Online marketing

Google Posts: je content meteen zichtbaar in zoekresultaten [nieuw]

0

Google voegt een nieuwe functie toe aan haar platform: Google Posts. Dit zijn kleine nieuwsberichten of advertenties die via Google Mijn Bedrijf (GMB) in de zoekresultaten getoond worden. De functie geeft zowel stichtingen, bedrijven als geverifieerde personen (zoals muzikanten en atleten) de mogelijkheid om zoekers nog beter naar hun website of winkel te trekken.

Zoals we gewend zijn, is Google continu bezig om hun platform te verbeteren. Zo hebben ze regelmatig algoritme-updates zoals Panda en Penguin, en zijn ze ook bezig om hun marktpositie in de lokale zoekindustrie te versterken. Steeds als je denkt dat Google alle ideeën wel heeft uitgeput, verschijnt er weer een nieuwe functie om jouw bedrijf verder te helpen.

Als ze zijn ingesteld, worden de posts zichtbaar onder het Google Mijn Bedrijf-zoekresultaat aan de rechterkant van de pagina. Dit gebeurt alleen als iemand direct zoekt naar een bedrijf of persoon (anders wordt Google Mijn Bedrijf ook niet getoond).

De posts zijn niet voor altijd in de zoekresultaten te vinden. Het is namelijk niet de bedoeling dat er ‘oud nieuws’ in het overzicht van Google’s zoekresultaten zichtbaar is. Google probeert met relevante content altijd te voldoen aan de verwachting van de zoeker. Vandaar dat Google automatisch de posts na 7 dagen verwijdert.

Er is echter een uitzondering. Posts die over opkomende evenementen gaan, kunnen wel langer dan 7 dagen te vinden zijn in de zoekresultaten. Uiteraard zullen ook deze, als het evenement is afgelopen, verwijderd worden.

Uit meerdere studies blijkt dat mensen om verschillende beweegredenen steeds minder op advertenties klikken. Google Posts maakt het mogelijk op een organische manier te adverteren en zo op een (kosten)efficiënte manier je click-through-rate (CTR) te verhogen.

Elke post van Google kan bestaan uit 300 woorden en kun je verrijken met een optionele call-to-action-knop (‘lees verder’, ‘bestel nu’, of ‘reserveer nu’). Met de posts kun je zo zeer gericht inspelen op de lokale customer journey.

google postsGoogle Posts binnen lokale zoekmarketing

Lokale zoekmarketing, marketing getarget op een doelgroep in de nabijheid van een bedrijf, wordt hiermee steeds interessanter. Stel, ik loop in Berlijn en ben op zoek naar een leuke plek om te ontbijten. Na even zoeken kom ik op Alex Berlin uit. De onderstaande snippet wordt getoond.

Hoe groot is de kans dat ik verder wil kijken? De call-to-action is aantrekkelijker gemaakt met afbeeldingen en tekst. Als hier nou het volgende stond: “tot 10:30 uur ontbijt voor de helft van de prijs”. Of: “gebruik deze kortingscode om 10 korting te ontvangen”. Zou je dan niet hebben geklikt?

google postsWat kun je allemaal met deze Posts-functie doen?

  • Als kledingmerk kun je tijdens de sale posts publiceren die mensen meteen informeren over de korting bij een bepaald product.
  • Een restaurant met een nieuwe kaart kan deze communiceren naar de zoekers, met bijvoorbeeld: “vandaag op het menu”.
  • Hotels die een promotie aanbieden voor een speciale kamer of in het algemeen een actie hebben, kunnen posts gebruiken om hun CTA te versterken en CTR te verhogen. Denk aan een combinatiedeal, waarbij mensen een gratis ticket krijgen als ze een één of meerdere nachten boeken.

Als je een event van één dag wil promoten of je hebt een eendaagse aanbieding, dan geeft Google aan dat je ook voor een evenement een tijdsperiode kunt gebruiken. Hoe je dit precies kunt doen, staat beschreven in de officiële Google Support Guide.

Waarom zijn de Google Posts nu zo relevant?

Google wil directe antwoorden geven op vragen van de zoeker. Het bedrijf zet altijd de zoeker voorop en zal de algoritmes en het platform blijven optimaliseren om aan dit doel te voldoen.

Daarnaast is local search of lokale zoekmarketing een opkomende trend die in Nederland steeds meer zal uitbreiden. Nu al geeft Google aan dat de helft van de zoekopdrachten een lokaal karakter heeft. Ook is onderzocht dat in 93 procent van alle gevallen de Google Pack wordt weergegeven als er lokaal gezocht wordt.

En om de funnel nog verder te dichten, bijna 80 procent van alle lokale zoekopdrachten mondt uit in verkoop in een winkel. Reken je ROI maar uit als je gaat investeren in lokale zoekmarketing!