Customer experience

De ultieme anchortekst voor SEO

0

Als je bekend bent met SEO of contentmarketing, dan weet je ongetwijfeld dat een anchortekst belangrijk is voor de positionering van jouw website. Je weet ook dat de technieken die vroeger resulteerden in een #1 ranking vandaag de dag kunnen resulteren in een penalty. De Google Penguin-update zou je ‘anchorlink-spam’ sneller kunnen afstraffen dan jij kunt zeggen: “Ik wist hier niets vanaf.” De vraag is of de ultieme anchortekst wel bestaat. In dit artikel kom je er in elk geval achter hoe je een anchortekst zo effectief mogelijk maakt.

Wat is een anchortekst nou eigenlijk?

Een anchortekst, ook wel ankertekst en linkteksten genoemd, is simpel gezegd de tekst waarmee een link gekoppeld is. Een anchortekst, zoals weergegeven in onderstaand figuur, wordt meestal weergegeven als een onderstreepte of als een alternatief gekleurde tekst (meestal blauw). Deze anchortekst bevindt zich op een webpagina die is gelinkt aan een andere pagina, hetzij binnen dezelfde website of naar een andere website. Een anchortekst is dus altijd klikbaar, omdat het een verwijzing is naar een andere pagina.

Om een ander voorbeeld te geven van een anchortekst maak ik gebruik van een interne link naar een artikel dat uitlegt waarom linkbuilding ook in 2017 onmisbaar is. De tekst “Waarom linkbuilding ook in 2017 onmisbaar is” is hier de anchortekst. Als je erop klikt, word je verwezen naar een interne pagina.

Waarom is een goede anchortekst zo belangrijk?

Als je een link ontvangt van een respectabele website, voegt het behoorlijk wat toe aan jouw domeinautoriteit. Daarnaast ontvang je ook nog bekendheid en potentieel direct verkeer vanaf de linkende website. Er is alleen één probleem: black hat.

Als je kijkt naar de beginselen van SEO, werd de ranking van een site in de zoekresultaten niet alleen bepaald door het aantal verwijzende links naar de site, maar ook door het plaatsen van een zoekwoord in de anchortekst van deze links. Helaas betekende dit dat sites er een wedstrijd van maakten om zoveel mogelijk (betaalde) links naar hun site te krijgen en ervoor zorgden dat elke link een anchortekst bevatte met uitsluitend zoekwoorden waarvoor ze wilden ranken.

Als je kijkt naar de SEO van toen, is het makkelijker om de SEO van nu te begrijpen.

‘Gelukkig’ was daar de Google Penguin-update, geïntroduceerd in 2012, om de zogenoemde ‘black hat’ SEO-praktijken aan te pakken. Zoals David McSweeney van Ahrefs zegt: “Anchor text was one of Penguin’s primary targets, and many websites that had been overly aggressive with their exact match anchor text links saw their rankings tank overnight.” Oftewel, overdreven verkeerd gebruik van linkbuilding, ‘anchorlink-spam’, wordt tegenwoordig keihard aangepakt door Google.

Denk altijd twee keer na voordat je een link plaatst

Zelfs ik word iedere keer nog een beetje nerveus als ik aan linkbuilding werk voor anderen. Het wordt toch niet mijn schuld dat een bedrijf een penalty ontvangt, omdat ik de verkeerde anchortekst gebruik? Hoewel ik all about white SEO ben, denk ik altijd twee keer na voordat ik een link plaats.

Google’s eigen John Mueller reageerde op een vraag: “Is link building in any way good?” Zijn antwoord: “In general, I’d try to avoid that.” Dus Google tevreden stellen is essentieel voor het boosten van jouw ranking, maar het ontwijken van een penalty is net zo belangrijk.

Gelukkig is er een aantal indicatoren die Google gebruikt om te bepalen of het jou zal belonen. En ik zou dit artikel natuurlijk niet schrijven als ik deze specifieke indicatoren en best practices niet voor je had! 😉

Soorten anchortekst

Voordat ik het met je ga hebben over de best practices, bespreek ik met je welke twaalf verschillende soorten anchorteksten er zijn en laat ik zien hoe Google ze bekijkt. Bovendien is dit een aanvulling op een vorig artikel op Frankwatching met slechts 5 soorten anchorteksten: 5 soorten anchorteksten & hoe je ze inzet voor je SEO.

1. Paginatitel/Blogpost-titel

De anchortekst is de ‘metatitel’ van de webpagina of blogpost. Als voorbeeld schreef ik ooit een blogpost genaamd ‘Zelf een eigen website maken? Dé ultieme handleiding.’ Dit zou de metatitel worden van de pagina.

2. Zoekwoorden

Deze ken je waarschijnlijk al. Dit is het woord waarmee je wil ranken in de zoekmachines (bijvoorbeeld: ‘marketing artikelen’ of ‘anchortekst’).

3. Zoekwoorden +

Deze anchortekst bevat één van jouw zoekwoorden aangevuld met andere woorden, zoals ‘bekijk deze marketingartikelen’.

4. Gedeeltelijk zoekwoord

De anchortekst bevat een deel van jouw primaire zoekwoorden (bijvoorbeeld ‘bekijk deze artikelen’).

5. Volledige URL

De anchortekst is letterlijk de volledige URL: https://www.frankwatching.com/artikelen/.

6. MijnWebsite.nl

De anchortekst is de URL geschreven als ‘Frankwatching.com’.

7. Merknaam

De anchortekst is gewoon een merknaam (bijvoorbeeld. Frankwatching).

8. Merknaam +

De anchortekst is een merknaam met een zoekwoord (bijvoorbeeld marketingartikelen op Frankwatching).

9. Home-URL

De anchortekst is de homepage-URL, ook als de link verwijst naar een sub-pagina.

10. URL met www’s

De anchortekst is de volledige URL minus ‘https://’ (bijvoorbeeld frankwatching.com/artikelen).

11. Geen tekst

Dit is een gelinkte afbeelding zonder alt-tekst.

12. Natuurlijk

Deze anchortekst refereert niet naar een zoekwoord of iets dergelijk (bijvoorbeeld ‘hier’, ‘onze website’ of ‘op dit blog’).

Zo, je weet nu wat een anchor tekst is, waarom een goede anchortekst belangrijk is, en welke anchorteksten we kunnen onderverdelen. De volgende vraag luidt dus: welke anchortekst is voor mij het meest belangrijk en hoe krijg ik de juiste mix voor een natuurlijk linkprofiel? Laten we eens kijken naar de best practices voor 2017.

De belangrijkste anchortekst voor SEO

Je begrijpt inmiddels het belang van een goede anchortekst. Maar wat is dan de beste anchortekst voor SEO? En wat zijn de exacte percentages voor de juiste mix? Het antwoord? Hangt er vanaf…

Er zijn verschillende best practices die aantonen dat er een brede variatie bestaat in ATP (anchortekst-profiel) tussen lokale homepagina’s en nationale homepagina’s. Bovendien bestaat er ook nog een verschil tussen homepagina’s en subpagina’s. De juiste percentages verschillen natuurlijk ook nog eens per case en per branche. Hoewel ik dus geen exacte percentages kan geven van een perfecte anchortekst-verdeling, kan ik je wel een aardig eindje op weg helpen.

Adam White heeft namelijk in een recent onderzoek naar de beste anchortekst websites geanalyseerd die op pagina één staan in Google met competitieve zoekwoorden. Na duizenden links te hebben geanalyseerd in vrijwel elke nichemarkt is dit de gemiddelde uitkomst:

 • Paginatitel: 27.54%
 • Zoekwoord: 17.50%
 • Natuurlijk: 15.29%
 • URL: 11.75%
 • Gedeeltelijk zoekwoord: 7.14%
 • Merknaam +: 7%
 • Zoekwoord +: 6.09%
 • Merknaam: 5.57%
 • MijnWebsite.nl: 2.35%
 • Geen tekst: 1.54%
 • Home URL: .90%
 • URL met www’s: .55%

Note: deze data is voor subpagina’s van een website (update: augustus 2017).

We hebben een winnaar, de belangrijkste anchortekst is: ‘paginatitel’. Dit is een ontzettend natuurlijke manier om van een website te verwijzen naar de metatitel van andere pagina’s. Het lijkt op de manier hoe je zou verwijzen naar de titel van een boek. Daarom is het zo cruciaal om zoekwoorden te plaatsen in de titel van je webpagina.

Maar Danny, moet ik bovengenoemde percentages dan bij iedere pagina aanhouden? Nee. Ondanks dat ieder geanalyseerde website bovenaan stond in Google, had geen van allen exact dezelfde hoeveelheid links en percentages in elke categorie. Probeer dus zelf ook lekker te puzzelen en hanteer dus vooral niet op iedere pagina exact dezelfde percentages. Dit is precies wat de zoekmachine wil: een natuurlijk linkprofiel.

When it comes to Google, you have to play by the rules.

Wat is het optimale linkprofiel in jouw branche?

Hoewel bovenstaande (gemiddelde) data perfect te hanteren is als richtlijn, raad ik je aan om zelf ook eens op onderzoek uit te gaan. Wat is de gemiddelde ATP van jouw concurrenten op de eerste pagina van Google? Bereken het met deze simpele formule:

De juiste anchortekst kan je veel opleveren

Mits goed ingezet, kan de achortekst je veel opleveren en een hoop ellende voorkomen. Bouw kwalitatieve backlinks met relevante, maar verschillende anchorteksten. Vermijd gedateerde ‘anchorlink-spam. Boost daarnaast jouw ranking voor de lange termijn. Succes!

Ik kan het niet laten… Heb je nog vragen over het optimaliseren van je anchortekst? Heb jij nog informatie of wijsheid die ik in dit artikel heb weggelaten? Schroom niet om het te delen in onderstaande reacties!