Content

Laat je community groeien met conversational storytelling

0

Stel je even voor dat je op social media een bloeiende en winstgevende community hebt gecreëerd zonder groot budget of team. Het klinkt misschien als een droom, maar het is zéker mogelijk. Hoe?

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je storytelling als strategie in kunt zetten om je community te laten groeien en hoe je je eigen verhaal vindt. Ook leer je waarom alles daarbij draait om vertrouwen, authenticiteit en loslaten, met als gevolg dat je publiek joúw verhaal zelf gaat vertellen.

War on attention

Merken proberen op allerlei manieren zinvol contact te maken met doelgroepen op meerdere platforms. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om aandacht te trekken. We noemen dit ook wel de ‘war on attention‘. Volgens sommige schattingen scrollen we elke dag door ongeveer 90 meter aan social feeds, waardoor we véél selectiever zijn in waar we onze aandacht aan schenken.

Hoe beslissen we welke content onze aandacht verdient? Het draait eigenlijk allemaal om vertrouwen. We willen zeker weten dat we onze aandacht niet verspillen. We zoeken naar content die waarde toevoegt, entertaint, ons iets nuttigs leert, ons met gelijkgestemde mensen verbindt of ons inspireert. Merken die dit soort content creëren, winnen.

Een voorbeeld: Wylder Goods

Wylder Goods is een klein retailbedrijf dat wordt gerund door ongeveer vier personen. Alles wat zij doen draait volledig om hun missie. Ze richten zich op de moderne, avontuurlijke vrouw die graag verantwoord inkopen doet bij bedrijven die duurzaam werken. Ze proberen dus niet te verkopen aan alle vrouwen die van het buitenleven houden, maar alleen aan degenen die ook hun kleding en uitrusting van milieuvriendelijke bedrijven willen kopen.

Binnen iets meer dan een jaar hebben ze een levendige, actieve en winstgevende social community opgebouwd op Instagram. Ze worden inmiddels gevolgd door bijna 40.000 vrouwen die van het buitenleven houden en producten van hen willen kopen, omdat ze duurzaam zijn. Ze bouwen aan hun community zonder budget en zijn succesvol door ergens voor te staan. Door een vlag in het zand te plaatsen en te zeggen: “Wij zijn vrouwen die van het buitenleven en de natuur houden. Als we spullen kopen om van onze passie te genieten, willen we dat die producten van duurzame bedrijven komen. Als jij ook zo denkt, voeg je dan bij ons.”

Verhalen die leiden tot veel gesprekken

De medeoprichters van Wylder, Jainee en Lindsey, zijn begonnen door hun emotionele verhaal te vertellen op plekken waar vrouwen kwamen die mogelijk hetzelfde geloofden als zij. Toen er een community ontstond, begonnen ze de verhalen te vertellen van de vrouwen die zich bij hen hadden gevoegd. Verhalen over waarom zij van het buitenleven houden en waarom het belangrijk voor hen is dat spullen duurzaam zijn. Deze verhalen leidden binnen de community tot veel gesprekken en steunbetuigingen, die vervolgens nog meer vrouwen aantrokken.

Accepteer cookies

Het grote succes van deze community is te danken aan het feit dat Wylder vrouwen een podium gaf om hun verhaal te vertellen én dat die vrouwen zich goed voelden bij de missie van het bedrijf.

Winston Churchill verwoordt dit het best:

Before you can inspire with emotion, you must be swamped with it yourself. Before you can move their tears, your own must flow. To convince them, you must yourself believe. – Winston Churchill

Als je het aandurft om authentiek te zijn, je verhaal te laten vertellen én het geduld hebt om er voor de lange termijn mee aan de slag te gaan, kun je een levendige, betrokken, en winstgevende community op social media creëren. Zonder een groot budget of team.

Spencer Waldron, Regional Director bij Prezi, sprak over conversational storytelling tijdens het Frankwatching-event SocialToday. Benieuwd naar zijn presentatie? Deze kun je hier bekijken:

Heb jij nog mooie voorbeelden van conversational storytelling? Laat het weten in een reactie!