Verdieping

Pak de aandacht! 📧 8 tips voor optimale e-mailmarketing

0

Je herinnert je waarschijnlijk nog wel het rapport van Microsoft waarin stond dat de gemiddelde aandachtsspanne van mensen gezakt is naar net over de acht seconden, terwijl dat in het jaar 2000 nog twaalf seconden was. Of misschien ook niet. Hoe dan ook, we hebben sowieso allemaal de grappige krantenkoppen gezien die onze aandachtsspanne vergelijken met die van de goudvis, die maar liefst een aandachtsspanne heeft van negen seconden.

Dan komt al snel de schuldvraag om de hoek kijken: hoe komt het dat onze aandachtsspanne zoveel minder is geworden? Smartphones, YouTube en Twitter hebben zoals verwacht de zwarte piet toegespeeld gekregen, maar als we het rapport beter bekijken, laat het zien dat onze gekrompen aandachtsspanne – statistisch gezien dus korter dan die van de goudvis – helemaal niet betekent dat we ook dommer zijn geworden. Het rapport meldt juist dat we beter, sneller en slimmer zijn geworden in het digitale kaf van het koren scheiden.

Maar wat betekent dit voor digitale marketeers? Die verkorte spanningsboog kan een uitdaging zijn, maar ook een kans. Mensen willen namelijk geen gewone content, ze willen geweldige content.

We hebben sowieso allemaal de grappige krantenkoppen gezien die onze aandachtsspanne vergelijken met die van de goudvis, die maar liefst een aandachtsspanne heeft van negen seconden.

8 knallende tips

Hier zijn acht tips voor het schrijven van e-mails die dwars door de acht seconden heen knallen. We hopen dat je het einde haalt…

1. Plaats belangrijke tekst niet in afbeeldingen

Dit maakt je e-mails niet alleen toegankelijker, maar het zorgt er ook voor dat het belangrijkste deel van de e-mail – de boodschap – meteen in het oog van de ontvanger springt, nog voordat plaatjes überhaupt zijn geladen of de lezer al is afgehaakt.

2. Besteed aandacht aan je onderwerpregel

We weten allemaal dat een goede onderwerpregel je clickrate kan maken of breken. 33 procent van de ontvangers kiest ervoor de mail wel of niet te openen op basis van de de onderwerpregel. Volg de best practices voor onderwerpregels en wees niet bang om eens lekker uit de band te springen met een emoji of gekke letter. Nagenoeg elk bericht is tenslotte effectiever als het visueel aantrekkelijker is. Wees je er ook bewust van hoe verschillende mobiele devices en e-mailprogramma’s onderwerpregels afkorten die op een desktop prima te lezen zijn.

3. Maak het persoonlijk

Weet voor wie je schrijft en stem je content daarop af. Gepersonaliseerde e-mails kunnen rekenen op een 14 procent hogere click through rate en op 10 procent meer conversie. Als je nog niet bezig bent met het inzetten van je subscriber data of segmentatie om betere e-mails te schrijven, adviseer ik je bij deze om daar nú mee te beginnen.

4. Gebruik scanbare, mobile-first templates

Gebruikers verwachten dat ze de informatie die ze nodig hebben/interessant vinden meteen kunnen vinden en filteren zelf automatisch weg wat ze niet relevant vinden. 56 procent van de verzonden e-mails wordt vandaag de dag op een mobiel apparaat geopend. Ontvangers dwingen om in- of uit te zoomen kan ervoor zorgen dat je click through rate keldert. Maak het de ontvanger makkelijk met visuals, duidelijke koppen, een fijn font en een mobile-first, single-column format te gebruiken.

Gebruikers verwachten dat ze de informatie die ze nodig hebben/interessant vinden meteen kunnen vinden en filteren zelf automatisch weg wat ze niet relevant vinden.

5. Maak gebruik van interactieve content

Geanimeerde gifjes, polls en zelfs hele video’s behoren vandaag de dag tot de mogelijkheden. Interactiviteit nodigt de ontvanger uit om mee te doen met de actie. Bijvoorbeeld schakelen tussen verschillende afbeeldingen, een spelletje spelen of een vraag beantwoorden zonder de mail te hoeven verlaten of door te klikken naar een andere locatie. Het gebruik van interactieve elementen in je volgende mailing kan je boodschap helpen om eruit te springen. Bekijk deze ingenieuze voorbeelden om ideeën op te doen.

6. Gebruik een beknopte, duidelijke call to action

En gefeliciteerd! Je hebt de acht seconden aandachtsspanne doorbroken. Maar let op! Je spitsvondige onderwerpregel, interactieve content en strakke, scanbare format brengen precies niks teweeg als je lezers aan het einde van de rit niet weten wat ze moeten doen. Voeg een call to action toe die heel duidelijk aan de lezer laat weten wat de bedoeling is, zoals een ‘Bekijk de video’-button.

7. Outside the box

Je kunt een fantastische, mobile-first super e-mail maken met een duidelijke call to action en huizenhoge click through rates, maar als je mensen dan doorstuurt naar een verouderde, gammele website, ga je nooit de resultaten behalen die je wil. Bovendien – als dit vaker voorkomt – zullen lezers afhaken en helemaal niet meer klikken. 90 procent van de marketeers geeft aan dat zij ervan overtuigd zijn dat e-mailmarketing een belangrijk onderdeel is van hun overall marketingstrategie.

8. Ga slim om met je timing

Er is ontzettend veel data die de gedachte ondersteunt dat er een ideale verzendtijd is. In de praktijk blijkt echter dat jouw ideale verzendtijd afhankelijk is van wat werkt in jouw industrie met jouw publiek. Een B2B-publiek zal meer actief zijn tijdens kantooruren terwijl young professionals met hun korte aandachtsspanne juist rond een uur of drie op zoek zijn naar afleiding en dan dus openstaan voor het ontvangen van een nieuwsbrief. Tot slot, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: test, test, test alles wat je doet totdat je de optimale situatie voor jezelf gecreëerd hebt.

Dit was het. Acht manieren om die cruciale acht seconden te doorbreken.