Innovatie

Succesvol innoveren: vind je super-early adopter & vermijd deze 3 valkuilen

0

Je kent misschien de populaire TED Talk van Derek Sivers over de start van een beweging. Hij gebruikt de beelden van een dansende kerel om het belang van leiderschap en volgers bij de start van een nieuwe beweging te illustreren. Er is echter een ander filmpje dat aan deze scène voorafgaat. Deze prequel illustreert het hobbelige parcours in aanloop naar het tipping point. Het filmpje helpt om de valkuilen bloot te leggen die jouw innovaties verhinderen om het tipping point te bereiken.

In dit artikel licht ik de valkuilen in innovatietrajecten, met de video als vergelijking, toe.

Valkuil 1. Jouw innovatie is op dit moment irrelevant (but you’re too blind to see)

De dansende kerel kun je gerust zien als jouw R&D-center, of een andere ideation-stroom in jouw bedrijf. Zijn dans is dan de metafoor voor een innovatie van je bedrijf. Je ziet dat de dansende kerel in het begin van het filmpje vaak wordt afgewezen, geridiculiseerd zelfs. Dit wordt duidelijk op momenten 1’34”, 1’50” en 2’07” in het filmpje. Het voelt nu blijkbaar veiliger om je openlijk te distantiëren van het nieuwe fenomeen, dan erin mee te gaan.

Accepteer cookies

Wees dus op je hoede voor innovaties van je bedrijf die geen social check hebben doorstaan, voordat ze worden gelanceerd. De innovators, binnen of buiten je organisatie, komen vaak met de meest geniale vondsten. Maar even vaak komen deze innovaties te vroeg of te laat en is de sociale relevantie niet (meer) aanwezig. Jij en je collega’s (als in-crowd) kunnen moeilijk een helder beeld vormen van die sociale relevantie. Dan ben je gewoon té vooringenomen, of je behoort zelfs niet tot de doelgroep. Maar wie kan dit wel beoordelen?

Valkuil 2. De innovator gaat te rigide om met het product

Early adopters zijn steeds op zoek naar een sociale opportuniteit. Zijn er nieuwigheden die veel potentieel hebben om te scoren in hun groep? Dan zijn zij de eersten om die uit te testen en de meerderheid over te halen.

De early adopter in het filmpje met het grijze shirt, die start op 2’30’’, begint met volle moed. Hij drinkt zich zelfs moed in. Hij gaat zich namelijk publiekelijk associëren met deze sociale outcast, helemaal niet evident. Om het sociale risico te beperken probeert hij zijn vrienden over te halen om mee te dansen (3’36’’).

De productrigiditeit van de innovator valt op. Hij verwacht van zijn volger dat hij zijn danstechnieken identiek overneemt (3’55’’). Wat opvalt is dat de volger met het grijze t-shirt de innovator quasi-letterlijk probeert te kopiëren. Hij maakt zich de dans helemaal niet eigen. Hij laat het na om er zijn eigen moves of variaties aan toe te voegen. Dit zou de dans wel sociaal verteerbaarder maken. Op deze manier lukt het niet. Ondanks enkele pogingen, krijgt hij zijn sociale achterban niet mee in het verhaal. Hij geeft het uiteindelijk op (4’23’’). Deze early adopter is niet assertief of pragmatisch genoeg om de rigiditeit van de innovator om te buigen.

Een gesloten innovatiecultuur is nog vaker regel dan uitzondering. Bedrijven zoals LEGO hebben dit pad al lang verlaten. Hieronder zie je nog een brief uit 1988 van hun R&D-center, waarin ze de inbreng van buitenaf bestempelen als ongewenst. Ondertussen maken ze met Lego Ideas onderdeel uit van de koplopers om ideeën van hun fanbase in het LEGO -productassortiment te integreren.

Valkuil 3. Een opinieleider met assertiviteit en pragmatisme ontbreekt

Werk je al samen met early adopters in innovatietrajecten, dan is dit blijkbaar nog geen garantie voor een bredere adoptie. Je hebt een soort van super-early adopter, een opinieleider, nodig die zich het product met assertiviteit eigen maakt. Dat maakt de volgende scène in het filmpje duidelijk.

Nog tijdens hetzelfde nummer wordt een nieuwe poging ondernomen (4’58’’), deze keer door de early adopter met het kaki t-shirt. Hij doet dit met het zelfvertrouwen van een echte opinieleider. Eerst neemt hij de dans over, maar hij voegt al snel enkele tuimelingen en andere variaties toe. Uiteindelijk maakt hij zich de dans helemaal eigen. Met dit zelfverzekerde optreden neemt hij een belangrijk deel van het sociaal risico weg. De drempel om zich met de dansende kerel te associëren vermindert, zeker als ook de tweede volger zich mengt. Door hun eigen toets aan de dans te geven, zetten ze de deur naar adoptie wagenwijd open.

Tip: hoe je de opinieleider selecteert

Hoe identificeer je de juiste early adopters om mee te werken aan je innovatietraject? Twee eigenschappen zijn cruciaal: assertiviteit en pragmatiek. Opinieleiders scoren hoog op zelfvertrouwen binnen de productcategorie. Ze investeren tijd en middelen in dit type producten en voelen zich hier zeker van hun zaak.

Anderzijds zijn opinieleiders ook pragmatisch. Ze weten goed wat er leeft in hun groep, en ze weten hier handig op in te spelen door nieuwigheden te introduceren. Met de combinatie van deze twee eigenschappen maken deze opinieleiders de ideale brug naar het tipping point.

Uitsmijter: aanschouw het pragmatisme van de early adopter

Heb je goed opgelet? De derde volger (met het bruine t-shirt) die je op 5’47’’ ziet opduiken, kwam ook vier minuten eerder (1’45’’) al even op het toneel. Deze influencers zijn duidelijk pragmatisch. Vier minuten nadat hij hem nog belachelijk stond te maken, gaat hij nu volop mee in de flow. Wat is er veranderd in vergelijking met vier minuten geleden?

Blijkbaar zijn de parameters die bepalend zijn voor de adoptiebeslissing gewijzigd. Enerzijds de context (de sfeer en de muziek nodigen uit om meer mensen aan het dansen te krijgen), anderzijds de aanwezigheid van een sociaal aanvaarde opinieleider (de persoon met het kaki t-shirt). Het zijn de doorslaggevende parameters om op dit moment wél op de golf te springen.

Integreer de sociale dynamiek in jouw innovatietraject

De adoptie van een dans of een nieuw product is een sociaal gegeven. Een holistisch sociaal mechanisme treedt in werking en eindigt in dit geval bij een tipping point, wat heel mooi geïllustreerd wordt in het filmpje dat ik hier bespreek.

Het filmpje brengt de drijfveren van zowel de innovator als de opinieleider en hun wisselwerking mooi in beeld. Werk dus, binnen jouw innovatietraject, op het juiste moment samen met de juiste personages. Stop met innoveren, start met wenoveren.