E-commerce

Reageren op browse-gedrag & 3 andere trends voor e-commerce

0

Voor marketeers binnen e-commerce die een groter aandeel van de uitgaven van consumenten willen binnenhalen, zijn er veel mogelijkheden. Maar niet iedere technologie en marketingtrend is het waard om in te investeren en sommige bevinden zich nog in een te vroeg stadium om echt een impact te kunnen maken. Daarom stel ik hier vier ontwikkelingen voor die retailers in 2017 wel in de gaten zouden moeten houden.

1. Reageren op browse-gedrag

E-mails met herstelde informatie over achtergelaten online winkelmandjes worden inmiddels veel gebruikt en zijn erg succesvol. Het is daarom tijd om al op een eerder moment in het aankoopproces te kijken naar de intenties en voorkeuren van de klant, nog voordat klanten een product toevoegen aan hun online winkelmandje. En die informatie juist gebruiken voor gerichte communicatie. Je kunt klanten bijvoorbeeld herinneren aan items die ze eerder hebben bekeken of ze een aanbieding geven voor een van die producten. Dit soort persoonlijke, relevante berichten kunnen zorgen voor een flinke omzet- en winstgroei.

Het terughalen van browse-gegevens staat allang op het lijstje van veel marketeers binnen e-commerce. Maar tot voor kort was de daarvoor benodigde technologie vaak te complex of te duur om te implementeren. Maar daar is nu gelukkig verandering in gekomen. Voorbeelden hiervan zijn Bol.com, Zalando en Wehkamp. Het is veel makkelijker om browse recovery toe te passen en af te stemmen op de individuele behoeften. In de meeste gevallen is het zelfs niet eens nodig om hiervoor de hulp van een ontwikkelaar in te roepen. Zeker in deze tijd waarin het aantal ontwikkelaars binnen organisaties schaars is en er moet worden gevochten voor hun tijd, is dat een duidelijk voordeel.

Het is tijd om al op een eerder moment in het aankoopproces te kijken naar de intenties en voorkeuren van de klant, nog voordat klanten een product toevoegen aan hun online winkelmandje.

Historie over de inhoud van winkelmandjes, over het browse-gedrag en over de daadwerkelijke aankopen van klanten voorzien je van informatie waarmee je e-mailcampagnes nog persoonlijker en effectiever kunt maken. Het kan gebruikt worden om de gebruikersbeleving nog verder te personaliseren, bijvoorbeeld via berichten over achtergelaten winkelmandjes die zijn geoptimaliseerd met relevante productaanbevelingen.

2. Contentmarketing

Een andere trend die dit jaar een sterkere rol zal gaan spelen in e-commerce, is de inzet van contentmarketing. Contentmarketing is zeker niets nieuws, maar tot nu wordt het nog niet erg effectief ingezet voor e-mailmarketing. Het creëren en verspreiden van relevante content om de boodschappen in de overige marketingkanalen te ondersteunen, wordt al in veel sectoren toegepast. Maar bij retail is dit tot nu toe wat achtergebleven. Ik verwacht dat deze vorm van marketing het komende jaar snel belangrijker gaat worden, vooral omdat steeds meer consumenten adblockers installeren om online advertenties – nog steeds het belangrijkste marketingkanaal voor retail – te blokkeren.

Goed geschreven content over onderwerpen die relevant zijn voor de klant, kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de merkherkenning en -reputatie. De content hoeft natuurlijk niet in-house geschreven te worden. Het hoeft zelfs helemaal geen geschreven content te zijn. Videobloggers zoals Mascha Feoktistova van Beautygloss en Nikkie Tutorials zijn enorm populair in Nederland. Zie onderstaande video voor een voorbeeld van Mascha.

Accepteer cookies

Door samenwerking te zoeken met een videoblogger (vlogger) die de juiste doelgroepen aanspreekt en die een flink aantal vaste volgers heeft, is het mogelijk om een hele nieuwe groep potentiële klanten aan te spreken. De grote uitdaging voor marketeers is dat contentmarketing vraagt om een andere benadering. Een benadering waarbij het minder gaat om commerciële aanbiedingen, maar meer om informeren en zelfs entertainen. Om het geschikt te maken voor e-mailmarketing, moet die content in makkelijk te consumeren vorm worden aangeboden, bijvoorbeeld een link naar een korte video of naar een ‘how to-artikel’.

3. Houd rekening met de ‘multi-device-consument’

Een andere technologietrend die retail blijft beïnvloeden, is het feit dat consumenten meerdere devices gebruiken om te shoppen. Veel consumenten gebruiken een smartphone of tablet om te browsen en producten te zoeken, maar doen de uiteindelijke aankoop toch vaak via een computer. Het is essentieel dat consumenten op ieder platform dezelfde beleving hebben en naadloos van het ene device naar het andere kunnen schakelen. Dit vraagt om een investering in het ontwerp van de gebruikersinterface en in technologie die de activiteit van gebruikers op meerdere devices bijhoudt, om een multi-device-beleving te creëren.

4. De inzet van virtual reality

Na jaren van testen met virtual reality (VR), lijkt het dat er nu een kritieke massa is bereikt. In zowel de behoeften als in de technologie om VR meer te integreren in de winkelbeleving. Een belangrijke reden hiervoor is dat zowel de kosten als de implementatie van VR-technologie nu een zodanig niveau hebben bereikt, dat retailers kunnen rekenen op een goed rendement.

Een goed voorbeeld hiervan is IKEA en hun VR-keukenshowroom (zie onderstaande video), waar bezoekers een nieuwe keuken virtueel helemaal kunnen inrichten volgens hun eigen wensen. Ze kunnen verschillende materialen, kleuren en inrichtingen uitproberen, en zelfs zien wat het effect van verschillende soorten verlichting is. Innovatieve retailers die nu beginnen met het ontwikkelen van hun eigen virtuele omgevingen en deze goed weten te integreren met hun commerceplatform en overige kanalen, kunnen een aanzienlijke voorsprong nemen op hun concurrenten.

Accepteer cookies

Vooruitziende retailers kunnen zich onderscheiden

Dit zijn een aantal van de meest interessante actuele trends in e-commerce waarvan ik verwacht dat ze dit jaar een rol gaan spelen. Natuurlijk ontwikkelt technologie zich voortdurend. Het zal dan ook interessant zijn om aan het eind van dit jaar terug te blikken en te zien welke trends zich inderdaad hebben doorgezet en welke andere trends we nu nog niet hebben voorzien. Welke het ook zijn, vooruitziende retailers kunnen zich onderscheiden door de ontwikkelingen in commerce en technologie goed te volgen en tijdig in te spelen op veelbelovende trends. Op welke innovatieve ontwikkelingen moet je inzetten? Op die technologieën die de grootste en meest positieve impact hebben op de persoonlijke relaties met je klanten.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.