Innovatie

5 redenen om een hackathon te organiseren & wat je niet moet vergeten

0

Hackathons schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer bedrijven besluiten om te investeren in een hackathon. Een event waarin studenten of specialisten hun slimme hoofden bij elkaar steken om binnen korte, vastgestelde tijd een bepaald probleem op te lossen. Hackathons zijn dan ook uitermate geschikt om nieuwe innovatieve businessplannen te maken. Zo kun je als bedrijf binnen no time nieuwe inzichten krijgen en oplossingen bedenken. Hoog tijd om een hackaton binnen jouw bedrijf te organiseren dus!

Hackathons zijn bij uitstek geschikt voor lastige technische vraagstukken die al lang bestaan en een creatieve oplossing vereisen. Is jouw case vaag, onsamenhangend en niet uitdagend? Organiseer dan vooral geen hackathon. Ben jij nog niet zeker of een hackathon voor jou is weggelegd? Onlangs organiseerden we de 24 Hour Data Challenge. 25 bètastudenten plus een team vanuit onze organisatie kregen 24 uur de tijd om een datacase op te lossen voor onze opdrachtgever. In dit artikel deel ik de 5 belangrijkste redenen waarom je een hackathon zou kunnen organiseren. En ik geef je tips om rekening mee te houden tijdens de organisatie hiervan.

1. Big thinking leidt tot creatieve oplossingen

Tijdens een hackathon moeten deelnemers in korte tijd (vaak 24 uur) een probleem – een case – oplossen. Voor Gall & Gall kregen studenten de opdracht om te onderzoeken wat de belangrijkste drivers voor de online omzet zijn. Hiervoor kregen ze historische data tot hun beschikking die ze gingen combineren met externe data, zoals het weer en evenementen.

Snel een oplossing bedenken voor een complex probleem leidt vaak tot een oplossingsgerichte, doelgerichte aanpak. Hierdoor laat je eventuele beperkingen of vertragende processen die normaal gesproken in de weg staan, zoals hiërarchie of hokjesdenken achterwege. Het resultaat? Grootse oplossingen. Niet altijd even realistisch om volledig uit te voeren, maar wel creatieve nieuwe ideeën die anders niet ontstaan. Hiervan neem je uiteindelijk onderdelen mee in het daadwerkelijk oplossen van je case.

Snel een oplossing bedenken voor een complex probleem leidt vaak tot een oplossingsgerichte, doelgerichte aanpak.

2. Frisse blikken zorgen voor nieuwe perspectieven

De mensen die je uitnodigt voor je hackathon zijn bijvoorbeeld studenten, externe deelnemers of collega’s uit verschillende teams. Zij kijken met een frisse blik naar je case. Een onderwerp waar jij misschien al veel te lang en diep in zit om nog ‘out of the box‘ te kunnen denken. Zo kom je tot nieuwe inzichten die leiden tot innovatie of een oplossing van jouw probleem! Een team ontwikkelde tijdens de challenge een tool die potentiële drivers van de online omzet, zoals mediabudget, speciale evenementen en vakantiedagen visualiseert. Dit is superhandig voor Gall & Gall om te bepalen of het ook daadwerkelijk een driver is, en hier kan dus nog beter op worden ingespeeld.

3. Een hackathon is samenwerken 2.0

Om een hackathon tot een succes te maken, is het belangrijk dat je mensen uit verschillende afdelingen binnen je bedrijf uitnodigt. Je zult zien dat je completere en creatieve ideeën en oplossingen krijgt. Daarnaast is het een perfect middel tegen de verzuiling die vaak ontstaat bij grote bedrijven. De organisatie van het evenement zelf zorgt ook voor meer verbinding en teamspirit tussen de verschillende afdelingen. Overigens is een hackathon niet alleen geschikt voor grote bedrijven, zolang je maar een interessant en creatief vraagstuk hebt. Studenten vinden het vaak leuk om een case op te lossen voor een non-profit organisatie, zoals goede doelen.

4. Een hackathon is instant recruitment & pr

Afhankelijk van je case kun je ervoor kiezen om studenten te werven als deelnemers voor je hackathon. Om ervoor te zorgen dat de beste studenten je hackathon niet willen missen, moet je er wel voor zorgen dat je een aantrekkelijk event neerzet. Dit doe je met een toffe locatie, inspirerende sprekers die jonge mensen aanspreken en laat – uiteraard – een goede borrel niet ontbreken. Wij organiseerden de 24 Hour Data Challenge in LAB111 in Amsterdam met een borrel, diner en data-seminar. Per hackathon of Data Challenge werven wij ongeveer één a twee nieuwe mensen. Wil je het echt groots aanpakken? Stuur een persbericht uit en nodig journalisten uit. Zo vang je tijdens jouw hackathon twee vliegen in één klap: een oplossing voor je case en een leuke aanleiding om je bedrijf in de schijnwerpers te zetten!

Om ervoor te zorgen dat de beste studenten je hackathon niet willen missen, moet je er wel voor zorgen dat je een aantrekkelijk event neerzet.

5. Je bedrijf en team krijgen er een enorme energieboost van

Tijdens een hackathon draait alles om samenwerking. Je gaat er met zijn allen tegenaan in een gezellige, informele setting om zo snel mogelijk een goede oplossing te zoeken. Teamwork, tijdsdruk en de nodige ontspanning zorgen voor een inspirerend evenement waarbij iedereen het maximale uit zichzelf haalt. Dit zorgt voor een enorme energieboost zowel voor-, tijdens- als na het event. Je zult zien dat je hierna weer vol energie en inspiratie verdergaat met het oplossen van je case.

Wat mag je niet vergeten

Naast het feit dat een hackathon een geweldig idee is voor je bedrijf, is het zeker een klus om het te organiseren. Dit zijn de do’s en don’t voor een vlekkeloze hackathon.

  • Onderschat niet hoeveel tijd er in het organiseren gaat zitten. Een goede locatie, case en het recruiten van deelnemers is een tijdrovende bezigheid. Dus, begin op tijd! Trek
    hier minstens een paar maanden voor uit als je dit naast je reguliere werk moet organiseren.
  • Een veel voorkomende valkuil is dat er geen duidelijke doelstelling is en er allerlei ideeën ontstaan waar vervolgens niks mee gebeurt. Een hackathon is geen goed idee
    als je geen heldere case hebt en het niet duidelijk is of de stakeholders ook echt zitten te wachten op een oplossing. Daarnaast moet het ook haalbaar zijn binnen de tijd om een goed advies in kaart te brengen. Een te gespecificeerde case kan ook weer beperkend zijn voor de creativiteit en mogelijkheden. De juiste balans vinden is dus belangrijk. Niet te simpel, niet te moeilijk!
  • Zorg dat er experts aanwezig zijn die de achtergrond van de case goed kunnen uitleggen. Als zij er niet zijn, is het lastig voor deelnemers om zich volledig in te leven.
  • Bereken je budget vooraf. Een hackathon is geen gratis oplossing voor je probleem. Naast kosten voor een locatie, eten en drinken komen er ook nog personeelskosten bij
    voor de organisatie. Vergeet niet dat je medewerkers hier veel tijd in gaan steken!
  • Laat ook mensen van buiten je bedrijf spreken op het event: buitenstaanders zijn cool en interessant voor je deelnemers. Daarnaast brengen ze externe, nieuwe ideeën in wat goed is voor de creativiteit van je teams.

Tot slot: commitment is key

Al overtuigd van het nut van deze investering? Kan niet anders! Een hackathon is dé perfecte manier om een ingewikkeld vraagstuk voor te leggen aan een groep mensen met een frisse blik en creatieve geest. Uitkomsten zijn out of the box en kunnen vaak van grote waarde zijn voor de organiserende partij. Maar vergis je niet. Een hackathon organiseer je niet even tussendoor. Ga ervoor vol passie en behaal samen mooie resultaten! Commitment is key; van begin tot eind.