Infographic, Verdieping

E-mailmarketing: het tij is gekeerd naar mobiel & 3 andere trends [infographic]

0

De E-mail Benchmark 2017 is weer uit. Voor dit e-mailonderzoek is data van ruim 3,5 miljard e-mails en ruim 17.000 campagnes in e-mailmarketing geanalyseerd. In totaal komen 17 verschillende branches aan bod. Het geeft jou als (e-mail)marketeer inzicht in de markt. Kijk je mee naar de opvallendste resultaten?

Het onderzoek is uitgevoerd door e-Village en bestaat uit twee delen. Laten we beginnen met het het kwalitatieve onderzoek. Dit gedeelte is vorig jaar oktober uitgevoerd onder marketeers in Nederland. Wat zijn de plannen voor 2017 op het gebied van e-mailmarketing? Welke uitdagingen worden er verwacht? Goed nieuws! E-mailmarketing wordt nog belangrijker. Ruim 73 procent van de respondenten geeft aan dat e-mail dit jaar een grotere rol in de marketingmix gaat innemen.

Wat daarin wel een uitdaging is, is om het budget goed te gebruiken. Voor het merendeel blijft het budget gelijk. Gelukkig gaat maar voor 6 procent van de marketeers het budget omlaag. Noemenswaardig is dat bedrijven een bescheiden budget blijven houden voor e-mailmarketing. 36 procent van de respondenten heeft 10.000 euro of minder te besteden. Jammer, want e-mailmarketing is juist een mooie kans om aan een duurzame relatie met je klant te bouwen.

Met welk doel wordt e-mailmarketing dan ingezet? Waar vorig jaar leadgeneratie het belangrijkste doel was, is het verschoven naar het genereren van traffic naar de website. Kort daarop volgt het verlenen van service en het stimuleren van de verkoop. Is dat ook waar jij e-mailmarketing voor inzet? Uiteraard is het erg belangrijk om te analyseren of je jouw doel behaalt. Conversie blijft voor marketeers de belangrijkste pijler om succes te meten. Opvallend overigens dat testen, wat cruciaal is bij het verhogen van je conversie, maar voor 38 procent van de marketeers standaard is.

E-mailmarketing: het tij is gekeerd naar mobile!

Hoe zit het met de ratio’s? Voorop staat dat er nog ruimte is voor verbetering bij alle ratio’s, maar we zien bij bijvoorbeeld de open rate een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. En het was te verwachten, maar we openen e-mails (eindelijk) vaker op onze smartphone (52,22%) dan op een desktop! Ook de click rate is op mobiel hoger. Dus mocht je het nog niet geregeld hebben, zorg dat jouw e-mailtemplate responsive of zelfs mobile first is.

Branches

Daarnaast zien we tussen een aantal branches grote verschillen in ratio’s. Waar ligt dat aan? Hard bewijs hebben we helaas niet, maar we zien dat de branches met een hoge open rate zich vooral in de B2C bevinden. Ook dit jaar springt in ieder geval de energiesector er weer uit met bijvoorbeeld een open rate van 52 procent. De volgende branches behalen ook een mooie open rate: groothandel, finance, goede doelen en bureaus. Dezelfde sectoren bevinden zich bovenaan de lijst als we het over de click through rate hebben.

Uitdagingen, maar vooral trends!

En de uitdagingen voor 2017? Marketing blijft, zoals je zelf waarschijnlijk ook meemaakt, een heel dynamisch vakgebied. Marketing automation is net als vorig jaar de grootste uitdaging. Daarbij staat ‘databasemanagement’ op de tweede plaats, want hoe ga je om met alle data en koppel je je systemen? Dit blijkt een knap lastige klus! Op de derde plaats staat ‘conversie’.

Gelukkig zijn er een hoop mooie trends. De grootste uitdaging is ook de meest gevolgde trend voor aankomend jaar: marketing automation. Op de voet gevolgd door database- en/of event-gestuurde campagnes en het gebruik van big data. Overigens valt op dat er een aantal trends is waar e-mailmarketeers zich nog niet mee bezig houden. Zo is bijvoorbeeld het versturen van e-mails op basis van klantgedrag maar voor 29 procent van de respondenten de gewoonste zaak. En het gebruik van predictive content, daar moeten we nog even aan wennen. Slechts 9 procent is hiermee bezig.

Laten we afsluiten met een feestelijke knaller. Het rapportcijfer voor e-mail als marketingkanaal is de afgelopen jaren niet zo hoog geweest. De respondenten geven maar liefst een 8,17!

We hebben alle opvallend ratio’s ook nog even voor je op een rij gezet. Welke ratio valt jou het meeste op?