Online marketing

5 redenen waarom je video niet bekeken wordt

0

Je hebt ‘m bedacht, geschoten, geëdit en eindelijk op YouTube en Facebook gezet. En dan blijft die teller hangen op 34. Hoe kan dat nou? Waarom wordt je video niet bekeken? In deze video laat ik je 5 redenen hiervoor zien.

1. Je video is te lang

Een van de eerste dingen die kijkers doen als ze op play drukken, is kijken hoe lang de video duurt. Is deze video mijn tijd waard? Heb ik 2 minuten de tijd om dit videootje te kijken? Op Facebook bijvoorbeeld, kijken mensen gemiddeld 22 sec naar een video! Het is dus erg belangrijk om meteen to the point te komen en de kijker te boeien binnen de eerste seconden.

2. Je video is onpersoonlijk

Toen ik mijn overstap van tv naar internet maakte, had ik het erg moeilijk met mijn camerapresentaties. Ik stond als een perfect presentatiepoppetje voor de camera m’n autocue te lezen. Maar al snel kreeg ik door: YouTube werkt anders. Mensen willen geen perfecte presentatoren en overload aan informatie. Mensen willen echte mensen zien, die in normale taal spreken over persoonlijke ervaringen en meningen. Niet presenteren, maar vertellen.

Denk dus bij elke video na: hoe maak ik dit persoonlijk? Wie kan voor mijn bedrijf of service een persoonlijke ambassadeur zijn?

3. Je video wordt niet gevonden

Een van de grootste redenen waarom je video niet bekeken wordt? Hij wordt niet gevonden! Op YouTube geldt dan ook: kunnen mensen je video vinden als ze erop zoeken? Is je video geoptimaliseerd met de juiste keywords, in je titel, beschrijving, en staat je video in playlists? Maar vooral: is je video boeiend?

De beste manier om een video te optimaliseren voor YouTube, is te zorgen voor hogere watch time: een video die voor 80% uitgekeken wordt, zal YouTube waarschijnlijk hoger ranken dan een video die voor 60% wordt uitgekeken. En daarbij is het dus belangrijk dat je video boeiend is van begin tot eind.

Accepteer cookies

Facebook is een heel ander dier. Daar wordt je video niet gevonden door zoekacties, maar door interactie. Zonder interactie op je video, is ‘ie dood. Zorg dus dat mensen ‘m liken, delen en erop reageren. Bijvoorbeeld door het stellen van een vraag, of een duidelijke call-to-action in de video.

4. Je video is niet begrijpelijk zonder audio

Meer dan 85% van kijkers heeft audio uitstaan op Facebook, LinkedIn en Instagram. Die video’s worden bekeken zonder dat de audio aanstaat. Het is dus erg belangrijk dat je je video’s begrijpelijk maakt, ook als de audio niet aanstaat. Gebruik dus ondertiteling of breng de tekst op een andere manier in beeld.

5. Je hebt geen pakkende thumbnail

De grootste reden om op play te drukken? Je miniatuurafbeelding, of thumbnail. Pas die dus aan op YouTube, Facebook en Instagram. Kies een boeiende afbeelding en zet er teksten bij.

Heb jij nog tips waarmee video’s gezien worden? Laat het weten in de reacties.