Online marketing

Taste the feeling: 5 branding-tips van Coca-Cola

0

Wist je dat wetenschappelijk bewezen is dat Pepsi beter smaakt dan Coca-Cola? Toch kiezen de meeste mensen voor een blikje ‘coke’. Waarom? Dat heeft allemaal te maken met de sterke branding van deze frisdrankfabrikant. Wat kun je als kleine of middelgrote onderneming leren van zo’n wereldspeler? In dit artikel krijg je 5 concrete tips om een sterk merk uit te bouwen.

Pepsi ≠ Coca-Cola

In 2004 voerde een Amerikaanse universiteit een onderzoek uit: wat smaakt beter, Pepsi of Coca-Cola? Heel wat proefpersonen dronken geblinddoekt beide frisdranken. Puur op basis van smaak gaven ze vervolgens hun voorkeur door. De grote meerderheid koos Pepsi. In de controlegroep van niet-geblinddoekte proefpersonen trok Coca-Cola aan het langste eind. De conclusie: Pepsi smaakt misschien beter, maar toch kiezen de meesten voor Coca-Cola. De verklaring? De branding van Coca-Cola!

Hoe bouw je een sterk merk?

Coca-Cola werd in 1893 geregistreerd en timmert dus al bijna 125 jaar aan de weg. De meeste bedrijven moeten het met veel minder tijd doen om een positie in de markt te veroveren. Ook blijven de communicatie – en marketingmiddelen van de frisdrankfabrikant voor veel bedrijven een natte droom. Toch kun je als kleine of middelgrote onderneming dezelfde strategie als Coca-Cola toepassen. Ik vat deze samen in 5 concrete tips:

1. Eenvoud siert

Een goed merk blinkt uit in eenvoud. Ingewikkelde verhalen vragen te veel tijd van de consument en die heeft nu eenmaal een aandachtsboog van 8 seconden voor heel wat taken, wijzen studies uit. Ter vergelijking, een goudvis klokt af op een solide 9 seconden.

Het letterlogo van Coca-Cola bijvoorbeeld is simpel, maar daarom ook heel herkenbaar. Net als de slogan: ‘Taste the Feeling’. Ook de ‘swoosh’ van Nike of de ‘M’ van McDonald’s zijn eenvoudig, duidelijk en to the point.

Waarom kiezen merken hiervoor? In de overvloed aan informatie die we dagelijks te verwerken krijgen, tot 5 keer meer dan in 1986, onthou je nu eenmaal makkelijker herkenbare content. Kies daarom voor twee tot maximum drie huisstijlkleuren, een simpel letterlogo of op zijn minst een duidelijk leesbare bedrijfsnaam. Pak daarnaast vooral niet uit met ingewikkelde vormen of doordenkers. Keep it simple and clean!

2. Een duidelijk strategie

Een merk zonder strategie zal nooit straffe resultaten neerzetten. Een duidelijk strategisch plan van aanpak, waarin je bepaalt wat je doet én vooral niet doet, is de basis van elk sterk merk.

Zowel de inhoud als de grafische vertaling krijgt hierin een centrale plaats. Coca-Cola mikt, vanaf dag 1, op jonge, hippe vogels met een leven vol fun, avontuur en vrienden. Dat bewijzen deze reclamefilmpjes uit 1971 en 1993: 

Accepteer cookies
Accepteer cookies

Met de ‘light’- en ‘zero’-producten speelt Coca-Cola nu bijvoorbeeld ook in op de healthy food-trend.

Ook Uber is een bedrijf met een duidelijke strategie. Op een winterse avond in Parijs in 2008 lukte het Travis Kalanick en Garrett Camp maar niet om een taxi aan te houden. Dus kwamen ze met een eenvoudig idee: met een druk op de knop een rit aanvragen. Ze mikken op stadsmensen die snel, goedkoop en op maat gemaakt transport zoeken. Maar ook hun ‘drivers’ overtuigen ze door in te spelen op de grote flexibiliteit van Uber: je kiest namelijk zelf wanneer en hoeveel je rijdt. Om dit te onderstrepen, vertelt Uber onder de noemer ‘180 days of change’ heel wat leuke praktijkverhalen van chauffeurs:

Accepteer cookies

Netflix sluit weer naadloos aan bij generatie X, Y of Z. Zij willen geen televisie kijken, zoals hun (groot)ouders, maar verkiezen as much as they want, anytime, anywhere’. De voordelen? Die licht Netflix keer op keer uit in hun communicatie, zoals deze commercial laat zien:

Accepteer cookies

3. Een consistente boodschap

Een van de absolute basisprincipes van communicatie is herhaling. Een boodschap breng je niet één, maar meerdere keren. Dat kan steeds in een ander jasje, afhankelijk van het platform, maar de inhoud blijft hetzelfde. Waar Pepsi verwarring zaait door vaak van logo te veranderen, blijft Coca-Cola, afgezien van een regelmatige update, trouw aan het origineel.

5 tips om een sterk merk te bouwen

Ook Mr. Proper, in het Engels Mr. Clean, de poetsman met blinkend knikker draait al decennia mee. Hij is een deel van ons collectief geheugen, geeft een vertrouwd gevoel én blijft toch heel eigentijds. Dat bewijst een van hun recente advertenties. Vernieuw dus niet zomaar om te vernieuwen én durf te herhalen.

Accepteer cookies

4. Creativiteit als troef

Zonder planning, structuur en budget (zie tip 2) ben je uiteraard nergens. Die elementen creëren een vast omlijnd kader waarin je makkelijker creatief uit de hoek kan komen. Een sterk merk kenmerkt zich dan ook door op regelmatige basis uit te pakken met vernieuwende ideeën. Denk maar aan de legendarische ‘kerstmis’-commercials van Coca-Cola:

Accepteer cookies

Creativiteit komt echter zelden op commando. Hieronder volgen 5 creatieve suggesties die een merk kunnen versterken. Hoe zou je die op jouw bedrijf kunnen toepassen? Laat duidelijk zijn: we promoten geen copy-paste. Maar de waarde van deze ideeën zijn al vaak bewezen, waarom zet je deze flexibele concepten niet naar je eigen hand.

  1. 1. Maak het persoonlijk, zoals Coca-Cola doet met de ‘name-bottles’.

5 tips om een sterk merk te bouwen2. Geef iets weg. Happy Socks verstopt in elke bestelling een leuke gadget.

5 tips om een sterk merk te bouwen3. Doe iets extra’s. Medewerkers van Starbucks schrijven altijd jouw naam, of alleszins iets wat er op lijkt, op je koffiemok.

5 tips om een sterk merk te bouwen

4. Steek het in een origineel visueel jasje, zoals de meeste recente reclame van Aldi ons nog eens vertelt wat de voordelen van deze winkelketen zijn.

5 tips om een sterk merk te bouwen

5. Laat anderen aan het woord. Neil Patrick Harris, beter bekend als Barney van ‘How I met your mother’, promoot in dit filmpje op een ludieke manier Heineken.

Accepteer cookies

5. On- en offline aanpak

De laatste tip is een ‘en-en-verhaal’. Een merk op de kaart zetten, doe je door te kiezen voor een on- én offline aanpak. Coca-Cola zet in op offline tv-commercials, billboards en eventsponsoring, maar bouwde evenzeer een stevige online footprint uit. Miljoenen likes op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram leveren een platform op om snel en doelgericht te inspireren. En ook influencers worden vlot ingeschakeld.

Coca-Cola kiest daarbij echter wel voor een doordachte strategie op elke kanaal:

  • Op de Facebookpagina staat vooral ‘situatie’-content. Bijvoorbeeld een post rond Halloween, het begin van het schooljaar of de intrede van de winter. Maar ook sport-events krijgen de nodige aandacht, net als beroemdheden die fan zijn van Coca-Cola.

5 tips om een sterk merk te bouwen

 

  • LinkedIn is bij uitstek het platform om bedrijfseconomisch nieuws te delen, zoals jaarlijkse bedrijfscijfers, een aangepaste wetgeving, de duurzaamheidsacties die Coca-Cola uitvoert of een nieuwe belangrijke aanwerving.

5 tips om een sterk merk te bouwen

  • Twitter schommelt wat tussen LinkedIn en Facebook: een mix van bedrijfsnieuws en actuele thema’s of events.
  • Bij Instagram ligt de focus van Coca-Cola voornamelijk op leuke video’s en foto’s die te maken hebben met food, lifestyle en DIY. Een filmpje toont bijvoorbeeld hoe je bellen blaast met Coca-Cola. Maar ook de ideale taco maken komt aan bod.

5 tips om een sterk merk te bouwenIk hoor je nu denken: ‘ja, maar Coca-Cola is een sexy product waarmee je heel wat leuke dingen kunt aanvangen.’ Wel, ook voor minder ‘sexy’ producten lukt dit. Wat dacht je bijvoorbeeld van zeecontainers? Je zal het met ons eens zijn dat containers niet de grootste aantrekkingskracht uitoefenen, toch slaagt Maersk er in een boeiend verhaal te maken.

De schippers en zeecontainers van Maersk komen nu eenmaal op erg afgelegen plaatsen over heel de wereld. Door dit op een unieke manier in beeld te brengen, samen met een gebruiksvriendelijke én informatieve website inclusief realtime-tracking, kan dit bedrijf rekenen op miljoenen online volgers. Neem zeker eens een kijkje op de Instagrampagina van Maersk.

5 tips om een sterk merk te bouwen

Met deze 5 tips in het achterhoofd, geven we nog een allerlaatste tip weg. Neem een Cola (of Pepsi) uit de koelkast en begin vol energie aan je eigen merk te bouwen. En voor je het weet ‘taste je de feeling’ van succes. Ben je benieuwd naar het verhaal achter de 100 grootste brands ter wereld? Dat vind je hier.