Digital marketing

Snap’s Spectacle & 5 andere trends in het digitale tijdperk

0

Voor ons is het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. We leven in een tijd waarin alles en iedereen een publiek heeft, van multinationals tot individuen zoals jij en ik. Social media in combinatie met 24/7 toegang tot (mobiel) internet heeft ons communicatielandschap volledig omgegooid.

Als je met wat meer afstand kijkt naar de ontwikkeling van digitalisering, mobiel, social en online dan zijn er een aantal krachtenvelden te herkennen en opvallende trends die je in de gaten moet houden. In dit artikel deel ik ze met je en vertel ik gelijk waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Voor online-lovers, millennials, mobile-addicts en ook voor mijzelf is het de normaalste zaak van de wereld: always on, always connected. Maar laten we eerlijk zijn: dat bestaat nog niet eens zo lang. En, in grote gedeelten van de wereld zijn ze nog lang niet zover. Het rapport ‘trends 2017’ van GlobalWebIndex (GWI) geeft meerdere belangrijke online-, social- en mobiele trends voor 2017 aan die (goed onderbouwd en met een grote bak aan data) in het rapport worden uitgewerkt. Ik selecteerde er zes.

De wereldwijde kerntrends

Maar eerst deel ik met jullie de zes onderliggende (wereldwijde) kerntrends uit het rapport die de ommezwaai in het medialandschap teweegbrachten en ons huidige digitale tijdperk definiëren.

Radicale globalisatie

Vandaag de dag brengen we het grootste deel van onze tijd op internet door op globale platformen als Facebook, Twitter en Snapchat. Hierdoor hebben organisaties directe toegang tot een publiek dat tot wel 100 keer zo groot is als dat van de traditionele massamedia.

Toenemende kracht van de consument

De online uitingen van consumenten kunnen producten maken of kraken. De klant heeft de regie. Hierdoor is het voor ondernemingen belangrijker dan ooit om inzicht te krijgen in de behoeftes en motivaties van de consument om vervolgens de juiste producten, ervaringen en content te creëren die hierop aansluiten.

Democratisering van content

Vandaag de dag kan elke onderneming gemakkelijk content ontwikkelen en delen met een wereldwijd publiek. Maar in tegenstelling tot traditionele old school reclame heeft de zender minder controle over de communicatie. Dit eist een andere mindset, strategie en een diep inzicht in dat wat het publiek van nu wil. Ieder bedrijf een mediabedrijf is makkelijker gezegd dan gedaan blijkt overigens uit de praktijk.

DIY-adverteerders

Om te adverteren moest je vroeger beschikking hebben over enorme budgetten voor radio, krant of tv. Platformen als Google en Facebook hebben met doe-het-zelf-reclames tientallen miljoenen kleine adverteerders de mogelijkheid gegeven om een wereldwijd publiek aan te spreken. Een publiek wat ook nog eens op zoek is naar jouw product of dienst (Google), ‘fan’ is van jouw product of een profiel heeft wat voldoet aan die van je (potentiële) klant (Facebook).

Fragmentatie van het publiek

In een gefragmenteerd medialandschap zijn grote doelgroepen zoals man/vrouw niet langer relevant. Door de fragmentatie van het publiek en hun soms onvoorspelbare multiplatform en cross-device-gebruik moeten ondernemingen goed nadenken over wat het juiste publiek is en hoe zij deze succesvol kunnen bereiken.

Real-time informatiestroom

Meer dan de helft van alle internetgebruikers zijn meer dan drie uur per dag online verbonden en meer dan 90 procent van hen bezit een smartphone. Het gevolg hiervan is dat ondernemingen altijd bereikbaar moeten zijn en snel moeten kunnen reageren op interactie. De onderneming van nu is nooit gesloten.

Oké, de doorgewinterde ‘communicado’ of marketeer heeft bij bovenstaande onderdelen instemmend geknikt. Door naar de online-, social- en mobiele relevante trends voor 2017 die in het rapport worden genoemd. ik sluit later af met een paar tips.

1. Mobile only audience

Met mobile only audience wordt het publiek bedoeld die enkel met hun smartphone toegang heeft tot het internet. Deze groep consumenten groeit razendsnel, vooral in de opkomende markten. Bijna alle landen in de top-10 worden ingenomen door landen in het Midden-Oosten of Zuidoost-Azië. In landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand, Saudi-Arabië en Maleisië gebruiken maar liefst 1 op de 3 internetgebruikers hun smartphone als enige device.

Mobile only internetgebruikers zijn doorgaans jonger, wonen minder in steden en zijn lager opgeleid dan multi-device internetgebruikers, die meerdere apparaten gebruiken om te internetten. De komende jaren zullen honderden miljoenen mensen voor het eerst in hun leven toegang verkrijgen tot het internet via enkel een smartphone. Landen als India en Indonesië zullen hierbij sleutelrollen vervullen.

image: GlobalWebIndex

2. Video blijft groeien

We uploaden video’s op verschillende sociale netwerken: op Facebook deed 20 procent van de ondervraagden in het onderzoek dit, op Snapchat is dit zo’n 33 procent en op WhatsApp maar liefst 50 procent.

Grote kans dat jij afgelopen maand online video’s hebt bekeken, want maar liefst 93 procent van alle internetgebruikers heeft dit afgelopen maand gedaan. Persoonlijk denk ik zelf dat Facebook en Snapchat zich bewegen richting een (real-time) video only platform (want: ook erg interessant voor adverteerders). Onderstaande grafiek geeft weer hoeveel procent van de gebruikers afgelopen maand op het desbetreffende platform een video bekeek, is dit herkenbaar voor jou?

image: GlobalWebIndex

Deze video-explosie biedt organisaties veel kansen. Een kwart van de online consumenten geeft al aan video’s met branded content (materiaal waarbij de merkuiting versmolten is met de inhoud) te bekijken. The soft side of video marketing is zo mogelijk de oplossing voor de toenemende dreiging die ad-blocking-software vormen, maar hierover vertel ik later meer.

3. Snap’s Spectacle

De afgelopen jaren zijn een aantal wearables de revue gepasseerd, geen van allen heeft de torenhoge verwachtingen waar weten te maken. Nu is de beurt aan Snap, eigenaar van de razend populaire app Snapchat (158 miljoen dagelijkse(!) gebruikers) om een poging te wagen met hun smart-glasses Spectacles. Ik heb er sinds kort een in mijn bezit en ik moet zeggen, ik vind het een coole gadget en voor Snapchat-gebruikers zie ik een grote meerwaarde. Het is super makkelijk om een video van 10 seconden te maken en te uploaden naar Snapchat. Waar de revolutie van wearables in 2015 en 2016 dus uitbleef, kan 2017 het jaar worden waarin Snapchat de wearable naar het grote publiek brengt. We’ll see!

4. Facebook en social commerce

Hoewel de teloorgang van Facebook bij ieder nieuw, hip sociaal netwerk wordt verkondigd (ik heb mij er zelf in 2011 ook schuldig aan gemaakt) is de realiteit dat Facebook de komende jaren waarschijnlijk de onbetwiste koning van social media blijft. Facebook bevindt zich namelijk in een unieke situatie. Wereldwijd ligt het percentage gebruikers dat Facebook maandelijks minimaal eens gebruikt tussen de 80 en 95 procent (China niet meegerekend). Onderstaande grafiek toont de belangrijkste zeven landen, die vooral opkomende markten als India, Brazilië en Indonesië bevat.

En, als het internet groeit, groeit Facebook. De markten met de meeste potentiële facebookgebruikers zijn trouwens India en Indonesië, waar de penetratiegraad van het internet razendsnel stijgt. Deze twee markten bieden Facebook ruim 100 miljoen potentiële gebruikers! Social commerce (rechtstreeks kopen via Facebook) is het domein dat Facebook momenteel op het oog heeft om te betreden. Dat dit een gouden greep kan zijn, blijkt uit de volgende twee ontwikkelingen.

  1. Ruim 30 procent van de facebookgebruikers uit de Verenigde Staten raadpleegt Facebook tijdens een aankoopproces
  2. 8 op de 10 facebookgebruikers uit de Verenigde Staten geeft aan minimaal eens per maand online te shoppen

Er moet echter nog wel een grote stap gemaakt worden om het grote publiek te laten kopen via Facebook. Want hoewel social media vaak worden geraadpleegd tijdens een aankoopproces, vindt de uiteindelijke koop toch nog vaak plaats in de traditionele webshops. Social media is de verdediging en het (aanvallende) middenveld van je voetbalteam, Google is vaker de spits. Ze kunnen niet zonder elkaar en met alleen een spits in het veld word je geen kampioen. Ik denk dat het rechtstreeks kopen via Facebook zóveel commerciële potentie heeft voor het bedrijf. Dat gaat echt serieus uitgerold worden.

image: GlobalWebIndex

5. (Mobile) ad-blocking

Grote kans dat je weleens gehoord hebt van ad-blocking software of het gebruikt. Ad-blockers op laptops en pc’s zijn ondertussen langzaamaan gemeengoed aan het worden. En ad-blocking services voor op onze smartphone zijn in het westen enorm in opkomst, terwijl ze in Azië al bijzonder groot zijn.

De reden waarom we kiezen om advertenties te blokkeren varieert, sommigen willen advertenties blokkeren uit privacyoverwegingen of simpelweg omdat het hen frustreert. In onderstaande afbeelding is te zien wat de reden is waarom de gebruikers van mobile ad-blocking software dit doen.

image: GlobalWebIndex

Veel gebruikers van ad-blockers zijn wel bereid om advertenties te bekijken, zolang ze maar relevant zijn en niet storend. Dit zijn waardevolle inzichten voor zowel de adverteerder als de uitgever die de advertentie plaatst. De opkomst van (mobile) ad-blockers pleit trouwens wat mij betreft ook op een goed doordachte social contentstrategie. Laat zien via de social kanalen wie je bent, wat je doet, waarom je dat doet, wat je daar leuk aan vindt en waarom het belangrijk is, en je publiek haakt uit zichzelf wel aan.

6. Verschuiving naar messaging apps

Uit dit onderzoek komt nog een ander interessant feit naar voren, onderbouwd met cijfers. Het is een accentverschuiving die we waarschijnlijk allemaal in de afgelopen jaren wel hebben meegemaakt, we delen steeds minder persoonlijke updates op de grote sociale netwerken, vooral Facebook. We richten ons meer op de wat meer besloten, privé messaging-apps (zoals WhatsApp) om dat te doen. Daar kunnen we de mensen en groepen (familie, vrienden, sportclub, buurt enzovoort) zelf zorgvuldig kiezen en voorkomen we het risico dat foto’s ongewenst op het internet rondzwerven. Uit het rapport blijkt ook dat mensen de voorkeur geven aan WhatsApp. 75 procent van de wereldwijde gebruikers gebruikt de app dagelijks en 70 procent heeft in de afgelopen maand een foto gestuurd via WhatsApp.

image: GlobalWebIndex

 

Het GWI-rapport laat zien dat we leven in een tijd van always on, always connected. Dit blijft niet alleen zo, maar zal nog verder toenemen. Voor bedrijven die niet of nauwelijks online verbonden zijn met hun doelgroep en de social-/mobiele mindset niet razendsnel implementeren, zijn volgens mij de voortekenen slecht. Klanten zijn always on, zoeken connectie online, worden steeds veeleisender, krijgen steeds meer en betere content voor hun neus, worden snel en laagdrempelig online geholpen, zijn aan het ‘snappen’ en gebruiken dan ook nog eens ad-blockers om jouw zorgvuldig opgebouwde advertentiecampagne bij zich weg te houden. Tijd om je aan te passen en wakker te worden.

Download Snapchat, Peach, Kik, Slack om social up to date te blijven. Ga ermee aan de slag. Maak tijd vrij in je agenda. Nodig een aantal social addicts en nerds uit om hen uit te horen. Download Crystal als mobile ad-blocker. En schuif minimaal twee weken je pc en laptop aan de kant en adopteer mobile only. Check Marktplaats voor een paar Snapchat Spectacles en probeer minimaal tien dagen je Instagram Stories te vullen. Uiteindelijk is het makkelijk. Wil je de social-, mobile- en connected mindstate adopteren, dan is het vooral een kwestie van doén.

Heb je meer tips? Laat ze horen in een reactie. Ik ben benieuwd!

Afbeelding intro met dank aan 123RF.