Loopbaan

HR & millennials: de 3 meest genoemde trends op social media

0

“Is de HR-afdeling ten dode opgeschreven? Of toch niet?” Naar aanleiding van onder andere dit statement in het blog van Joep Vesters, hebben we onderzoek gedaan naar het fenomeen en de toekomst van HR. Wat wordt op social media gezegd over HR en recruitment en zijn deze afdelingen binnen organisaties inderdaad ten dode opgeschreven met de komst van de millennials? We zoeken het uit!

We duiken de (social)media-data in om trends te ontdekken binnen HR en recruitment. Er zijn online veel meningen te vinden die betrekking hebben op human resource management (HR), zo blijkt direct uit socialmedia-onderzoek. Veel van deze uitingen hebben te maken met het aantrekken van millennials. In tijden van onzekerheid zouden niet alleen afstudeerders (starters) op zoek zijn. Ook organisaties zijn op zoek – naar de juiste werknemers (waaronder veel millennials). En steeds belangrijker: ze willen de juiste werknemers vasthouden. 

Het blog ‘Waarom nemen goede medewerkers ontslag?‘ werd meer dan 35.000 keer gedeeld op Linkedin. Dit bewijst dat HR wel degelijk de gemoederen bezighoudt. HR heeft van origine te maken met het afhandelen van de salarisadministratie en contracten. Als we de socialmedia-data in duiken, krijgen we een totaal ander beeld.

HR is aan het veranderen

We zien direct dat HR bij uitstek een professie is die aan het veranderen is. Millennials en andere werknemers aantrekken en behouden, is belangrijker dan ooit te voren. Het beroepenveld van HR is aan het veranderen, en socialmedia-data biedt inzicht in op welke manier er gezocht wordt naar de toekomst van human resource management.

Wanneer we alleen kijken naar het aantal berichten in traditionele en sociale media over HR, zien we direct een grote piek in het volume de afgelopen maanden. Maar het onderwerp wordt ook steeds vaker besproken. Onderstaand in de grafiek is te zien dat in de mediadata steeds vaker de term HR (of HRM) terug komt. HR is booming en socialmedia-data biedt inzicht in de conversatie over deze professie.

3 meest genoemde HR-trends

Op social media worden veel artikelen gedeeld met voorspellingen en trends op socialmedia-gebied. Uit het onderzoek blijkt dat drie trends veel worden besproken op bronnen als blogs, fora, Twitter en andere sociale media. Deze trends hebben allemaal te maken met de manier van werken van millennials.

1. Het verdwijnen van hiërarchie en de opkomst van zelfsturende teams

Coopr is een vooruitstrevend Rotterdams PR-bureau dat zelfsturende teams al geïntegreerd heeft in de strategie. Op het blog maken ze de interne strategie bekend: “Vandaag was de dag waarin wij als Management Team hebben verklaard dat we bereid zijn om een groot gedeelte van onze bevoegdheden over te dragen aan ons team.”

2. “Salaris is niet alles, we willen een verschil maken in de maatschappij”

We willen ons zinvol voelen en meer impact realiseren op de maatschappij. De drijfveer voor werknemers is anno 2017 al lang niet meer alleen salaris. Medewerkers willen concreet bijdragen aan het welzijn van de organisatie en invloed hebben op de visie van het management. Hoewel wereldwijd salaris nog steeds topprioriteit is, lijken Nederlanders ‘zingeving’ topprioriteit te vinden.

3. Horizontaal groeien heeft prioriteit

Leidinggeven is niet meer de belangrijkste ambitie in een carrière, zo wordt gesteld op CHRO.nl. José Brenninkmeijer, COO van ManpowerGroup Nederland: “Ontwikkelen in de breedte krijgt steeds meer prioriteit. Hogerop komen betekent meer dan alleen leidinggevende functies met meer verantwoordelijkheid vervullen.”

Aantrekken van millennials (generatie Y) met je communicatiestrategie

De totale doelgroep van de zogenaamde ‘millennials’ wordt de grootste groep onder de beroepsbevolking. Millennials worden steeds selectiever opgeleid, waardoor zij sneller relevant zijn binnen jouw organisatie.

A Millennial is the name given to the generation born between 1982 and 2004. The Millennial generation follows Generation X in order of demographic cohorts. This generation is often associated with technology and social media. Also known as Generation Y.

Daarom is het als organisatie goed om te weten hoe millennials voor een (bij)baan of werkgever kiezen. Hoe kun je deze kandidaten het beste behouden binnen de organisatie? Met name de bedrijfscultuur (company culture) is een belangrijke reden waarom millennials tegenwoordig een bepaald bedrijf kiezen, blijkt uit trendonderzoek door Ormit. De communicatiestrategie van organisaties moet tegenwoordig niet alleen ingesteld zijn op branding van de producten zelf. De strategie moet zich ook richten op het aantrekken en behouden van de juiste mensen, waaronder de veel gerichter opgeleide millennials.

De nieuwe generatie recruitment

Als we socialmedia-data raadplegen in de Brand Monitor van Buzzcapture, zien we ook dat het aantal berichten over millennials stijgt. Niet alleen HR bevindt zich in een stijgende lijn, de term millennials bevindt zich in een parallelle stijgende lijn.

Dat social-data een toegevoegde waarde kan zijn, beaamt Guido Koershuis, business developer bij Studelta (gespecialiseerd in recruitment binnen generatie Y): “Ik zou graag willen weten via welke socialmedia-kanalen, fora en blogs ik het beste mijn doelgroep kan bereiken en wat de interesses en focusgebieden van mijn doelgroep zijn. Ik kan me dit zowel voor het vinden van kandidaten als voor business development goed voorstellen.”


Wat als we de data over elkaar heen leggen? Deze twee kunnen veel van elkaar leren. Een korte search in de data-tool van Buzzcapture levert al gelijk het volgende internationale resultaat op:

“They want to work for an organisation that recognises them as individuals, rather than cogs in the system.” (Fortune Mag).

Dit is uiteraard een statement op internationaal gebied, maar hoe denken millennials in Nederland over soortgelijke termen? Zijn millennials bijvoorbeeld zó idealistisch als gezegd wordt? In een artikel van het NRC komt Martine Zeegers van Unilever aan het woord. Ze merkt dat millennials idealistischer zijn dan voorgaande generaties: ze zijn meer bezig met maatschappelijke impact en duurzaamheid. Op hun cv staan vaker maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland (al kan dat ook deels met de profilering van Unilever te maken hebben).

Welke inzichten biedt data over HR en millennials?

Als we kijken naar de onderwerpen HR en millennials, zien we een opkomende trend. HR lijkt steeds meer rekening te houden met millennials en millennials lijken steeds veeleisender te worden. HR en recruitment zijn bij uitstek professies over mensen, verhoudingen tussen mensen. Is de kern van social media niet precies hetzelfde? Mensen die met elkaar het gesprek aan gaan – over verschillende zaken die hen bezig houden, waaronder werk.

“HR en recruitment zijn bij uitstek professies over mensen, verhoudingen tussen mensen. Is de kern van social media niet precies hetzelfde?

Socialmedia-data biedt niet alleen inzichten in de conversatie van mensen over merken. Ook het onderlinge sociale aspect is interessant. Hier kunnen professionals veel van leren en op anticiperen. HR en recruitment zijn niet dood, maar springlevend. De nieuwe generatie werkzoekenden vraagt om een vernieuwende strategie en aanpak.

Haal jij als HR-professional al inzichten halen uit socialmedia-data om het recruitmentproces te optimaliseren?

Afbeelding intro met dank aan Unsplash/Juliette Leufke