Online advertising

Zo verbeter je de resultaten van je Facebook-campagnes [7 tips]

0

Een Facebook-campagne is zo gemaakt. Maar vaak wordt er te weinig geoptimaliseerd om nog meer uit je campagne te halen. Het is niet per definitie zo dat je meteen de juiste doelgroep aanspreekt met je campagne, en hier de beste resultaten uit haalt. Een aantal tips om je campagne constant te optimaliseren en je resultaten te verbeteren.

1. Optimalisatie op specificaties

Voor de ervaren Facebook-adverteerder is dit wellicht geen nieuwe informatie. Te vaak worden de specificaties vergeten, terwijl het een belangrijke factor binnen je campagne is. In de power editor kunnen specificaties van de campagne makkelijk inzichtelijk gemaakt worden. Je selecteert de campagne en vervolgens klik je in het menu op de button ‘rapport maken’. Je komt dan in de advertentierapportage waar je aan de rechterkant op verschillende manieren je campagne kunt specificeren.

Facebook-campagne optimaliseren

2. Leeftijd en geslacht

Leeftijd en geslacht zijn twee belangrijke factoren binnen je campagne. Vooral als je de campagne van tevoren niet hebt gesegmenteerd, of als je niet precies weet wie je doelgroep voor de campagne is. Nadat de campagne even heeft gelopen, kun je zien welk geslacht en welke leeftijdsgroep voor jou interessant is. Vervolgens kun je leeftijden of geslacht uitsluiten, of hier in een volgende campagne op segmenteren. Binnen mijn campagne lag het aandeel conversies voor mannen 70 procent hoger en genereerde de leeftijdsgroep 25 – 54 het merendeel van de conversies. Door hier op in te spelen, zorgde dit voor een forse daling in de kosten per aankoop.

3. Land en regio

Als je in meerdere landen actief bent, is het ook interessant de resultaten per land te bekijken. Bij bijvoorbeeld alleen Nederland is specificatie op regio niveau erg interessant. Facebook specificeert je resultaten op provincieniveau, waar je vervolgens op kunt optimaliseren. Bij een volgende campagne kun je specificeren naar provincies die voor jouw interessant zijn. Een andere optie is advertentiesets per provincie onder te verdelen, en je biedingen aanpassen op eerdere resultaten.

4. Platform en plaatsing

Erg onderschatte specificaties zijn platform en plaatsing. Platform geeft de resultaten voor Facebook, Instagram en het Audience Netwerk weer. Plaatsing geeft de resultaten van de plaats op Facebook weer, dit zijn de Newsfeed, de Rechterkolom, Instant Articles, het Audience Netwerk en de Instagram feed. Daarnaast kun je deze platformen en plaatsingen combineren met ‘apparaat’. Hierdoor specificeer je de resultaten ook naar het type apparaat de gebruiker heeft gebruikt (iPhone, iPad, Android, tablet, desktop). Deze resultaten zijn erg uiteenlopend. Vooral binnen de verschillende devices kunnen grote verschillen liggen in gegenereerde conversies en de kosten per conversie.

Facebook-campagne optimaliseren

5. Automatische plaatsing

Als je er niet zeker van bent waar je je campagne op moet insteken, is het aan te bevelen om de campagne te beginnen met automatische plaatsing. Je kiest op advertentieset-niveau vooraf geen plaatsing, maar laat Facebook zelf de plaatsingen selecteren. Facebook laat op basis van data de juiste advertentie, op het juiste moment van de dag, op de juiste plaatsing zien. Dit allemaal op basis van je campagnedoelstelling. Waar worden de meeste conversies op dat tijdstip gegenereerd, of waar worden de meeste clicks op dat moment gegenereerd?

Na genoeg gegenereerde data zie je de resultaten op plaatsing- en apparaatniveau, waardoor je de campagne kunt gaan optimaliseren.

In bovenstaande afbeelding zie je dat voor mijn campagne de verschillen in kosten per aankoop tussen iPhone en iPad, Android-smartphone en Android-tablet vrij groot zijn. Door in mijn volgende campagne de advertentiesets per device op te delen en vervolgens hierin iPads en tablets uit te sluiten, zorgde dit voor een daling van 34 procent in kosten per conversie.

6. Tijd van de dag

De laatste optimalisatieslag die ik zal bespreken is de Tijd van de dag. Facebook geeft in deze specificatie de resultaten van elk uur van de dag weer. Dit is alleen relevant als je voldoende data hebt opgebouwd en de campagne minimaal een week heeft gelopen. Dan wordt elke dag van de week meegenomen. Ook binnen deze specificatie valt veel te halen. Als de data aangeeft dat op een specifiek uur de resultaten erg tegenvallen, kun je besluiten dit uur de advertentie niet te laten zien. Op advertentiesetniveau is het mogelijk om de campagne per uur van de dag in te plannen. Deze optimalisatie zorgt dat kosten goed worden besteed en de advertentie alleen op relevante tijdstippen wordt getoond.

Het is mogelijk om de campagne per uur van de dag in te plannen.

7. Betrokkenheid van de doelgroep (engagement)

Een erg belangrijk detail binnen je campagne is natuurlijk engagement. Hoe reageert de doelgroep op jouw advertentie en in hoeverre is men betrokken bij je advertentie? Dit is ook allemaal binnen de advertentierapportage te meten. Een belangrijke metric om naar te kijken is de click through ratio (CTR). Hoe hoger deze metric, hoe meer men betrokken is bij jouw advertentie. Als het CTR omhoog gaat, betekent dit dat men de advertentie aantrekkelijker vindt.

Andere belangrijke zaken voor je advertentie zijn de likes, reacties en shares. Als dit omhoog gaat, betekent dit ook dat je doelgroep betrokkener is bij je advertentie. Om dit in één metric te monitoren, kijk je naar de relevantiescore. De relevantiescore geeft aan hoe betrokken je doelgroep is. Dit wordt weergegeven met een cijfer van 1 tot 10. Als de relevantiescore van je advertentie hoog is, is het waarschijnlijker dat deze advertentie wordt getoond aan je doelgroep in plaats van andere advertenties. Daarnaast gaan je kosten voor de advertentie omlaag. De relevantiescore is ook in de advertentierapportage op advertentieniveau te vinden (zie afbeelding).

Facebook-campagne optimaliseren

A/B-testen blijft belangrijk

Naast bovengenoemde optimalisatieslagen blijft het constant A/B-testen van je uiting natuurlijk belangrijk. Welke afbeelding en tekst heeft het beste resultaat binnen je doelgroep? Dit is een belangrijk detail binnen je campagne. Ook de combinatie tussen bovenstaande specificaties en verschillende uitingen kunnen van invloed op je campagne zijn. Een uiting kan bijvoorbeeld op de Android-tablet heel goede resultaten opleveren, maar op de desktop niet. Houd hier rekening mee als je een campagne bouwt en segmenteert op specificaties.

Binnen Facebook is het lastig om een goede A/B-test op te zetten. Om een goede A/B-test op te zetten, ben je erg veel tijd kwijt. Dit geldt helemaal als je een multi-variatietest wilt opzetten. Dit houdt in dat je meerdere teksten, headlines en afbeeldingen kruislings tegen over elkaar test. Om erg veel tijd te besparen maken wij gebruik van een tool. Dankzij een tool is een multi-variatietest binnen een mum van tijd opgezet, en kun je daarnaast snelle optimalisaties doorvoeren.

Na het lezen van dit artikel ben je in staat goede inzichten uit je campagne te halen en je campagne verder te optimaliseren. Voor mij levert dit een verbetering in resultaten op en ik ben er zeker van dat dit ook bij jouw campagnes gaat lukken.