Content

Lineair of interactief: welke video zet je wanneer in?

0

Vroeger bestond er geen twijfel over video: het was eenrichtingsverkeer. Hooguit bekeek je video met de optie om voor- en achteruit te spoelen. Maar tegenwoordig is er veel meer mogelijk op het gebied van video. Behalve meerdere opties voor lineaire video, steken ook meer vormen de kop op. Wat dacht je van interactieve video en gepersonaliseerde video?

Het bestaan van verschillende soorten video maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Want iedere soort video vereist zijn eigen manier van aanpak. Hoe je dan bepaalt welke je in gaat zetten? Hierbij moet je denken aan drie factoren: doel, boodschap en kanaal. We gaan ze één voor één langs en helpen je zo met je keuze.

Video with a mission

Je hebt het licht gezien en bent van plan iets met online video te gaan doen. Leuk! Maar: ho, wacht even. Heb je al bepaald wat het doel van je video wordt? Video is immers altijd bedoeld als een middel om een doel te behalen. Nooit als doel op zich.

Voordat je begint, moet je jezelf dus afvragen: welke doelstelling hang ik aan mijn video? Misschien ligt je doel relatief simpel: je wilt slechts iets aankondigen. Zoals online reisbureau srprs.me. Zij bieden reizen aan waarbij je de eindbestemming niet weet. Iedere maand introduceren zij een ‘Reisthema van de Maand’. Deze aankondigingen doen ze in korte en bondige video’s.

Accepteer cookies

Je doel kan ook iets gerichter zijn. Denk dan aan doelen als: iets uitleggen, klanttevredenheid verhogen of leads genereren. Bij deze doelen helpt de inzet van interactieve video. Doordat je concreet kunt volgen hoe klanten je video doorlopen, kun je gemakkelijker bepalen of en wanneer het doel is behaald.

Neem als voorbeeld Eneco. Voor de zelflerende thermostaat Toon zochten ze een manier waarop klanten zelf vragen konden beantwoorden. Deze manier vonden ze in interactieve video’s. Ze willen zo meer klanten helpen en de klanttevredenheid verhogen.

Eén van de hulpvideo’s voor Toon gaat over wat iemand moet doen als de verwarming warm of koud blijft. Door keuzes die je maakt in de video, vindt de kijker de situatie die op hem of haar van toepassing is. Daarnaast kunnen kijkers aan het einde van de video aangeven of ze tevreden zijn en hier een motivatie voor achterlaten. Door analyse van het kiesgedrag en de feedback van kijkers in het onlinevideoplatform wordt duidelijk of Eneco de doelstelling haalt en waar eventueel optimalisatie nodig is.

video screenshot 1

Boodschap

Het doel heb je in het vizier. Nu is het tijd voor het bepalen van je tactiek: hoe je van plan bent dat doel te raken. Dat heeft alles te maken met hoe je de doelstelling gaat verpakken in een mooie boodschap. Heb je een korte en bondige boodschap of ligt het toch wat ingewikkelder? Vereist je boodschap al enige voorkennis? En voor wie is de boodschap bedoeld?

Aankondiging of uitleg

Een korte en bondige boodschap vereist vaak weinig voorkennis. Het gaat hier meestal om een aankondiging of een uitleg die voor iedereen te begrijpen is. Dan is een lineaire video een goede en bewerkbare keuze.

Neem bijvoorbeeld de teaservideo. Het Nationale Ballet maakt hier goed gebruik van. Via hun socialmedia-kanalen verspreiden ze video’s van ongeveer een minuut, waarin ze een kleine teaser geven van aankomende voorstellingen.

Accepteer cookies

Lastige onderwerpen

Ga je een lastig onderwerp behandelen? Dan loont het overwegen van een interactieve video of gepersonaliseerde video. Deze soorten video houden de kijker bij de les. Met interactieve video doordat de kijker zelf actief keuzes moet maken. Met gepersonaliseerde video door hem of haar met eigen informatie aan te spreken. De kijker scherp houden is nodig als je wil dat je boodschap landt.

Maar hoe kies je dan tussen interactieve video en gepersonaliseerde video? Daarvoor kijken we naar TKB, een incassobureau. Dat je een rekening moet betalen is vaak niet het leukste nieuws dat je gaat ontvangen. Toch is het aan bedrijven om deze rekeningen te innen. Maar bij een dergelijke rekening is de informatie nooit twee keer hetzelfde. Want niet iedereen hoeft een rekening te betalen bij hetzelfde bedrijf. En bovendien is het bedrag en de overige informatie uiteenlopend.

video screenshot 2

TKB gebruikt gepersonaliseerde video voor het overbrengen van een lastige boodschap die daarnaast voor iedere ontvanger verschilt. Maar gepersonaliseerd werkt ook voor een boodschap met een vrolijke noot, zoals een verjaardagsboodschap.

Kanaal

Je hebt je doel in kaart gebracht en weet met welke boodschap je dat doel gaat bereiken. Nu bepaal je hoe de koers naar dat doel zal lopen. Want je hebt je doelgroep ingekaderd, maar hoe ga je hen bereiken?

video welk kanaal

Voor het verspreiden van je video’s is het belangrijk rekening te houden met het feit dat niet iedere soort video werkt op ieder kanaal. Wil je een video die werkt op elk mogelijk kanaal, dan ga je al snel voor lineair.

Een interactieve video embed je gemakkelijk op je eigen website of plaats je in een e-mailcampagne. Gepersonaliseerde video werkt ook vaak goed via een e-mailcampagne. Gepersonaliseerde video wordt ook vaak ingezet in een ‘mijn-omgeving’. Ofwel: achter slot en grendel en voor iedere persoon uniek. Zo wordt de data die je gebruikt bij het inloggen, gebruikt om je video zo persoonlijk mogelijk te maken. Maar de mijn-omgeving beschermt deze data, zodat alleen jij het kunt zien.

Hoe ga je te werk?

Nu is het tijd om die drie factoren, vragen, antwoorden en inspiratie om te zetten in een paar concrete stappen.

  1. Bepaal je doelstelling
  2. Bepaal je doelgroep
  3. Verwerk je doel in een boodschap die je doelgroep zal aanspreken
  4. Zet deze boodschap om in een script en storyboard
  5. Produceer de video
  6. Verspreid je video via de gewenste kanalen
  7. Houd bij of je doelstellingen worden behaald
  8. Optimaliseer waar nodig

Wat geeft nu de doorslag?

Voordat je door de bomen het bos niet meer ziet, geldt vrijwel altijd: voor online video geeft de doelstelling altijd de doorslag voor het kiezen van je soort video.

Betekent dit nu dat je één soort video moet kiezen? Integendeel. Er zijn juist veel combinaties van online video te bedenken, zodat video een onderdeel wordt van je contentstrategie. Stel dat je één of meerdere interactieve video’s op je eigen website plaatst. Dan kun je daar delen van gebruiken als lineaire teaser voor distributie via social media.

Dit deed Hunkemöller met hun interactieve fashionshow in maart 2018. De fashionshow was live te volgen via meerdere kanalen en kijkers konden setjes direct op een wishlist zetten. Daarbij werden delen uit de show gebruikt als teaser om aan te geven dat mensen de show later nog terug konden kijken via de website.

video insta hunkemoller

Voor het gemak hebben we al het bovenstaande in een overzicht gezet. Zo heb je alle factoren bij elkaar in één oogopslag. Print hem uit, hang hem op en deel hem met je collega’s. Zo heb je het overzicht altijd bij de hand voor je volgende video.matrix video

Ken jij mooie voorbeelden van verschillende soorten video’s? Laat ze achter in de reacties!