Online marketing

Dé growth hacker bestaat niet: deze 4 specialisten heb je zeker nodig

0

Growth hacking is een fancy term die mainstream begint te worden. Waar het op neerkomt is het vinden en uitvoeren van creatieve out of the box-toepassingen met als doel online maximaal te groeien. Je ziet steeds meer mensen deze ‘functie’ op hun visitekaartjes zetten. Echter, in mijn optiek bestaat dé growth hacker niet. Dat wil zeggen: het is vrijwel uitgesloten dat je iemand vindt die in alle facetten van het growth hacking uitblinkt. Wil je met growth hacking je business een boost geven? Verzamel dan een team van specialisten om je heen.

Growth hacking wordt wel beschreven als een methode waarmee je magische resultaten kunt boeken. En toch is het geen magie, maar een methode. Deze bestaat uit de bekende cyclus van plannen-bouwen-meten-evalueren. Het verschil in succes wordt gemaakt in de inhoudelijke creatieve toepassing. Het mooie is hoe slim en soms simpel de meest vernuftige hacks kunnen zijn, met verbluffende resultaten als gevolg.

Growth hacking is niet per se online

Legendarisch voorbeeld is het zinnetje dat Hotmail vanaf 1996 onderaan elke e-mail toevoegde: ‘P.S. get your free email at Hotmail’. Het resultaat? Binnen anderhalf jaar had 60 procent van alle internetgebruikers wereldwijd een account bij Hotmail. En dat vooral dankzij dat ene zinnetje. Een goed voorbeeld van growth hacking uit een tijd waarin nog niemand van die term had gehoord.

Daarnaast hoeven hacks niet per se online te zijn. De marketingcampagne waarmee de website Reddit (35 miljoen unieke bezoekers per maand) groot is geworden, was een stickercampagne van 500 dollar. Ik beschouw growth hacking als een systematische methode waarmee je door grote of kleine creatieve ‘trucs’ de groei van je startup of scale-up in een hogere versnelling krijgt.

growth hacking hotmail reddit

Maar wat moet je bij growth hacking nou precies kunnen? Daarvoor is het goed om terug te gaan naar 2010, toen de Amerikaan Sean Ellis de term growth hacking introduceerde in zijn artikel ‘Find a Growth Hacker for Your Startup‘. Sean Ellis benoemde de kenmerken van de ultieme growth hacker, iemand die zich helemaal stort op de duurzame groei van een startup. De persoon in kwestie heeft volgens Ellis een bovengemiddeld analytisch vermogen, kan data ontleden, is super creatief, beschikt over een fijn pennetje en snapt hoe je marketing bedrijft.

Lees die laatste zin nou nóg eens een keer.

Growth hacker is wondermens

Valt je iets op? Mij wel. Namelijk dat iemand die over al deze kwaliteiten beschikt een soort wondermens moet zijn. Een schaap met vijf poten. Als je bij een sollicitatieprocedure geen millimeter zou afwijken van deze criteria, verwacht ik niet dat het je lukt om iemand aan te nemen.

En daarom mijn stelling: dé growth hacker bestaat niet. Wil je echt serieus met growth hacking aan de slag gaan, dan heb je een team van minimaal vier specialisten nodig: de marketeer & copywriter, de data-analist, de UX specialist en de developer.

growth hacking brein klein

Marketeer & copywriter

Over het nut van een steengoede marketeer twijfelt niemand. Deze persoon weet waar jouw doelgroep zich verschanst, welke pijn je voor ze oplost én met welke boodschap je al die mensen bewust kan maken van het feit dat jij het antwoord biedt.

Content is in dat verband essentieel voor growth hacking. Immers, als de boodschap niet aansluit, zul je weinig mensen aantrekken. Vind daarom iemand met een fijn pennetje. Iemand die in staat is jouw potentiële klanten te verleiden om naar de website te komen en de aandacht van hen weet vast te houden.

Data-analist

De tweede specialiteit waar je niet omheen kunt is de data-analist, de professional die in staat is om de klantreis van A tot Z te monitoren. Bij growth hacking streven we naar ‘the happy path’. Je doelgroep raakt geïnteresseerd, begint te lezen, klikt, schrijft zich in of koopt het product, is superblij en vertelt iedereen over die ervaring en komt de volgende keer nog eens terug.

Je hebt iemand nodig die precies weet welke software nodig is om al deze data boven water te krijgen. En, minstens net zo belangrijk: hoe je die data omzet in nuttige informatie. Voor zo’n specialist kennen programma’s als Google Analytics, Hotjar of Optimizely geen enkele geheimen meer. Aangezien de analyse en informatie voor het team het uitgangspunt is voor het plan, is dit onderdeel van growth hacking waanzinnig belangrijk en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als één professionaliteit.

UX-specialist

Dan komen we bij het optimaliseren van je website. Een UX-designer is onontbeerlijk. En dan niet iemand die een logootje kan ontwikkelen, maar iemand die snapt welke interactie nodig is voor het beste pad naar conversie. Die de impact kent van kleur op de beleving. Die eerder heeft gezien dat een knop die je drie pixels groter maakt, een wezenlijk verschil kan maken voor de aantrekkingskracht op klanten.

Developer

Ten slotte komen we bij de man of vrouw die alles uiteindelijk mogelijk maakt door al die creativiteit om te zetten in code. Een flexibele developer die snel alle wenselijke wijzigingen doorvoert, zodat zo snel mogelijk maximaal resultaat kan worden behaald.

Bundeling van krachten

Mijn boodschap? Wie met growth hacking wil scoren, moet niet verwachten dat één online marketeer in de organisatie daarvoor gaat zorgen. Zo iemand kan meestal één of twee onderdelen echt goed en de rest een beetje. Deze persoon zal daardoor de oplossing binnen zijn straatje zoeken en daarmee potentieel waardevolle kansen laten liggen. Kortom, er volgen resultaten die niet het verschil gaan maken. Om dat verschil wel te kunnen maken zul je een team van (freelance) specialisten om je heen moeten verzamelen. Alleen met die bundeling van krachten, brengt growth hacking jouw bedrijf naar het beoogde hogere plan.

Wil je growth hacking inzetten voor jouw organisatie? Lees dan de how to van mijn collega Lisanne.