Customer experience

De 5 lucratiefste branches om je SEO-pijlen op te richten

0

Dat Google slapend rijk wordt van haar AdWords-praktijken is een gegeven. In het grootste veilingcentrum ter wereld biedt de multinational op tegen de kaasboer om de hoek om de hoogste plekken in de zoekresultaten te vergaren. Alleen al in 2015 verdiende Google hier bijna 80 miljard dollar aan! Gelukkig hoef je niet afhankelijk te zijn van deze advertenties en kun je je ook op het organische gedeelte van Google richten. Iedereen weet wel wat SEO is, maar niet iedereen weet hoeveel je hierop (theoretisch gezien) kunt besparen. Hieronder behandel ik de 5 lucratiefste branches op het gebied van SEO.

Hoe kunnen de kosten zo uiteenlopen?

Iedereen kan in principe adverteren in Google. Alleen – net als op een echte veiling – kunnen de bedragen enorm uiteenlopen. Dit is grotendeels afhankelijk van de branche waarin je je bevindt en de conversiegerichtheid van de zoekterm waarop je wil scoren. Zo ben je voor het zoekwoord ‘kaas kopen’ bijvoorbeeld nog geen €0,60 kwijt, terwijl je voor ‘exclusieve whisky kopen’ al snel ruim €1,50 kwijt bent. Er zit nou eenmaal meer marge in exclusieve whisky dan in kaas.

Heel simpel gezegd zijn de kosten per klik ‘gewoon’ gebaseerd op marktwerking: hoeveel heeft een partij ervoor over om een bezoeker aan te trekken? Wat zijn de 5 lucratiefste branches op het gebied van SEO?

5. Online marketingbureaus (€7, lokaal tot wel €10)

 • Hoge concurrentie
 • Lange contracten
 • Status

Om maar meteen de meest overduidelijke te benoemen, begin ik bij de online marketingbureaus. Deze bureaus kunnen soms tot wel €10 per bezoeker besparen als zij zich op SEO richten om bezoekers aan te trekken. Het is niet gek dat online marketingbureaus voor veel geld willen adverteren. De concurrentie is enorm. De online marketingbureaus schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Het gaat hier vaak om samenwerkingen van meerdere jaren.

Maar er is een nog veel belangrijkere reden voor deze bureaus om bovenaan te staan in zowel het advertentiegedeelte als het organische gedeelte van Google. Dit is status. Het gaat hier namelijk om hun playing field. Veel online marketingbureaus richten zich namelijk grotendeels op SEO en SEA. Als zij hier goede resultaten voor henzelf behalen, bewijzen zij aan hun klanten dat ze dit voor hen ook kunnen behalen.

Heel simpel gezegd zijn de kosten per klik ‘gewoon’ gebaseerd op marktwerking: hoeveel heeft een partij ervoor over om een bezoeker aan te trekken?

4. Kredietverstrekkers (€10 tot €15)

 • Lange contracten
 • Marge

Ook onder kredietverstrekkers kunnen de kosten hoog oplopen. Voor een term als ‘lening aanvragen’ wordt al gauw ruim €13 gevraagd. Dit is omdat deze kredietverstrekkers enorm veel geld kunnen verdienen aan iemand die een lening aanvraagt.

Zoals iedereen weet, gebruiken kredietverstrekkers vermogen om nog meer vermogen te creëren. Als zij €10.000 aan iemand lenen, kunnen ze in de loop der jaren ruim €13.000 terugverdienen (€3000 winst). Het mooiste hiervan is: ze hoeven hier weinig tot niks voor te doen.

3. Telecombedrijven in B2B (tot €20,-)

 • Marge
 • Weinig werk
 • Lange contracten

De telecombedrijven die hun SEO op orde hebben, kunnen ook bakken met geld verdienen. Een zoekterm als ‘zakelijke telefonie’ kost al snel €16, terwijl dit toch een vrij algemene zoekterm is. Toch is het zo’n breed onderwerp dat er voldoende winst in te behalen valt.

In het geval van zakelijke telefonie gaat het namelijk niet alleen om zakelijke aansluitingen (vast of VoIP), maar ook om de bijkomende hardware. Als een bedrijf honderden aansluitingen nodig heeft, kan dit het telecombedrijf al snel tienduizenden euro’s opleveren.

2. Energiemaatschappijen (€20 tot €40)

 • Marge
 • Weinig werk
 • Concurrentie

Sinds 2004 is de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd waardoor partijen vrij tegen elkaar kunnen concurreren. Niet voor niets komen er steeds meer energiemaatschappijen bij. Het leveren van energie is namelijk een zeer lucratieve business. De inkoop van energie bij netbeheerders is qua kosten te verwaarlozen, je hebt weinig tot geen omkijken naar een klant en de marges zijn enorm. Als je hier een constant hoge positie in Google voor weet te genereren, verzeker je jezelf van een constante stroom aan flinke inkomsten.

Nederlanders zijn de laatste jaren alleen wel overstappers geworden. Ruim 55% van de Nederlanders is de laatste 10 jaar minimaal één keer van energieleverancier veranderd. Dit heeft het leven voor energieleveranciers wel wat lastiger gemaakt. Iedereen moet vechten voor zijn positie in de markt, zo ook in Google. De maatschappijen zijn de laatste jaren daarom een beetje doorgeslagen in het voeren van concurrentie. Zo verlagen ze niet alleen hun prijzen (wat voor ons juist positief is), maar proberen ze elkaar ook te saboteren.

Het saboteren van elkaar is terug te zien op het gebied van zowel SEA als SEO. Zo zijn de verschillende partijen zeker niet vies van een flinke trap onder de gordel. Voorbeelden als het sturen van spammy links naar elkaars websites, het schrijven van slechte recensies en het klikken op elkaars advertenties zijn eerder regel dan uitzondering.

1. Slotenmakers (€25, lokaal tot wel €50)

 • Marge
 • Weinig werk
 • Hoge conversie

Je zou het misschien niet zeggen, maar als je écht goed bent in SEO, en je wil veel geld verdienen, werk dan samen met een slotenmaker. Als je in Nederland wil adverteren, is het adverteren in de slotenmakers-business al snel het duurst. Dit is ook niet zo gek.

Voor alle onderdelen hierboven heb je wel iets nodig: materiaal, infrastructuur, opleiding of vermogen. Om een slotenmaker te worden eigenlijk niet (ik hoop dat ik niemand beledig). Het is dan ook een vrij geringe investering. Daarbij maak je enorme marges (soms kost het wel €500 om een slot te laten vervangen), is het weinig werk en profiteer je van een enorm hoge conversie op je website. Als iemand namelijk op zoek is naar een slotenmaker, wil hij die vaak ook nú hebben. Of hij kan zijn huis niet uit, of hij kan zijn huis niet in. Daarom heb je als slotenmaker zijnde soms tot wel 50 procent kans dat een bezoeker ook daadwerkelijk klant wordt.

Toch zijn er nog ergere voorbeelden van een op hol geslagen CPC te noemen.

Nóg extremere voorbeelden

In Nederland is het al vrij bizar als de kosten per klik oplopen tot €50. Dit kan in Amerika wel oplopen tot een tienvoud hiervan. Hieronder twee voorbeelden waar je steil van achteroverslaat.

1. Auto insurance Philadelphia ($300)

Blijkbaar zijn er in Philadelphia nogal wat brokkenpiloten, want het is zeer lucratief als je bovenaan staat op zoekwoorden rondom autoverzekeringen in die stad. Verzekeringen zijn over het algemeen veel duurder in de Verenigde Staten dan in Nederland. De schadeclaims aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zijn bizar te noemen, dat deze personen regelmatig in het gelijk worden gesteld nog meer.

Hoge schadeclaims zorgen voor een hoger risico, welke zorgen voor een hogere premie, waardoor een gerichte bezoeker op je website via dit zoekwoord enorm veel waard is. Een constante organische toppositie op dit zoekwoord is dan ook bijna onbetaalbaar. Toch spant er één zoekwoord de kroon.

2. Best mesothelioma lawyer ($950)

Bijna 1000 dollar! Ja, je leest het goed. Het by far duurste zoekwoord dat ik ben tegengekomen, is ‘best mesothelioma lawyer’, ofwel ‘beste asbest-advocaat’. Dit lijkt niet voor te stellen, maar als je nagaat dat de gemiddelde asbestschikking meer dan één miljoen dollar is, lijkt het bedrag in verhouding ineens een stuk minder.

De ‘meest waardevolle’ zoekwoorden in Amerika zijn bijna allemaal terug te brengen tot potentiële schadeclaims. Ruim driekwart van de top 100 in Amerika heeft een juridische achtergrond.

Bijna 1000 dollar! Ja, je leest het goed. Het by far duurste zoekwoord dat ik ben tegengekomen, is ‘best mesothelioma lawyer’, ofwel ‘beste asbest-advocaat’.

Bonus: vergelijkingssites en affiliate-websites

In de top 5 ben ik nog één branche vergeten: de vergelijkingssites en affiliate-websites. De reden dat ik deze hier pas noem, is omdat de prijzen hiervan flink uiteenlopen en de gegevens hiervan wat lastiger in kaart zijn te brengen. Je kunt bovendien ook niet echt van een ‘branche’ spreken. Wel is het een gegeven dat alle écht goeie SEO’ers die ondernemend zijn ingesteld niet voor de baas werken, maar zich begeven in de affiliate-business en de wereld van vergelijkingssites.

De concurrentie in deze wereld is moordend, maar het werk is minimaal en de inkomsten zijn enorm. Door als intermediair te dienen, hoef je eigenlijk niks te doen. De daadwerkelijke leverancier van het product of de dienst levert al het werk, maar jij pakt wel een percentage. Al met al het perfecte ‘beroep’ voor degenen onder ons die erg goed zijn in SEO, maar niet van hard werken houden.

In deze branches valt dus goed te verdienen

Al met al zijn er diverse branches waar je, als je goed bent in SEO, veel mee kunt verdienen. Kijkende naar de AdWords-kosten zijn er een hoop branches waar veel geld in valt te verdienen, waaronder online marketingbureaus (als je goed bent in SEO, kun je dit immers ook voor anderen doen), kredietverstrekkers, telecombedrijven, energiemaatschappijen en slotenmakers. In Amerika zit verreweg het meeste geld in de zoektermen met een juridische achtergrond, met soms bizarre bedragen als gevolg.

Heb ik nog branches gemist waarbij SEO volgens jou perfect past? Vertel deze dan hieronder!