Tech

Drones, hologrammen & Spectacles: 3 extra’s voor je eventpromotie

0

Ook in de evenementenbranche is het belangrijk dat je blijft meebewegen met trends in tech. Bijvoorbeeld om je evenement te promoten. In dit artikel geef ik je drie mogelijkheden.

1. Snap Spectacles

Ongeveer een half jaar geleden lanceerde Snapchat de Spectacles: een camera in de vorm van een zonnebril. De Spectacles zijn niet zomaar brillen met een mooi design, maar deze brillen verbinden éindelijk fashion met technologie. Met deze fashionable brillen kun je letterlijk de wereld eens bekijken door de ogen van een ander. En dat biedt kansen voor de promotie van jouw event. Heb je er al eens aan gedacht om de beelden van de Spectacles in te zetten als promotiemateriaal?

Spectacles… promotiemateriaal?!

Nu denk je misschien: ‘Inzetten als promotiemateriaal? Hoe dan!?’ Experience is het toverwoord in de evenementenwereld. Door de filmpjes die met Spectacles gemaakt zijn, kun je letterlijk een kijkje nemen door de ogen van een ander. En wat is nou een betere bron om de ervaring van een bezoeker te bekijken dan door de ogen van bezoekers zelf? Deze beelden kun je inzetten om aan potentiële bezoekers te laten zien hoe leuk jouw event is én om de ervaring voor een eventuele vervolgeditie nog onvergetelijker te maken.

Hoe leuk zou het zijn om de bril uit te lenen aan één van je artiesten en de fans te laten raden wie er achter de bril schuilgaat? Dit levert gaaf videomateriaal op, dat je kunt gebruiken voor promotievideo’s. Een ander idee is om zelf een Spectacle op te zetten en je bezoekers eens te laten zien hoe een festival is als je de organisator van het evenement bent! Al met al zijn er talloze manieren om deze geweldige brillen in te zetten als promotiemateriaal voor jouw event.

Maar hoe zit het dan met de privacy van de bezoekers?

De bril van Google, genaamd de Google Glass, kreeg veel kritiek over privacyschending. Mensen konden namelijk niet zien of ze gefilmd werden, en waren daarmee bang voor hun privacy. Snapchat bedacht hier met de Spectacles een oplossing voor. De lens van de bril bevat kleine lampjes, die ‘aan gaan’ zodra je gaat filmen. Zo kunnen alle omstanders dus gewoon zien of ze gefilmd worden, en hoef je niet bang te zijn voor de privacy van je bezoekers.

Realistischere filmpjes dan met een smartphone

De filmpjes die deze bril kan maken zijn superrealistisch. De camera van de Spectacles heeft een gezichtsveld van 115 graden, terwijl de camera van een smartphone meestal een gezichtsveld heeft van ongeveer 80 graden. Met deze grotere hoek is het mogelijk realistischere filmpjes te maken dan een smartphone doet. Het gezichtsveld van een mens is namelijk ongeveer 140 graden, dus geeft deze bril bijna het gezichtsveld van een mens weer.

Verder zijn de filmpjes die deze bril maakt kantelbaar als je ze terug gaat kijken. Je kunt een filmpje namelijk zowel in staand als in liggend formaat terugkijken. Zie hier het effect van de kantelbare video’s.

De video’s die je maakt, kun je via wifi of bluetooth naar je mobiel sturen. Misschien ook handig om te weten: de accu van de spectacle gaat ongeveer een dag mee. Je kunt dus genoeg materiaal schieten met deze bril.

2. Drones en drone-streaming

Livestreaming was een van de grote trends van 2016. Uiteraard zijn er verschillende apps en websites die je in staat stellen je beelden naar een breed publiek te sturen. Denk aan Facebook Live, Periscope, Snapchat, Meerkat en YouTube.

Een nieuwe trend die we hieraan toe kunnen voegen is drone-streaming. Drone-streaming is een vorm van livestreaming, waarbij je de drone bestuurt en de videobeelden direct kunt uitzenden naar een breder publiek.

Terwijl user generated video’s heel internet overgaan, hunkert de bezoeker steeds meer naar video’s met verschillende standpunten en unieke beelden. Bijvoorbeeld spectaculaire luchtbeelden die de reportage van je evenement compleet maken. Tegenwoordig is dat kinderspel, dankzij de drone. Drone-streaming zit eigenlijk tussen video’s van een bemande helikopter en een kraancamera in.

Drones om je event een tikkeltje meer te geven

Drones bieden heel wat nieuwe mogelijkheden voor evenementen. Niet alleen maken ze prachtige luchtbeelden, je kunt ze ook inzetten voor de beveiliging van je event of als deel van de show. Als Amazon drones inzet om pakjes thuis te leveren, waarom dan geen drank en food op festivals? Domino’s Pizza’s doet het al voor.

Accepteer cookies

Een drone kan ook ingezet worden om bezoekers bij elkaar te brengen, een soort ‘meetingpoint’. Pepsi lanceerde in de zomer van 2015 de Pepsi Friend Finder. Je kon aangeven dat je je vrienden kwijt was geraakt op het terrein, waarna de drone je vervolgens de weg wees naar deze vrienden.

Accepteer cookies

Het showelement van drones

Een andere spectaculaire toepassing van de drone is het showelement. Tijdens een nocturne gaan er plots lichtjes aan en wordt de sterrenhemel eventjes verlicht. Drones komen nu ook al met verlichting en kunnen dus zeker op dit vlak ook een meerwaarde zijn. Vuurwerk blijft altijd top, maar een vliegende lichtshow boven je hoofd? Dat is toch helemaal spectaculair!

Safety first!

Om het beste uit je drone te halen, houd je rekening met de wet- en regelgeving. Drones zijn niet zonder gevaar, zeker als er veel mensen in de buurt zijn. Bespreek de mogelijke risico’s met de drone-operator. Zorg dat hij de ruimte waar hij moet vliegen, kent. Wil je de drone inzetten op een specifieke locatie (beurshal, festivaloptreden), zorg dan in eerste instantie voor een akkoord van de locatie. Klachten over het gebruik van drones hebben vaak te maken met privacy of verstoring van het luchtruim. In veel Europese landen bestaat al wet- en regelgeving die deze zaken regelt.

3. Touchable tech

2016 was een geweldig jaar voor event-technologie. We zagen veel nieuwe apps, draagbare technologieën en een grotere impuls voor virtual reality simulatoren. 2017 gaat nog veel verder. Alles draait om touchable, en snelle technologische ontwikkelingen maken veel mogelijk. 2017 wordt het jaar waarin de combinatie van nieuwe technologieën met offline, tastbare producten een groei zal maken. ‘Technologie’ binnen deze trend omvat veel verschillende tools: broadcast kleding, hologrammen op events en meer.

Can’t touch this?

Waar virtual reality vooral ingaat op een 3D-versie van de werkelijkheid, zoomt touchable technologie meer in op de offline wereld. Touchable technologie is precies hoe het klinkt: technologie die je kunt aanraken. Deze trend stelt bezoekers in staat om weer in contact te komen met de fysieke en persoonlijke wereld. Kleine robotapparaten, 3D-printing, touchscreen-kiosken, hologrammen: ieder fysiek object kan veranderd worden in een ‘touchable technologie’, waardoor de wereld in zijn geheel een touchscreen wordt.

Inspelen op de vijf zintuigen

Op zoek naar dat extraatje voor jouw evenement? Iets dat je gasten helemaal verbaasd zal doen staan? De mogelijkheden van ‘touchable technologieën’ zijn oneindig. Sterker nog, het is zelfs mogelijk om iets aan te raken dat er in werkelijkheid helemaal niet is. Denk aan een hostess-hologram bij de entree van jouw evenement, broadcast-shirts waarvan de opdruk zelf in elkaar te knutselen is met een app, of SWIPE DJ, een concept waarin het publiek via een transparant holografisch scherm exact kan volgen wat de dj precies doet.

Wat gebruik jij om je evenement iets extra’s te geven?