Content

Help je doelgroep verder met superrelevante blogs van 2000+ woorden (monsterblogs)

0

Natuurlijk wil jij meer verkeer naar je website. En dan geen willekeurige bezoekers, maar juist bezoekers die je kunt helpen, en die goede klanten kunnen worden. Maak een verdiepingsslag in je content en schrijf een monsterblog. Dat is een blog van meer dan 2000 woorden, waarin jij tot in detail laat zien welke kennis en kunde je bedrijf in huis heeft. Doel van de oefening: je doelgroep echt verder helpen.

Waar het goed voor is om zoveel weg te geven en hoe je een monsterblog schrijft, leg ik je stap voor stap uit.

Contentmarketing, waar is het goed voor?

Contentmarketing kost veel tijd en is lang niet altijd succesvol. Daarom laten veel bedrijven deze vorm van marketing links liggen. Dat snap ik best.

Toch is contentmarketing belangrijk. Cruciaal zelfs.

Mensen komen namelijk best af op promotieacties. Hoe weten ze anders over de oplossing die je bedrijf biedt? Maar omdat bedrijven overdadig roepen ‘komt dit zien, komt dit zien!’, selecteren ze steeds meer op basis van andere, inhoudelijkere informatie. Ze willen je bedrijf eerst beter leren kennen en weten of jij de juiste partij bent om hen te helpen. Het Content Marketing Institute laat het zelfs zien in statistieken en stelt: Content marketing is today’s marketing.

Mensen slaan advertenties over en gaan wat anders doen tijdens reclameblokken. Ze maken steeds vaker een selectie aan de hand van de kennis en kunde die bedrijven delen. Dus ondanks de overdaad, speelt contentmarketing nog steeds in op deze behoefte. Het vraagt enkel om een andere aanpak.

Hoe val je dan op?

Je valt op door een ander geluid te laten horen. In dit artikel wil ik het hebben over een manier die niet voor iedereen is weggelegd, omdat hij best een uitdaging is. Heb jij het echter onder de knie, dan legt hij je geen windeieren. Doe je het goed, dan trek je er de allerbeste klanten mee.

Ik heb het over een blog van meer dan 2000 woorden, ook wel een monsterblog genoemd. Misschien schrik je direct terug. Dat begrijp ik best, maar voordat je afhaakt, vraag ik je toch even verder te lezen.

De grote contentbehoefte

Nederland loopt achter op het gebied van contentcreatie, maar loopt snel in op de koploper, de Verenigde Staten. Waar anderen allang inhaken op het creëren van superbelangrijke informatie, blijven veel mensen zichzelf herhalen en houden ze vast aan gewoonten.

Een ander geluid laten horen, en toch voldoen aan de groeiende behoefte van je doelgroep, door kennis te delen? Je hoeft geen trukendoos uit de kast te halen, maar waardevolle kennis. Geen slap aftreksel of kopie van kennis die toch al gratis verspreid wordt.

Nu ben je misschien voorzichtig met het weggeven van kennis, maar ik raad je aan dat toch te doen. En veel, wat niet gelijk staat aan vaak. Wat het verschil is? Dat leg ik je zo uit.

Het mes snijdt aan twee kanten als je veel relevante informatie weggeeft:

 1. Je laat uitstekend zien welke kennis en kunde je bedrijf in huis heeft
 2. Je zet mensen aan het denken en zwengelt een verlangen aan

Als je namelijk veel weggeeft, creëer je iets waarmee je de klanten trekt die jij wil. Is je informatie namelijk compleet, dan motiveert dat lezers om ermee aan de slag te gaan. Omdat zij de kennis en ervaring missen die jij als bedrijf wel hebt, lopen ze ergens vast. Alleen degenen die echt verder willen komen, kloppen vervolgens bij je aan. Hen lukt het niet, maar jou beslist wel. De meesten besparen zich de moeite om verder te zoeken, dus ze kloppen bij jou aan.

Zet dus de gedachte dat je te veel weggeeft van je af. Wie wel resultaat boekt met je informatie, zou nooit klant zijn geworden. Zij misten enkel dat ene puzzelstukje.

monsterblog

Waarom een blog van meer dan 2000 woorden?

Op dit moment schrijf je misschien artikelen van zo’n 400 tot 700 woorden. Een standaardblog, waarin je je introductie en een paar tips kwijt kunt. Erg de diepte in kun je niet. Daarvoor is de blog te kort.

Daarom raad ik je aan een extra lange blog te schrijven. Hiermee kun je de diepte in, die je nodig hebt om echt tot de kern te komen. Een artikel van meer dan 1000 woorden helpt, maar je zult merken dat je verder de diepte in kunt.

3 voordelen van een monsterblog

Je monsterblog slaat drie vliegen in één klap:

1. Meer lezers

Een superinformatieve blog trekt meer lezers, wordt vaker gedeeld en trekt degenen aan die echt een oplossing willen.

2. Een hogere ranking in Google

Een blog van meer dan 2000 woorden wordt beloond door Google. Grote namen in de contentmarketing als MOZ, Seth Godin, Orkdork en CMI (Content Marketing Institute) schrijven uitgebreid over hun onderzoeken naar monsterblogs. Zij constateren dat Google een dergelijk artikel hoger rankt, omdat het automatisch gezien wordt als zeer relevant.

Helemaal eens over het ideale aantal woorden zijn ze niet. Zo stelde Ian Harris van Search Laboratory in zijn artikel hierover in 2014 dat de ideale leestijd 7 minuten is. Maar ja, de een leest sneller dan de ander. Neil Patel claimt zelfs dat een blog van 3000 woorden ideaal is. Ik legde verschillende onderzoeken en resultaten eens naast elkaar en zag dezelfde grafieken terugkomen. Ik kwam tot de conclusie dat het eraan ligt waar je de focus legt. Wel was iedereen het erover eens, dat een monsterblog meer verkeer naar je website trekt en vaker gedeeld wordt.

3. Meer interactie

Wat deze onderzoeken bovendien concludeerden, was dat een hoge frequentie minder belangrijk is dan de kwaliteit van je content. Dat geldt zowel voor Google als voor je doelgroep, die al overstelpt wordt met content. Deze groep mensen zal het misschien nauwelijks opvallen dat je minder vaak content produceert. Wat hen wel opvalt, is dat wát je schrijft, altijd behulpzaam is. En dat belonen ze door meer interactie, zoals delen, liken en reageren.

Een hoge frequentie is minder belangrijk dan de kwaliteit van je content.

Eisen voor het schrijven van een extra lange, informatieve blog

Wil jij zo’n extra lange blog schrijven? Dan zijn er wel een paar eisen.

 • Je hebt wat schrijfervaring nodig
 • Het helpt als je affiniteit hebt met schrijven, maar… het is belangrijker dat je het belangrijk vindt om je doelgroep verder te helpen
 • Je moet weten wat speelt in je doelgroep, wat zij zoeken en welke informatie zij nodig hebben

Een monsterblog schrijven, hoe doe je dat?

Een monsterblog schrijven gaat gemakkelijker als je dat stapsgewijs aanpakt. Het stappenplan dat ik je geef, helpen mij en mijn klanten om lange, interessante blogs te schrijven.

Stap 1. Op zoek naar inspiratie

Elke blog die aanslaat bij je doelgroep, begint bij inspiratie. Kies een goed onderwerp en doe onderzoek voordat je start met schrijven.

Het onderwerp moet voldoen aan een paar punten. Je doelgroep met er echt verder mee komen, jij moet er veel over kunnen vertellen en je moet de diepte kunnen opzoeken. Het kan een breed thema zijn dat je uitdiept, maar je kunt ook een deelonderwerp van dat thema behandelen. Een detail kan een zeer goed artikel opleveren.

Blijf binnen het onderwerp en ga verder dan de oppervlakte.

Stap 2. Manieren om diepgang te krijgen in je monsterblog

Een blog lang maken door meer woorden toe te voegen werkt averechts. Als je relevante informatie toevoegt, wordt een blog van 2000 woorden of meer goed gelezen en beschouwd als zeer nuttig.

Beschrijf je een stappenplan of  tips in je monsterblog? Gebruik dan voorbeelden, cases, infographics of scenario’s om je adviezen te ondersteunen. Beschrijf je een duidelijke stelling in je blog, onderbouw dit dan met cijfers, bijvoorbeeld in een infographic of onderzoeksresultaten van gerenommeerde bureaus en onderzoekers (vermeld de bron, eventueel met link).

Begin bij voorbeeld met een case als basis voor het onderwerp van je blog. Zoom in, en nog eens, en nog eens. Maak een mindmap – kies eerst van waaruit je begint. De behoefte van de klant of het resultaat van je oplossing? Vervolgens bedenk je onderwerpen die daarmee te maken hebben. Daarna splits je elk onderwerp weer uit in deelonderwerpen, enzovoort. Zo kun je uitkomen bij een detail, waarover je wel een boek kunt schrijven. Maar voor nu is een monsterblog genoeg.

Een voorbeeld

Stel, je bent opticien. Een van je mindmaps begint met brillen voor kinderen. Daaromheen zet je wat er allemaal komt kijken bij het aanmeten van de juiste bril:

 • De ontwikkeling van ogen
 • Tijdelijke en niet-tijdelijke oogafwijkingen
 • Oogziekten
 • De meetinstrumenten
 • Welke bril in welke situatie
 • Problemen met zicht
 • Slechtziendheid
 • Enzovoort

Vervolgens kies je voor de oogontwikkeling en zoom je daarop in. Je kunt het hebben over de volgende onderwerpen:

 • De ontwikkeling per leeftijd in het algemeen
 • Problemen in de ontwikkeling en het aanmeten van de juiste bril
 • Enzovoort

Zoom je verder in, dan heb je bij voorbeeld een interview over een oogprobleem met een oogarts of Bartiméus (vereniging voor slechtziende en blinde mensen).

monsterblog

Stap 4. Onderzoek en informatie verzamelen

Als zzp’er schrijf je waarschijnlijk zelf je artikelen. In dat geval heb jij zelf alle kennis in huis om de blog te schrijven.

Toch raad ik je aan wat onderzoek te doen en informatie te verzamelen voordat je start met schrijven. Ik heb zelf namelijk weleens ervaren dat mijn kennis ietwat achterliep of net niet genoeg was. Het is bovendien handig om een stelling te onderbouwen met bewijs en tips te ondersteunen met praktijkvoorbeelden.

Als midden- of grootbedrijf besteed je de blog waarschijnlijk uit aan een of meerdere medewerkers. Zorg dat zij de ruimte krijgen om de artikelen te schrijven. Zij hebben misschien niet zelf de kennis in huis, maar de kennis is wel aanwezig in je bedrijf. Zij moeten dus informatie verzamelen en onderzoek doen. Bijvoorbeeld door interviews af te nemen, documenten op te vragen, onderzoeken door te spitten of een dag mee te lopen.

Stap 5. Je monsterblog opstellen

Uit eigen ervaring, die van mijn klanten en collega’s weet ik, dat mensen dit interessant vinden om te lezen:

 • Advies, handleidingen, stappenplannen en tips. Ligt het niet te ver bij hen vandaan, dan proberen mensen graag eerst iets zelf voordat ze er hulp bij halen. Lukt het hen niet, dan kloppen ze bij jou aan.
 • Onderzoeksrapporten en cijfers die je verhaal onderbouwen. Mensen hebben graag houvast aan bewijs.
 • Interviews met mensen uit je bedrijf. Mensen leren graag je bedrijf kennen, maar ook de mensen in je bedrijf. Immers, mensen doen zaken met mensen.
 • Interviews met grote namen in je branche. Influencers en mensen met een bepaalde status (van dienst) krijgen sneller een luisterend oor. Bovendien: wie ben jij dat je zo’n grote naam voor een interview strikt?
 • Kijkjes achter de schermen van je bedrijf, want zoals ik al schreef: mensen leren je bedrijf graag kennen.
 • Praktijkvoorbeelden en cases. Daarmee laat je zien wat je gedaan hebt. Je creëert ‘ah-dat-hebben-ze-al-eens-opgelostmomenten’. Je maakt niet alleen kenbaar dat jij het probleem verhelpt, maar vergroot ook de herkenbaarheid en het gevoel van erkenning: ‘He, dat is precies waar wij mee zitten! En we zijn daar niet alleen in!’
 • Video’s of podcasts die je blog ondersteunen. Met beeld en geluid bedien je degenen, die visueel en/of auditief zijn ingesteld. Niet iedereen is tekstueel ingesteld. Je creëert hiermee een groter bereik.
 • infographics, schema’s en overzichten. Het is fijn om alle belangrijke informatie in één oogopslag in een infographic te zien.

Je doelgroep houdt van eenvoud en complete informatie. Niets zo frustrerend als een blog die je maar half op weg helpt, waarbij je alsnog het internet moet afstruinen voor je je informatie compleet hebt. Help je doelgroep helemaal op weg of begin er niet aan. Halve adviezen en het feit dat ze en masse gegeven worden, zijn namelijk de belangrijkste redenen dat er zoveel gemopperd wordt. Daardoor beginnen zoveel bedrijven niet eens aan contentmarketing.

Doe je echter mee, doe het dan goed.

Help je doelgroep helemaal op weg of begin er niet aan.

Stap 6. Consistentie: je planning

Hoewel de één langer doet over het creëren van een extra lange blog dan de ander, adviseer ik om er in het begin minstens één werkdag voor te reserveren. Let wel, dat is exclusief het onderzoek, het verzamelen van informatie en het eventuele interview.

Ga dus eerst na hoeveel tijd er echt is voor een monsterblog. Kwaliteit gaat namelijk boven kwantiteit, maar het resultaat is afhankelijk van hoe consequent je blogt. Hoe meer regelmaat, hoe groter je kans op succes. Plaats en deel dus liever eens per maand op een vast moment een blog, dan de ene maand drie artikelen en vervolgens twee maanden geen.

Mensen zijn minder trouw dan je misschien denkt. Uit het oog is ook vaak snel uit het hart, óók als ze fan zijn van je blog.

Kun je elke week ruim één dag tijd maken voor een blog? Plan dan elke week een vast moment in voor het onderzoeken, info verzamelen en de concepttekst. Daarna plan je nog een vast moment voor de definitieve versie, het plaatsen op je website en het verspreiden van je blog over de verschillende kanalen.

Timemanagementtip

Wellicht wil je voorkomen dat je blog niet direct een hele dag in beslag neemt. Een hele dag blokken in je agenda maakt je minder flexibel. De oplossing hiervoor is om elke dag een vast uur (of 1,5 uur) te blokken in je agenda, bij voorkeur aan het begin van je dag. Op de laatste dag blok je een paar uren voor de definitieve versie, de plaatsing en het delen van je monsterblog.

Je hebt uiteraard meer tijd als je eens per twee weken, twee keer per maand of eens per maand een blog van minimaal 2000 woorden plaatst. Maar hoe frequenter je een monsterblog plaatst en deelt, des te sneller je succes boekt.

Als je consequent wil zijn en blijven met bloggen, is het van belang dat je een systeem hebt in je planning en je manier van werken. En dat je je eraan houdt. Plan je monsterblog altijd in op dezelfde dag en ongeveer dezelfde tijd. Zo creëer jij voor jezelf de gewoonte van het bloggen en blijven je lezers je trouwer, zeker als je minder dan eens per week blogt.

Tip om goed te beginnen

Het mooiste voor je bedrijf is om een groeiende bibliotheek te hebben met zogenaamde naslagwerken, waarop je doelgroep kan terugvallen. Om die bibliotheek direct goed te beginnen, is het raadzaam om alvast vijf blogs online te hebben. Je hoeft ze niet in één keer te plaatsen, maar kunt ze het beste wel een aantal dagen na elkaar inplannen, zodat je snel wat hebt staan. Link onder de ene blog door naar andere blogposts, zodat je mensen uitnodigt om verder te lezen.

monsterblog 2

Stap 7. De indeling van een blog van 2000+ woorden

Een superlange blog wordt goed gelezen als:

 • De inhoud aansluit bij wat de doelgroep zoekt
 • Het artikel de nieuwsgierigheid blijft wekken
 • De tekst lekker leesbaar is

Je kop en ondertitel

Laat in je hoofdtitel en ondertitel goed zien waarover je artikel gaat. Het is de eerste zin die mensen lezen, dus zorg dat hij de nieuwsgierigheid wekt! Mensen willen niets mislopen, dus speel daarop in met je titels.

Maak er bij voorbeeld een belofte van:

 • ‘Zo zorg je dat…’
 • ‘Hoe…?’
 • ‘Waarom…?’
 • ‘Wat bijna niemand kent…’
 • ‘Dé handleiding naar…’

Of trigger mensen met een prikkelende stelling, die hen aan het denken zet over hun gedrag of mening:

 • ‘Onderzocht:…’
 • ‘Waarom wij het niet eens zijn met…’

Je mag de titel best wat aandikken om de nieuwsgierigheid te wekken, maar maak je belofte wel waar.

Your headline is the bait, and your intro is the book – Shane Barker

De eerste alinea

Bloggen om te bloggen vind ik al afbreuk doen aan een goede reputatie. Een extra lange blog, die je lang maakt door meer woorden toe te voegen is schadelijk voor je imago. Het maakt je tekst langdradig en je informatie relevanter noch interessanter. Dus: beter een blog van minder dan 2000 woorden dan een uitgerekt artikel dat net over dat woordenaantal heen gaat. Stretch jezelf op de inhoud, niet op de lengte.

Een lange blog wordt goed gelezen als het onderwerp goed aansluit op je doelgroep. Mensen die deze informatie zoeken, nemen hem echt grotendeels door. Belangrijk hiervoor is dat je tekst lekker leesbaar is. En: to the point.

Je mag in de introductie van je artikel best wat uitweiden over je onderwerp, maar kom zo snel mogelijk tot de kern. Doe je dat niet, dan kunnen mensen afhaken, of je intro overslaan en direct scrollen naar de info die zij zoeken.

Online tekst wordt gescreend voordat hij gelezen wordt. Je blog heeft dus ook na je intro een goede indeling nodig.

Een indeling die zorgt dat je blog goed gelezen wordt

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden, als je wil dat je blog niet alleen goed gelezen en gedeeld wordt, maar ook klanten trekt:

 1. Kwaliteit
 2. Consistentie
 3. Interesse wekken van je doelgroep
 4. Leesbaarheid

Jij investeert niet voor niets zoveel tijd en inspanning in een monsterblog, dus je wilt de kans vergroten, dat hij helemaal gelezen wordt.

Een goed ingedeelde blog wordt gemakkelijk gescreend op relevante informatie, voordat hij gelezen wordt. Zo’n artikel ziet er zo uit:

 • Hij heeft korte alinea’s van maximaal tien regels lang
 • Hij heeft tussenkopjes bij elk nieuw hoofdstuk, die nieuwsgierig maken en kort samenvatten wat je vertellen gaat
 • Belangrijke woorden en frases worden eventueel dikgedrukt
 • Hier en daar staat eventueel een quote, gecentreerd en in cursief
 • De tekst wordt af en toe onderbroken door een opsomming. Mensen zoeken deze vaak, omdat een opsomming bondige, maar belangrijke kennis bevat
 • Hij wordt bij voorkeur niet onderbroken door reclame
 • Hij heeft witruimte rondom en tussen de alinea’s en een rustig ogend lettertype

Laatste blogtips voor een nog gemakkelijker start van een monsterblog

Zie jij het nut van een monsterblog in, maar lijkt zo’n lang artikel nog een brug te ver? Schrijf dan een blogserie, die je later kunt samenvoegen.

Heb jij een aantal blogs, die elkaar aanvullen? Kijk welke het hoogst rankt en voeg de ander(e) samen met deze blog. En vergeet je SEO niet.

Heb jij nog een andere manier gevonden om een blog van meer dan 2000 woorden te schrijven of super relevant te maken? Laat die dan horen. (Zo, dat waren 3000 woorden.)