Inspiratie, Nieuws

AdWords: 8 innovaties van Google die het jou als marketeer makkelijker maken

0

Welke innovaties van Google staan op stapel? Hoe ziet de toekomst van Accelerated Mobile Pages eruit? Wat zijn de nieuwe tools binnen AdWords? En hoe kom je er nu achter of jouw marketingstrategie goed werkt? Ik praat je in dit artikel bij, zodat jij als marketeer helemaal op de hoogte bent.

De aankondigingen hieronder deelde Google tijdens Google Marketing Next 2017. Ik neem je mee door de belangrijkste AdWords-hoogtepunten van dit event.

1. Machine learning by Google

Smartbidding door Google wordt steeds slimmer door de hoeveelheid data. Google is steeds beter in staat om signalen om te zetten naar momenten van de koopfase van een gebruiker. Denk hierbij aan factoren zoals locatie, apparaat, bekeken content en type zoekopdracht.

Al deze insights en micro-moments stellen Google in staat te bepalen wat bijvoorbeeld de beste advertentievariant is om te tonen. Verschillende gebruikers krijgen voor hun de beste advertentie te zien, op basis van kennis van Google.

Voorbeeld: persoon A heeft behoefte aan het vergelijken van hotels en persoon B heeft behoefte aan het vinden van een hotel voor de laagste prijs. Op basis van deze kenmerken toont Google aan elke persoon een andere beschikbare advertentievariant, welke het beste hierop aansluit. Ze zoeken naar hetzelfde (een hotel) en toch kunnen verschillende uitingen gericht op de behoeften per persoon een groot verschil maken. In dit geval bestaat er dus geen beste advertentievariant, maar is elke variant beter voor een andere doelgroep.

Waarom zou je dit nog zelf in de hand willen houden, als Google beter weet en beter kan bepalen wat de meest relevante advertentie is voor elke gebruiker? Hetzelfde geldt voor biedingen. Op basis van verschillende factoren is Google in staat te bepalen welke het optimale bod is voor elke gebruiker, in elke fase.

2. Accelerated Mobile Pages

De snelheid van mobiele websites en pagina’s is nog steeds aan de orde van de dag. Accelerated Mobile Pages (AMP) zijn mobiele pagina’s die (veel) sneller laden. Ze waren al beschikbaar in de organische zoekresultaten, maar worden nu in bèta ook beschikbaar voor AdWords-advertenties. Hiermee zullen de laadtijden van mobiele pagina’s en ook de mobiele gebruikerservaringen verbeteren, een belangrijke factor voor AdRankings in Google AdWords!

For every one second delay conversions can fall by up to 20%.

Ook de advertenties in het Google Display Network worden onderdeel van AMP. Deze advertenties worden automatisch onderdeel van een Accelerated Mobile Page, waardoor de snelheid van de pagina en het laden van de advertenties zal worden verbeterd.

3. Sitelinks en store visits in YouTube

Twee jaar geleden maakte Google het meten van winkelbezoeken beschikbaar om meer inzicht te geven in de relatie tussen online ads en offline aankopen. In minder dan drie jaar heeft Google meer dan 5 miljard store visits.

Het meten van winkelbezoeken na het zien van een video op YouTube ontbrak nog. Dit wordt nu ook mogelijk door het beschikbaar maken van locatie-extensies in YouTube en het meten van winkelbezoeken via YouTube.

70% who bought something in a store first turned to a device for relevant information.

Onder locatie-extensies valt informatie over openingstijden, adresgegevens, routebeschrijving en nog meer.

4. In market audiences for search

Doelgroepen die op basis van het algoritme van Google in de aankoopfase zitten, waren al beschikbaar in het Display Network van Google. Ze worden nu ook beschikbaar voor Google Search Ads. Een interessante groep waar de kans op conversie groot/groter is. In sommige gevallen kan het richten op deze doelgroepen leiden tot zelfs een stijging van 10 procent in conversie.

5. Google Attribution

Bill Kee, Group Product Manager Attribution bij Google kondigde groot nieuws aan, een nieuw platform binnen Google. Met de oplossing voor de grootste vraag van een marketeer:

Is my marketing working?

Hoe weet je welke van de vele interacties (search, display, video, website, app) met een gebruiker echt belangrijk is? En welke mobiele advertentie was een belangrijk onderdeel van de aankoop op desktop? Google gaat een oplossing voor deze vragen bieden. Momenteel rekenen vele marketeers hun prestaties af op de laatste interactie met de gebruiker. Terecht?

Hoe belangrijk zijn de interacties voordat de laatste advertenties ervoor zorgen dat de gebruiker overgaat tot het aankopen van een tv?

Dit jaar lost Google het attributieprobleem op en maakt het mogelijk om zelf eenvoudig bovenstaande vragen te beantwoorden. Of je bedrijf nu groot of klein is. Vanaf nu kun je er echt achter komen of jouw marketingstrategie goed werkt.

Hoe? Google Attribution! Een nieuwe Google-tool, die het mogelijk maakt om grip uit te oefenen op de waarde van elke interactie met een gebruiker. Dit gaat over alle kanalen en alle apparaten, en Google Attribution maakt ook het zeer eenvoudig om hier vervolgens actie op uit te voeren.

Is de data nieuw? Nee, deze data is al beschikbaar in Google AdWords, Google Analytics en Double Click. Google Attribution maakt het mogelijk om makkelijk een overzicht te krijgen van de conversiepaden. Je kunt ook de waarde van de verschillende stappen van het conversiepad bepalen. Google adviseert in veel gevallen het nieuwe attributiemodel op basis van Google Machine Learning: datagedreven attributie.

Google Attribution zal kosteloos beschikbaar worden voor alle Google-adverteerders. Er zal ook een Enterprise-versie komen, Google Attribution 360.

6. Unique Reach

Google maakt het mogelijk om precies te meten hoeveel mensen je hebt bereikt, ongeacht apparaat, campagnes en formaten. Gebruikers hebben meerdere malen interacties (inclusief het zien van een advertentie) op verschillende apparaten. Dit kan neerkomen op 15 interacties op 5 apparaten.

Tot op heden kon je helaas geen verbanden leggen en bepalen hoeveel unieke gebruikers je hiermee bereikte. Google ontdubbelt campagnes, apparaten en formaten van dezelfde gebruiker, wat resulteert in Unique Reach. Vanaf nu kun je zien hoeveel gebruikers je hebt bereikt en hoe vaak je hen hebt bereikt. Unique Reach is vanaf nu beschikbaar in alle AdWords-accounts.

7. Het nieuwe AdWords

Het nieuwe AdWords staat voor een nieuwe lay-out met een nieuw design. Het wordt langzaam uitgerold. Vorig jaar tijdens dit evenement werd de nieuwe interface aangekondigd en eind 2017 moet dit voor iedereen beschikbaar zijn.

Google heeft hard gewerkt om ook de gebruikerservaring van de marketeer te verbeteren, om zo efficiënter en sneller te kunnen werken. De snelheid van Adwords is met 20 procent verbeterd en het nieuwe design kan dus ook 20 procent van de tijd besparen! Ook wijzigingen en toevoegingen kunnen makkelijk worden uitgevoerd, bijvoorbeeld het bepalen van de juiste doelgroep voor jouw nieuwe campagnes.

8. Twee nieuwe tools binnen AdWords

Het bounce-percentage op mobiel ligt 40 procent hoger dan op desktop. Zonde van de vele klikken, dus werk aan de winkel. Vaak komt dit werk neer op het verbeteren van je landingspagina’s. Google kondigde twee nieuwe tools aan om dit te kunnen doen: Landingpage Report en Google Optimize + AdWords Integration.

Landingpage Report

Hoe presteren jouw landingspagina’s? Wat is het bounce-percentage, hoe mobielvriendelijk zijn de pagina’s en wat is het conversiepercentage? Belangrijke KPI’s om direct op te kunnen schakelen.

Google Optimize + AdWords integration

Met Google Optimize kun je eenvoudig nieuwe landingspagina’s en/of varianten opmaken en testen. Snel en makkelijk en zonder hulp van een designer of webmaster. De door jouw gemaakte pagina’s of varianten in Google Optimize kun je toepassen op campagnes, advertentiegroepen en zoekwoorden.

Wil je alles nog eens rustig terugkijken? Alle ontwikkelingen worden besproken in de presentatie hieronder.

Accepteer cookies

Welke van de acht besproken innovaties springt er voor jou uit? Waar heb je echt wat aan? Deel het hieronder in de reacties.