet alleen voor kinderen

De 21st century skills worden vooral geassocieerd met de schoolgaande kinderen. Het klopt dat kinderen van deze tijd andere vaardigheden op school leren dan de kinderen die 10 (of meer) jaar geleden naar school gingen. Essentieel, want zij groeien op in dit tijdperk. En kunnen dus niet anders dan daar vaardig in worden.

Hoe gaaf zou het zijn als jij wel ouder wordt in leeftijd, maar niet in geest?

Tegelijkertijd is mijn ideaalbeeld dat iedereen beschikt over 21st century skills. Want hoe gaaf zou het zijn als jij wel ouder wordt in leeftijd, maar niet in geest? Dat jij fluitend veranderingen aan kunt? Dat een probleem niet als een molensteen op je rug voelt, maar een rugzakje met ondersteunende gespen. Dat je niet in een rechte lijn van A naar B gaat, maar een omweg ook als mogelijkheid ziet.

Welke 21st century skill bezit je al? En welke zou je nog (verder) willen ontwikkelen? 

Afbeeldingen met dank aan 123RF