Content

Watch and buy: 6 verdienmodellen voor online videoplatforms

0

Het is niet zonder reden dat steeds meer merken, sportclubs en bekendheden kiezen voor een eigen online videoplatform om hun content op uit te zenden. In een tijd waarin steeds meer mensen video’s op internet bekijken, is een eigen platform natuurlijk de ideale manier om in te spelen op dat veranderende kijkgedrag. Maar een contentplatform waar jij – en niet YouTube of Facebook – aan het roer staat, is uiteraard ook een bron van nieuwe inkomsten. Hoe verdien je geld met een eigen online videoplatform? Nou, op deze zes manieren bijvoorbeeld!

Dat een succesvolle video op internet niet meteen money in the bank betekent, blijkt wel uit de immense sociale impact (maar uitgebleven inkomsten) voor de VPRO met de Trump-video van Arjen Lubach. Je weet wel, die over ‘the best ponies in the world’. Meer dan 46 miljoen views op Facebook, 16 miljoen op YouTube en zelfs nog 260.000 op NPO Gemist, dus bij uitstek een enorme virale hit van eigen bodem. Maar in een interview met NRC vertelt Geert-Jan Bogaerts, hoofd digitaal van de VPRO, dat het grote geld echter uitbleef. De reden? Facebook is pas net gestart met videoadvertenties, de Nederlandse Mediawet houdt inkomsten uit YouTube-video’s tegen en de (toegegeven, in vergelijking met social geringe) inkomsten van NPO Gemist worden door de NPO vooral verdeeld onder alle omroepen. En da’s balen, vooral omdat de inkomsten van online video de komende jaren alleen nog maar toe gaan nemen.

Maar hoe kun je dan wél een gedegen businessmodel bouwen rondom je op een eigen videoplatform gepubliceerde content? Een eigen online contentplatform biedt een grote hoeveelheid kansen om verdienmodellen op te zetten. Van branded content tot AVOD (advertising video on demand) en van gesponsorde live events tot e-commerce: er zijn ontzettend veel mogelijkheden om geld te verdienen met je eigen online tv-platform. Zo lang jij maar bepaalt wat er met de kijkersdata gebeurt. En niet, zoals in het voorbeeld van Zondag met Lubach, iemand anders. Want data, daar draait het tegenwoordig allemaal om.

Maar voordat je kunt gaan verdienen met je content, is een solide strategie een absolute must. Hieronder zet ik daarom zes verdienmodellen op een rij die je kunt toepassen om omzet te genereren met je eigen contentplatform.

1. SVOD

De afkortingen SVOD, TVOD en AVOD staan voor Subscription Video on Demand, Transactional Video on Demand en Advertising Video on Demand. We lopen ze stuk voor stuk door. SVOD is een verdienmodel dat gebruikt wordt door contentplatformen als Hulu en Netflix: de gebruiker sluit een overeenkomst af om het platform onbeperkt te gebruiken en alle content te mogen bekijken, in ruil voor een vast bedrag per maand. Als gebruikers betaald hebben, kunnen ze (vaak) waar ze maar willen content bekijken. Een reden om een SVOD-dienst te kiezen, komt vaak neer op de prijs van de dienst en de exclusieve content die het platform aanbiedt. Een ideaal model als je veel verschillende soorten videocontent aanbiedt en je je publiek voor een lange termijn wilt boeien en binden.

2. TVOD

TVOD (ook wel ‘Pay Per View’ genoemd) kun je het beste vergelijken met hoe je vroeger een videoband huurde bij de videotheek of er eentje kocht in de winkel: je koopt/huurt een video voor een vast bedrag en vervolgens is die video (voor een bepaalde periode of voor altijd) van jou. Maar alleen die ene video en dus niet het volledige aanbod aan videomateriaal dat het betreffende platform aanbiedt. Voorbeelden van platformen die het TVOD/Pay Per View-model gebruiken, zijn iTunes, Google Play, cursuswebsite Udemy en Pathé Thuis. Pay Per View wordt ook veel voor live-events gebruikt, zoals om tegen betaling een exclusieve stream van een worstelwedstrijd te zien. Dat laatste doet de WWE in Amerika bijvoorbeeld al jaren.

TVOD kun je het beste vergelijken met hoe je vroeger een videoband huurde. Je hebt alleen die ene video en niet alles dat de videotheek aanbiedt.

Accepteer cookies

3. AVOD

Dan AVOD: met dit verdienmodel – het meest gebruikte online – geef je je videocontent gratis weg, maar voeg je voor, tijdens en na de content reclames van adverteerders toe om geld mee te verdienen. Hierbij betalen je kijkers met hun oogballen en niet met hun creditcards. Met het oog op het veranderende kijkgedrag worden online videoadvertenties steeds belangrijker en zijn adverteerders dus bereid om veel geld te betalen om hun commercials op jouw on demand-platform te laten zien.

Het beste voorbeeld van dit verdienmodel is YouTube, waarbij je als kijker weliswaar gratis video’s kunt streamen, maar zo nu en dan wel een commercial ziet. De adverteerder bepaalt of een reclame wel of niet overgeslagen mag worden en biedt vaak kortere versies van zijn voor tv bedoelde reclames aan voor VOD-platformen. Alles om ook die mobiele kijkers, waar er steeds meer van komen, te bereiken met reclames.

4. Gesponsorde/‘branded’ content

Een gesponsord artikel of advertorial kennen we al langer en dit verdienmodel vertaalt zich naar video in de vorm van ‘branded’ content. Zo kun je als contentmaker met een eigen videoplatform bijvoorbeeld in zee gaan met een bedrijf of merk en een video-item maken over hun product.

Tegenwoordig wordt er door merken veel gewerkt met ‘influencers’: internetberoemdheden met een enorm publiek. Een influencer op het gebied van verzorgingsartikelen kan bijvoorbeeld benaderd worden door een make-upmerk en vervolgens in een video-item precies uitleggen waarom hij of zij zo’n fan is van die ene eyeliner. Een adverteerder betaalt je dus niet voor een advertentie, maar voor een contentitem op jouw platform dat – tussen al je andere content – inspeelt op de precieze doelgroep van het bedrijf of het product. Sponsored content werkt, als het maar voldoet aan drie regels (pdf), hebben de experts van Edelman Berland onderzocht: relevantie, autoriteit en authenticiteit.

5. Live events

Ook een ideaal verdienmodel voor je eigen online videoplatform: het live uitzenden van events. Mits de techniek achter jouw platform dat toestaat, kun je met een live evenement veel mensen bereiken met content die ze nergens anders kunnen zien én ze reclames voorschotelen waar jij weer aan verdient.

Zoals gezegd is de Amerikaanse worstelfederatie WWE daar koploper in. Sterker nog, de WWE heeft in zijn financieel overzicht van het vierde kwartaal van 2016 laten weten dat ze 38.6 miljoen dollar hebben verdiend met het live uitzenden van worstelwedstrijden en dat is zeventien procent meer dan het jaar daarvoor. Ja, live uitzenden kost geld (camera’s, licht, medewerkers, bandbreedte, enzovoorts), maar je kunt geld verdienen door de opnames te verkopen, door de livestream betaald aan te bieden (Pay Per View, heb je ‘m weer) of door sponsoren te benaderen die in ruil voor geld hun naam aan je event willen verbinden.

6. Interactieve video’s: watch and buy

Nog een technologische vernieuwing die het met een eigen online platform mogelijk maakt om geld te verdienen met je content: interactiviteit en e-commerce. Een voorbeeld daarvan is de interactiviteit die Prins Petfoods toevoegd aan zijn online videocontent. Prins heeft een uitgebreide webwinkel vol huisdierenartikelen en die artikelen komen vaak voorbij in de video’s op hun eigen online tv-zender Lifestyle for Pets. Met een druk op het scherm kunnen kijkers van die video’s informatie opvragen over de artikelen die in de video voorbij komen en – in de meeste gevallen – meteen doorgelinkt worden naar de webshop van Prins, waar dat product wordt verkocht. Interactiviteit anno 2017, want deze ‘watch and buy’-techniek is nog niet zo heel lang beschikbaar.

Het veranderende kijkgedrag zorgt ervoor dat video’s publiceren op internet steeds interessanter wordt en verdienmodellen met online content steeds lucratiever. Uiteindelijk draait het verspreiden van videocontent op een eigen platform om het verzamelen van relevante kijkersdata (naast het gebruik maken van de verdienmodellen die zo’n platform mogelijk maakt). 

Afbeelding intro met dank aan Pexels.