Social media

Facebook hacks: jouw antwoord op het dalende bereik

0

Wat jij wil: je volgers en potentiële klanten bereiken. Wat Facebook wil: geld verdienen. En daarom knijpen ze je bereik op het kanaal steeds meer af. Wat kun je daaraan doen? Welke ‘hacks’ zijn er om het bereik van je posts toch te behouden én te vergroten?

Bijna iedereen die ik spreek met een Facebookpagina herkent het: het wordt steeds moeilijker om de bereikcijfers van je posts te behouden. En het bereik dat je koopt, wordt duurder. Ook Frankwatching heeft er ‘last’ van. Bij een congres over Contentmarketing en Webredactie (#cmw17), kon dit onderwerp niet ontbreken.

Er gaat een hoop instemmend geknik door de zaal bij de presentatie van Likeonomic’s Peter Minkjan. Aan de hand van zijn werk bij merken als RTL Nieuws en SnappCar én mijn eigen ervaring, deel ik de beste Facebook ‘hacks’ voor meer bereik.

1. (Vierkante) video = voorrang

Video is dé vorm van content die je het meeste bereik oplevert. Dat is al jaren zo. Facebook geeft je video voorrang, maar alleen als je ‘m direct uploadt. Het delen van een YouTube-video wordt juist bestraft met minder bereik. Facebook-video’s zijn grappig of spelen in op emotie en moeten in de eerste paar seconden de aandacht al trekken. Want:

Facebook is where you watch video’s you weren’t looking for.

Ondanks onze korte aandachtsspanne, zijn we zo’n 50 minuten per dag met Facebook bezig! Zolang je relevant bent, krijg je dus aandacht én indirect meer bereik. Houd daarnaast rekening met het volgende:

 • In je statistieken kun je zien hoeveel van je volgers video’s zonder geluid bekijken. Gemiddeld is dit meer dan de helft van het aantal views. Ondertiteling is in dat geval slim. Ook beginnen video’s vaak direct met spelen (autoplay), waardoor je het beste direct to the point kunt komen. Zet je logo in dat geval aan het eind van je video en begin er niet mee.
 • Niet zoveel budget of tijd? Met tools als Clipman, Animatron wave en Animoto maak je video’s quick and dirty zelf. Ook de apps Legend.im (iOS) en FilmoraGo (iOS & Android) zijn het bekijken waard.
 • Experimenteer met vierkante video’s. Ze nemen 78% meer ruimte in op de mobiele newsfeed dan een landscape beeld. En dat is mooi meegenomen, want meer dan de helft van de gebruikers bekijkt Facebook via een smartphone.
 • Wil je een video delen van een bevriende Facebookpagina? Met de functie crossposting stel je in dat een andere pagina je video mag posten, zonder te sharen. De statistieken worden zo gezamenlijk bijgehouden en het lijkt voor de kijker alsof de video van jou is. Dat heeft weer een positieve invloed op de engagement van je post.
 • Live-video levert direct een trigger op, omdat je volgers een notificatie krijgen als je begint met uitzenden. Ook merken paginabeheerders dat deze video’s extra bereik opleveren. Dus zet je koudwatervrees opzij en druk op die uitzend-knop!

The first snowfall in Stockholm 2016

This day last year, we had the first snowfall in Stockholm! When do you think it will be this year?

Geplaatst door Visit Stockholm op donderdag 2 november 2017

Accepteer cookies

Visit Stockholm (200.000+ fans) deelt (vierkante) video’s en foto’s waar je naar blijft kijken.

“You don’t get attention, you earn it”

De razend enthousiaste contentmarketing-goeroe Andrew Davis wist de zaal zó mee te krijgen met zijn tips, dat ik het niet kan laten een selectie te delen. Hoe houd je de aandacht vast, zodat mensen je video’s zo lang mogelijk bekijken?

 • De meest bekeken video is de ‘how to‘. Mensen willen graag weten hoe je iets doet of maakt en kunnen niet anders dan de video tot het einde te bekijken.
 • Think like a reality tv editor“: je video vertelt een verhaal, waarvan mensen het eind willen weten. Vraag jezelf bij het bedenken en maken af: welke vragen ga je beantwoorden? Maak ’t spannend, zoals bij deze anderhalf uur (!) durende video over een watermeloen.
Accepteer cookies
 • Er is geen ideale lengte voor een video. Hoe lang je video ook is, zorg ervoor dat er altijd vragen over zijn om te beantwoorden. Er moet een desire to know overblijven.

2. Optimaliseer niet voor kliks

Het optimaliseren voor kliks bij advertenties is meestal geen goed idee. De click-through-rate van een advertentie kan laag zijn, terwijl de ad recall en awareness juist hoog is. Een klik zegt daarom niets over hoe geïnteresseerd de bezoeker is, omdat deze in een mum van tijd weer verdwenen kan zijn.

Als je optimaliseert voor kliks, doe dat dan voor een bezoek van minimaal 3 of 10 seconden (hiervoor heb je de Facebook-pixel nodig, zie hieronder). Interactie en engagement zijn wél toverwoorden, want die leveren bereik op.

3. Track & target trucs

Je vaste volgers en klanten zijn je ambassadeurs. Ze helpen je om goede content verder te verspreiden en zorgen zo voor mond-tot-mondreclame. Je hebt verschillende (verborgen) opties voor het specifieker maken van je publiek:

 • Begin met de Facebook-pixel, die je met een code op je site zet. Je bouwt daarmee (anonieme) rijke profielen op van de mensen die je site bezoeken via Facebook. Daarna kun je bijvoorbeeld een doelgroep aanmaken met mensen die exact lijken op de bezoekers van je site, lookalike audiences.
 • Sinds kort kun je posts targeten op postcodes, waar we het eerst moesten doen met plaatsen, provincies en landen.
 • Vertel Facebook wie je vaste klanten zijn door je klantenlijst te uploaden naar een ‘custom audience’. Zo wordt ’t een eitje om die groep mensen te benaderen of juist uit te sluiten van een campagne. Zo’n custom audience kun je ook vullen met mensen die een hoge mate van betrokkenheid laten zien bij je posts, of die je evenement bezocht hebben.

Instagram Stories had het al even, maar nu kan het ook op Facebook: een poll toevoegen. Vind je het een waardevolle toevoeging voor je pagina?

Geplaatst door Frankwatching op maandag 6 november 2017

Accepteer cookies

4. Stap als eerste in bij nieuwe features

Wist je dat Facebook de strijd aangaat met YouTube? En dat je binnenkort geld kunt overmaken via Facebook Messenger? Er staat een hoop op stapel bij het netwerk. Misschien zijn deze nieuwe features het proberen waard:

 • Facebook Messenger wordt enorm uitgebreid, bijvoorbeeld met een directe betaalfunctie (vergelijkbaar met de app Tikkie), het boeken van hotels en chatbots. Met die laatste kun je nu zelf al aan de slag via Manychat en Chatfuel.
 • Facebook wil ons persoonlijke televisiekanaal worden met Watch. Het komt bomvol met populaire video’s en korte series te staan. Ook sport krijgt een belangrijke plek.
 • Ook hoog op de agenda: Stories zoals op Instagram nu op Facebook, inclusief advertenties. Door de relatief lage concurrentie is dat volgens Minkjan zeker iets om mee te beginnen.
 • Extra tip omdat ‘ie zo geinig en makkelijk is: de poll is terug! En nu een stuk minder saai, want je kunt gifjes gebruiken.

Wees één van de eersten en experimenteer erop los. Het zijn manieren om op te vallen, origineel te zijn en de gunfactor te krijgen. Want het moet vooral leuk blijven.

Herken jij het dalende bereikcijfer van je Facebook-posts? En wat werkt volgens jou?