How to

Verkopen op Amazon: verover je positie met optimale productplaatsing

0

Overweeg je om producten via Amazon te verkopen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe zet je jouw producten het best op Amazon? En hoe zorg je vervolgens voor een betere ranking van de producten?

Amazon is sterk in opmars en wordt door steeds meer merken en retailers gebruikt om producten op te verkopen. Of het verkopen via Amazon verstandig is voor jouw business, hangt natuurlijk van veel verschillende factoren af. In het vorige artikel uit deze serie schreef mijn collega Tom over de verschillende typen advertentieaccounts in Amazon.

Best practices van product listing in Amazon

Waar moet je beginnen als je je producten op Amazon gaat verkopen? Hieronder leg ik uit waar je op moet letten om jouw producten er zo goed mogelijk op te zetten.

Een nieuw product op Amazon plaatsen

Zijn de producten die je toevoegt aan Amazon nieuw? Dan is het opzetten van de product listing iets uitgebreider dan wanneer je producten aan Amazon toevoegt die al op het platform aanwezig zijn. Bij het toevoegen van nieuwe producten dien je alle onderdelen van de product listing zorgvuldig door te lopen en in te vullen.

Een bestaand product op Amazon plaatsen

Als je een bestaand product wil toevoegen op Amazon, zoek je op de EAN-code waarna je het desbetreffende product kunt selecteren. Een groot gedeelte van de informatie over het product zal al ingevuld zijn. Besteed wel extra aandacht aan het controleren van de al bekende informatie van jouw product en pas, waar nodig, de velden aan.

Het opzetten van de product listing

In dit artikel ga ik ervan uit dat je een nieuw product gaat opzetten in Amazon, waarbij je de belangrijkste onderdelen en informatie van je product nog moet invullen.

Bij het verder opzetten van de product listing zijn de volgende onderdelen van belang:

  1. Het kiezen van de juiste productcategorie
  2. De producttitel
  3. De productafbeeldingen
  4. De belangrijkste producteigenschappen
  5. De productomschrijving

1. De juiste productcategorie kiezen

Een belangrijk onderdeel van de product listing, is het bepalen van de meest geschikte categorie waarin jouw producten worden geplaatst. Je mag namelijk maar één categorie kiezen, dus let hierbij goed op het gedrag van je consument en probeer op basis daarvan de juiste categorie te kiezen.

Kijk voordat je een categorie kiest eens rond bij directe concurrenten. In welke categorie hebben zij hun producten geplaatst? Bij welke namen wil of moet jij ook in de categorie staan? Dit kunnen goede methodes zijn om te achterhalen welke categorie het best aansluit op jouw producten.

2. Producttitel

De producttitel mag maximaal uit 250 tekens bestaan. Gebruik deze tekens ook. Let er bij het formuleren van de titel op dat je het belangrijkste zoekwoord voor jouw product in de titel integreert. Heb je nog tekens over? Dan zou je ook nog een usp kunnen toevoegen, die de meerwaarde van jouw product benadrukt.

3. Productafbeelding

Per product is het mogelijk om tot 9 productafbeeldingen te uploaden: 1 profielfoto en 8 extra afbeeldingen.

De profielfoto van het product moet een statische afbeelding zijn, waarin het product duidelijk en volledig is afgebeeld op een witte achtergrond. De voorschriften voor de overige 8 afbeeldingen zijn wat minder streng. Deze afbeeldingen mogen bijvoorbeeld wel beschikken over een achtergrond of toegevoegde objecten, zoals tekst in de afbeelding.

De afbeeldingen moeten minimaal 1000 pixels breed en 500 pixels hoog zijn. Een groter formaat wordt in deze zeker aangeraden, des te scherper en beter zullen de foto’s ogen op jouw productdetailpagina.

4. Belangrijkste producteigenschappen

In dit onderdeel krijg je de kans om jouw product kort en bondig te verkopen met de unique selling points die jouw product kenmerken. Overtuig de consument van de meerwaarde van het product door de kernwaarden van het product in een aantal bulletpoints op te sommen.

Producteigenschappen van Nike Men’s Storm-Fit Rain Suit op Amazon

Voorbeeld: producteigenschappen Nike Men’s Storm-Fit Rain Suit

5. Productomschrijving

In je productomschrijving krijg je de kans om met 2000 karakters jouw product te omschrijven, toe te lichten en te verkopen.

Hoe ga je je product goed omschrijven? Een manier is om in een bondig verhaal jouw product zo aansprekend mogelijk voor de klant te omschrijven en toe te lichten. Probeer de productomschrijving af te stemmen op jouw klant.

Verkoop jij bijvoorbeeld een technisch product, dan zou de klant juist behoefte kunnen hebben aan veel technische specificaties van het product. Verkoop je een product met meer beleving, dan zou je hier meer op in kunnen spelen in de omschrijving. Let bij het schrijven van de productomschrijving op zoekwoorden die belangrijk zijn en neem eventueel een aantal belangrijke usp’s mee.

Optimaliseren van je product listing

Als je de bovenstaande onderdelen hebt ingevuld, heb je de basis van jouw product staan. Maar, dan ben je er nog niet. Wil je zoveel mogelijk uit jouw producten op Amazon halen, dan is het belangrijk om jouw producten goed te blijven optimaliseren.

Het optimaliseren van de producten en de productdetailpagina kan onder andere met behulp van het verzamelen van Amazon product reviews en product ratings, het toevoegen van content aan je productdetailpagina’s door middel van A+ content voor vendor accounts en Enhanced Brand Content voor seller accounts en het beantwoorden van vragen van klanten in het FAQ-gedeelte van de productdetailpagina.

Amazon product reviews en product ratings

Met de Amazon product reviews en -ratings kun je het vertrouwen van jouw klanten wekken door met positieve product reviews en hoge product ratings de meerwaarde van je product aan te tonen. Heb je net een nieuw product op de markt gezet? Dan wordt het wat lastiger om binnen een korte tijd een aantal kwalitatieve reviews te krijgen. Er zijn wel manieren waarmee je de kans hierop zou kunnen vergroten.

Het is toegestaan om jouw klanten via Amazon te benaderen en ze te vragen om een review te schrijven over jouw product. Dit kun je doen door in jouw orderoverzicht op ‘Contact Buyer’ te klikken en dan een ‘Feedback Request’ te versturen met een persoonlijk bericht. Ook zou je de klanten via een bericht op de pakbon kunnen vragen om hun feedback te geven, zoals het voorbeeld van Amazon zelf:

Thank you for purchasing our products on Amazon.com. We strive to offer you the best value and service possible. Please take a moment to rate us as a seller on the Amazon.com website.

Voorbeeld: product reviews en product ratings van de Atkins Chocolate Break Bar

Voorbeeld: product reviews en product ratings van de Atkins Chocolate Break Bar

Vine programme

Vendors hebben de mogelijkheid om naast de ‘organische reviews’ die zij krijgen van hun Amazon-klanten, ook reviews te vergaren via het Amazon Vine-programma. Het Vine-programma is opgezet door Amazon om consumenten te voorzien van objectieve en kwalitatieve recensies om hen te helpen een goede productkeuze te maken.

Het Vine-programma kan voor vendors een ideale manier zijn om snel een aantal kwalitatieve reviews te krijgen bij bijvoorbeeld het lanceren van nieuwe producten. Vendors betalen een extra fee per ASIN om toegang te krijgen tot het Vine-programma. De Vine Voices consumenten die door het Amazon Vine-programma zijn uitgenodigd om objectieve recensies over producten te schrijven krijgen gratis de producten opgestuurd, waarna zij 30 dagen de tijd krijgen om een objectieve review te plaatsen. De Vine reviews worden als eerste getoond bij de reviews en zijn voorzien van een Vine-badge.

Extra Content

A+ content

Vendor accounts hebben de mogelijkheid om hun productdetailpagina’s uit te breiden met A+ content. Met behulp van A+ content wordt de productdetailpagina verrijkt met extra visuals en marketingcontent, om het product en merk extra toe te lichten. Hiermee geeft Amazon eventuele twijfelaars net dat extra zetje om ze toch te overtuigen van jouw product en ze tot aankoop te leiden. Daarnaast voegt de A+ content extra waarde toe aan jouw merk, zodat consumenten meer affiniteit met jouw merk krijgen.

Amazon zegt dat het toevoegen van A+ content aan je productdetailpagina leidt tot meer conversies. Het kan volgens hen een toename van 3-10% in je sales veroorzaken (pdf), doordat je met de A+ content je klant informeert en kennis laat maken met jouw product en merk.

Er zijn vier verschillende A+ modules mogelijk: Basic, Silver, Gold en Platinum, waarvoor Amazon een bepaalde fee vraagt. Als je zelf een A+ pagina aanmaakt, kun je verschillende modules kiezen waarmee je de pagina opbouwt naar jouw eigen voorkeur.

Hieronder zie je een voorbeeld van A+ content op de productdetailpagina van de Chocolate Brownie Bar van Atkins International.

Een voorbeeld van A+ content op de productdetailpagina van de Chocolate Brownie Bar van Atkins International op Amazon

Enhanced Brand Content

Sinds kort is het voor seller accounts ook mogelijk om productdetailpagina’s te verrijken met extra content met behulp van Enhanced Brand Content. Om toegang te krijgen tot Enhanced Brand Content, dien je eerst jouw merk geregistreerd te hebben binnen Amazon. Dit houdt in dat je wordt goedgekeurd en erkend als brand owner door het Amazon Brand Registry proces.

Na officiële goedkeuring heb je toegang tot de Enhanced Brand Content-tool en kan de productdetailpagina verrijkt worden met jouw merkverhaal, extra afbeeldingen en nog meer content om jouw product en merk toe te lichten. Op dit moment is het toevoegen van Enhanced Brand Content aan de productdetailpagina gratis voor seller accounts.

Zowel Enhanced Brand Content als A+ content hebben voor seller en vendors voordelen. Consumenten hebben beschikking over veel meer informatie en kunnen daarmee sneller overgehaald worden tot het doen van een aankoop. Als merk heb je de kans om over je product en merkverhaal te vertellen.

FAQ

Als je product al enige tijd online staat op Amazon, zullen er ongetwijfeld wat vragen van klanten ontstaan. Ze kunnen die stellen in het ‘Customer questions & answers’-gedeelte onderaan de productdetailpagina. Als verkoper op Amazon is het van groot belang dat deze vragen snel en volledig worden behandeld. De gestelde vragen kunnen zowel door de verkoper als door consumenten worden beantwoord.

Customer questions & answers Atkins Chocolate Break Bar op Amazon

Customer questions & answers Atkins Chocolate Break Bar

Amazon: verover je positie

Dat Amazon een steeds belangrijkere rol in de markt gaat spelen, dat is wel duidelijk geworden. Daarom is het belangrijk om op tijd jouw kansen te signaleren in deze markt en een goede positie te veroveren. Hopelijk helpen de best practices uit dit artikel jou en jouw business om jouw positionering zo goed mogelijk neer te zetten.

In het volgende artikel in deze Amazon-serie gaat mijn collega Jurre volgende week in op de advertising-mogelijkheden binnen Amazon.