Social media

Nieuw op Facebook: dynamische advertenties

0

“Hoe ziet de perfecte Facebook-advertentie voor mijn doelgroep eruit?” Een lastige vraag waar Facebook-adverteerders veel tijd aan besteden en continu mee worstelen. Facebook heeft onlangs een splinternieuwe feature gelanceerd die dit een stuk makkelijker maakt. Een feature waar veel Facebook-adverteerders al lang op zaten te wachten, namelijk dynamische advertenties. Met deze feature is het mogelijk om verschillende afbeeldingen, titels, tekst en CTA’s in één advertentie automatisch te laten rouleren. Facebook geeft inzicht in de prestaties van alle varianten.

Wat houdt dynamisch advertentiemateriaal in bij Facebook?

Met dynamische advertenties is het mogelijk om automatisch te variëren met verschillende elementen in een advertentie. Zo kun je variaties aanbrengen in de titel, afbeeldingen, video’s, tekst, de beschrijving en CTA-button. Dankzij deze feature krijg je veel waardevolle inzichten, die je mee kunt nemen in volgende campagnes.

De overall limiet in variaties is maximaal 30, maar per onderdeel zijn de volgende limieten van toepassing:

 • Titel/headline (5)
 • Afbeeldingen (10) of video’s (10): het is niet mogelijk om afbeeldingen én video’s te combineren in de variaties
 • Tekst (5)
 • Beschrijving (5)
 • CTA-button (5)

Facebook combineert alle variabelen en maakt hier verschillende combinaties van. Zo kun je testen welke variant het beste presteert. Met deze feature kun je dus voor het eerst een A/B-test opzetten met je advertenties. A/B-testen in Facebook was al mogelijk op advertentieset-niveau, maar nog niet op advertentieniveau. Let er wel op dat het zou kunnen voorkomen dat één persoon meerdere variaties van je advertentie te zien krijgt.

Hoe zet je dynamische advertenties op in Facebook?

Het is mogelijk dat deze nieuwe feature nog niet beschikbaar is in ieder account. Waarschijnlijk is deze feature tot nu toe alleen uitgerold in de grotere advertentieaccounts (met hoge spend) en gebeurt dit later ook in de kleinere accounts. Maar het is zeker raadzaam om te checken of deze feature beschikbaar is in jouw account, want hij valt niet heel erg op! Aan de hand van de stappen hieronder kun je de dynamische advertenties opzetten.

Je kunt alleen de dynamische advertentie-feature als optie selecteren, als je de campagne op de volgende manier opbouwt:

Ga naar de Power Editor en klik op ‘Campagne maken’. Vervolgens kies je één van de volgende drie campagnedoelstellingen:

 1. Verkeer
 2. Conversies
 3. Appinstallaties (voor de andere campagnedoelstellingen is deze feature niet beschikbaar)

Sla deze campagne op als concept en ga vervolgens naar de advertentieset om deze te bewerken. Je krijgt dan onderstaande weergave:

Als het met jouw account mogelijk is om dynamisch advertentiemateriaal in te zetten, krijg je deze optie te zien in de advertentieset-weergave. Hier zet je de optie ‘dynamisch advertentiemateriaal’ aan. Vervolgens krijg je een melding dat bepaalde instellingen mogelijk kunnen worden gewijzigd of verwijderd.

Nadat je op ‘doorgaan’ hebt geklikt, ga je door naar de Advertenties in de Power Editor. Hierna ga je de advertentie bewerken en kun je variaties aanmaken voor de volgende onderdelen: afbeeldingen/video’s, titel, tekst, beschrijving en CTA.

Bij het selecteren van een afbeelding kun je maximaal 10 verschillende afbeeldingen toevoegen (óf 10 verschillende video’s). Houd er rekening mee dat je geen video’s en afbeeldingen door elkaar kunt mixen!

Nadat je de URL van je website en de zichtbare link hebt ingevuld, kun je 5 verschillende tekstvariaties ingeven.

Ditzelfde geldt voor het invullen van de titel/kop van de advertentie.

En voor de beschrijving van ‘nieuwsoverzichtlink’:

Tot slot kun je meerdere opties aangeven als CTA-button. Door meerdere CTA’s aan te klikken (maximaal 5) krijg je de gekozen buttons naast elkaar opgesomd.

Hoe kan ik de advertentievoorbeelden van mijn variaties bekijken?

Met de dynamische advertenties van Facebook is het dus mogelijk om maximaal 30 variaties in je advertentie op te nemen. Als je er meer probeert te implementeren, krijg je een foutmelding en kan de advertentie niet geactiveerd worden. Deze 30 variaties zijn inclusief de elementen die je niet als variatie kunt ingeven (zoals URL en zichtbare link).

Net als bij alle advertenties zie je rechts automatisch een voorbeeld van jouw advertentie. Als je alle variaties wil bekijken, klik je rechtsboven op ‘Meer variaties weergeven’.

Als je vervolgens kijkt in je advertentieoverzicht, zie je eigenlijk maar één advertentie staan. En dat terwijl je zou verwachten dat alle mogelijke varianten onder elkaar komen te staan (als verschillende advertenties). Maar al deze varianten worden gezien als één advertentie.

Facebook bepaalt welke verschillende variaties in combinatie met elkaar worden getoond. Omdat je hier dus zelf geen controle over hebt, is het heel belangrijk dat alle mogelijke variaties kloppen in combinatie met elkaar!

Maar waarom wordt dit dan als één advertentie gezien? Het grote voordeel hiervan is dat de engagement-waarde van alle variaties bij elkaar worden opgeteld. Je profiteert nu in één advertentie van de waarde van alle likes, reacties en shares van de varianten. Als je gebruikmaakt van meerdere aparte advertenties, zijn de likes en reacties verdeeld over de advertenties. Hierdoor zou iedere advertentie eerder een lagere relevantiescore krijgen.

Met gebruik van dynamische advertenties worden de likes en reacties wél aan de voorkant per verschillende advertentie opgesplitst. Maar aan de achterkant wordt de waarde van alle engagement gebundeld in één advertentie, waardoor je sneller een hogere relevantiescore krijgt.

Welke advertentievariant presteert het beste?

Na het activeren van de campagne met dynamische advertenties wil je natuurlijk weten welke tekst, afbeeldingen, titels of CTA’s het beste werken, zodat je hiervan kunt leren voor volgende campagnes. Maar hoe kom je er nu achter welke variant het beste werkt, terwijl je maar één advertentie hebt? Dit antwoord vind je in het advertentieoverzicht in de Power Editor en Advertentiebeheer.

Klik rechtsboven op ‘Specificatie’ en kies voor ‘Per Middel’. Let op: deze optie is pas zichtbaar vanaf het moment dat de campagne live staat. Vervolgens kun je één van de specificaties (afbeelding, video, tekst, CTA, etc.) kiezen.

Aan de slag!

De mogelijkheid om dynamische advertenties toe te passen in Facebook biedt enorm veel mogelijkheden om campagnes optimaal in te richten. Om het overzichtelijk te houden, adviseer ik om niet direct een campagne op te zetten met 30 variaties. Begin met kleine testjes. Enkele ideeën:

 • Je kunt beginnen met een advertentie waarin je 5 verschillende CTA’s test. Analyseer dan welke uiteindelijk het beste converteert.
 • Test met een vragende- en een actiematige koptekst en kijk welke voor een hoger doorklikpercentage zorgt.
 • Test met verschillende afbeeldingstypen, zoals een afbeelding met een foto of een grafisch ontworpen afbeelding.

En zo zijn er nog oneindige opties die je kunt testen en die tot nieuwe inzichten kunnen leiden om nog betere resultaten uit jouw Facebook-campagnes te halen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met dynamische advertenties in Facebook! Laat het me weten in een reactie.