Customer experience

Boost je Analytics-account met Google Tag Manager [5 voorbeelden]

0

Gebruik je Google Tag Manager al? Na een aantal implementaties bij zowel grote als kleine opdrachtgevers is het voor mij duidelijk, ik kan en wil niet meer zonder! Niet alleen is de tool ontzettend handig bij het meetbaar maken van campagnes,  Google Tag Manager is ook een onmisbare aanvulling op Google Analytics.

Wat is Google Tag Manager?

Als je aan de slag gaat met online campagnes, zul je merken dat je regelmatig een code moet plaatsen op je website. Bijvoorbeeld bij het opzetten van Facebook- of AdWords-campagnes. Ook bij website-optimalisatie krijg je vaak te maken met stukjes code. Bijvoorbeeld bij software als Google Analytics, Hotjar en Google Optimize.

Zonder Google Tag Manager moeten al deze codes door de ontwikkelaar op je website geplaatst worden. Deze manier is nadelig voor alle betrokken partijen:

  • Het duurt relatief lang voordat een code wordt geplaatst. Je bent afhankelijk van de planning van de ontwikkelaar. Veel ontwikkelaars werken met release cycles, waardoor je soms enkele weken moet wachten voordat een code is doorgevoerd.
  • Je kunt niet direct testen of de code werkt. Je moet eerst wachten tot de code is geplaatst. Daarna kun je pas zien of er nog aanpassingen nodig zijn.
  • Als je codes door de ontwikkelaar in de broncode van je website laat plaatsen, dan heb je na een tijd geen overzicht meer van wat er precies op je website staat.
  • Na verloop van tijd staan er veel codes op je website, die je niet meer gebruikt. Omdat er geen overzicht is, vergeten mensen vaak om deze weg te halen. Er is dus sprake van vervuiling op je website.

Het plaatsen van codes is meestal niet eenmalig. Als je structureel werkt aan online campagnes en website-optimalisatie, heb je dus regelmatig met deze nadelen te maken.

Met de Tag Manager kun je de codes van vrijwel alle campagnes dynamisch op je website plaatsen, zonder hulp van een ontwikkelaar. Je kunt ze direct testen en je houdt eenvoudig het overzicht van alle codes die op je website staan. Kortom, Google Tag Manager maakt jouw leven een stuk gemakkelijker!

Google Tag Manager en Analytics

Maar wat is nu de meerwaarde van Google Tag Manager ten opzichte van Analytics? Als je Google Analytics installeert op je website, krijg je direct al een schat aan informatie binnen. Je weet hoeveel bezoekers je hebt gehad. Waar je bezoekers vandaan komen. En welke pagina’s het vaakst bekeken worden. Veel organisaties stoppen hier.

Maar wat doen je bezoekers precies, afgezien van pagina’s bekijken?

  • Worden je video’s bekeken?
  • Worden bestanden gedownload?
  • Hoe ver scrollen de bezoekers op mijn landingspagina?

Deze interacties worden in Google Analytics ‘Gebeurtenissen’ genoemd. Helaas worden gebeurtenissen niet zomaar gemeten als Google Analytics op je site staat. Ze moeten speciaal ingericht worden.

De inrichting van ‘Gebeurtenissen’ kun je laten doen door de ontwikkelaar van je site. In de tijd vóór Google Tag Manager was dit de enige methode. Tegenwoordig implementeer ik ze alleen nog maar via de Tag Manager. Dat is veel makkelijker en gaat een stuk sneller.

Wat is het verschil?

Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg over Google Tag Manager, gaat over de verschillen met Analytics. Ze zijn als volgt samen te vatten:

  • In Google Tag Manager stel je in wat je wilt meten.
  • In Google Analytics zie je de rapporten.

Google Tag Manager is dus vooral voor de inrichting. En Google Analytics is er om je gegevens te kunnen analyseren. Ook als je de Tag Manager gebruikt, blijven al je gegevens dus gewoon zichtbaar in Google Analytics.

Google Tag Manager in de praktijk

Wat is er allemaal mogelijk met Google Tag Manager en Analytics? Om je een idee te geven, ga ik hieronder wat praktijkvoorbeelden langs. Deze voorbeelden geven een goed beeld hoe de Tag Manager je Google Analytics-rapporten kan verrijken. En welke inzichten dit kan opleveren voor je website. Om ervoor te zorgen dat het artikel niet te lang wordt, heb ik er bewust voor gekozen om niet precies uit te leggen hoe je deze voorbeelden inricht. De bedoeling van dit artikel is om je te inspireren en te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Voorbeeld 1. Hoe worden YouTube-video’s op mijn site bekeken?

Veel organisaties vullen de teksten op hun site aan met videomateriaal. Het produceren van videomateriaal kost naar verhouding veel tijd en geld. Het is dus erg handig om zeker te weten of video’s überhaupt worden bekeken. Maar ook, welke video’s worden het meeste bekeken? Wanneer haken bezoekers af?

In Google Tag Manager kun je instellen dat YouTube-video’s gemeten worden in Analytics. Als we daar vervolgens een Google Analytics-dashboard van maken, dan ziet dat er zo uit:

In bovenstaand voorbeeld zie je dat het aantal bekeken video’s erg laag is ten opzichte van het aantal bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan de plaatsing van de video’s (op welke pagina’s), of aan de presentatie van de video’s (titel, afbeelding).

Verder blijkt dat bijna de helft van de mensen die de video bekijkt al na 50 procent afhaakt. Op basis hiervan kun je experimenteren met kortere video’s. Of je kunt ervoor zorgen dat de kernboodschap in de eerste helft van de video’s wordt verteld.

Voorbeeld 2. Hoe ver scrollen bezoekers op mijn pagina?

Heb jij ook ruime en lange pagina’s op je website, waarbij de bezoeker veel moet scrollen om de inhoud van de pagina te lezen? Dan is het handig om te weten hoe ver bezoekers scrollen op je website.

De scrolldiepte is als ‘Gebeurtenis’ in te stellen in Google Tag Manager. Als we daar in Google Analytics een dashboard van maken, ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

In bovenstaand voorbeeld zie je dat minder dan de helft van de bezoekers verder scrolt dan 50 procent. Om de respons op campagnes te vergroten moet je belangrijke conversie-elementen, zoals buttons en formulieren, op de bovenste helft van de pagina plaatsen.

Voorbeeld 3. Mijn formulieren hebben geen bedankpagina. Kan ik ze toch meten als conversie?

Soms word je door je CMS-systeem of je IT-afdeling beperkt in wat je meetbaar kunt maken op je website. Gelukkig is dat in veel gevallen met Google Tag Manager op te vangen. Ik kom bijvoorbeeld nog veel websites tegen waarbij formulieren geen bedankpagina hebben. Zonder Google Tag Manager is het dan eigenlijk niet mogelijk om het formulier als conversie in te richten in Google Analytics.

Via Google Tag Manager kun je instellen dat er een ‘Gebeurtenis’ wordt geregistreerd als een bezoeker een formulier verstuurt. In Google Analytics komen deze binnen in het rapport ‘Gebeurtenissen’. Het onderstaande voorbeeld laat het aantal inzendingen zien van een contactformulier:

Nu het contactformulier wordt geregistreerd als een ‘Gebeurtenis’, kunnen we deze inrichten als conversie. Zo kun je je formulieren toch doormeten, ook al ontbreekt de bedankpagina.

In het volgende voorbeeld stellen we een conversie in voor het contactformulier. De waarden achter ‘Categorie’ en ‘Actie’ moeten overeenkomen met de ‘Gebeurtenis’ die je wil instellen als conversie:

Voorbeeld 4. Voldoen mijn artikelen wel aan de verwachting van mijn bezoekers?

Commerciële doelstellingen zijn doorgaans gemakkelijk te meten als conversie met behulp van een bedankpagina. Informatie-doelstellingen zijn lastiger te vertalen naar een meetbare KPI. Hoe meet je dat je de bezoekers goed geïnformeerd hebt?

Google Tag Manager is een geweldige tool om KPI’s meetbaar te maken, die geen bedankpagina hebben. Tijdens een opdracht eind 2015 bedacht ik een simpele oplossing, tevredenheid meetbaar maken door een simpel formulier op de pagina. Alle antwoorden worden verwerkt door Google Tag Manager en verstuurd naar Google Analytics.

 

In Google Analytics voegen we het tevredenheidspercentage toe aan het dashboard:

Met een tevredenheidspercentage kun je zien of de tevredenheid is toegenomen. Ook zie je op welke pagina’s de bezoekers ontevreden zijn en of ze een opmerking achter hebben gelaten. Al deze gegevens bieden concrete handvatten om aan de slag te gaan met de inhoud van de site.

Mijn ervaring is dat ongeveer 1 op de 100 mensen een beoordeling achterlaat via dit formulier. Je hebt dus wel een redelijk aantal bezoekers nodig om ervoor te zorgen dat je steekproef voor het tevredenheidspercentage groot genoeg is.

Voorbeeld 5. Welke bestanden worden het meest gedownload op mijn website?

Als je bestanden op je site aanbiedt om te downloaden, dan is het handig om te weten of je bezoekers dat ook daadwerkelijk doen. En welke bestanden dan het meest populair zijn. Denk aan bestanden als handleidingen, algemene voorwaarden, e-books en whitepapers.

Standaard worden alleen webpagina’s gemeten in Google Analytics. Downloads van bijvoorbeeld PDF-bestanden moet je dus apart meetbaar maken met  Google Tag Manager. In Google Analytics zie je dit als volgt terug in het gebeurtenissenrapport:

Aan de slag met Google Tag Manager en Analytics

Ben je enthousiast geworden van de praktijkvoorbeelden? Laat me je één tip geven, voordat je allerlei dingen gaat inrichten. Begin bij je strategie. Bepaal de doelstellingen van je site en breng de customer journey in kaart. Vertaal daarna alles naar meetbare KPI’s en verwerk deze in een meetplan.

Als dat is gebeurd, moet het meetplan geïmplementeerd worden. Dit is normaal gesproken een eenmalig traject met af en toe wat onderhoud. Je hebt in dit artikel gelezen dat Google Tag Manager een onmisbare tool is bij het inrichten van je meetplan. Afhankelijk van je eigen kennis, vaardigheden en tijd kun je dit zelf doen of uitbesteden.

Heb je je meetplan geïmplementeerd? Dan heb je een solide basis om mee aan de slag te gaan. Maar het lastige komt nog: samen met je team structureel werken aan het verbeteren van je site op basis van gegevens. Daar is in veel gevallen cultuurverandering voor nodig. Veel succes gewenst in het gebruik van Google Tag Manager met Analytics!

Nu jij

Ben je geïnspireerd door één van de voorbeelden? Wil je een eigen ervaring delen? Laat een reactie achter onder dit artikel.