Content

Shifting gears: de impact van techniek op contentmarketing

0

Technologische ontwikkelingen hebben een behoorlijke impact op contentmarketing. Het is alsof je The Matrix induikt. Je hebt geen idee in wat voor simulatie je terechtkomt. Alles is nieuw. Het is veel om te verwerken en superspannend. Maar als je je de ontwikkelingen eigen weet te maken, dan ben je the one! Hoe krijg je dat voor elkaar?

Vanuit een mindset om het te willen begrijpen en beheersen voeg je waarde toe aan het dagelijks leven van mensen. Het punt is, je moet er nú induiken. Anders is Agent Smith de laatste die lacht.

Ik was bij Content Marketing Fast Forward en het thema dit jaar is ‘Shifting Gears’. Ik deel je graag de laatste ontwikkelingen en de impact van techniek op contentmarketing.

Geen paniek!

Olivier Blanchard van Futurum Research stelt ons gerust: “Geen paniek. Technologie verandert niet de manier waarop we leven, leren, werken en zaken doen. Het heeft impact op onze verdienmodellen, kanalen en manier van communiceren. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zorg alleen dat je je zo snel mogelijk aanpast.”

Foto van Olivier Blanchard

We zien nu al fundamentele veranderingen die branches transformeren. Denk aan e-commerce en media. In de komende vijftien jaar is het aanpassen of uitsterven. Denk bij technologieën die deze veranderingen teweeg brengen aan cloud-oplossingen, mobiel, big data, Internet of Things, virtual reality, 3D-printing, automatisering, agile samenwerking, artificial intelligence, robots en digitale assistentie.

Waar sommige ontwikkelingen extreem hard gaan, gaan andere minder snel dan verwacht. Iedereen werkt inmiddels wel mobiel en met cloud-oplossingen als Office 365, Google Docs of Dropbox, maar er zijn nog niet zoveel gave Virtual (en Augmented) Reality-cases. Mede omdat de hardware nog te duur is. Hoe dan ook, ze zetten onze wereld op zijn kop. Het is aan jou hoe je ermee omgaat.

Technologie verandert niet de manier waarop we leven, leren, werken en zaken doen. Het heeft impact op onze verdienmodellen, kanalen en manier van communiceren. – Olivier Blanchard

Steeds meer output met de juiste vaardigheden

Het zit ‘m in de vaardigheden. We moeten zo snel mogelijk leren om mee te kunnen in deze veranderingen. Steeds meer consumenten en medewerkers zijn al tech-savvy. Dat is mooi, want dat verhoogt de druk op organisaties om dat ook te worden. Met zijn allen een beetje nerdy worden is het devies. Vinden we helemaal niet erg, want door de efficiëntie van techniek verzetten we met dezelfde hoeveelheid mensen steeds meer output. En dat terwijl de kosten omlaag gaan.

Kijk, en als die operationele efficiëntie verhoogt, gebeuren er mooie dingen. Er komt ruimte vrij voor creativiteit. Focus ligt niet meer op interne processen, maar op het bedenken van gave ervaringen voor klanten. En voor het echt toevoegen van waarde.

IT got your back

Gelukkig hoef je het als contentmarketeer niet alleen te doen. Voorheen had je een IT-afdeling met allemaal IT-mannetjes, een beetje weggestopt in het pand. Bij alles wat je aanvroeg kreeg je een starre ‘nee’. Dat kon ook niet anders. Ze werkten met dure systemen met veel restricties. Gelukkig is dat niet meer het geval. Alles is makkelijker op te tuigen. Tools zijn intuïtiever en goedkoper en IT is geïntegreerd in elke afdeling. Als jij de IT-man nu vraagt iets ‘cools’ te doen, kan hij sneller ja zeggen. Voor beiden een stuk leuker werken.

IT-mensen worden relaxter en kunnen direct waarde toevoegen en contentmarketeers worden meer tech-savvy. Omdat ze steeds beter elkaars taal spreken, kunnen ze samen fantastische dingen bereiken. Zo zijn bedrijven volgens Blanchard in twee jaar tijd van 5% mobiel gegroeid naar 24%. In twee jaar tijd!

De t-shaped marketeer noemt Olivier het. IT maakt projectmanagement en samenwerken zoveel makkelijker. Zorg dat je als contentmarketeer al je geweldige ideeën in apps en tools gooit (Slack, Asana, CoSchedule, Canva, Flipboard, Feedly, Google Drive, Trello en Yoast zijn slechts een greep uit de geweldige tools om het de marketeer makkelijk te maken), dat je agile communiceert en shift tussen verschillende systemen. IT got your back: in the cloud, intuïtief, toegankelijk en betaalbaar.

Speel met AI en bots en verhoog je waarde

Veel mensen zijn bang dat hun baan verdwijnt door AI of bots. Als een bot teksten kan schrijven, waarom heb je dan nog een copywriter nodig? En wat dacht je van bijvoorbeeld de secretaresse? Als je slim bent, zie je het juist als een kans. Door de tools te leren gebruiken, te integreren in je dagelijks werk en met elkaar te verbinden. Je creëert als het ware je eigen digitale team en die stuur jij aan. Stel je je eens voor hoe productief je wordt en hoeveel waarde je dan kunt toevoegen voor een organisatie?

Daarnaast helpt AI ons om onderwerpen beter te begrijpen. Om klanten beter te begrijpen. Het gaat verder dan staren naar een dashboard en verder dan demografische en geografische kenmerken. Het brengt ons dichter bij de kern. Het geeft ons inzicht in de visie, overtuigingen, interesses, persoonlijkheid en motivatie van de klant. We weten dus steeds sneller en beter welke beslissingen we moeten nemen. We kunnen daarmee specifieke content maken, omdat we weten voor wie we schrijven, waar we over moeten schrijven, hoe we erover moeten schrijven en wanneer. Daar ontstaat de magie.

Het product is het verhaal

Markus Wörner van Einhorn condooms was mijn held van de dag. Hij vertelt hoe je traffic kunt verhogen zonder ervoor te betalen: door het product het verhaal te laten vertellen. Ze bedachten zich dat mensen niet graag condooms kopen, maar wel chips. Dus waarom niet condooms in een chipsverpakking stoppen? Of condooms in een dinosaurushoofd, compleet met certificaat voor coolness, stickers van vagina’s en andere leuke grappigheden die mensen graag delen. Zoals hun statement dat je met zeven condooms eenentwintig orgasmes kan krijgen (1 voor de man en 2 voor de vrouw), waarvoor ze zelfs een aanklacht kregen.

CMFF 2018 Markus Einhorn

Foto van Markus Wörner

Wörner liet zich hierdoor inspireren en wist kritiek slim te weerleggen door de straat op te gaan en aandacht te vragen voor het ‘recht van de vrouw op twee orgasmes’. Dit soort statements maken is een slimme manier om hun betrokken community uit te bouwen en mee te krijgen. En het levert ze behoorlijk wat media op.

Accepteer cookies

Het helpt ook dat hun look and feel en tone of voice lekker bold is. En dat ze 50% van de winst investeren in dit soort sociale projecten. Zo vroegen ze de community om goed te zorgen voor hun condooms in de schappen in de supermarkt. Het resultaat: mensen die foto’s posten van zichzelf terwijl ze het schap netjes trekken. Mensen hebben er plezier in, de content verspreidt zichzelf en het is nog authentiek ook.

En het moet komen vanuit je DNA

Wörner heeft drie speerpunten:

  1. Fight and hug. Niet over je ego, maar over een bepaald onderwerp
  2. Produceer een eerlijk en duurzaam product
  3. Niets kopiëren, maar echt anders zijn

Daarnaast is het bij Wörner simpel: als je mensen als volwassenen behandelt, dan gedragen ze zich ook als volwassenen. Alles wat ze doen is transparant. Je kunt werken wanneer je wil en waar je wil. Je bepaalt zelf wat je verdient en hoe je je dag indeelt. Als je maar je best doet voor het bedrijf. Het zijn geen campagnes verzonnen door een marketeer. Het zit gewoon in hun DNA. Iedereen is ambassadeur en vrij om naar buiten te communiceren, ongeacht wat je doet.

Ze denken niet in termen van contentmarketeer. Structuur is niet belangrijk. Alles draait om de cultuur en is het startpunt van hun content. Wat mij betreft de meest interessante manier van contentmarketing en goed voor relaties op de langere termijn. Alles gaat natuurlijker. En daardoor wordt het makkelijker, leuker en betrouwbaarder.

Innovatie, immigratie en content

Als klap op de vuurpijl komt positieve wervelwind Lazar Dzamic voorbij. Deze man stond niet voor niets aan het hoofd van Google Zoo. Hij trekt een parallel tussen zijn achtergrond als immigrant, innovatie en content. Zo zegt Lazar: “We moeten de immigratie-mindset aannemen.” Een mindset waarin je altijd nieuwsgierig naar het onbekende bent. Wat er ook om de hoek is, je moet gewoon weten wat zich daar afspeelt. “Always take a peak” noemt hij dat.

CMFF 2018 Lazar Dzamic

Foto van Lazar Dzamic

Hij was journalist, managing consultant en precies op de juiste plek op het juiste moment toen hij 39 werd. Webmarketing ging hij doen. Hij las er alles over en werd digitaal strateeg. Voor hij het wist zat hij bij Google Zoo in Londen. Weet je trouwens waarom het zo heet? Omdat de allereerste video ooit op YouTube gezet kwam van een gast in de dierentuin die vertelde over de olifanten.

Accepteer cookies

Innovatie is nieuwe verhalen leren leven en beleven

Voor een immigrant is elke situatie fictie die hij moet leren te ontcijferen. Elke keer een nieuw verhaal leren leven en beleven. En zo werkt dat ook met innovatie. Innovatie brengt je elke keer naar een nieuwe, vreemde plek. Waarin je niet weet hoe mensen zich gaan gedragen of hoe ze gaan reageren. Daarom is de waaromvraag zo extreem belangrijk. Waarom doen we wat we doen en wat is het doel daarvan?

Voor een immigrant is elke situatie fictie die hij moet leren te ontcijferen. En zo werkt dat ook met innovatie.

Dat geldt net zo goed voor contentmarketing. Als je de waaromvraag duidelijk hebt, dan valt de ‘hoe’ vanzelf op zijn plek. Net zoals alles op zijn plek valt als je een bedrijf bouwt vanuit een bepaalde cultuur, zoals bij Wörner. De truc is om mensen aan te nemen met precies dezelfde mindset als het bedrijf en die perfect passen bij de cultuur.

En laat ze falen. Wat is de definitie van het woord falen? Proberen, leren en een nieuwe poging doen. Falen is goed. Het brengt je verder. Zolang je maar benoemt wat er gebeurt, wat je ziet, wat je voelt en ervaart. Dan maak je het tastbaar. Duik The Matrix in, zuig alle data op en kom eruit met fantastische verhalen. Als je nergens zomaar induikt, kun je ook niet innoveren.