Verdieping

Gepersonaliseerde retargeting: zo lopen je klanten niet weg [4 tips]

0

Een bedrijf verliest gemiddeld 25% van zijn klanten per jaar. Je huidige klanten aan je merk blijven binden is dus minstens zo belangrijk als het bereiken van potentiële klanten. Met behulp van gebruikersstatistieken wordt het steeds makkelijker om een nauwkeurig beeld van je klanten te krijgen en hier met je onlinemarketingstrategie op in te spelen. In dit artikel lees je hoe je gepersonaliseerde retargeting kunt inzetten om de loyaliteit van je klanten te verhogen.

Persoonlijk gerichte advertenties

Je kent het vast wel: je zoekt online naar hardloopschoenen en vervolgens word je op elke website waar je komt, achtervolgd door advertenties van precies dit paar hardloopschoenen. Dit is een voorbeeld van retargeting: advertenties tonen aan personen die al eerder jouw website hebben bezocht, of interesse hebben getoond in een bepaald product. Het is een goede manier om je huidige klanten persoonlijk relevante advertenties te tonen.

Analyseren van klantgedrag

Om je klanten persoonlijk te kunnen benaderen met relevante advertenties en content, is het belangrijk om een goed beeld van hen te hebben. Het is moeilijk om precies te achterhalen wat je bezoekers denken en wat hun behoeften zijn. Toch kun je met behulp van data uit Google Analytics het gedrag van je bezoekers analyseren en aan de hand daarvan veel over hen te weten komen. Waarin zijn ze geïnteresseerd? Wat voor producten kopen ze? Hoe vaak doen ze dit? Waar wonen ze? Beantwoord deze vragen op basis van gebruikersstatistieken, en je krijgt al een goed beeld van wie jouw loyaalste klanten zijn en wat hun gedrag is op jouw website. Door ze vervolgens onder te verdelen in verschillende categorieën, kun je heel gericht advertenties of content aanbieden die relevant zijn voor deze groep. Denk aan categorieën gebaseerd op frequente aankopen, locatie of aantal bezoeken aan bepaalde productpagina’s.

Het is moeilijk om precies te achterhalen wat je bezoekers denken en wat hun behoeften zijn. Toch kun je met behulp van data uit Google Analytics het gedrag van je bezoekers analyseren en aan de hand daarvan veel over hen te weten komen.

Van gebruikersstatistieken naar effectieve retargeting

In de praktijk gaat gepersonaliseerde retargeting helaas nog vaak mis en worden veel mogelijkheden onbenut gelaten. Probeer daarom als merk ‘met je klant mee te denken’. Spreek ze aan met relevante advertenties en content waar ze ook echt iets aan hebben. De volgende vier voorbeelden laten zien hoe je gebruikersstatistieken effectief kunt inzetten voor een retargetingcampagne, gericht op het behouden van klanten.

1. Aanvullingen op eerder gekochte producten

Stel: je bent op zoek naar een nieuw paar hardloopschoenen. Na lang overwegen heb je eindelijk een paar besteld dat echt bij jou past, maar vervolgens word je nog steeds achtervolgd door advertenties van ditzelfde paar hardloopschoenen. Dit is natuurlijk zonde, want de kans dat je nog een keer exact dezelfde schoenen gaat kopen is bijzonder klein. Daarnaast zul je met dit paar wel even vooruit kunnen en heb je voorlopig helemaal geen nieuwe hardloopschoenen nodig. In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld liever advertenties zien van een hartslagmeter, omdat dit een goede aanvulling is op de hardloopschoenen die je eerder gekocht hebt.

2. Location-based

Laten we het voorbeeld van de hardloopschoenen nu even bekijken vanuit de verkoper. Stel dat uit de statistieken van Google Analytics blijkt dat het grootste gedeelte van je doelgroep zich in Amsterdam en omgeving bevindt. In dat geval zou je deze mensen opnieuw kunnen prikkelen met een advertentie die vertelt waarom jouw nieuwste product niet mag ontbreken in de collectie van ‘de Amsterdamse hardloper’, die traint voor de marathon.

3. Frequente aankopen

Koopt een bepaalde klant elke maand een nieuw paar hardloopsokken bij je? Dan zou je deze persoon aan het begin van de maand advertenties kunnen tonen van een mooi paar sokken dat hij nog niet gekocht heeft.

4. Speciale aanbiedingen

Ook kun je achterhalen welke bezoekers vaak iets bij jou gekocht hebben en ze belonen met speciale aanbiedingen, specifiek gericht op deze loyale klanten. Bezoekers die al een lange tijd niets meer gekocht hebben, kun je hiermee verleiden om weer eens iets te kopen. Om het voorbeeld van de hardlopers te gebruiken: stimuleer deze klanten om weer te gaan sporten en hardloopproducten te kopen.

Val je klanten niet lastig

Let er bij het retargeten van eerdere klanten wel op dat je deze klanten niet ‘lastigvalt’. Als een klant een bepaald product gekocht heeft, wil hij vervolgens niet constant advertenties van ditzelfde product zien. Om dit te voorkomen, kun je in het geval van display advertising via Google AdWords gebruikmaken van een Burn Pixel. Dit is een code die je op productpagina’s plaatst. Hiermee kun je bezoekers die een bepaald product al gekocht hebben, uitsluiten van advertenties voor dit product.

Daarnaast kun je via AdWords het aantal impressies van je advertenties instellen. Met behulp van Frequency Caps (frequentielimieten) kun je ervoor zorgen dat het aantal keren dat klanten jouw advertenties te zien krijgen, beperkt blijft. Onderstaande afbeelding laat dat zien. Het klinkt misschien raar om het aantal exposures van je advertenties te beperken. Maar je wil voorkomen dat je klanten afhaken omdat ze steeds worden bedolven onder advertenties voor hetzelfde product.


Het instellen van Frequency Caps via Google AdWords.

 

De ideale Frequency Cap is afhankelijk van de campagne. Het is gebleken dat bezoekers na vijf keer dezelfde advertentieweergaven al niet meer op de advertentie klikken. Daarom is het aan te raden om één advertentie tussen de drie en vijf keer aan dezelfde bezoeker te tonen. Daarnaast is het aanbevolen om tussen elke weergave een bepaalde tijdsspanne in te stellen. Als een bezoeker niet op een advertentie klikt, is de kans klein dat hij dit een paar minuten later ineens wel doet. Een paar dagen of zelfs weken later kan dezelfde advertentie een bezoeker wellicht ineens wél triggeren om te klikken.

Gepersonaliseerde content via social media

Ook op social media willen je klanten niet lastiggevallen worden met irrelevante content. Gelukkig bieden ook deze kanalen genoeg mogelijkheden om effectief te targeten op bezoekers die al eerder interactie met je merk hebben gehad. Denk aan een lijst van volgers die je website bezocht hebben, om specifiek deze groep via social media te bereiken. Zo kun je klanten benaderen die iets gekocht hebben via je website, maar nog niet via social media betrokken zijn bij je merk. Daarnaast is het sinds kort mogelijk om bezoekers die al eerder interactie met je merk hadden, via Facebook of Instagram, onder te verdelen in verschillende categorieën. Onderstaande afbeelding laat zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van segmentatie voor retargeting via Facebook.

aangepaste doelgroep advertentie Facebook

Het maken van een aangepaste doelgroep voor verschillende advertentiedoeleinden op Facebook

Na het indelen van je klanten in verschillende groepen, kun je ze op verschillende manieren retargeten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Specifiek retargeten op mensen die wél één of meerdere van je posts of video’s geliket hebben, maar nog niet je Facebook-pagina geliket hebben of je nog niet volgen op Instagram.
  • Retargeten op bezoekers die je video of een bepaald percentage van een video hebben bekeken, bijvoorbeeld door een vervolg op deze video te maken of met een andere contentvorm voort te borduren op deze video.
  • Content specifiek retargeten op bezoekers die op een bepaalde post gereageerd hebben. Dit kan door aan deze mensen vragen te stellen of een discussie te starten. Wat ook weer kan leiden tot user-generated content.

Daarnaast is een bijkomend voordeel van het genereren van veel betrokkenheid op social media, dat het je organisch bereik in zoekmachines vergroot. Als een socialmediabericht veel betrokkenheid genereert, moet het volgens Google wel een goed bericht zijn.

Denk vanuit de klant

Door te denken vanuit de klant en zo specifiek en relevant mogelijk te retargeten, kun je zorgen voor meer loyaliteit van je klanten. Hierbij is segmentatie belangrijk. Probeer je klanten in zoveel mogelijk verschillende categorieën onder te verdelen, en voor elke categorie relevante content en advertenties te bedenken.

Maak vooral gebruik van gebruikersstatistieken om een goed beeld te krijgen van je huidige klanten en hun online gedrag. Probeer in te schatten wat de wensen en behoeften van klanten zijn en met behulp hiervan te voorspellen wat je klanten gaan doen. Hierdoor ben je de klanten een stap voor en kun je inspelen op hun gedrag. Denk ook aan de inzet van marketing automation om via e-mail je klanten persoonlijk te benaderen.

Op deze manieren zorg je ervoor dat je de beschikbare informatie over je bezoekers effectief inzet. Het is zeer tijdrovend om meer inzicht in het gedrag van je klanten te verkrijgen en om hun gedrag te voorspellen. Maar het versterkt de effectiviteit van je advertentiecampagnes, contentmarketing en SEO en zorgt voor meer loyaliteit van je klanten.