Customer experience

Lokale SEO: meer verkeer op je site door een goede store locator [3 tips]

0

Heb je een bedrijf met meerdere vestigingen, maar komen deze filialen niet terug in lokale zoekresultaten? Ik ga je in dit artikel vertellen hoe je je store locator optimaliseert voor SEO-doeleinden en meer verkeer naar je site kunt krijgen. Ook geef ik een aantal voorbeelden van hoe het niet moet, en wat we daaruit kunnen leren.

Wat is een store locator?

Via een store locator kunnen gebruikers op de site een vestiging zoeken. Hoe meer vestigingen, hoe belangrijker het is dat de store locator goed werkt. Deze heeft namelijk impact op een groter aantal zoektermen.

Belangrijkste punten voor een store locator

Een store locator is natuurlijk bedacht om bezoekers specifieke vestigingen op te laten zoeken. Vanuit dat oogpunt moet een store locator snel en intuïtief werken en de juiste gegevens laten zien, ook op mobiel.

Als je niet kijkt naar store locator-SEO, laat je kansen liggen.

Een optimale gebruikservaring wordt op mobiel wel eens vergeten. En dat terwijl het grootste gedeelte van mobiele zoekopdrachten een lokale intentie heeft. Mijn eigen negatieve mobiele ervaringen, komen eigenlijk negen van de tien keer door de landkaarten. Je kunt alleen vanuit zo’n kaart navigeren, hij schaalt/zoomt niet goed (helemaal als je je scherm draait) en je kunt niet dat ene filiaal aantikken waarvan je de openingstijden wil weten, omdat het markertje van een ander filiaal er overheen valt. Je kent het vast wel.

Kortgezegd: als je niet kijkt naar store locator-SEO, laat je kansen liggen.

De belangrijkste SEO-punten waar je op moet letten bij een store locator zijn:

1. Individuele vestigingspagina’s

Als het via je store locator niet mogelijk is om individuele vestigingspagina’s aan te maken, kun je eigenlijk wel ophouden met lokale SEO. In dit artikel lees je meer over optimalisatie van je vestigingspagina’s.

2. Interne linkstructuur

Zorg dat je vanaf de storelocator-pagina (bijvoorbeeld /winkels/) links hebt naar al je vestigingspagina’s. Geen speciale Google-Maps-only-modules dus!

3. Geotargeting en indexatie

Op zich vind ik het niet per se slecht als je op basis van iemands gebruikerslocatie een vestiging pusht. Maar zorg ervoor dat de bezoeker wel zelf naar andere vestigingen kan zoeken. Daarbij is het van essentieel belang dat de geotargeting er niet voor zorgt dat Googlebot niet bij andere vestigingen kan komen (en dus die andere vestigingspagina’s niet kan indexeren).

Nogmaals: de store locator is een onderdeel van lokale SEO, maar wel een essentieel onderdeel. De optimalisatie van vestigingspagina’s is een tweede stap, waarmee je ook op andere termen dan je merknaam kan gaan ranken.

Drie store locators onder de loep

Ik heb de store locators van drie bedrijven door een SEO-bril bekeken: H&M, Gassan en ons aller Kwalitaria. Ik heb voor deze gekozen, omdat ze in verschillende branches zitten, verschillende belangen hebben bij lokale vindbaarheid en alle drie andere dingen goed en fout doen.

Voorbeeld 1: H&M

Zo ziet de H&M store locator eruit.

H&M is een enorm bedrijf met heul veul vestigingen over de hele wereld en heeft ook een store locator op de website. Zoals ik ondervond, werkt deze vanuit SEO gezien niet optimaal.

Goede punten

 • Mobielvriendelijk
 • Zoeken op land, plaatsnaam/gebied en postcode
 • Google Maps-module met de locatie
 • Filtermogelijkheden op stijl
 • Werkt logisch

Slechte punten

 • Vestigingpagina’s zijn niet geïndexeerd (fragment urls), ranken dus niet, en lopen hierdoor zoekverkeer mis

Voorbeeld 2: Gassan

De overzichtspagina van Gassan.

Gassan is een juwelier met twaalf vestigingen in Amsterdam, op Schiphol en in Singapore. Ze bieden ook rondleidingen aan in hun slijperij. Natuurlijk is de online verkoop een groot onderdeel van hun bedrijfsvoering, maar meer klanten in de winkels is altijd mooi meegenomen!

Goede punten

 • Alle vestigingen op één overzichtspagina
 • Specifiek keyword (merknaam) vooraan bij sommige vestigingen
 • Foto’s bij vestigingen

Slechte punten

 • Überhaupt geen indexeerbare vestigingspagina’s, dus niet ranken, dus potentieel veel misgelopen zoekverkeer
 • Geen zoekfunctie, hoewel dat bij twaalf vestigingen niet noodzakelijk is. Echter is het bedrijf wel actief in meerdere landen. In dat geval lijkt enige zoek/filtermogelijkheid me wel nuttig.

Voorbeeld 3: Kwalitaria

Op de homepage van Kwalitaria is veel ruimte voor de vestigingen.

Kwalitaria is een eetwinkelfranchise (lees: snackbar) met vestigingen in heel Nederland. Tegenwoordig kun je er ook bestellen, zij het in beperkte postcodegebieden. Ondanks de bestelmogelijkheid, moet de Kwalitaria het bijna volledig hebben van de fysieke vestigingen en dat zie je terug op de site.

Goede punten

 • Geïndexeerde individuele vestigingspagina’s!
 • Store locator staat prominent in het menu en op de homepage
 • Dichtstbijzijnde vestiging staat prominent op homepage weergegeven (weliswaar met verkeerde foto, maar punten voor de moeite)
 • Zoeken op basis van woonplaats en postcode vanuit één zoekbalk
 • Extra services als gratis wifi en bezorgservice worden aangegeven

Slechte punten

 • Geen mogelijkheid om te filteren op de extra services
 • Javascriptmodule op storelocatorpagina, dus geen HTML-links naar vestigingen
 • De vestigingspagina’s creëren een hoop duplicate en onnodige content, doordat alle content ook in de subfolder /vestiging-x/ geladen wordt (bijvoorbeeld /vestiging-1/nieuwsbericht-1/, /vestiging-2/nieuwsbericht-1/, et cetera)

Bonustips voor Kwalitaria

Omdat wij de ‘Kwali’ een warm hart toedragen en dit de tijd is van zonneschijn, rokjesdag, lammetjes in de wei en de lenteburger, hier wat bonustips:

 • Zorg voor één vestigingspagina met alle info erop, dus niet /vestiging/contact/, /vestiging/adres/, enzovoorts
 • Een lijstje met het beschikbare assortiment (producten, categorieën, merken) geeft je de kans om je interne linkstructuur te versterken.
 • Als je de prijs voor de lekkerste burger van Nederland wint, mag je wel wat liefde (linkje) aan de desbetreffende vestiging geven!

In alle branches een issue

Ik pik nu deze drie eruit, maar de keuze was reuze. Een korte zoektocht leerde mij dat in allerlei soorten branches de store locator een belangrijke reden is van gebrekkige zichtbaarheid in lokale zoekresultaten.

Een partij als Openingstijden.com spint hier garen bij. Zij vullen ongelofelijk veel topposities in de zoekresultaten, omdat ze gebruikers wél geven waar ze naar op zoek zijn. Stel jezelf de vraag: Vind jij de dames en heren van Openingstijden.com oké en gun je hun jouw bezoekers? Of wil je die toch liever op je eigen site hebben?

Afbeelding intro met dank aan Pexels/Ingo Joseph.