Apps & Tools, Nieuws

Google introduceert nieuwe Analytics-trackingscode: gtag.js

0

Google komt met een nieuwe Analytics-trackingscode: gtag.js. Eén van de voornaamste redenen voor het uitbrengen van een nieuwe versie, is dat overstappen na een implementatie met Google Tag Manager in de huidige versie (analytics.js) omslachtig is.

Over deze nieuwe ontwikkeling hoorde ik op de Google Analytics Summit 2017. Tijdens dit tweedaagse evenement geven productmanager en ontwikkelaars van Google presentaties over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Google Analytics, de 360 Suite, Attribute, Data Studio, Optimize, Cloud/BigQuery, Surveys en Tag Manager.

Er waren veel aankondigingen en demo’s van nieuwe ontwikkelingen die we in de toekomst misschien nog gaan zien. Helaas mag niet alles publiekelijk gedeeld worden, omdat de meeste aankondigingen nog in ontwikkeling zijn. Over de nieuwe trackingscode mag ik gelukkig wel vertellen.

Google Analytics Summit in San Francisco

Primeur: een nieuwe Analytics-trackingcode

Een ontwikkeling waar ik alvast meer over kan vertellen, is de nieuwe versie van de Analytics trackingcode: ‘gtag.js’.

Handig! Google Analytics: zo meet je de marketing- én bedrijfsprestaties

Welke Analytics-trackingcodes zijn er ook alweer?

Google Analytics is voortgekomen uit het bedrijf Urchin. Sinds de aankoop van Urchin door Google zijn er grofweg 4 versies van de Analytics-trackingcode verschenen:

  • urchin.js
  • ga.js
  • dc.js (DoubleClick, advertentiefuncties)
  • analytics.js (Universal Analytics)

Wat is de reden voor de ontwikkeling?

Nu komt Google dus met een nieuwe versie: gtag.js. Eén van de voornaamste redenen voor het uitbrengen van een nieuwe versie, is dat overstappen na een implementatie met Google Tag Manager in de huidige versie (analytics.js) omslachtig is. Er zijn hiervoor namelijk een aantal wijzigingen in de broncode van de website nodig.

Google hoopt dat de nieuwe code voor een aantal zaken (zoals ‘gebeurtenissen/events’ en ‘e-commerce transacties’) eenvoudiger te implementeren is. Er zijn nog meer redenen voor het ontwikkelen van deze nieuwe code, maar die vallen helaas nog onder de nieuwtjes waar ik nog niets over mag schrijven.

Dit is ‘m dan, de nieuwe code: gtag.js:

<!-- Global Site Tag (gtag.js) - Google Analytics -->

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=GA_TRACKING_ID"></script>

<script>

 window.dataLayer = window.dataLayer || [];

 function gtag(){dataLayer.push(arguments)};

 gtag('js', new Date());

 gtag('config', 'GA_TRACKING_ID');

</script>

Primeur: de nieuwe code gtag.js

Je hoeft geen developer te zijn om op te merken dat deze nieuwe code meer weg heeft van de huidige trackingcode voor Google Tag Manager, dan die van Analytics. En dat is eigenlijk ook de truc die Google hier uithaalt. Google heeft de functionaliteit van de Analytics-trackingcode ingebakken in Tag Manager! Daarbij wordt de functionaliteit van Analytics toegevoegd aan de DataLayer van Tag Manager. Dit maakt een overstap op Tag Manager later een stuk eenvoudiger.

Google Analytics: webinar, training of leergang? Vergelijk het aanbod bij Frankwatching [tip]

Vereenvoudigde notatie

Met gtag.js hoopt Google de notatie van onder andere paginaweergaven, events, transacties en aangepaste dimensies en statistieken te vereenvoudigen. Dit licht ik hieronder per onderdeel extra toe.

1. Paginaweergaven

Met analytics.js waren twee stappen nodig om een paginaweergave naar Analytics te sturen. Eerst moest je een tracker aanmaken voor een property en vervolgens moest je een commando geven om een paginaweergave te versturen. Met gtag.js is dit samengevoegd tot één stap, want je geeft direct een commando om een paginaweergave naar een specifieke property te sturen.

2. Gebeurtenissen

Een gebeurtenis of event in Google Analytics bestaat uit een aantal onderdelen: ‘categorie’, ‘actie’, ‘label’ en ‘waarde’. Voorheen waren zowel categorie als actie verplicht en werd een gebeurtenis niet gemeten als één van beide waarden ontbrak. Met gtag.js gaat dit veranderen, want alleen ‘actie’ is nog verplicht.

Eigenlijk wordt ‘actie’ omgedoopt tot de naam van de gebeurtenis. De overige waarden zijn optioneel en sterker nog, je zit niet vast aan deze drie opties (categorie, label en waarde). Je kunt hier ook andere waarden gebruiken, die je zelf kiest. Google biedt wel een aantal aanbevelingen, maar ook daar zijn de mogelijkheden een stuk uitgebreider dan voorheen. Al met al maakt dit het vastleggen van interactie in Analytics een stuk intuïtiever.

3. (Enhanced) e-commerce

Net als ‘gebeurtenissen’, is ook de notatie van ‘transacties’ sterk vereenvoudigd. Het artikel wordt te lang als ik alle wijzigingen zou omschrijven, maar ook hier komt het erop neer dat het aantal verplichte velden is verlaagd. Sterker nog, voor een transactie is alleen een ID voldoende, zelfs een transactiewaarde is niet verplicht!

4. Het ‘mappen’ van variabelen

Een andere noemenswaardige verandering is de mogelijkheid om een variabele ‘toe te wijzen’ aan een aangepaste dimensie of statistiek. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de variabele ‘leeftijd’ hoort bij aangepaste dimensie 1 (dimension1). Vervolgens kun je ‘leeftijd’ gebruiken als parameter bij het versturen van gegevens naar Analytics. Dit maakt de broncode een stuk beter leesbaar.

Moet ik overstappen?

De discussie die ontstond na de presentatie tijdens de summit was niet mals. Leuk, die nieuwe versie. Maar als een website analytics.js zou hebben geïmplementeerd, zouden we aanraden om direct over te stappen op Tag Manager. En als een website nog geen trackingcodes heeft geïmplementeerd, zouden we ook aanraden om direct te beginnen met Tag Manager. Dus wanneer zou je dan gtag.js gaan gebruiken? Een goede vraag in mijn visie.

Google richt zich met deze nieuwe versie vooral op websites die nú beginnen met het implementeren van Analytics en nog geen gebruik (willen) maken van Tag Manager. In de praktijk blijkt dat veel websites beginnen met het implementeren van analytics.js en dat overstappen op Tag Manager vervolgens lastig is. Google kan dit niet met terugwerkende kracht oplossen, maar hoopt met gtag.js dit proces wel voor de toekomst te verbeteren.

Maakt jouw website op dit moment gebruik van analytics.js, dan is er nu niet direct aanleiding om over te stappen op gtag.js wat mij betreft. Ik zou eerder een overstap op Tag Manager aanraden. Alleen als je website nog niet is voorzien van een Analytics-trackingcode en je (nog) niet wil investeren in Tag Manager, zou ik op dit moment aanraden om te beginnen met gtag.js. Je krijgt dan in ieder geval de nieuwste features, vereenvoudigde notatie en de mogelijkheid om later relatief eenvoudig over te stappen op Tag Manager.

Ook dit fantastische uitzicht tijdens het evenement, wil ik jullie niet onthouden 😉

Meer weten?

Meer weten over gtag.js? Lees de ontwikkelaarsinformatie op de website van Google. Ik ben benieuwd, is deze nieuwe trackingscode iets voor jou?