Loopbaan

Zo bekijkt een recruiter je LinkedIn-profiel & 9 tips om dat te gebruiken

0

We hopen allemaal op de meest ideale situatie. Dat je door het aanmaken van een LinkedIn-profiel vanzelf wordt gevonden door een recruiter. Dat scheelt een hoop tijd in de zoektocht naar een baan. In dit artikel leer je door de ogen van een recruiter kritisch naar je LinkedIn-profiel te kijken. Doe er je voordeel mee.

Om te beginnen: een recruiter wil snel zien of het de moeite waard is om contact met jou te leggen. Hij of zij vraagt zich de volgende twee dingen af.

  • Kan deze persoon de werkzaamheden uitvoeren voor de beoogde functie?
  • Zou deze persoon interesse hebben om de werkzaamheden uit te voeren?

Wellicht vraag je je af of een recruiter echt je hele LinkedIn-profiel bekijkt of alleen je meest recente werkervaring. Het antwoord is dat dit heel erg afhankelijk is van hoe compleet jouw profiel is. Heb je de nodige aandacht besteed aan je foto, kopregel, samenvatting en heb je je werkervaring overzichtelijk weergegeven? Grote kans dat de aandacht gewekt is en de recruiter bereid is om meer over jou te weten te komen. Is je profiel incompleet en/of niet up to date? Dan zal de recruiter snel afhaken en geen moeite nemen om de rest van je profiel te bekijken.

Hierbij een aantal belangrijke onderdelen van LinkedIn uitgelicht.

1. Foto op je LinkedIn-profiel

Een professionele profielfoto is al bijna de helft van het werk. Uit het Jobvite Recruiter Nation Report 2016 (pdf) kwam naar voren dat bij 41 procent van de recruiters hun eerste indruk beïnvloed wordt door een foto van de kandidaat. Het is ook zo dat een recruiter iemand aanneemt op basis van eerdere ervaring (67%), maar dat daarna een cultuurmatch van groot belang is (60%). De eerste indruk maak je dus niet tijdens je eerste gesprek, maar al op LinkedIn! Bovendien wordt je foto redelijk prominent in de zoekopdrachten weergegeven. Wees je hiervan bewust en maak een goede eerste indruk!

Maak het jezelf niet te gemakkelijk door even een selfie te nemen of een vakantiefoto bij te knippen. Plan in plaats daarvan samen met een vriend of een fotograaf wat tijd in om een paar mooie foto’s te schieten. Een tip uit een ander onderzoek is om iemand anders je profielfoto uit te laten kiezen. Jouw zelfbeeld zal namelijk nooit exact overeenkomen met hoe andere mensen naar je kijken. Hierdoor bereik je misschien niet het doel wat je met de foto uit wil stralen. Ga daarom in ieder geval voor een second opinion!

Tot slot: zorg er ook voor dat je gezicht goed zichtbaar is en gebruik liever geen foto waar je hele lichaam in beeld is. Gebruik ook geen filters of andere ‘opsmuk’. Dit kun je beter voor Instagram bewaren.

Belangrijkste redenen iemand aan te nemen: job experience en culture fit.

Afbeelding via Jobvite Recruiter Nation Report 2016

2. Achtergrondfoto

Naast je normale profielfoto is een achtergrondfoto een ideale manier om je personal branding en de eerder besproken cultuurmatch kracht bij te zetten. Bedenk wat je uit wil stralen. Ga je voor financieel succes? Dan zou je bijvoorbeeld voor foto’s van snelle voertuigen kunnen kiezen. Kies je voor dromen en ambities? Dan zou je voor een skyline van een wereldstad kunnen gaan. Werk je in de logistiek? Dan is de haven van Rotterdam een goede optie. Tekst in je afbeelding gebruiken is een extra aanrader. Onderstreep dus op deze relatief makkelijke manier jouw vakgebied.

3. Functietitel

Recruiters zoeken op functietitels. Als je deze niet juist inzet, word je ook niet gevonden. Neem dus niet klakkeloos je functietitel van je huidige of vorige contract over, maar bedenk waar je op gevonden wil worden. Verzin ook geen hippe term zoals ‘socialmedia-goeroe’.

Heb je op dit moment geen werk? Dan is het wel zo verstandig om je gewenste functie als huidige baan te vermelden. Vermeld ook dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Een recruiter heeft namelijk geen zin om uit te moeten zoeken of je beschikbaar bent. Een mogelijk voorbeeld voor je kopregel: ‘Creatieve marketing manager | vanaf juni op zoek naar uitdagende functie‘.

Het is een kleine drempel om zo openlijk te vermelden dat je geen werk hebt, maar het is wel erg effectief! Is die drempel te groot? Dan kun je tegenwoordig ook ‘anoniem’ solliciteren, ook handig voor als je niet wil dat je baas erachter komt dat je op zoek bent naar nieuw werk.

Accepteer cookies

4. Samenvatting

De samenvatting is de ideale plek om duidelijk te maken wie jij bent en wat je kunt. Laat deze plek dan ook zeker niet onbenut. Denk er bij het schrijven van je samenvatting aan om de volgende onderdelen te vermelden.

  • Jouw drijfveren om te doen wat je nu doet of graag wil doen.
  • Beschrijven waar je blij van wordt.
  • Een aantal positieve eigenschappen uitlichten die aan je functie gerelateerd zijn. Recruiters zoeken namelijk op deze woorden.
  • Een behaald resultaat, het liefst met cijfers.
  • Een eventuele eigen website.
  • Contactgegevens.

Onthoud dat het wel een prettig leesbare tekst moet zijn, dus probeer het bij een paar regels te houden. Ook bullet points of andere scheidingstekens maken het makkelijker om de tekst snel te lezen. Tot slot nog een tip: gebruik actiewoorden en wees niet te bescheiden over je prestaties. Recruiters zijn op zoek naar mensen die boven de menigte uitsteken en die plezier hebben in hun werk.

5. De grootte van je netwerk

De grootte van je netwerk zegt ook iets over jou als persoon. De meest effectieve mensen hebben vaak een groot netwerk en dat moet je ook met je LinkedIn-profiel uit kunnen stralen. Het is absoluut niet nodig om duizend contacten te hebben, maar 300 of meer is wel gewenst. Natuurlijk hangt het wel af van je functie, maar heb je bijvoorbeeld 50 contacten of minder? Recruiters zouden dan kunnen denken dat je te verlegen bent om een netwerk op te bouwen of dat je niet thuis bent in de wereld van social media. Dit wil je dus graag vermijden.

Probeer in de voordelen van het bedrijf te denken. Waar heb jij het bedrijf echt mee geholpen? Welke successen heb je geboekt?

6. Functiebeschrijvingen op je LinkedIn-profiel

Probeer een korte en krachtige functiebeschrijving te geven. Probeer in de voordelen van het bedrijf te denken. Waar heb jij het bedrijf echt mee geholpen? Welke successen heb je geboekt? Probeer deze zo concreet mogelijk te beschrijven door cijfers te gebruiken. Benoem tenslotte ook puntsgewijs je takenpakket. Let hierbij op dat je niet een hele waslijst aan taken benoemt, probeer het bij de vijf belangrijkste hoofdtaken te houden.

Wil je de aandacht van de werkgever of recruiter trekken? Je kunt ook afbeeldingen toevoegen, zoals hieronder. Doe dit wel alleen als het relevant is en alleen bij de functies waarvan je wil dat ze extra worden uitgelicht.

LinkedIn-profiel Functiebeschrijvingen

7. Onderschrijvingen & referenties

Een heel belangrijk, maar tegelijk ook lastig onderdeel. Over het algemeen zullen mensen namelijk niet uit zichzelf jou een onderschrijving of referentie geven. Hier zal je waarschijnlijk om moeten vragen en daar voel je je al snel bezwaard over. Bedenk echter dat recruiters graag willen weten hoe mensen over jou denken en waar je goed in bent. Een heel waardevol onderdeel van je LinkedIn-profiel!

Om een referentie vragen op LinkedIn

Bij de bovenstaande afbeelding zie je hoe je iemand om een aanbeveling kunt vragen of hoe je zelf iemand kunt aanbevelen. Voeg bij je verzoek een persoonlijk bericht toe om de kans op een referentie te vergroten. Bedenk wel dat kwaliteit beter is dan kwantiteit. Vraag aan de referent om specifieke competenties en behaalde resultaten te noemen. Hiermee maak je je profiel echt een heel stuk sterker!

8. Onder de aandacht komen

Nu je je LinkedIn-profiel een flinke update hebt gegeven, wil je natuurlijk onder de aandacht komen. Word lid van groepen die betrekking hebben op jouw branche en waar nog regelmatig iets wordt gepost. Like zo nu en dan een post of plaats bijvoorbeeld zelf een artikel of een andere bijdrage. Mensen die enthousiast over hun vak zijn, zijn de meest gewilde kandidaten.

Volg ook mogelijk interessante bedrijven om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en hopelijk ook van passende vacatures. De kans is namelijk groot dat een bedrijf eerder vacatures via eigen kanalen deelt dan veel geld steken in betaalde advertenties op vacaturesites.

9. Zelf contact opnemen

Als je je profiel op de juiste manier hebt ingevuld, is de kans groot dat je profiel regelmatig bekeken wordt door een recruiter. Als je op zoek bent naar werk, is het aan te raden om dan ook contact te leggen met hem of haar. Soms zal je al een uitnodiging ontvangen met een persoonlijke boodschap. Gebeurt dat niet? Durf dan het initiatief te nemen om vriendelijk te informeren of je iets voor hem of haar kunt betekenen. Dat getuigt van lef!

Met deze tips hoop ik je overtuigd te hebben om echt meer moeite te steken in het zorgvuldig opbouwen van je LinkedIn-profiel. Heb jij nog handige tips die eigenlijk niet in dit lijstje hadden mogen ontbreken? Deel ze dan gerust in een reactie.