Tech

Merken omarmen de inhoudelijke kracht van VR

0

Merken zijn voortdurend bezig met het zoeken naar de beste manier om zichzelf in de etalage te zetten. In de overload aan communicatie is het een hele uitdaging om de aandacht van de consument te trekken, zeker omdat generaties Y en Z eerder kritisch en snel afgeleid zijn. Een merk moet zich dus richten op een sterk en goed gestructureerd verhaal. Het is de kracht van dat inhoudelijke verhaal die zal bepalen of je merk sterk voor de dag komt. Of niet. Goede content wordt op prijs gesteld. Omdat je als merk of marketeer op die flow wil meesurfen, ga ik in dit artikel dieper in op storytelling en de inhoudelijke link met virtual reality als uitgelezen medium.

Technologie verbindt

Wil je als merk met je verhaal echt impact creëren, dan zul je ook de juiste technologie moet gebruiken. De innovatieve insteek van VR en 360°-video garandeert dat je sterke content ook in een sterk medium naar buiten kan brengen. De kracht van de VR en 360°-beleving zit in het feit dat je je volledig in een andere omgeving bevindt en beweegt. Het is dan ook de perfecte manier om mensen onder te dompelen in een compleet andere wereld en hen zo te enthousiasmeren. Doordat deze vernieuwende aanpak veel minder commercieel aanvoelt, kun je op een doelgerichte en toch empathische manier de boodschap overbrengen.

Het verhaal heeft voorrang

VR- en 360°-toepassingen zijn perfect om een sterk verhaal neer te zetten, zonder dat je merk prominent aanwezig hoeft te zijn. De échte waarde zit in de nieuwe technologie en de sterke inhoudelijke focus waarmee je je onderscheidt van andere merken en bedrijven. Het feit dat je je boodschap met hart en ziel brengt en dat je gaat voor kwaliteit en geloofwaardigheid, heeft de boventoon.

Voorbeeld: Stella Artois

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is een maatschappelijk verantwoord project. In de 360°-video wordt het probleem geschetst: de gebrekkige beschikbaarheid van drinkbaar water. Een vanzelfsprekendheid voor de westerse wereld, maar een dagelijks probleem in arme landen als Honduras. Het is de bedoeling om met dit verhaal bewustwording te creëren bij de mensen bij wie dit probleem niet speelt. De alternatieve docu-stijl en het innovatieve medium dragen duidelijk bij tot de geloofwaardigheid van het verhaal.

Dat een merk een samenwerking met een ontwikkelingsorganisatie heeft opgezet om een goed doel te steunen, blijkt pas later wanneer Stella Artois (Canada) zich linkt aan de materie. Hoewel de branding van het merk rechts onderaan in beeld komt, is dit een mooi voorbeeld van een sterk verhaal dat goed gebracht wordt zonder dat de doelgroep voortdurend het logo van het bedrijf wordt voorgehouden.

Accepteer cookies

Voorbeeld: TOMS Virtual Giving Trip

Een ander mooi én sociaal geïnspireerd voorbeeld is TOMS Virtual Giving Trip, waarbij het bezoek aan een Peruviaanse school in beeld wordt gebracht. Schoenenmerk Toms ging een samenwerking aan met onder andere ontwikkelingsorganisatie Coprodeli USA om een vanzelfsprekendheid in de westerse wereld – het hebben en dragen van schoenen – te koppelen aan de situatie in Peru. Bij TOMS hebben ze deze ‘schoenengiften’ en de bijhorende trips de voorbije jaren opgenomen in hun volledige bedrijfsvoering en identiteit: “With every pair of shoes you purchase, Toms will give a new pair of shoes to a child in need. One for One®.” Sterke communicatie en een sterk inhoudelijk verhaal dat voor extra verbondenheid zorgt tussen de kopers van de schoenen en het merk.

Het feit dat het merk een 360°-video gebruikt om de Peru-trip te visualiseren, zorgt voor extra beleving, betrokkenheid en nabijheid van de kijker. Ook hier moeten we de opmerking maken dat zij het merk koppelen aan de titel van de video en dat ook in de tekst enkele keren de merknaam TOMS genoemd wordt. Maar de focus blijft liggen op het inhoudelijke aspect: op de lokale behoeften en op het sociale engagement van het merk. Zo ging TOMS zelfs nog een stapje verder en stelden ze hun doelpubliek in staat om zelf deel uit te maken van een gelijkwaardige trip.

Accepteer cookies

Voorbeeld: The North Face

Ik haal graag nog een derde voorbeeld aan waar het merk in een 360°-video gekoppeld wordt aan een persoonlijk verhaal. Een team climber van The North Face zorgt voor een inkijkje in zijn Nepalese leefwereld.

Hoewel het merk hier iets prominenter naar voren komt – denk aan het logo aan het begin, het feit dat de klimmer voor The North Face werkt en het merk ook zichtbaar is in de klimproducten die in beeld komen – wordt toch een sterk verhaal neergezet. Dit komt voort uit de erg persoonlijke manier van storytelling, in combinatie met sterke beelden van een plaats waar de doorsneemens niet zomaar kan geraken.

Accepteer cookies

Empathie versterken met VR

Welke aandachtspunten zijn er zoal voor het opzetten van een goed verhaal? Het is misschien de logica zelve, maar elk goed verhaal begint met een duidelijke structuur: met een begin, een middenstuk en een einde. Daarnaast helpt het wanneer je de verhaallijn opbouwt naar een duidelijk doel. Zo kun je van een probleemstelling naar een duidelijke oplossing werken. Het is ook belangrijk om de nieuwsgierigheid van je publiek aan te spreken. Een sterk verhaal is bedoeld om een gevoel op te wekken. Op die manier wordt de ontvanger effectief betrokken bij de boodschap die je brengt.

Als je content effectief sterk emotioneel geladen is, kun je VR of 360°-video inzetten om dit gevoel te versterken. De kijker wordt deels of volledig losgekoppeld van de realiteit en zijn/haar aandacht wordt volledig opgezogen door het immersieve karakter van het medium.

360°-video en VR in mobile advertising

Op het vlak van advertising geldt de vraag naar goede content voor zowel de traditionele manier van adverteren als voor de wereld van bewegend beeld. Een vraag die met virtual reality en 360°-video perfect beantwoord kan worden.

Maar hoe kan die waardevolle 360°- en VR-content verdeeld worden? In de eerste plaats rijzen er vragen op het vlak van schaalbaarheid en distributie. Om hier een antwoord op te kunnen bieden, moeten traditionele advertentieplatformen en -netwerken content in het nieuwe medium kunnen ondersteunen. Zo hebben ze bij OmniVirt bijvoorbeeld al begrepen welke mogelijkheden er zijn met virtual reality en 360°-video. Zij geloven rotsvast dat deze nieuwe manier om een verhaal te brengen veel impact heeft. En dat het dus een efficiënt medium is dat zorgt voor meer interesse vanuit de doelgroep en meer betrokkenheid bij het verhaal dat gebracht wordt.

Bovendien heeft 360°-video alles om hét toekomstige format voor mobiele advertising te worden. Zo heb je enerzijds de video-insteek die binnen advertising aan belang wint, maar anderzijds ook de inhoudelijke en immersieve beleving van het sterk groeiende medium waar brands en consumenten zo naar op zoek zijn.

VR en 360°-video schieten uit de startblokken

Veel mensen lopen vandaag al rond met een toestel dat 360° VR ondersteunt, en daardoor is de schaalbaarheid van het medium een cruciale asset. Ik stel dat VR en 360°-video uit de startblokken geschoten zijn en de ideale technologische hefboom zijn om een merk te koppelen aan een innovatieve, doelgerichte en inhoudelijke manier van storytelling.