Content

Emoji time! 5 tips voor de contentstrategie van bedrijven

0

Maar liefst 92% van de online populatie gebruikt emoji. Emoji voegen non-verbale informatie toe aan een verbale boodschap, in een gelijkwaardige manier waarop gebaren of gezichtsuitdrukkingen normaal gebruikt worden. Online maken ook steeds meer bedrijven en organisaties op heel creatieve manieren gebruik van emoji. Het is hierdoor voor jouw bedrijf of organisatie ook ontzettend interessant om online in te spelen op het emoji-gebruik. In dit artikel kom je erachter waarom ze online zo waardevol zijn en vind je vijf tips over hoe je emoji in jouw contentstrategie kunt implementeren!

Waarom emoji?

Ons brein reageert op dezelfde manier op emoji als op menselijke gezichten in real lifeEen ander onderzoek onthult dat emoji elk bericht dat we willen overdragen versterkt. Emoji zorgen voor genot en vermaak, en zeggen meer dan duizend woorden. Emoji zijn eigenlijk uitingen van onze persoonlijkheid. We delen namelijk gevoelens, nuances, wensen, gedrag en frustraties met anderen.

We zoeken volgens emoji-expert Mischa Coster (aff.) de juiste emoji bij ons bericht om de boodschap te versterken of te verduidelijken. Op deze manier wordt de kern van de boodschap benadrukt. Het doel van het toevoegen van een emoji aan een bericht is iets zeggen op een subtiele manier zonder dit expliciet uit te hoeven spreken.

De emoji wordt daarnaast steeds meer de vervanger van taal. De emoji ‘tranen van geluk’ werd zelfs uitgekozen tot het Britse woord van het jaar 2015. Deze emoji weergaf namelijk het beste onze stemming en zorgen van 2015.

5 tips voor het toevoegen van emoji aan je contentstrategie

Het gebruiken van emoji in je contentstrategie heeft veel voordelen. Ik deel vijf tips voor het gebruiken van emoji in je content, zodat je als bedrijf weet hoe je er optimaal gebruik van maakt.

1. Sluiten emoji aan bij jouw doel en doelgroep?

Voordat je als bedrijf enthousiast aan de slag gaat met het toevoegen van emoji aan je content, is het belangrijk om een aantal punten te overwegen. Passen emoji wel bij jouw bedrijf en het doel dat je als bedrijf wil behalen? Zorg dat je jouw doelgroep helder voor ogen hebt en verdiep je verder in het emoji-gebruik van deze doelgroep.

Wil je millenials aanspreken? Dan is het zeer verstandig om emoji te gebruiken in je content. Millenials zijn opgegroeid met emoji en maken er regelmatig gebruik van in interactie. Wil je bijvoorbeeld een iets oudere doelgroep aanspreken? Vraag je dan af of het bij deze doelgroep past.

Daarnaast is het belangrijk dat je het doel van je bedrijf concreet voor je hebt. Is het doel van je organisatie bijvoorbeeld met een serieuze tone of voice kennis overdragen via social media? Als je emoji op een verkeerde manier gebruikt, verlies je publiek. Is je doel interactie vergroten via social media? Dan zijn emoji wel weer van toegevoegde waarde, omdat emoji erg geschikt zijn voor het uitlokken van reacties.

2. Welke emoji passen bij jouw bedrijf?

Nadat je besloten hebt dat emoji bij je doel en doelgroep passen, ga je kijken welke emoji bij jouw bedrijf passen. Welke emoji sluiten aan bij je identiteit en de kernwaarden? Welke emoji passen het beste bij de uitingen van je bedrijf? Om dit te bepalen, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van algemeen populaire emoji of kies je zelf voor emoji die volgens jou bij je bedrijf passen.

Je kunt er ook voor kiezen om een klein onderzoek te doen onder de doelgroep, om er zo achter te komen welke emoji de doelgroep gebruikt en bij jouw bedrijf vindt passen. Een grote kans dat wanneer je deze emoji dan in je contentstrategie verwerkt, ze je doelgroep nog eens extra aanspreken.

3. Versterken emoji jouw boodschap?

Het doel van emoji is een boodschap verduidelijken en versterken. Ga na bij ieder bericht, waar je emoji plaatst, of de emoji echt wat toevoegt. Wanneer je de emoji juist gebruikt, versterken ze je bericht emotioneel. Het feit dat emoji gemakkelijke herkenbare beelden zijn, draagt weer bij aan het overbrengen van betekenis en emoties bij een bericht. Als je een sfeer of gevoel aan je boodschap wil koppelen, is het slim om gebruik te maken van emoji. Werkt de emoji dus als taalverduidelijking of als verheldering van de boodschap? Voeg de emoji dan toe.

4. What do you mean?

Als je er zeker van bent dat je emoji jouw boodschap verduidelijkt en versterkt, bekijk dan of de emoji juist geïnterpreteerd wordt door je doelgroep. Het inzetten van een emoji met een dubbele betekenis is een veelgemaakte fout. Emojipedia is een handige tool om te checken of de emoji wel echt betekent, wat je denkt dat de emoji betekent. De meeste emoji spreken voor zich, maar het is nooit verkeerd om de betekenis te checken. Soms heeft een emoji voor jou een positieve betekenis, terwijl veel mensen de emoji als sarcastisch of niet-gemeend interpreteren. Hou hierbij ook in je hoofd dat sommige emoji op verschillende platformen anders vormgegeven zijn.

5. Less is more

Als laatste is het belangrijk om het emoji-gebruik voor je bedrijf te doseren. Bij persoonlijk gebruik zet je emoji in zonder er echt bij na te denken, maar voor professioneel gebruik is dat niet verstandig. Emoji hebben de kracht om veel te communiceren met een beetje. Een korte blik is genoeg om de betekenis te begrijpen. Ook om misinterpretatie tegen te gaan, is het verstandig om per bericht maximaal twee tot drie emoji te gebruiken. Het gebruiken van meerdere emoji werkt eerder verwarrend, omdat het achterliggende doel van de ingezette emoji dan verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Verder is het variëren in het gebruik van emoji een must, om zo niet de werking van de emoji te verliezen. Kijk naar je bericht, hoe je de boodschap versterkt om de impact van het bericht te vergroten.

Best practice

Om de vijf tips iets praktischer te maken, geef ik drie voorbeelden van bedrijven die online op een goede manier gebruik maken van emoji. Voor je als bedrijf begint met het toevoegen van emoji aan je contentstrategie, is het nooit verkeerd om online wat inspiratie op te doen bij andere bedrijven in jouw branche. Welke emoji gebruiken zij? Deze drie bedrijven maken al op een originele manier gebruiken van emoji.

Netflix

Een mooi voorbeeld van het goed gebruiken van emoji is de Facebookpagina van Netflix Nederland. Netflix Nederland zet ze onder andere in om interactie met gebruikers uit te lokken. Het emoji-gebruik past hierbij bij het doel en de doelgroep. Verder is het duidelijk zichtbaar dat Netflix Nederland niet zomaar bij ieder bericht emoji gebruikt. De toegevoegde waarde en kracht van de emoji is hierdoor sterker.

NU.nl

NU.nl zet emoji ook in bij serieuze content op Facebook. De nieuwsorganisatie gebruikt ze om nieuwsberichten iets luchtiger te maken. De emoji voegen humor toe. NU.nl beoordeelt wel per situatie waar ze gepast zijn en waar niet. Dit is een belangrijk punt, waar je zeker rekening mee moet houden.

Bol.com

Bol.com maakt ijzersterke content, waar vaak emoji aan toegevoegd worden. De content op Instagram en Facebook verschilt en op beide platformen worden emoji anders ingezet. Op Facebook wordt vaak een emotie weergeven of wordt er een bepaalde toon gezet. Op Instagram wordt de emoji vaak gebruikt als context of als toevoeging bij een bericht.

Let’s go emoji

De digitale ontwikkelingen zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit onze wereld, net als emoji. Een enorm groot gedeelte van de online gebruikers zet emoji in, om de boodschap te verduidelijken of om de boodschap te versterken. Al veel bedrijven gebruiken succesvol emoji, genoeg redenen dus om in te spelen op deze ontwikkeling.

Hierbij moet je als bedrijf wel nagaan of emoji wel bij jouw bedrijf passen. Om hierachter te komen is het essentieel je verder te verdiepen in je doelgroep en in het doel dat je online wil bereiken. In het gebruik van emoji variëren en doseren is ook van toegevoegde waarde. Door het volgen van deze tips ga je als bedrijf gelijk goed van start, waardoor je optimaal gebruik maakt van emoji in je contentstrategie. Kortom: let’s go emoji!