How to, Nieuws

Nieuwe interface Google AdWords: dit kun je verwachten

0

De nieuwe interface van Google AdWords is op het moment van schrijven al beschikbaar voor een beperkt aantal AdWords-accounts. Google heeft aangegeven dat de nieuwe interface eind 2017 beschikbaar zal zijn voor alle gebruikers. In dit artikel beschrijf ik de veranderingen en nieuwe functionaliteiten. Ook lees je wat je nog kunt verwachten.

Gebruikers die beschikking hebben over de nieuwe interface, krijgen deze melding in de live omgeving:

Probeer het nieuwe AdWords. Indien je bent overgeschakeld maar je toch weer liever terug wil naar de huidige interface, klik dan op het menu rechtsboven en vervolgens op ‘terug naar vorige versie van AdWords’.

Persoonlijk hoor ik verschillende geluiden over de nieuwe AdWords-interface. Niet iedereen is er even happy mee, de meningen zijn behoorlijk verdeeld. Vooral op het gebied van design, is het allemaal even wennen. De een vindt de nieuwe interface onoverzichtelijk, terwijl de ander het hier totaal niet mee eens is. Ook wordt veel geroepen dat bepaalde functies moeilijk te vinden zijn.

Lastig, maar uiteindelijk zullen we er allemaal mee moeten gaan werken en ook de nieuwe interface zal snel wennen. Persoonlijk vind ik de nieuwe interface lijken op Google Merchant Center. Goed design, went snel. Vind jij de nieuwe interface niet fijn werken? Ik wil je adviseren om er toch eens doorheen te klikken. Probeer jezelf er wegwijs in te maken, want vroeg of laat zul je er toch mee aan de slag moeten.

Let op: de nieuwe interface is nog een bètaversie

Google blijft bezig met het toevoegen van nieuwe functies in de nieuwe interface. Op het moment is de nieuwe interface nog in bèta. Je hoeft er dus ook niet raar van op te kijken als je bepaalde functies mist, of dat je ineens een (nieuwe) functie erbij hebt gekregen.

De belangrijkste voordelen en veranderingen

1. Design van de nieuwe interface

Het design van de nieuwe interface is er volledig op ingericht om jou als gebruiker snel en efficiënt inzicht te geven in de data, die voor jou het meest relevant is. De focus ligt dus duidelijk op het inzichtelijk maken van de resultaten. Wat mij betreft een goede ontwikkeling.

Bij het opstarten van Google AdWords kun je hier meteen een blik op werpen. Google legt in de nieuwe interface dus meer focus op widgets in het dashboard. Onderstaande widgets kunnen standaard worden vertoond.

  1. Grootste wijzigingen
  2. Campagne, advertentiegroep of inzichten in zoekwoorden
  3. De meeste vertoonde advertentie
  4. Apparaten
  5. Locaties
  6. Dag en tijdstip

Op het moment van schrijven krijg ik altijd de volgende widgets te zien: grootste wijzigingen, campagnes, apparaten en dag en tijdstip.

Google legt ook de focus op grotere en betere visuals. Dit is onder andere te merken als je navigeert naar de locatietargeting-sectie van een campagne. Je vindt hier een grote kaart met de getargete locaties.

2. Tijdsbesparing van 20 procent

Google heeft hard gewerkt om de gebruikservaring te verbeteren. Dit hebben ze bewerkstelligd door gebruikers de mogelijkheid te bieden om efficiënter en sneller te kunnen werken in de nieuwe interface. De snelheid van de nieuwe interface is maar liefst met 20 procent gestegen (aankondiging Google tijdens Google Marketing Next 2017).

Zelf heb ik gemerkt dat de nieuwe Interface ook daadwerkelijk een stuk sneller is. Of dit exact 20 procent is, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Voor adverteerders levert de verbetering van de snelheid tijdsbesparing op. Naar mijn mening (en waarschijnlijk zullen de meeste van jullie het hiermee met mij eens zijn) gaat het verrichten van aanpassingen nog altijd het snelst in de AdWords Editor. Toch maakt iedereen met regelmaat gebruik van de live omgeving, waarbij AdWords in de nieuwe interface dus wel degelijk een stuk sneller is.

3. Veranderingen in posities van elementen

Veel items zijn veranderd van plaats. De menu-items die in de oude live omgeving horizontaal stonden boven de data, staan nu aan de linkerzijde verticaal gepositioneerd verdeeld over twee menu’s. Daarnaast zie je een aantal iconen rechtsboven, deze representeren filters, segmenten, kolommen en download-opties.

4. Advertenties en advertentie-extensies

We zijn gewend dat deze functionaliteiten gescheiden staan. In de nieuwe interface heeft Google er voor gekozen om deze functionaliteiten samen te voegen. Als je er eenmaal op klikt, heb je uiteraard nog wel de mogelijkheid om te switchen tussen advertenties en extensies. Het is dus niet zo dat deze twee functies volledig door elkaar staan. Gelukkig.

5. Eenvoudig schakelen tussen campagnetypes

De nieuwe interface maakt het voor gebruikers gemakkelijk om te schakelen tussen de verschillende campagnetypes. Om hier gebruik van te maken moet het account uiteraard wel verschillende campagnetypes bevatten. In bovenstaand screenshot is te zien dat het eenvoudig is om zoekcampagnes, displaycampagnes of shopping-campagnes te selecteren.

6. Inladen van verschillende variabelen

In de oude live omgeving was het alleen mogelijk om de grafiek bovenaan de pagina te voorzien van twee lijnen met datavariabelen. In de nieuwe interface is het mogelijk om gebruik te maken van vier lijnen. Je kunt dus nu meer datavariabelen in één overzicht weergeven. Om onderscheid te maken, hebben ze een eigen felle kleur. Ook kun je data vergelijken met bijvoorbeeld dezelfde periode vorig jaar.

7. Tijdsperiode instellen

In de nieuwe interface hebben gebruikers de mogelijkheid om te scrollen door de tijdsperiode van de gegevens, in plaats van te klikken. Iedereen kent het in de huidige live omgeving, het klikken op de pijltjes om van tijdseenheid te veranderen. Erg handig deze aanpassing dus!

8. Advertentie-extensies

Je hebt de mogelijkheid om in de nieuwe interface in één oogopslag alle actieve advertentie-extensies binnen je account/campagne te bekijken. Hiervoor hoef je alleen te klikken op ‘alle extensietypen’, nadat je genavigeerd hebt naar extensies. In één oogopslag zie je hierdoor welke advertentie-extensies binnen je account/campagne actief zijn en welke nog ontbreken.

9. Veilinggegevens inzien

Het blad met veilinggegevens is op twee manieren te vinden in de nieuwe interface. Ten eerste kun je concurrentiegegevens bekijken door een advertentiegroep te selecteren en vervolgens op ‘inzicht in de veiling’ te klikken. Ten tweede kun je eenvoudig op ‘meer’ klikken naast de campagnetab.

10. Wijzigingsgeschiedenis bekijken

In de oude live omgeving was de wijzigingsgeschiedenis voor de adverteerders onder ons nog weleens lastig te vinden. In de nieuwe interface heeft Google deze tab prominenter weggezet. Het is nu eenvoudiger om per campagne de wijzigingsgeschiedenis te bekijken.

Ook maakt de combinatie van het eenvoudiger filteren op datum, het proces een stuk gemakkelijker. Wat ik zelf erg handig vind, is dat je nu ook precies kunt zien wat voor type wijzigingen in de door jou geselecteerde tijdsperiode zijn doorgevoerd. Het tabje ‘wijzigingsgeschiedenis’ is overigens gemakkelijk terug te vinden in het verticale tweede menu onderaan. Dit kan handig zijn als je met meerdere mensen in één AdWords-account werkt.

 

Vers van de pers: de nieuwste functionaliteiten op een rijtje

1. Promotie-extensie

Deze nieuwste advertentie-extensie is op het moment van schrijven in bèta. In de nieuwe interface staat hij wel weergeven, maar de functie is nog niet live qua werking. Met de promotie-extensie kun je aanbiedingen op je website gaan promoten.

Veel gebruikers plaatsten voorheen aanbiedingen in advertentieteksten. Met deze nieuwe functie kunnen dus aanbiedingen worden gepromoot door gebruik te maken van de promotie-extensie. Hierdoor bespaar je weer karakters voor in de advertentieteksten. De promotie-extensie is veelbelovend en men verwacht dat deze extensie hoge CTR’S zal gaan genereren.

Voorbeeld: wil je consumenten de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van 20 procent korting? Laat dan ook de code voor de actie zien. Later in het bestelproces kunnen je klanten deze gebruiken.

2. Nieuwe demografische targeting-opties

Vorig jaar heeft Google demografische targeting-mogelijkheden gelanceerd, voor advertenties in het zoeknetwerk. Op het gebied van leeftijd en geslacht hadden adverteerders hierdoor de mogelijkheid onder andere biedingen te verhogen op bijvoorbeeld mannen tussen de 18 en 24.

In de nieuwe interface heeft Google de demografische targeting-opties verdubbeld. Gebruikers krijgen nu ook de mogelijkheid om te targeten op basis van gezinsinkomen en ouderlijke status. Het laatste kan bijvoorbeeld belangrijk worden voor bedrijven die babyspeelgoed verkopen. Op basis van de ouderlijke status kunnen deze personen dus getarget worden.

3. Facelift voor het analyseren van data in AdWords

De nieuwe interface biedt gebruikers erg veel mogelijkheden om PPC-campagnes (pay per click campagnes, campagnes waarbinnen je betaalt voor een gegenereerde klik) te analyseren. Op basis van allerlei grafieken en variabelen kun je data gaan doorspitten.

Het toepassen van meerdere filters is ook mogelijk. Je zal in de nieuwe interface ook bar charts en heatmaps gaan tegenkomen. Hierin wordt het bijvoorbeeld duidelijk wanneer je advertenties het beste presteren. Persoonlijk geef ik niet zoveel om deze nieuwe functionaliteit, aangezien je de data het beste kunt analyseren in Google Analytics.

4. Geavanceerde bodaanpassingen

Afhankelijk van je doelstellingen, kun je ervoor kiezen om gebruik te gaan maken van geavanceerde bodaanpassingen. In de nieuwe interface kun je bijvoorbeeld een bodaanpassing toepassen op telefoongesprekken. Denk hierbij aan een bodaanpassing voor bel-extensies en alleen-bellen-campagnes. Het doel hiervan is om bel-extensies meer of minder te vertonen in mobiele zoekcampagnes. Mijn verwachting is dat onder geavanceerde bodaanpassingen nog meer mooie functies uitgerold gaan worden. Houd het dus goed in de gaten!

5. Doelen bepalen voor campagnes

Deze functie gaat naar mijn mening erg relevant zijn voor de niet AdWords-professionals onder ons. Er is namelijk een nieuwe functie, waarmee aan iedere campagne een doel meegegeven kan worden. Als eenmaal een doel is geselecteerd, gaat AdWords automatisch aanbevelingen geven voor instellingen en functies die adverteerders helpen om dat ingestelde campagnedoel te bereiken.

Wil je deze aanbevelingen niet ontvangen, dan moet je simpelweg geen doel selecteren. Met het prijsgeven van aanbevelingen helpt AdWords adverteerders om de campagnes zo effectief en rendabel mogelijk te maken. Voor de adverteerders die niet dagelijks in AdWords zitten en er weinig mee bezig zijn, is dit erg handig. Adverteerders hebben de mogelijkheid om te kiezen uit de doelen ‘sales’, ‘leads’ of ‘websiteverkeer’.

6. Wijziging in termen op de audiences-pagina

Tijdens Google’s Marketing Webinar heeft Google aangekondigd dat er ook een nieuwe wijziging gaat komen op de audiences-pagina (doelgroepen). Deze pagina combineert alle doelgroep-targeting en optimalisatie-opties. Je zal hier ook nieuwe termen gaan tegenkomen:

  • ‘Target and bid’ wordt voortaan ‘Targeting’
  • ‘Bid Only’ heet voortaan ‘Observations’

Wat kun je de komende maanden verwachten van Google AdWords?

Alle eerdergenoemde punten zijn pas het begin van een nieuw tijdperk. In de aankomende maanden zullen steeds meer nieuwe functies worden uitgerold. De nieuwe functies die Google AdWords naar verwachting zal gaan uitrollen en wat tot nu toe bekend is, zet ik hieronder op een rij.

Landing Page Performance

Deze functie schijnt veelbelovend te zijn. De landing Page Performance-pagina gaat lijken op de zoekwoorden- en advertentiepagina’s. Vooral voor de adverteerders onder ons die handmatig hun PPC-biedingen aanpassen, gaat deze functie handig zijn. Met name zullen de ervaringen van de landingspagina’s op mobiel verbeteren.

Google Optimize + AdWords integration

Makkelijk en snel zonder hulp van een developer nieuwe landingspagina’s en/of varianten opmaken en testen? Dit kan met Google Optimize! De landingspagina’s of varianten kunnen vervolgens toegepast worden op campagnes, advertentiegroepen en zoekwoorden. Handig!

Custom In-Market audiences

Dit gaat geen nieuwe functie worden, maar het is wel verbeterd. Google heeft deze functie al back in the days van 2013 geïntroduceerd. Je kunt nu campagnes beter gaan targeten op basis van purchase intent signals, zo geeft Google het namelijk aan.

For example, if you’re a car dealership, you can increase your reach among users who have already searched for “SUVs with best gas mileage” and “spacious SUVs.”

Google Attribution

Google Attribution gaat een splinternieuwe functie worden. Die functie gaat nog diepere inzichten geven en meer functionaliteiten bieden dan op het moment wordt aangeboden in AdWords of Analytics. Sales funnels en klantreizen kun je zo efficiënter analyseren. Google Attribution maakt het mogelijk om makkelijk een overzicht te krijgen van de conversiepaden, om de waarde van de verschillende stappen van het conversiepad te bepalen.

De adverteerders onder ons die betrokken zijn bij de PPC-wereld, gaan een mooie tijd tegemoet. Spannende tijden vooral omdat er veel mooie ontwikkelingen aan zitten te komen. Zelf ben ik erg benieuwd naar Google Attribution.

Maar… moet ik nou wel of niet overschakelen naar de nieuwe interface?

Naar verwachting gaat Google de nieuwe interface eind 2017 definitief uitrollen. Mijn advies is om eens te experimenteren met de nieuwe interface (als je de mogelijkheid hebt). Probeer er gevoel mee te krijgen en verken de nieuwe omgeving alvast. Vroeg of laat moet je er toch mee gaan werken. Google gaat helaas die uitzondering niet alleen voor jou maken. Bovendien kun je ook altijd weer terugschakelen naar de oude interface.

Heb je nog relevante toevoegingen over de nieuwe AdWords-interface? Laat het dan weten in een reactie hieronder!