Content

Tasty: het geheim achter smakelijke content

0

Het is 8:11 uur. Ik zit in de trein richting Eindhoven en zoals het een echte forens betaamt, scroll ik al gapend door mijn Facebook-tijdlijn. Aan content in ieder geval geen gebrek: de ene na de andere update vliegt voorbij. Filmpjes, gifjes, memes. Lichtelijk verveeld blijf ik scrollen, totdat ik daar de update der updates tegenkom. De Rolls Royce onder de videocontent. Ik ga er eens lekker voor zitten en droom weg, terwijl ik verlekkerd kijk naar het gaarproces van een kippenspies. Je weet natuurlijk precies waar ik het over heb.

De video’s van Tasty

De door BuzzFeed geïnitieerde pagina is denk ik de smakelijkste Facebookpagina ooit. Eén ding is zeker: de pagina heeft een immense groei doorgemaakt. Alleen al in maart 2016 had het platform een stijging van 30 procent in engagement. In diezelfde periode had Tasty zo’n 50,9 miljoen volgers, terwijl dat er op het moment van schrijven 89,5 miljoen zijn. Ik betrap me er ook op dat dit ongeveer de enige video’s zijn die ik écht bekijk op Facebook. Van begin tot eind. En gezien de aantallen ben ik niet de enige die zo’n fan lijkt te zijn van Tasty.

Accepteer cookies

Reden genoeg om mezelf af te vragen waarom ik deze video’s zo fascinerend vind. Waarom kost het mij geen enkele moeite om 3 minuten lang Tasty-content te slurpen? Wat is het geheim achter deze smakelijke filmpjes?

Sprekende videocontent

Ondertiteling? Niet nodig. Muziek? Evenmin. Sterker nog, die ene keer dat ik een Tasty-video daadwerkelijk aanklikte, werd er een megavrolijk deuntje afgespeeld, terwijl er een stuk tonijn in mijn beeldscherm verscheen. Ik schrok me wezenloos. En dat kwam niet door de tonijn.

Al gezien? LinkedIn video: verbluffende resultaten

De context van de content is zo duidelijk, dat ondertiteling en begeleidende muziek overbodig zijn. Het zijn haarscherpe shots, van het smelten van een klontje boter tot aan het fruiten van een ui. En het beste van alles? Je zit er met je neus zó dicht op, dat je het bijna kunt ruiken. Dit maakt de video’s van Tasty meteen zo krachtig: je wordt als kijker meegezogen in de content. Door van bovenaf te filmen, lijkt het bijna alsof je zelf de kok bent die het gerecht bereidt.

Heel wat anders dan een Rudolph van Veen die voordoet hoe hij Franse mokkataart maakt. Heerlijk om naar te kijken, maar het gevoel dat ik daar niks van ga bakken (letterlijk én figuurlijk) overheerst.

Snel en simpel

Een video die 3 minuten duurt, dat is lang in de wereld van social. Toch is het onwijs kort voor het bereiden van een gerecht. En juist dát maakt de video’s van Tasty zo succesvol. Binnen no-time is de bloemkool in partjes gesneden, zie je hoe het vlees suddert en wordt de marinade voor de satés gemaakt. Dat werkt op zijn zachtst gezegd… rustgevend. Daarbij laat Tasty me geloven dat het zó gemakkelijk is om te maken, dat ik het ook zelf zou kunnen.

Bereiding van begin tot eind

Ik heb het ook bij woon- en klusprogramma’s. In één aflevering een treurige woonkamer omgetoverd zien worden tot een Jan de Bouvrie-parel. Dat is de reden dat ik kijk. Ik weet van tevoren dat ik een eindresultaat ga zien. Dat geldt ook voor Tasty. Hoe dan ook, élk filmpje heeft een duidelijk begin en eind. En als er dan na 2 à 3 minuten een heerlijk gerecht op tafel staat, komt het lekkerste van alles: er wordt een hap genomen. @!$&^#@! Als daar niet het water van in je mond loopt, weet ik het ook niet meer.

Hoe zet je video in voor jouw website? Volg de Frankwatching-training video contentmarketing. [Tip]

De pagina lijkt misschien een toevalstreffer, maar niets is minder waar. De spin-off Proper Tasty, speciaal bedoeld voor mensen in de UK, is de snelst groeiende pagina die BuzzFeed heeft gelanceerd. In slechts één maand behaalde de pagina 3,7 miljoen volgers en meer dan 190 miljoen views. Cijfers waar de gemiddelde marketingmanager alleen maar van kan dromen. ‘Tasty-content’ kan echter voor iedereen zijn weggelegd, als je met een aantal dingen rekening houdt.

Mozzarella-Stuffed Slow Cooker Meatballs

Geplaatst door Tasty op woensdag 7 oktober 2015

Accepteer cookies

1. Show, don’t tell

Show, don’t tell is een principe dat Tasty perfect uitvoert. Je zult in de filmpjes geen kok tegenkomen die uitlegt “dat je goed moet roeren” of “dat je het vlees mag draaien”. De beelden laten dat namelijk zien. En dat maakt content krachtig. Probeer daarom altijd in beeldende content niks te raden over te laten. Zeg niet wat je doet of gaat doen, maar laat zien wat je doet.

2. Zorg voor een duidelijke context

Het is belangrijk om altijd in het achterhoofd te houden dat de persoon in de bus of trein je video ook moet kunnen bekijken. En het is sociaal vaak niet gewenst om video’s te bekijken in de trein met het geluid aan. Denk daarom aan beelden die voor zichzelf spreken, al kan een simpele ondertiteling ook al genoeg zijn. Is de context van je video niet duidelijk zonder geluid? Dan is de kans groot dat je het thumb-stopping moment mist, we scrollen gewoon verder.

3. Durf keuzes te maken

One-size-fits-all content? Think again. Richt je juist op een nichemarkt of een bepaald persona, en creëer daar je content voor. Wat ook het overwegen waard is? Maak op maat gemaakte content voor elk social kanaal. Tasty gebruikt Facebook als videoplatform, in plaats van YouTube of Vimeo. Elke video wordt zodanig gemaakt dat het perfect tot zijn recht komt op Facebook.

En daar wordt niet alleen het populaire platform heel blij van. Onderzoek laat zien dat video’s die rechtstreeks op Facebook worden geplaatst (ook wel native videos genoemd) twee keer zoveel interactie opleveren. Denk daarbij aan likes, reacties en shares. Niet heel gek, gezien het feit dat video’s an sich veel meer views opleveren dan updates met bijvoorbeeld alleen foto’s. Als ik in Coosto duik, zie ik dat een video-update bijna 12x meer views scoort dan een update met slechts een foto en wat tekst.

En terwijl mijn trein voortdendert, realiseer ik me dat de mensen achter Tasty nooit zo’n succes had kunnen boeken als ze in het wilde weg wat content op het sociale web hadden geslingerd. De sleutel tot het succes zit in de voorbereiding, en daar heeft het team van Tasty veel tijd in gestoken.

Goed, tot zover mijn fascinatie. Ik ga weer even terug naar mijn kippenspies!