Digital marketing

4 tips om dit najaar te scoren met marketing automation

0

We hebben kwartaal 4 nog maar net ingeleid, het is alweer de hoogste tijd om je samen met je collega’s te richten op de laatste maand(en) van het jaar. Je wil net als je concurrenten vast nog even knallen (lees: omzetten verhogen en voorraad opmaken) in het laatste kwartaal. Dat betekent ook dat de concurrentie groeit en dat de inkoop van campagnes en de gemiddelde kosten per klik duurder worden. Wil jij graag scoren, maar heb je geen budget om de dure campagnes aan het einde van het jaar in te kopen? Houd je (e-mail)marketing automation dan eens tegen het licht.

Hieronder beschrijf ik hoe je in het najaar zonder al te veel budget kunt scoren.

1. Extra e-mailmarketing automation

Zet eens extra (e-mail)marketing automation in. Campagnes via je eigen kanalen kosten namelijk weinig extra, goed om na te denken over een leuke invulling. Schakel een creatieve denker in, binnen het bedrijf of extern, die losgaat. Zet jij bijvoorbeeld sms al in? Hoe leuk is het als je je klanten tijdens de feestdagen een kerstwens of een Sinterklaasgedichtje sms’t? Of stuur iedereen (die een jaar klant is) een unieke ‘uitpakcode’ per mail of sms, die te verzilveren is op een gepersonaliseerde actiepagina.

Hoe werkt dit?

Maak in je e-maildatabase een nieuw veld aan, bijvoorbeeld een veld dat je ‘gepersonaliseerde code’ noemt. Zorg dat je in een Excel-sheet voor het aantal contacten dat je wil berichten een unieke code genereert. Zet het om naar een csv-bestand, dat je importeert in je database. Vul het nieuw aangemaakte databaseveld met de codes.

Al gezien? E-mailmarketing: zo stoom je jouw opt-in klaar voor de GDPR-wet

Verstuur de gepersonaliseerde verrassingscode vervolgens per mail, of nog origineler, per sms. Hoe doe je dit per mail?

  • Optie 1: laat een button in je e-mail doorlinken naar de actiepagina, waarop mensen zelf hun code in kunnen vullen en kunnen bevestigen met een button.
  • Optie 2: laat een button doorlinken naar een gepersonaliseerde URL, op deze pagina is de code automatisch ingevuld. Lezers hoeven dan alleen nog maar hun code te bevestigen.
  • Optie 3: laat je lezers hun code meteen bevestigen via een button in de e-mail. Een trigger zorgt er vervolgens voor dat deze mensen in de groep van bijvoorbeeld ‘code-geactiveerd’ komen.

Hoe verstuur je de code per sms? Vraag je marketing automation-leverancier naar de sms-module en zorg er uiteraard voor dat je over het 06-nummer van je consumenten beschikt. Personaliseer je sms’je door de inzet van conditionele velden (zoals voornaam en code) en stuur de link naar de algemene landingspagina mee. Hier kunnen mensen hun code invullen. De gepersonaliseerde URL is namelijk te lang voor een sms (je bent hier gebonden aan 160 tekens).

Je kunt sms ook anders inzetten. Stuur een (bevestigings)sms als de code naar aanleiding van de mail is ingevuld. En wat te doen met mensen die nog niet gereageerd hebben? Stuur de groep ‘niet-geactiveerd’ (automatisch) een reminder via e-mail of sms.

Sms is helemaal terug

Zie sms niet als een ouderwets kanaal. Sms is opvallend, origineel, snel en blijkt zelfs geschikt om loyaliteit bij klanten te creëren. Een bekend voorbeeld van de inzet van sms, dat inmiddels al vaker is aangehaald maar toch de moeite waard blijft, is de Franse band PNL. PNL besloot fans de kans te geven als eerste naar hun nieuwe album te luisteren. Via social media en posters op straat deelden zij een afbeelding van de cover van hun nieuwe album met daarbij een telefoonnummer. Als fans dit nummer belden, konden zij het nieuwe album beluisteren.

Wat is relevante content voor je doelgroepen en hoe kun je daar relevante data voor gebruiken? Leer het in de Frankwatching training [Tip]

PNL beschikte daardoor over de mobiele telefoonnummers van alle mensen die aan de actie deel hadden genomen. Vervolgens voerde de band een grootschalige sms-campagne uit, waarbij hun fans de data van hun nieuwe nationale tour doorgestuurd kregen. Veel fans deelden het bericht, wat leidde tot enorme media-buzz.

2. Marketing automation als ondersteuning

Voer je toch gericht campagne in het laatste kwartaal en heb je dus juist veel op de planning staan? Je kunt marketing automation niet alleen gebruiken als aanvulling, maar ook als ondersteuning. 1 + 1 is immers 3. Koppel een tv-campagne bijvoorbeeld eens met marketing automation (sms of e-mail).

Hoe werkt dit?

Aanpassing is het toverwoord. Een aantal merken maakt al gebruik van een (multichannel)-softwaretool, die makkelijk integreert met marketing automation en die zelf ingestelde condities als het weer, een voetbalwedstrijd en een nieuwsgebeurtenis trackt. Op basis van geolocatie en real-time data zoekt de tool naar correlaties die de vraag naar jouw merk zullen beïnvloeden.

Is het koud weer? Dan werkt een chocolademelkreclame beter dan tijdens warm weer. Is het zomer óf is het boven de 21 graden in een ander jaargetijde? Dan kopen meer mensen een bbq. Je optimaliseert je inzet van marketing automation dus op basis van de context waarin mensen zich op dat moment bevinden. Context bepaalt immers ons gedrag.

Zo kun je met een tool, die in Spanje gebruikt wordt, ook specifiek (jouw) tv-campagnes tracken. Tijdens het tv-kijken, is meer dan 84 procent van de gebruikers ondertussen vaak actief op een tweede scherm als een telefoon, iPad of laptop. Op de momenten dat jouw tv-campagne wordt uitgezonden, stuur je bijvoorbeeld een sms of een e-mail met een kortingscode of een andere boodschap. Dit leidt tot meer kliks en conversie. Je maximaliseert daardoor het rendement van marketing (automation)-campagnes, door ze alleen in te zetten op het moment dat ze voor de ontvanger het meest relevant zijn.

Video in e-mail

Tip: gebruik e-mails ook eens ter ondersteuning van je campagne, bijvoorbeeld door video in e-mail. Laat je tv-spot, of een andere video die je dit jaar hebt opgenomen, nog eens terugkomen in een video in een e-mail.

3. Nieuwe functionaliteiten

Heb je e-mailmarketing (automation) ook in 2018 op de agenda staan? Wat goed gaat, kan altijd beter. Gebruik het laatste kwartaal eens om, naast sms, ook andere nieuwe functionaliteiten uit te proberen. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van een countdowntimer?

Geef de urgentie van een actie of evenement aan met een timer in je mail, die aftelt in dagen, seconden en/of uren. Denk ook eens op een originele manier na over de countdowntimer. Laat de timer bijvoorbeeld aftellen in ‘procenten korting’. De 25% korting die je instelt, telt zo langzaam af tot 1% korting op kerstavond, bijvoorbeeld.

Ook RSS, gepersonaliseerde content, geautomatiseerde campagnes, QR-codes, handige evenementen-modules of customer feedback-blokken zijn voorbeelden van functionaliteiten die vaak gemakkelijk geïmplementeerd kunnen worden. Zet deze op een verrassende manier in in je e-mails en bekijk de resultaten. Dit helpt je om je (e-mail) marketing automation-budget voor 2018 beter te onderbouwen.

4. Testen

Test, test, test. Ook de bedrijven die het meest ver zijn op het gebied van e-mailmarketing blijven testen in hun e-mails. (E-mail)marketing automation is dan ook learning by doing. Nog niet gewerkt met A/B-testen of andere functionaliteiten? Test en verbeter de eerstvolgende e-mail al op basis van wat je getest hebt. Want geloof me, elk testje leidt alweer tot een verbetering. Ga in 2018 dan nóg knallender van start met e-mailmarketing automation dan het jaar daarvoor. Dat is een mooi doel, toch?

Je ziet het: (e-mail)marketing automation kan ook jou verrassen in het laatste kwartaal. Houd het daarom nu eens extra tegen het licht. Welke knallende najaarscampagnes heb jij op de planning staan – of al gelanceerd?