Advertising

Accountmanagement in affiliate marketing: leer van Bol.com & wehkamp

0

Sterk accountmanagement is de sleutel tot succes binnen affiliate marketing. Het is een performance-gedreven kanaal, waarbij je als adverteerder afhankelijk bent van verschillende publishers: partners die jouw promotie doen. Als je hen zo goed mogelijk inlicht, motiveert en inspireert, kunnen zij nog meer promotie voor jouw programma doen! Toch is accountmanagement optimaliseren niet zo makkelijk als het lijkt. Het vergt tijd, focus en energie van de affiliate- of online marketeer. Ter inspiratie twee partijen die het goed doen in het Nederlandse affiliate-landschap, mede dankzij hun accountmanagement.

Bol.com

Als je naar het partnerprogramma van Bol.com kijkt, dan zie je veel mooie accountmanagementpunten die zij hebben geïntegreerd. Zo hebben ze een eigen blog voor affiliates, waar ze vele tips en tricks, handige weetjes over hun eigen programma en promotie-ideeën delen. Maar ze zetten op hun blog ook publishers in de spotlight, die hun verhaal mogen vertellen aan de andere volgers van de blog. Daarnaast zetten ze sterk een Facebookpagina in, waar ze onder andere de blogposts promoten. Daarbij is een Facebookpagina extra laagdrempelig om vragen op te stellen.

screenshot bol.com blog affiliate marketing

Met regelmaat ontvang je vanuit het partnerprogramma van Bol.com een nieuwsbrief, met de nieuwste acties ter promotie, campagne-updates over bijvoorbeeld promotiemateriaal en de nieuwste blogposts. Maar je krijgt in het begin (als je net een publisher bij hen bent) ook regelmatig mails over het partnerprogramma zelf. Hoe werkt het en hoe benut je het optimaal?

Wehkamp

Ook wehkamp heeft een eigen affiliateprogramma (en een publieke), en verstuurt wekelijks nieuwsbrieven. Een mailing met de belangrijkste acties van dat moment, handig om je publishers mee op de hoogte te houden. Daarnaast heeft wehkamp vorige maand een nieuw commissiemodel geïmplementeerd, met de mogelijkheid voor ‘Premium Partnerships’. Een intensievere en structurele samenwerking met hun publishers op basis van groeidoelstellingen en extra exposure.

Op basis van een samen afgestemde periode kijkt wehkamp samen met de publisher naar een realistische groei op basis van dezelfde periode het jaar ervoor. Als ze bijvoorbeeld voor het tweede kwartaal een groei in sales afspreken, evalueren ze aan het einde van het kwartaal deze statistieken. Een publisher kan een extra vergoeding ontvangen (naar rato) als deze groeidoelstellingen worden behaald. Hoe deze groei wordt bereikt, is in dit geval aan de publisher. Dit kan bijvoorbeeld door extra blogposts te schrijven, een extra nieuwsbrief uit sturen of een banner op de homepagina te plaatsen.

screenshot affiliate marketing wehkamp nieuwsbrief

Iedere accountmanagementprikkel die vanuit deze partijen wordt gestuurd is innovatief. Ze benutten iedere kans binnen de communicatie naar publishers en slaan bovendien aan bij de publishers. Maar valt jou ook op dat beide partijen bekend staan om hun eigen affiliateprogramma? Dit soort optimalisaties van accountmanagement lijkt alleen weggelegd te zijn voor de affiliateprogramma’s van grote organisaties, die veelal een eigen netwerk hebben. Maar er zijn ook kleine slagen die jij kunt maken, met een grote impact, waardoor jouw accountmanagement en resultaten beter worden!

1. Keur je publisher-aanmeldingen snel

Het eerste moment na aanmelding dat publishers een indruk van je krijgen als adverteerder is bij het keuringsproces. Hoe sneller jij jouw publishers keurt, hoe groter de kans dat zij nog gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan voor je. Als je jezelf ergens aanmeldt, heb je veel meer motivatie dan na een week. Dan ben je teleurgesteld dat je nog niets hebt gehoord. Deze eerste indruk is belangrijk om een samenwerking sterk te starten!

2. Stuur een welkomstbericht na aanmelding

Om na je snelle keuring de samenwerking ook snel op gang te krijgen, kun je via het affiliatenetwerk een welkomstbericht sturen. De meeste affiliatenetwerken kennen een ticket- of berichtensysteem, waarmee je een publisher gemakkelijk direct kunt benaderen. Richt je bericht spontaan in, met een paar standaardpunten. Bijvoorbeeld waar je een goede match ziet tussen publisher en adverteerder, welke links handig zijn om op te nemen, en of je mogelijk nu al een leuke actie hebt ter promotie. Als je een base met publishers wilt opbouwen met wie je rechtstreeks contact hebt, kun je ook jouw contactgegevens erbij vermelden en aangeven dat je bereikbaar bent voor vragen.

3. Durf te delen

Veel organisaties vinden het delen van kennis, informatie of data nog wat eng. Maar het is wel iets waar jij je op kunt onderscheiden in jouw accountmanagement. In een organisatie is veel kennis aanwezig en jullie weten als geen ander wat er bijvoorbeeld goed verkoopt, of waarover extra informatie nodig is. Deel dit met je publishers en motiveer hen op deze manier om hierover te bloggen of content over te creëren. Uiteindelijk levert jou dit betere resultaten vanuit affiliate marketing op, voor een publisher is het tof om relevante en waardevolle content te creëren. Win-win!

4. Werk aan je goodwill

Vergeet bovendien ook niet om updates te geven vanuit jezelf en toon interesse in de ander. Simpele vragen als ‘goed weekend?’, ‘wanneer ben je eigenlijk jarig?’ of ‘waar woon je?’ zorgen voor wederzijdse interesse in elkaar, maken de relatie sterker en creëren goodwill. Het is tof als iemand interesse in je toont en de communicatie hierin is erg belangrijk. Met deze goodwill creëer je een zekere gunfactor, waardoor je sneller een hoger plekje in de mailing krijgt, soms eens een korting maar bovenal krijg je er een veel leukere samenwerking voor terug!

Het belangrijkste bij het werken aan je goodwill is dat je het gewoon moet doen. Vraag, communiceer, deel. Doe!

5. Bied je hulp en technologie aan

Zoals ik al zei: intern heb je veel kennis ter beschikking die een publisher, maar ook jouw hele affiliatecampagne, verder kan helpen. Geef eens een tip hoe iemand hoger in Google verschijnt (op zoekwoorden waar jullie je niet op focussen, maar die wel relevant zijn), werk aan het makkelijker maken van het promoten via bijvoorbeeld plugins en deel real time data via een API. Het kost tijd, capaciteit en soms budget, maar uiteindelijk maak je jouw programma zo toegankelijk en zo gemakkelijk te promoten dat je hier de resultaten door ziet stijgen.

6. Ga voor oplossingen op maat

Om je samenwerking naar een nog hoger niveau te tillen is het goed om met je publishers mee te denken en hen zaken aan te bieden. Zoals ik al eerder aangaf middels hulp, technologie en durf te delen, maar ga ook voor oplossingen op maat. De ene publisher is de andere niet. Geef ze de kans om exclusief materiaal aan te vragen als je bijvoorbeeld een exclusieve actie met hen deelt. Of maak eens een losse productfeed voor hen aan.

Ik geloof dat het allerbelangrijkste binnen accountmanagement 2.0 voor affiliate marketing is dat je als adverteerder meer geeft dan commissie. Aandacht, extra materialen, eens een exclusieve actie, snelle reactiesnelheid en interesse. Dit soort factoren zijn (nog) niet meetbaar, maar binnen affiliate marketing ben je nu eenmaal afhankelijk van je affiliatepartners. Ga de samenwerking dan ook goed met elkaar aan, gun het elkaar en zorg ervoor dat de samenwerking naar een hoger niveau getild kan worden.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.