Online marketing

5 manieren om met de vragen van je bezoekers je website te verbeteren

0

Bezoekers van een website komen vaak met een bepaald doel. Dit kan zijn het zoeken van een specifiek product, of de interesse in een bepaalde dienst. Bij deze zoektocht hebben ze vaak een reeks vragen die ze bewust of onbewust beantwoord willen zien. De meeste vragen kun je tackelen met de informatie die je op de website hebt staan, maar toch blijven er altijd vragen openstaan. Deze komen vaak terug via diverse tools zoals de FAQ, Site Search, Chat en de klantenservice. Deze informatie kan zeer nuttig zijn om je website te verbeteren. In dit artikel laat ik je per onderdeel zien hoe je hiervan kunt profiteren.

Leren van Frequently Asked Questions

Als je een FAQ-gedeelte op je website hebt, dan heb je dit vast gedaan omdat je denkt te weten wat de belangrijkste vraagstukken zijn van een bezoeker. Natuurlijk erg zinvol! Nog veel zinvoller als je achteraf bekijkt welke vragen het meest worden bekeken. De reden waarom mensen deze vragen vaak bekijken, is voornamelijk omdat de informatie niet goed genoeg terugkomt op de website.

Stel dat de vraag “Wat zijn de retourkosten?” vaak wordt bekeken. Grote kans dat veel meer bezoekers deze vraag hebben en het überhaupt niet kunnen vinden. Het kan dan erg nuttig zijn om deze informatie duidelijker op de website te communiceren zodat je deze vragen direct bij de bezoeker kunt wegnemen.

Meten van FAQ-gegevens in Analytics

Werkt jouw FAQ met losse pagina’s? Dan kun je aan de sessies per pagina zien welke vragen het meest worden bekeken. Staat alle antwoorden op 1 pagina? Dan kun je dit alsnog meten door events in te stellen zodra iemand op een vraag klikt. Zet onderstaande dikgedrukte code op alle vragen en je gegevens zullen in Analytics terugkomen onder het kopje “gebeurtenissen”.

<a href=”” onClick=”ga(‘send’, ‘event’, ‘FAQ’, ‘Klik op vraag’, ‘Wat zijn de retourkosten?’);”></a>

Leren van Site Search

Een veelgebruikt onderdeel op een website is de zoekfunctie. Het kan altijd voorkomen dat de bezoeker niet direct kan vinden wat hij of zij zoekt. Je kunt ontzettend veel leren van de zoekopdrachten die de bezoeker doet. Kijk daarom regelmatig of er nieuwe zoekopdrachten zijn. Zie je bepaalde zoekopdrachten vaker terugkomen? Ga hier dan mee aan de slag en kijk of deze informatie nog beter kan worden gecommuniceerd in het pad dat dat klant bewandeld op de website.

Meten van Site Search gegevens in Analytics

Google Analytics bied een standaardfunctionaliteit waarmee je alle zoekopdrachten op de website kunt bijhouden. Wat je hiervoor nodig hebt, is een queryparameter. De meeste website en webshopsystemen maken hier standaard gebruik van. Een queryparameter is het dikgedrukte gedeelte in de volgende URL: www.domein.nl/?q=zoekopdracht

Heb je deze queryparameter? Ga dan in Analytics naar beheer > Instellingen weergeven (kolom: weergave) > Site Search bijhouden > Vul vervolgens de parameter in (in bovenstaand geval is dit “q”).

Leren van de chatfunctie

Tegenwoordig hebben steeds meer websites een chatfunctie. Op deze manier kun je bezoekers direct helpen met hun vraagstukken. Daarnaast werkt het ook vaak conversieverhogend omdat je twijfels kunt wegnemen en bezoekers ook direct kunt sturen naar een passend product of dienst.

De chat is ook weer een uitstekende tool om meer te weten te komen over wat de bezoeker nou echt wil weten. Zo kun je bijvoorbeeld kijken vanaf welke pagina de chat wordt geactiveerd. Zie je hier patronen in? Dan is de kans groot dat deze pagina iets meer aandacht verdient tijdens een optimalisatieronde. Het helpt dan ook om terug te kijken in de chatgeschiedenis en de vraagstellingen te vertalen in antwoorden op de bewuste pagina.

Meten van chatgegevens in Analytics

Dit is een iets lastiger onderdeel omdat de meeste chatfuncties via een externe partij lopen. Je hebt dan niet volledige controle over de code. De meeste bedrijven die een chatfunctie aanbieden, hebben een standaard-integratie voor Google Analytics. Deze handleiding is meestal terug te vinden in de… jawel: FAQ!

Leren van de klantenservice

Net als de chatfunctie, is de good old klantenservice een goed instrument om te pijlen wat de bezoeker wil weten. Omdat veel vragen per telefoon worden beantwoord, is het bijvoorbeeld een idee om af te spreken met de klantenservicemedewerkers om een vinkje te zetten bij een vraagstelling zodra deze weer naar voren komt. Na een tijd krijg je een mooi overzicht van vragen die vaak worden gesteld. Deze kun je vervolgens weer toevoegen aan de FAQ en communiceren op de pagina’s die hier het beste bij passen.

Leren van heatmaps

Op een website heb je meestal een twee-deling in bezoekers, namelijk de bezoekers die de teksten aandachtig lezen en bezoekers die de teksten scannen. Deze eerste groep zorgt voor hele mooie data in een heatmap. Zij lezen namelijk vaak met de muis en daarom kun je een heel mooi rood gebied zien op de teksten die de meeste aandacht trekken en vaak ook het belangrijkst zijn. De tweede groep leest deze tekst niet aandachtig en daarom komt deze belangrijke informatie bij hen niet goed over. Omdat bijvoorbeeld icoontjes met een korte titel wel direct binnendringen bij de bezoeker, kun je deze belangrijke informatie op deze manier verwerken in de website. Je leert dus van de eerste groep wat belangrijk is, om het voor de tweede groep toe te passen in het design van de website.

Kortom: je kunt op diverse manieren heel veel informatie winnen om vervolgens hier direct iets mee te doen. Bovenstaande data wordt vaak onderschat, maar het is toch echt de data die je direct van de bezoeker krijgt zonder bijkomstigheid van een usability-onderzoek. Profiteer daarom direct van deze data en neem zoveel mogelijk vraagstukken en twijfel weg.

Beeld met dank aan Pexels.com