Online marketing

Verhoog de linkwaarde van je site op 3 simpele manieren

0

Uiteraard werk je hard om zoveel mogelijk linkwaarde op te bouwen met je website. Externe links en de waarde die deze doorgeven, versterken nu eenmaal de vindbaarheid van je website. Maar hoe zit het met de interne linkstructuur van je website? Wordt alle linkwaarde wel goed opgevangen en doorgegeven aan de juiste pagina’s?

Linkbuilding is een veelbesproken onderwerp onder SEO-specialisten. Het is nu eenmaal een langdurig proces en soms één van de lastigste aspecten van zoekmachineoptimalisatie. Toch wordt er minder vaak gesproken (en geschreven) over hoe deze waarde nog beter gebruikt kan worden op de website zelf.

Uiteraard is het zo dat meer en betere links ervoor zorgen dat je website beter gaat scoren. Maar wat nu als maar een klein gedeelte van de linkwaarde, die je naar je website krijgt, gebruikt wordt? Zonde van je harde werk natuurlijk!

Optimaliseer de interne linkstructuur

Een grote kans die er nog ligt voor veel websites is dan ook om de interne linkstructuur te optimaliseren. Het grootste voordeel hiervan is dat dit intern te regelen is. Je hebt geen derde partij nodig om dit voor elkaar te krijgen, zoals bij linkbuilding vaak wel het geval is.

In dit artikel geef ik 3 manieren om de linkwaarde van je website optimaal te gebruiken en eventuele verloren waarde terug te halen.

1. Redirect oude URL’s

We zien het nog vaak voorbijkomen: oude productpagina’s die niet worden geredirect naar een alternatief. Gehele categorieën die verwijderd worden zonder dat er redirects worden ingesteld. Of nog erger: er worden geen (of te weinig) 301-redirects ingesteld bij het live zetten van een nieuwe website. Dit zorgt ervoor dat de waarde van die pagina’s wordt doorgestuurd naar de 404-pagina van de website. En een 404-error zorgt ervoor dat de waarde niet optimaal gebruikt wordt.

Het vinden van oude URL’s en het 301-redirecten van deze URL’s kan leiden tot een grote verbetering in de vindbaarheid. Maar hoe vind je deze oude adressen? Er zijn meerdere manieren die ik gebruik om ze te vinden.

Maak gebruik van alle linkwaarde die wordt doorgegeven naar je website voor de beste posities in Google.

Een klant die migreert naar een nieuwe website

Als een klant is overgegaan naar een nieuwe website, kan het voorkomen dat de oude website nog te bereiken is via een andere omgeving. In dit geval is het gemakkelijk om de oude URL’s te achterhalen. We gebruiken in dit geval een tool: Screaming Frog SEO Spider. Met deze tool exporteren we alle URL’s in een Excel-bestand, waarna we gemakkelijk alle 301-redirects kunnen opmaken.

Let wel op dat je de ‘robot.txt’ en ‘no-follow’ links in dit geval even moet negeren. De site staat in dit geval niet op een live-omgeving en deze wordt daarom waarschijnlijk afgeschermd.

Helaas hebben we niet altijd de luxe om nog toegang te hebben tot de oude omgeving van de website. In dat geval kunnen we de tools Ahrefs, Google Analytics en Google Search Console gebruiken.

Ahrefs

Laten we beginnen met Ahrefs. Hier voer ik de domeinnaam in waar het over gaat en klik daarna op ‘Best by links’ onder het kopje ‘Pages’. Hier kunnen we selecteren welke pagina’s we een 404-error geven.

Dit zit er als volgt uit:

Linkwaarde optimaal benutten

Deze lijst kunnen we exporteren naar een Excel-bestand. Ik zou aanraden om alle pagina’s uit te draaien, dus niet alleen de 404-pagina’s. Het kan namelijk voorkomen dat er ook nog enkele pagina’s zijn die een 301-code meekrijgen van Ahrefs, maar eigenlijk worden geredirect naar een 404-pagina.

Als je dit Excel-bestand hebt, dan heb je echter ook de pagina’s die al goed werken. Daarom gaan we weer naar de tool Screaming Frog. Met de functie ‘List Mode’ kunnen we de 404-errors vinden. Deze kopiëren we in een apart Excel-bestand. Dit wordt het uiteindelijke bestand waarmee we als laatste stap alles goed kunnen zetten. Ik noem deze vanaf nu even het ‘301-redirect-bestand’.

Maar eerst gaan we nog kijken naar Google Analytics en Google Search Console. Misschien zijn er nog meer URL’s die we moeten redirecten.

Google Analytics

Vervolgens gebruiken we Google Analytics om de URL’s te achterhalen. Het is slim om in eerste instantie de data te pakken vanaf het begin dat Google Analytics is geïnstalleerd. Alle oude URL’s willen we tenslotte meepakken.

Als je naar ‘Gedrag’ gaat, op ‘Site-content’ klikt en vervolgens naar ‘Bestemmingspagina’s gaat, vinden we de gehele lijst met pagina’s die in het verleden bezocht zijn als landingspagina. Ook deze exporteren we naar een Excel-bestand.

Google Analytics bestemmingspagina's exporteren

Helaas geeft Google de URL’s weer vanaf de domeinextensie. Met de TEKST.SAMENVOEGEN-functie in Excel kunnen we de domeinnaam ervoor zetten. Zo zorgen we ervoor dat we de volledige URL’s hebben. Daarna kan Screaming Frog de 404-errors er weer uit halen en kunnen we die URL’s toevoegen aan het 301-redirect bestand.

Google Search Console

Tot slot hebben we ook Google Search Console die ons kan helpen bij het vinden van oude URL’s.

Hiervoor gaan we naar het kopje ‘Crawlen’ en dan naar ‘Crawlfouten’. Onder het kopje ‘Niet gevonden’ kunnen we de URL’s vinden die niet meer gevonden worden door Google. Zie onderstaande afbeelding:

Crawlfouten bekijken in Google Search Console

Ook deze lijst controleren we even door middel van Screaming Frog en voegen we daarna toe tot het 301-redirect-bestand.

Nu we een, waarschijnlijk erg uitgebreid, 301-redirect-bestand hebben, rest ons nog om te definiëren welke pagina’s nu het best passen bij de oude URL’s. Daarna kunnen we de 301-redirects instellen en wordt alle waarde van de oude URL’s weer goed gebruikt.

2. Stel het .htaccess-bestand goed in

Het .htaccess-bestand geeft instructies over hoe de website redirects gebruikt. Regelmatig zien we dat in dit bestand niets staat aangegeven over de redirects of er standaard gebruik wordt gemaakt van 302-redirects (tijdelijke verhuizing), terwijl dit 301-redirects (permanente verhuizing) moeten zijn.

Het instellen voor deze regels verschilt echt per website. Wel is er een aantal standaardregels waarnaar gekeken kan worden:

  • Http- of https-regels
  • Non-www of www
  • Slash regels (bijvoorbeeld een versie van de website mét en zonder / aan het eind van de URL)

Als je denkt dat één van bovenstaande aspecten voor jouw website misschien nog verkeerd gaan, bespreek dit dan met de websitebouwer. De developers van je website kunnen je hier verder bij helpen en eventuele problemen direct oplossen.

3. Los interne 301-redirects op

Nu we alle linkwaarde van externe bronnen goed gebruiken en verdelen over de website, is het tijd om te kijken of dat intern ook goed gebeurt. Dit kan door te kijken naar de ‘interne 301-redirects’. Dit zijn links op je website naar pagina’s, die door middel van een redirect zorgen dat je op de juiste pagina landt.

Google geeft aan dat bij een 301-redirect geen linkwaarde verloren gaat. Toch zou ik hierbij het zekere voor het onzekere nemen en de links direct goed laten landen op de juiste pagina. Ook goed om het maximale te halen uit je ‘crawl-budget’.

Om deze links te achterhalen gebruiken we dit keer de ‘Spider Mode’ van Screaming Frog. Met deze tool kijken we na of er links op de website staan die linken naar een 301-redirect. We kunnen hierbij klikken op het ‘Redirection (3xx)’-rapport. Als we die sorteren op het aantal ‘Inlinks’, dan zien we naar welke pagina de meeste 301-redirects leiden. Die links hebben dan ook de hoogste prioriteit om op te lossen. Dit ziet er als volgt uit:

Screaming Frog 301-redirects

Het komt vaak voor dat dit pagina’s zijn in het menu, de footer of ergens in een sidebar. Ideaal, want door het aanpassen van één link in het menu zorgen we ervoor dat een groot aantal van de 301-redirects direct wordt opgelost.

Ik hoop dat je met deze 3 manieren het maximale haalt uit de links die naar je website gaan. Heb je nog vragen of heb je nog enkele toevoegingen aan deze tips? Laat het hieronder weten!