Customer experience

8 concrete tips voor een goede interne linkstructuur

0

Dat een goede interne linkstructuur van essentieel belang is voor een website, zal voor menig ondernemer, webdeveloper of SEO-goeroe geen geheim zijn. Door een duidelijke structuur is een website voor bezoekers veel makkelijker te navigeren. Ook zorgt het voor een duidelijke informatie-hiërarchie en wordt het ranking juice beter over de gehele website verdeeld. In dit artikel bespreek ik alle belangrijke ins en outs en geef ik je 8 concrete tips.

Gebruiksvriendelijkheid

Een moeilijk te navigeren website kan erg frustrerend zijn. Een deal breaker zelfs. Als je als bezoeker moeite moet doen om bepaalde informatie of content te vinden is er iets mis. Een website hoort intuïtief en overzichtelijk te zijn. Je kunt het vergelijken met een metrostation in het buitenland. Hoewel je in een onbekende omgeving bent, verwacht je toch dat er bordjes met pijlen zijn die je wijzen naar de locatie van belangrijke faciliteiten. Zonder deze bordjes wordt reizen met de metro een frustrerende ervaring.

Het is dus essentieel om een duidelijke navigatie op je website te hebben. Bezoekers moeten vrijwel meteen weten of zien hoe ze bijvoorbeeld van een artikel weer terug naar de homepage komen, hoe ze contact kunnen opnemen of producten en artikelen kunnen vinden. Een intuïtieve website is een fijne website. In de praktijk betekent dit het volgende:

  • Alle kopjes zijn duidelijk gelabeld. Bezoekers moeten bij het klikken van een navigatielink precies weten wat ze te wachten staat.
  • De navigatiebar zit op een duidelijke, intuïtieve plek (meestal bovenaan de pagina of aan de linkerkant). Als je kiest om deze op een andere plek te plaatsen, zorg dan dat bezoekers niet te veel puzzelwerk moeten verrichten om hun weg op de website te vinden.
  • De navigatiebar is niet volgepropt met links. Een te drukke navigatie is onoverzichtelijk en overweldigend. Probeer je website in duidelijke hoofdcategorieën te verdelen. Niet elke pagina hoeft direct vanuit je homepage bereikbaar te zijn.
  • Wees voorzichtig met creatieve websites. Een website die opvalt en ‘anders’ is dan de rest is leuk, maar zorg dat dit niet ten koste gaat van het gebruikersgemak.

Laten we de website van het James Bond-museum als voorbeeld nemen. Als doorgewinterde Bond-fan zou de content op deze site best interessant kunnen zijn, namelijk foto’s, meet & greets met acteurs uit de films, uitjes naar opnamelocaties en afbeeldingen van speciale filmvoorwerpen. Het probleem is dat de inrichting van de website bezoekers ontmoedigt om de inhoud daadwerkelijk te kunnen waarderen.

Een voorbeeld van een slechte linkstructuur

De website van het James Bond-museum

De content staat onoverzichtelijk naast elkaar ‘gedumpt’ (het wordt niet bepaald beter naarmate je verder naar beneden scrolt) en bij het openen van de site wordt een opdringerig audiobestand afgespeeld. (Ik heb overigens nog niet uitgevogeld hoe je dit uitschakelt, behalve door het hele tabblad te dempen). Het nettoresultaat: bezoekers zijn binnen een paar seconden weer van je website af en komen vaak niet eens aan de inhoud toe.

Voorbeeld slechte websitestructuur

Hier nog een voorbeeld van een website die bezoekers ontmoedigt om verder te klikken.

Deze voorbeelden zijn natuurlijk wat aan de extreme kant. Mijn punt is echter simpel: maak je website overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Duidelijke hiërarchie

De meeste websites maken gebruik van de zogenaamde piramidestructuur. De homepage staat vaak bovenaan en heeft een navigatiemenu naar verschillende hoofdcategorieën. Deze categorieën kunnen vervolgens artikelen of producten (content) bevatten of opgesplitst worden in subcategorieën.

Vaak wordt aangeraden om deze content niet meer dan 2 à 3 clicks van de homepage te verwijderen. Dit is geen keiharde regel, als de navigatie logisch is, zijn mensen bereid vaker te klikken zonder gefrustreerd te raken (denk bijvoorbeeld aan de filterfuncties van grote webwinkels).

Belangrijke taken

De hiërarchie van een website heeft een aantal belangrijke taken. Ten eerste vertelt het de crawlers (bots) van Google welke pagina’s belangrijk (en minder belangrijk) zijn en waar je website over gaat. Verder zorgt het er ook voor dat pagina’s op je website niet met elkaar hoeven te concurreren.

Als iemand in Google ‘winterjas kopen’ invoert, wil je natuurlijk het liefst dat deze bezoeker uitkomt op de categoriepagina ‘winterjassen’, waar alle winterjassen staan, en niet op de productpagina van een specifieke winterjas. Beide pagina’s kunnen voor Google even relevant lijken voor mensen die een winterjas zoeken, tenzij je duidelijk aangeeft welke pagina daadwerkelijk belangrijker is.

Als je vanaf elke individuele winterjas-pagina teruglinkt naar de categoriepagina ‘winterjassen’, krijgt deze overzichtspagina meer interne links binnen. Google concludeert vervolgens dat de categoriepagina hoger in de hiërarchie staat en dus de belangrijkste van de twee is.

Een ander voordeel van een duidelijke hiërarchie in de linkstructuur zijn sitelinks. Google stelt bij het analyseren van je website een aantal sitelinks op. In het ideale geval (en als de linkstructuur goed is) staan hier de belangrijkste categorieën van je website, zodat bezoekers nog makkelijker kunnen navigeren.

Link juice

Elke link op je website vervoert een bepaalde link juice-waarde door aan de bestemmingspagina (met uitzondering van nofollow-links en soms 302-redirects). Link juice is een non-technische term die de SEO-waarde van een link aangeeft. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat Google deze gegevens regelmatig updatet. Dit betekent dat de waarde van links constant wisselt, maar ook dat het even kan duren voordat veranderingen aan je website effect hebben op de linkwaardes (dit gebeurt niet per direct).

Google gebruikt link juice onder andere om websites en pagina’s te ranken in de zoekmachine. Als veel andere websites een link naar jouw homepage hebben, komt hiermee een bepaalde hoeveelheid link juice binnen. Deze verspreidt zich enkel over je hele website als je vanuit je homepage ook daadwerkelijk doorlinkt naar andere belangrijke pagina’s. Deze pagina’s linken op hun beurt vaak weer door naar kleinere pagina’s en zo ‘vloeit’ de link juice door de hele website. Het resultaat is dat je site als geheel hoger rankt, in plaats van alleen de hoofdpagina.

Het aantal link juices dat door een pagina wordt doorgegeven hangt af van een hele reeks variabelen:

1. De hoeveelheid link juice die op de externe pagina binnenkomt

Als een pagina niet geïndexeerd wordt of geen waarde heeft, kan deze uiteraard ook niks doorgeven. Hoe meer waarde de pagina heeft, hoe meer juice deze kan doorgeven door middel van links. Het is gebruikelijk dat de homepage van een website de meeste waarde binnenkrijgt.

2. Het aantal uitgaande links op de pagina

Een pagina verdeelt haar link juice over alle uitgaande links. Hoe meer links, hoe minder waarde er per individuele link wordt doorgegeven. Een pagina die vol staat met links (zoals een startpagina) zal dus minder waarde per link meegeven dan een identieke pagina met een stuk minder links.

3. De positie van links op de pagina (“reasonable surfer” update van Google)

Google gebruikt ook de locatie van een link om waarde te bepalen. Links in headers, sidebar en footers zijn minder waard dan links in het midden van de pagina, in de tekst van een artikel bijvoorbeeld. Links in content zijn waardevol, omdat deze beter aansluiten op de inhoud van het artikel (bijvoorbeeld een bron of verwijzing).

In de header, sidebar of footer staan vaak navigatielinks, betaalde links of weinig relevante links (disclaimer of terms of service). Deze geven minder waarde door. Zie onderstaand figuur:

4. Is de bron relevant voor jouw bedrijf of niche?

Hoewel deze factor vooral relevant is bij externe pagina’s die naar jouw website linken, is het toch handig om deze vraag te onthouden bij het opzetten van je interne linkstructuur. Google bepaalt de relevantie van een bron aan de hand van het domein (hier hoef je je bij een interne link geen zorgen om te maken), de specifieke pagina en de omringende tekst. Zorg dus, indien mogelijk, dat de pagina en de tekst rondom de link aansluit op de pagina waarheen gelinkt wordt.

5. Wordt de site vertrouwd door Google (trustrank)?

Google hecht veel waarde aan betrouwbare websites (lees: geen spam) en heeft een systeem ontwikkeld om betrouwbare websites te identificeren. In het kort: Google heeft een bepaalde selectie aan domeinen die ze vertrouwt (zoals belangrijke nieuws- en overheidssites). De betrouwbaarheid van een website wordt bepaald aan de hand van de afstand tot deze betrouwbare sites.

Google hecht veel waarde aan betrouwbare websites (lees: geen spam).

Als een betrouwbare website naar jouw website linkt, ben je slechts één link van die website verwijderd en krijg je waarschijnlijk een hoge trustfactor. Deze betrouwbare websites worden intensief beheerd en gemodereerd, en de kans is dan ook erg klein dat ze naar spamsites zouden linken. Hoe verder verwijderd je website is van deze betrouwbare sites, hoe groter de kans dat jouw pagina spam bevat. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een ver verwijderde website ook echt spam bevat, maar de kans is wel groter. Deze factor is vooral relevant als het gaat om externe links naar jouw website.

6. Sluit de ‘anchortekst’ aan op de bestemmingspagina?

De anchortekst van een link is belangrijk. Deze meestal blauw onderstreepte linktekstjes vertellen Google waar de gelinkte pagina over gaat. Als ik in een tekst link naar egels, concludeert Google dat de bestemmingspagina waarschijnlijk gerelateerd is aan de stekelige diertjes die elke herfst door je achtertuin banjeren. Dit zorgt ervoor dat de bestemmingspagina als relevant(er) wordt gezien voor de zoekresultaten als iemand ‘egels’ in Google zoekt.

Sterker nog, een interne pagina kan op zichzelf al ranken op een keyword van een anchortekst dat niet eens in de bestemmingspagina voorkomt. Dit geeft aan dat de anchortekst de ontvangende pagina een boost geeft in de rankings van de keywords die zijn meegegeven.

Zorg dus dat deze aansluiten op de ontvangende pagina, zodat de pagina beter gevonden wordt op de juiste zoektermen. Pas echter op dat je niet bij elke anchortekst dezelfde term gebruikt. Google heeft geconstateerd dat als er naar een pagina gelinkt wordt, het zeer ongebruikelijk is dat elke keer precies dezelfde anchortekst wordt gebruikt. Een goed voorbeeld ter illustratie zijn de links die ik tot nu toe in dit artikel gebruikt heb. Hoe groot is de kans dat andere pagina’s die naar deze bronnen linken precies dezelfde bewoording in de anchortekst gebruiken?

7. Wel of geen ruillinks?

Links zijn meer waard als ze eenzijdig worden uitgedeeld. Vanuit een extern perspectief is dit goed te verklaren. Deze maatregel is bedacht om het grootschalige linkruilen tegen te gaan. Voordat Google ingreep, werd op massale schaal links tussen sitebeheerders geruild om een beter ranking te krijgen als website.

Websitebeheerders zetten in veel gevallen geen links op hun website om de content te verbeteren, maar enkel om een linkje terug te krijgen. Op intern gebied moet je je hier als websitebeheerder niet zoveel van aantrekken. Het is logisch om verscheidene ‘ruillinks’ binnen je website te hebben, bijvoorbeeld van je homepage naar je contactpagina en vice versa. Waar je vooral op moet letten, is dat het ‘klopt’ vanuit het perspectief van de bezoeker. Is er een duidelijke (infra)structuur aanwezig op je website?

Nofollow en no-index-links

Als je een link nofollow maakt, zorg je er in principe voor dat de link niet gevolgd kan worden door de crawlers van Google. Hierdoor geeft deze link geen link juice door naar de bestemmingspagina. Een reden om dit te doen, is bijvoorbeeld om te zorgen dat ‘onbelangrijke’ pagina’s zoals de algemene voorwaarden geen hoge(re) waarde krijgt in de zoekmachine, aangezien de meeste bezoekers niet geïnteresseerd zullen zijn in deze pagina.

No-index

Met een no-index geeft de link nog wel link juice door, maar wordt de pagina door Google niet meer geïndexeerd. Een reden om no-index te gebruiken kan bijvoorbeeld zijn dat je een pagina niet in sitelinks wil laten verschijnen, maar wel wil dat de pagina waarde doorgeeft aan de rest van je website.

Let er ook op dat bepaalde links onbedoeld niet goed geïndexeerd kunnen worden door Google. Links waarvoor je bepaalde acties moet ondernemen, zoals een formulier invullen of zelfs een simpel drop down-menu in je navigatiebalk, blijven onzichtbaar voor de crawler van Google. Ook links die alleen bereikbaar zijn via een zoekbalkje op de site worden niet gevonden.

Wat kun je hier allemaal mee?

De dynamiek van een linkstructuur is leuk en aardig, maar hoe kun je in de praktijk de interne linkstructuur van je website verbeteren? Hier zijn 8 concrete tips:

1. Creëer een duidelijke hiërarchie van boven naar beneden

Doe dit van de belangrijke categorieën tot aan de kleinste of minst belangrijke pagina’s. Het helpt om deze structuur voor jezelf te visualiseren. Hier kun je een van de vele betaalde programma’s op het internet voor gebruiken of gewoon pen en papier.

2. Zorg dat de interne links kloppen met de structuur van de website

De belangrijkste pagina (homepage) van de website linkt door naar de verschillende categorieën en deze vervolgens weer naar subcategorieën. Een voorbeeld bij een webwinkel zou zijn dat de homepage doorlinkt naar vrouwen-, mannen- en kinderkleding. Deze linken vervolgens weer door naar verschillende kledingcategorieën voor vrouwen (Home > Vrouwen > Jeans, etc…).

Vaak wordt gebruikgemaakt van een breadcrumb-structuur. Deze kleine balk laat duidelijk zien waar je je op een website bevindt. Een goed voorbeeld van een website die deze navigatievisualisatie gebruikt is bol.com:

Door deze strategie te hanteren linkt elke pagina onder de homepage terug naar de homepage en elke pagina binnen een categorie terug naar de overkoepelende categorie.

3. Gebruik SEO spider tool

Om te checken hoe je website ervoor staat, kun je de URL invoeren in de SEO spider tool van Screaming Frog (gratis tot 500 url’s per website). Hier kun je zien hoeveel interne links elke pagina op je website binnenkrijgt.

4. Link naar relevante content

Als je artikelen of blogs op je website hebt staan, probeer dan (waar mogelijk) in de tekst door te linken naar andere relevante content op de site. Let er wel op dat je dit met mate doet. Te veel linkjes kan spammerig overkomen.

5. Check op en repareer broken links

Als een link niet meer werkt, krijg je een ‘404-error’. Deze broken links kun je ook opsporen in SEO spider tool (onder de response tab).

6. Vermijd links naar de belangrijkste pagina’s

Vermijd deze links als je ze  al in het navigatiemenu of een breadcrumb-regeltje hebt staan, tenzij dit duidelijk bijdraagt aan een positieve gebruikerservaring.

7. Geef aandacht aan bepaalde pagina’s

Heb je pagina’s op je website die veel klanten binnenhalen? Probeer met interne links wat meer aandacht aan deze pagina’s te geven. Deze verwijzingen dienen als een subtiele wegwijzer om potentiële klanten naar goed presterende pagina’s te sturen. Raadpleeg Google Analytics om te zien welke pagina’s veel conversie of langdurig websitebezoek opleveren.

8. Vermijd weespagina’s (orphan pages)

Als je een pagina binnen je domein hebt waar niet naar gelinkt wordt, kan deze door de crawlers van Google niet worden gevonden. Ook bezoekers zullen deze orphan page niet vinden tenzij ze de specifieke URL intypen in de adresbalk.

Een perfecte website

Een perfecte website staat vanuit een SEO-oogpunt als een huis (of een piramide, in dit geval), terwijl het ook een intuïtieve, gebruiksvriendelijke structuur biedt aan de bezoekers van de website. Het is soms moeilijk om de juiste balans tussen goede zoekmachineoptimalisatie en gebruikersgemak te vinden. Dit artikel heeft je hopelijk wat concrete handvatten gegeven. Laat in de comments weten wat jij doet om je interne websitestructuur te optimaliseren.