E-commerce

In 4 stappen naar een betrouwbare & winstgevende webshop

0

Volgens cijfers van het CBS blijven online verkopen groeien. In het tweede kwartaal van 2016 draaide de detailhandel 0,5 procent meer omzet, terwijl webwinkels 20 procent meer omzet draaiden en pure webwinkels (dus zonder fysieke locatie) zelfs 24 procent. Het internet lijkt dus de perfecte plek om je producten te verkopen.

En het lijkt ook zo makkelijk: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, laat een webshop bouwen, zet je producten erin en klaar. Of je bouwt zelf een webshop op een van de vele online platforms die er zijn. Je hoeft geen winkelpand te huren en niet direct personeel aan te nemen. Veel webshop-ondernemers zien het zonnig in en beginnen vol frisse moed. Toch stopt 25 tot 50 procent van de webshops binnen twee jaar vrijwillig of door een faillissement.

Ze komen erachter dat een webshop ook echt een bedrijf is. Dat je je aan regels moet houden. Dat klanten niet vanzelf de weg naar je webshop weten te vinden. Dat er veel concurrentie is. En dat het verkopen van je producten stap 1 is, maar dat die producten daarna ook verzonden moeten worden en geretourneerd moeten kunnen worden.

En het lijkt ook zo makkelijk: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, laat een webshop bouwen, zet je producten erin en klaar.

Wist je dat je een boete, variërend van €50.000 tot enkele tonnen, kunt krijgen als je je niet aan de regels houdt? Ook al ben je maar een kleine webshop. Toezichthouder ACM controleert steeds strenger en legt hoge boetes op om zo webwinkels te dwingen zich aan de wet te houden.

Als je dus van plan bent een webshop op te zetten of al een webshop hebt, kan het absoluut geen kwaad om na te gaan of je je aan de regels houdt. Een goede plek om hiermee te beginnen is het boek Wetboek voor Wetwinkels van Charlotte Meindersma (aff.)

Stap 1. Begin met een ondernemingsplan

Het woord ‘ondernemingsplan’ schrikt veel mensen af. Ze denken direct aan een dik boekwerk waar heel veel tijd in gaat zitten. Maar een ondernemersplan kun je ook al op één A4 maken met behulp van het Business Model Canvas. Je kunt dit plan gebruiken om banken en investeerders te overtuigen te investeren in jouw webshop en het helpt je om focus te houden en doelen te stellen.

Denk goed na over welke rechtsvorm je wil gebruiken (eenmanszaak, vof of bv) en onder welke naam je je wil inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Kies een naam die beschikbaar is, die nog niet ingeschreven staat bij de KvK, die niet door een merk gebruikt wordt en die niet voor verwarring zorgt. Controleer ook goed of de domeinnaam nog vrij is. Je zult niet de eerste zijn die zich al bij de KvK ingeschreven heeft en er daarna achterkomt dat de domeinnaam al bezet is. Zonde, want dan moet je of een andere bedrijfsnaam bedenken of je krijgt een domeinnaam die niet goed aansluit bij jouw bedrijf.

Wil je naast je webshop ook een stenen winkel beginnen? Houd er dan rekening mee dat er voor online verkopen andere regels gelden dan voor offline verkopen. Deze regels hebben met name invloed op je klantenservice. Daarnaast heb je voor je stenen winkel een pand nodig, (meer) personeel, een grotere voorraad en komen er andere vormen van reclame maken bij kijken. Het ondernemingsplan voor een combinatie van een webshop en stenen ziet er daardoor anders uit dan een ondernemingsplan voor alleen een webshop.

Stap 2. Winstgevende prijzen & veilige producten

Om winst te maken met je webshop, moeten je financiën en administratie op orde zijn. Bepaal goed welke prijs je voor producten vraagt en welke prijzen realistisch zijn. Houd er rekening mee dat je niet alleen uit de kosten wil zijn, je wil ook nog winst maken. Leg daarom bijvoorbeeld een (flinke) marge op de kostprijs.

En reken jezelf niet te snel rijk. De btw die in je producten verwerkt is, moet je afdragen aan de Belastingdienst. Als je aparte verzendkosten berekent, wordt dat als een dienst gezien waar je dus ook btw over moet afdragen. Zorg dat je altijd genoeg geld op je rekening hebt staan om aan het einde van het kwartaal de btw af te kunnen dragen.

Veilige producten

Je mag zelf weten waar je je producten inkoopt, maar je mag niet zomaar alles verkopen. Sommige productgroepen hebben een certificaat nodig dat aangeeft dat de producten voldoen aan de wettelijke eisen. Producten die dat certificaat niet hebben, mag je niet verkopen in de EU. Producten die inbreuk maken op het merkenrecht of auteursrecht van een ander (nepproducten), mag je helemaal niet verkopen. Als je eten wil verkopen, is het goed de Warenwet te checken en als je producten met meer dan 15 procent alcohol wil verkopen, heb je een slijterijvergunning nodig.

Stap 3. Houd je aan de wettelijke eisen voor een webshop

De webshop zelf moet wettelijk gezien behoorlijk wat informatie bevatten. Neem in ieder geval onderstaande pagina’s in je webshop op en zorg dat ze eenvoudig te vinden zijn.

  • Contactpagina en bedrijfsgegevens
  • Productpagina’s
  • Algemene Voorwaarden (als pdf)
  • Informatiepagina over conformiteit
  • Informatiepagina over ontbindingsrecht
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Klachten, geschillencommissie en ODR

Contactpagina

Op de contactpagina moet duidelijk de handelsnaam, het KvK-nummer en het btw-nummer vermeld staan. Ook je vestigingsadres moet vermeld worden. Dit mag geen postadres zijn, het moet echt een fysiek adres zijn. Uiteraard mogen je e-mailadres en telefoonnummer ook niet ontbreken, zodat je te bereiken bent.

Productpagina

Op een productpagina moeten de voornaamste kenmerken van het product gemeld worden. Denk aan afmetingen, gewichten, product-, serie- of ISBN-nummer en kleur. Als je deze gegevens in een leuk verhaal verwerkt, rust er auteursrecht op. Anderen mogen dat dus niet zomaar kopiëren en in hun eigen webshop gebruiken. Andersom geldt het ook: je mag geen teksten uit andere webshops kopiëren en zelf gebruiken. Dit geldt niet alleen voor teksten, maar ook voor foto’s. Op de productpagina moet ook de prijs vermeld worden, inclusief belasting en overige kosten.

Online shopping

Verzendkosten & betalen

Als je verzendkosten berekent, moet dit vooraf goed duidelijk zijn. Als er beperkingen zijn met betrekking tot verzenden en bestellen, moet je dat ook melden. Beperkingen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je alleen naar (delen van) Nederland verzendt en dat er niet met iDEAL betaald kan worden.

Wat in veel (kleinere) webshops vergeten wordt, is dat er bij het afrekenen minimaal één manier aanwezig moet zijn om tijdens of na de levering minimaal 50 procent van het verschuldigde bedrag te betalen. Je mag een consument dus niet dwingen het volledige bedrag vooraf te betalen.

Bescherm de persoonsgegevens

Als klanten in jouw webshop een product kopen, vermelden ze daarbij hun persoonsgegevens. Denk bijvoorbeeld aan hun naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. In de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is vastgelegd dat je de zorgvuldig en secuur met deze gegevens moet omgaan en dat ze veilig worden opgeslagen.

Een van de manieren om dit te doen is door een SSL-certificaat aan je webshop te koppelen. Dit certificaat zorgt ervoor dat alle persoonsgegevens die via je webshop verzonden worden, versleuteld worden. Zonder de sleutel kan een buitenstaander de gegevens niet ontcijferen.

Host je webshop bij een betrouwbare partij die er alles aan doet om je webshop zo goed mogelijk te beveiligen. Mocht het nou toch een keer fout gaan in je webshop, waardoor derden bij de persoonsgegevens van je klanten kunnen, dan moet je dit melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Stap 4. Marketing

Zoals ik in de inleiding al schreef: klanten weten je webshop niet vanzelf te vinden. Je moet er echt hard voor werken om hen naar je webshop te begeleiden. Ook hier heb je weer te maken met een aantal regels waar je je aan moet houden.

Bloggen & vloggen

Creëer unieke content die geen inbreuk maakt op het auteursrecht. Het maken van unieke content kan erg veel tijd in beslag nemen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om content te cureren. Dat betekent dat je content van anderen gebruikt, waar je wel eerst toestemming voor moet vragen. Je kunt bijvoorbeeld iets samenvatten, iemand citeren, content embedden enzovoort. Ook hier zijn weer allerlei regels aan verbonden.

Influencer marketing

Laat anderen (influencers) iets vertellen over jouw product of dienst. Zorg dat de doelgroep van de influencer aansluit bij de doelgroep van je webshop. Het is verstandig vooraf afspraken te maken over de content die de influencer maakt. Ook al heb je er misschien voor betaald, je mag deze niet automatisch op je webshop overnemen, omdat er auteursrecht op berust.

Persberichten

Heb je een nieuw product of een nieuwe toepassing voor een bestaand product? Dan kun je de media daarvan op de hoogte stellen. Met name producten die op de feestdagen inhaken, werken goed. Maar ook een nieuw merk, aanhaken bij de actualiteit of de lancering van je webshop zijn goede momenten om een persbericht te versturen. Houd er rekening mee dat media niet verplicht zijn jouw bericht één op één over te nemen. Voeg je beeldmateriaal toe? Vermeld dan duidelijk wie de maker is en dat de bron vermeld moet worden. Anders zijn media niet verplicht dit zelf uit te zoeken en te vermelden.

Social media

Zorg dat je aanwezig bent op de kanalen waar jouw doelgroep gebruik van maakt. Maak geen reclame, maar wek de interesse van je doelgroep door waardevolle content te delen. Wist je dat er een Reclamecode Social Media is? Als je via social media reclame gaat of laat maken voor je webshop, moet je je aan de regels in deze code houden. Het moet vooral duidelijk zijn dat het reclame is én dat degene die de reclame maakt er voordeel bij heeft.

Alle regels op een rijtje

Charlotte is erin geslaagd op een duidelijke manier uit te leggen wat er allemaal bij een webshop komt kijken en aan welke regels je je dient te houden, zonder dat het saai wordt. Dit komt met name door de case studies die ze gebruikt om complexe zaken uit te leggen en de relevante interviews met ervaringsdeskundigen.

Als je boetes wil voorkomen en van je webshop echt een goedlopend en winstgevend bedrijf wil maken, dan is ‘Wetboek voor Webwinkels‘ het perfecte startpunt. Niet alleen voor webshops die net starten, maar ook voor bestaande webshops. Ik kom nog heel veel webshops tegen waar de in punt 3 genoemde pagina’s bijvoorbeeld niet aanwezig zijn. Ook als je al een webshop hebt, raad ik dus aan dit boek te lezen en te checken of jouw webshop voldoet aan alle eisen. Niet alleen omdat je boetes wil voorkomen, maar ook omdat je webshop veel professioneler overkomt als je je aan de regels houdt.

Over het boek

Titel: Wetboek voor Webwinkels
Auteur: Charlotte Meindersma
Uitgever: Charlotte’s Law
Jaar: 2017
Nummer: 978-90-823296-3-6
Mediatype: Boek, 242 bladzijdes
Prijs: €22,95
Bestellen: via Managementboek (aff.)