Innovatie

Hoe begin je met Bitcoin en cryptotraden? [4 basisstappen]

0

“En, wat hebben die van jou gedaan?”, zo begint tegenwoordig een groot deel van mijn gesprekken met mede-enthousiastelingen die onlangs in de cryptocurrency zijn gestapt. Cryptocurrency is een verzamelnaam voor virtuele munten als Bitcoin, Ethereum, Ripple en een veelheid aan ‘altcoins’, alternatieve en kleinere munten.

De laatste tijd is crypto steeds vaker in het nieuws en stappen steeds meer mensen in, al is het alleen om even te kijken wat het nu precies is. Volgens Kantar TNS telt Nederland op dit moment al 135.000 huishoudens die cryptovaluta bezitten.

Acht jaar geleden heb ik voor het eerst kennisgemaakt met bitcoin en zelfs een tijdje gemined, maar er zat toen nog weinig beweging in, dus was ik ermee gestopt. Na het zien van de VICE Money documentaire over een jonge ondernemer die zijn inleg van €100 naar een miljoen wist te brengen, besloot ik deze nieuwe wereld weer te betreden en mijn geluk te beproeven.

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is digitale valuta, die niet centraal wordt beheerd, maar waarde krijgt door netwerkhandel (vergelijkbaar met aandelen) tussen gebruikers. Het voordeel hiervan is dat niemand beheerder is van de valuta, en er dus geen afhankelijkheid bestaat. Het nadeel is dat je n! relaties hebt en hoe meer gebruikers, hoe complexer de berekeningen worden.

Elke transactie wordt toegevoegd aan een lange ketting met transacties die aan elkaar gekoppeld zijn, de zogenaamde blockchain en elke transactie moet worden ‘goedgekeurd’ door het bestaande netwerk om te garanderen dat er geen fraude gepleegd wordt en de transactie echt is. Dit gebeurt door de hele blockchain te (her)berekenen en dit vraagt veel rekenkracht van de gebruikte computers.

De gebruikers die deze rekenkracht aan de blockchain uitlenen, krijgen daar een bepaalde vergoeding voor, in de vorm van de cryptocurrency. Inmiddels zijn sommige blockchains, zoals die van Bitcoin, zo groot, dat hele fabrieken in China vol staan met pc’s die de hele dag door aan het ‘berekenen’ zijn voor een beloning. Dit heet mining.

De bekendste cryptocoin is de Bitcoin (Ƀ), de virtuele munt die als eerste is opgericht. Inmiddels is de bitcointechnologie wat verouderd en zijn er munten met innovatievere rekenmethodes en andere voordelen, maar bitcoin blijft -net als de dollarkoers- toch de default currency en wordt door elke exchange ondersteund.

Wat kun je met cryptocoin?

De bitcoin is oorspronkelijk opgericht met het idee om (ook grote) betalingen gemakkelijk, snel, goedkoop en anoniem te kunnen maken, ongeacht waar je je bevindt. De decentrale en transparante aard van de munt zorgt daarnaast voor vertrouwen en vermindert fraude. De koers van een munt ten opzichte van de dollar verandert continu door invloeden van buitenaf, zoals meer mensen die instappen, uitstappen en resultaten uit mining.

Met de komst van andere munten, zoals ethereum, ripple, monero en enkele honderden altcoins, heeft de manier van omgaan met cryptocurrency een extra dimensie gekregen: trading. Inmiddels zijn er talloze exchanges, waar je kunt handelen met je virtuele coins. De bekendste zijn Poloniex, Bittrex, Bitfinex en Kraken.

Trading vindt doorgaans plaats tussen verschillende munten en werkt net als traditionele beurzen: koop je als de munt laag staat en verkoop je als de munt hoog staat. Dan heb je winst gemaakt. Doe je dat andersom, dan heb je waarde verloren. Aangezien de markt extreem dynamisch en volatiel is, kun je snel veel geld winnen of verliezen.

Moet je het doen?

Iedereen kent de verhalen van mensen die in de bitcoin zijn gestapt toen deze nog heel laag stond en nu een honderdvoudige waarde heeft. Er zijn zelfs mensen die hun hele hebben en houden hebben verkocht om maar op het juiste moment in de bitcoin te stappen.

Bepaal voor jezelf als eerste wat je met crypto zou doen. Stel jezelf de volgende (disclaimer)vragen:

 • Heb je er genoeg tijd voor? Het kost namelijk even om alles op te zetten
 • Wat ga je ermee doen? Experimenteren? Inzetten en wachten op groei?
 • Hoeveel ben je bereid te verliezen? Welk geld kun je missen?
 • Ben je stressgevoelig? Kun je omgaan met flinke winsten en verliezen?
 • Welke kleur Lamborghini wil je? Running gag op cryptofora…

De cryptomarkt is nu nog relatief jong en er zijn veel ontwikkelingen. Zelfs als cryptocurrency niet de toekomst wordt, zal het concept van de blockchain naar verwachting zeker blijven. Investeren in kennis en ervaring met deze technologie is, naast goudzoeken, belangrijk voor iedereen in de online, ICT en financiële branche.

Hoe begin je met cryptotrading?

Dan nu de meest complete, doch behapbare handleiding van hoe je begint met cryptotraden. Ga ervanuit dat de doorlooptijd tussen begin en daadwerkelijk je eerste trade twee dagen in beslag kan nemen door allerlei security measures op wallets en marktplaatsen en verschillen in tijdzones.

1. Maak een account aan bij Exchange (zoals Poloniex of Bittrex)

Het aanmaken van het account kan even in beslag nemen. Vaak moet je een foto van jezelf met je paspoort naast je gezicht opsturen om geverifieerd te worden. Alhoewel ik het in het begin nogal een aanslag vond op mijn privacy, is het meestal wel de enige – en in de markt geaccepteerde – manier om zowel voor de exchanges als voor jezelf enige veiligheid te garanderen.

2. Neem een cryptowallet – een virtuele portemonnee

Alhoewel deze stap niet noodzakelijk is, is het aan te raden om een virtuele portemonnee naast je exchange-portemonnee te hebben. Er zijn namelijk vaak problemen met exchanges, ze zijn soms offline en kunnen gehackt worden. Dit kan online, maar dat is niet veilig. Als veiligste methode wordt een hardwarematige wallet beschouwd. Voor online wallets kun je terecht bij CoinBase of SpectroCoin. Hardware wallets zijn onder andere de Ledger Nano S, de Trezor en de KeepKey.

3. Beveilig alles met 2FA

Beveiliging is één van de grotere issues met (vooral online) portemonnees. Beveilig alles met two-factor-authorization. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Authenticator.

4. Koop coins

Wil je eerst bitcoin in je wallet bewaren of wil je gelijk gaan traden? In zowel je wallet- als exchange-account kun je direct een wallet-adres genereren en daar geld naartoe overmaken. Te adviseren valt om een BTC (BitCoin) adres te nemen, omdat je van daaruit naar vrijwel alle currency’s kunt traden en omdat de munt relatief stabiel is als je nog niets met je coin gaat doen.

Het wallet-adres is een unieke string van meestal 26-35 tekens. Zodra je geld hiernaartoe overmaakt, herkent de exchange of wallet dat en zie je het in je balans.

Overmaken van de fondsen kan via LiteBit of BTCDirect. Voor grotere bedragen zul je een extra verificatie nodig hebben en meestal contact moeten opnemen met de handelaar. Zodra je de order geplaatst hebt, kan het tot een half uur duren tot je fondsen zijn verstuurd en daarna tot zeker een uur totdat ze in je wallet verschijnen. Dit komt mede, omdat gewone overschrijvingen goedgekeurd moeten worden door de hele blockchain.

Hoe gaat het cryptotraden?

HODL

Gefeliciteerd! De fondsen zijn aangekomen en je hebt [x] bitcoin in je account! En wat nu? Als je niet gaat traden, dan is het simpel; wacht tot jouw coin stijgt en je winst hebt van [inleg] * ([BTC_prijs_nieuw] – [BTC_prijs_oud]). Dit staat ook wel bekend als HODL (Hold On for Dear Life). Hierbij gaat het om de stressbestendigheid als de coin daalt en vertrouwen/geloof dat de coin gaat stijgen en dat de markt niet als een zeepbel uit elkaar spat.

Traden

Het basisprincipe van traden is simpel: koop laag, verkoop hoog. Helaas is het in de praktijk onmogelijk om te weten wanneer iets omlaag gaat en wanneer iets omhoog gaat. De meeste trades gaan tussen crypto’s, bijvoorbeeld tussen BTC (BitCoin) en STEEM.

Het interessante is dat BTC ook beweegt en jouw trades dus afhangen van twee bewegingen. Gaat BTC naar beneden, dan gaan de andere currency’s vaak omhoog en andersom. Er zijn enkele strategieën die je kunt volgen:

   • HODL: hierboven al beschreven – koop een munt en blijf erbij
   • Daytrade: hierbij kijk je naar kortetermijnstijgers en -dalers
   • Weektrade: zet auto-limieten voor koop- en verkoopprijzen
   • Trading bot: er worden bots aangeboden die automatisch traden
   • Nieuws: volg cryptonieuws, de markt is hier zeer gevoelig voor
   • Lending: je kunt je bedrag uitlenen tegen een bepaald tarief
   • Margin: beleg met andermans geld. Let op: stijgt én daalt snel
   • JBF: Jan-Boeren-Fluitjes-methode, traden op intuïtie

Zelf heb ik me beperkt tot daytrading, HODLing en weektrading met wat nieuwschecks. Achteraf gezien had ik met HODL op Bitcoin het meeste rendement behaald. Op de tweede plek komt weektrading en de derde plek qua rendement in mijn ervaring is daytrading. Los van rendement, vind ik daytraden het leukst, omdat je actief bezig bent met je belegging en het kunt zien als een spel (of verslaving). Dat is een persoonlijke voorkeur.

Bots heb ik niet geprobeerd, mede omdat deze pas interessant worden bij wat grotere bedragen. Je betaalt meestal een vaste fee per maand en hebt een aardig bedrag als leverage nodig om elke keer een paar honderd euro per trade in te zetten, zodat ook de procentueel kleine stijgingen goede winsten opleveren.

Hoewel nieuws belangrijk is, heb ik twee zaken gemerkt:

 1. De markt reageert niet uniform op nieuws (bijvoorbeeld een aangekondigde fork, een afsplitsing van een bestaande munt, kan zowel een flinke stijging als flinke daling teweegbrengen).
 2. De markt reageert direct op nieuws, ongeacht tijdzone. Als in Australië, Korea, China of USA een ontwikkeling is, moet je net achter je pc zitten en dat nieuwtje lezen om er snel op in te kunnen springen. Het is een afweging die afhangt van in hoeverre je bezig wil zijn met het bijhouden van en inspringen op nieuws.

Wees voorbereid om een paar flinke winsten te pakken en ook een paar keer verlies te maken. Ik ken niemand die niet op een trade nat is gegaan, al komen mensen er niet graag voor uit. Het leukst zijn toch de succesverhalen. Uiteraard heb ik ook aardig wat geld verloren in de eerste trades en heb ik het nu enigszins kunnen stabiliseren. De matzwarte Lamborghini-bestelling heb ik in ieder geval nog even uit moeten stellen.

Opnemen

Als je uiteindelijk real-world profijt wilt hebben van je investering, zul je moeten uitkeren. Dit kan door goederen of diensten te kopen van je currency of om de currency terug te converteren naar USD / EUR. Dit kan met dezelfde handelaars (BTCDirect of LiteBit) of door een speciale crypto-creditcard te nemen. Bedenk wel dat je altijd een (flinke) fee betaalt voor het opnemen van je tegoeden.

Blockchain en crypto IRL

Zelf bedrijf ik dagelijks e-commerce voor onszelf en onze klanten. Van verschillende kanten merken we dat de markt op zoek is naar toepassingen voor onder andere betalingen met cryptovaluta. Alhoewel het nog onzeker is waar het naartoe gaat, hebben we al een paar keer gebruik mogen maken van deze nieuwe technologie. We zien voor de korte termijn de volgende mogelijkheden voor de online markt:

 • Betalingen via BTC: bijvoorbeeld via Mollie, maar het kan ook direct
 • Cross-border trade: van oudsher duur, langzaam en gecompliceerd
 • Besparen op transactiekosten: voor SEA bijvoorbeeld via AdCoin

Los van de voordelen van gemak, moeten we ook de donkere kant belichten, namelijk dat het anoniem en ontraceerbaar kunnen traden voordelen biedt aan criminelen en voor het uitvoeren van illegale activiteiten. Stel je voor dat je geld rond de wereld kan sturen zonder dat iemand weet om welke bedragen, tussen welke partijen en voor welke diensten dit gebeurt. Dit brengt ook andere risico’s met zich mee.

Zo zijn in China en Rusland al meerdere sterke maatregelen genomen om cryptocurrency te weren. In Nederland is de fiscus bezig om beperkingen op te leggen, omdat winst op de beurs of kansspelen met cryptocurrency onzichtbaar zijn. Is de winst die je maakt door de stijging van de bitcoin bijvoorbeeld belastbaar? En zo ja, op welk moment?

Toekomst van blockchain en cryptocurrency

Door sommigen wordt blockchain aangekondigd als ‘groter dan het internet’. Alhoewel ik sceptisch ben op de formulering, denk ik wel dat de technologie veel gaat betekenen voor financiële markten en vergemakkelijken van transacties. Ook voor andere markten, waar privacy en transparantie – hoe paradoxaal ook – hand in hand gaan, zal blockchain kunnen toevoegen. Zo worden er al proeven gehouden met patiëntendossiers zonder centrale opslag.

Ook geloof ik zeker in de blijvende kracht van de coins, al denk ik dat het door verschillende beperkingen van overheden lastiger zal worden. Zo had de torrent-technologie extreem veel potentie, maar is dit door het illegale gebruik voor een groot deel een halt toegeroepen. Voor nu is het mijns inziens in elk geval de moeite waard om in te stappen en uit te proberen met wat je kunt missen aan geld. Worstcasescenario is dat je iets te veel betaalt voor een waardevolle les in blockchain.