Strategie

Laat je community groeien met conversational storytelling

0

Stel je even voor dat je op social media een bloeiende en winstgevende community hebt gecreëerd zonder groot budget of team. Het klinkt misschien als een droom, maar het is zéker mogelijk. Hoe?

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je storytelling als strategie in kunt zetten om je community te laten groeien en hoe je je eigen verhaal vindt. Ook leer je waarom alles daarbij draait om vertrouwen, authenticiteit en loslaten, met als gevolg dat je publiek joúw verhaal zelf gaat vertellen.

War on attention

Merken proberen op allerlei manieren zinvol contact te maken met doelgroepen op meerdere platforms. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om aandacht te trekken. We noemen dit ook wel de ‘war on attention‘. Volgens sommige schattingen scrollen we elke dag door ongeveer 90 meter aan social feeds, waardoor we véél selectiever zijn in waar we onze aandacht aan schenken.

Hoe beslissen we welke content onze aandacht verdient? Het draait eigenlijk allemaal om vertrouwen. We willen zeker weten dat we onze aandacht niet verspillen. We zoeken naar content die waarde toevoegt, entertaint, ons iets nuttigs leert, ons met gelijkgestemde mensen verbindt of ons inspireert. Merken die dit soort content creëren, winnen.

Lees ook: De beste verhalenmakers zijn de durfallen van de wereld

Een voorbeeld: Wylder Goods

Wylder Goods is een klein retailbedrijf dat wordt gerund door ongeveer vier personen. Alles wat zij doen draait volledig om hun missie. Ze richten zich op de moderne, avontuurlijke vrouw die graag verantwoord inkopen doet bij bedrijven die duurzaam werken. Ze proberen dus niet te verkopen aan alle vrouwen die van het buitenleven houden, maar alleen aan degenen die ook hun kleding en uitrusting van milieuvriendelijke bedrijven willen kopen.

Binnen iets meer dan een jaar hebben ze een levendige, actieve en winstgevende social community opgebouwd op Instagram. Ze worden inmiddels gevolgd door bijna 40.000 vrouwen die van het buitenleven houden en producten van hen willen kopen, omdat ze duurzaam zijn. Ze bouwen aan hun community zonder budget en zijn succesvol door ergens voor te staan. Door een vlag in het zand te plaatsen en te zeggen: “Wij zijn vrouwen die van het buitenleven en de natuur houden. Als we spullen kopen om van onze passie te genieten, willen we dat die producten van duurzame bedrijven komen. Als jij ook zo denkt, voeg je dan bij ons.”

Verhalen die leiden tot veel gesprekken

De medeoprichters van Wylder, Jainee en Lindsey, zijn begonnen door hun emotionele verhaal te vertellen op plekken waar vrouwen kwamen die mogelijk hetzelfde geloofden als zij. Toen er een community ontstond, begonnen ze de verhalen te vertellen van de vrouwen die zich bij hen hadden gevoegd. Verhalen over waarom zij van het buitenleven houden en waarom het belangrijk voor hen is dat spullen duurzaam zijn. Deze verhalen leidden binnen de community tot veel gesprekken en steunbetuigingen, die vervolgens nog meer vrouwen aantrokken.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Het grote succes van deze community is te danken aan het feit dat Wylder vrouwen een podium gaf om hun verhaal te vertellen én dat die vrouwen zich goed voelden bij de missie van het bedrijf.

Laat je community joúw verhaal vertellen door hún ogen.

Storytelling als strategie

Om dit echt te laten werken, moet het senior management achter je staan. Daarom hebben bedrijven als Apple, Nike, GE en Lego storytelling met succes gebruikt als strategie en niet alleen als marketingtactiek. Steve Jobs was hier misschien wel het allergrootst in. Toen hij in 1997 voor de tweede keer terugkwam als CEO van Apple, was het bedrijf, zoals hij zelf zei, ongeveer 90 dagen verwijderd van faillissement. Jobs had de enorme taak om het bedrijf te veranderen. Een van de integrale manieren waarop hij dit deed, was door storytelling als strategie te gebruiken. Luister in de video hoe hij de marketingafdeling van Apple toespreekt en uitlegt wat ze hebben gedaan om het bedrijf te veranderen.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Dit is het ‘verhaal als strategie’ van Apple: mensen met passie kunnen de wereld veranderen met het werk dat ze doen. Het hielp hen bij het nemen van beslissingen over producten, mensen en marketing. We weten inmiddels allemaal hoe succesvol de extern gerichte versie hiervan was:

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

GE laat ook goed zien hoe je je verhaal als strategie kunt gebruiken. Ze ontdekten hun verhaal door iets te doen wat we allemaal kunnen: een maand lang luisteren naar iedereen in het bedrijf. Ze onderzochten wat het voor hun medewerkers betekende om bij GE te werken en ontdekten een paar dingen die cruciaal bleken voor hun toekomstige succes.

Veranderingen teweegbrengen

Ten eerste dat de mensen die met veel plezier bij GE werkten niet praten over ‘wat ze deden’, maar spraken over de ‘verandering die ze teweegbrachten’. Ja, we bouwen motoren voor vliegtuigen, maar we zijn gepassioneerd over hoe we materialen 90 procent lichter kunnen maken en zo uitstoot verminderen.

Ten tweede ontdekten ze dat hun mensen een gedeelde passie voor wetenschap hadden. Dat was de gedeelde identiteit. En die trokken ze heel ver door. Kijk maar eens wat ze deden op Vine met hun wetenschappelijke experimenten van 6 seconden:

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Je eigen verhaal vinden

Om je eigen verhaal te vinden, moet je een specifiek proces doorlopen. Marshall Ganz is een van de mensen die dit heel goed omschrijft. Hij wordt gezien als een van de mensen die Obama het Witte Huis in hielp in 2008. Hij bedacht de zogenaamde ‘three nested narratives’ en richtte ‘story camps’ op om in de VS mensen beter te laten begrijpen wat het betekent om een ​​democraat te zijn.

In de basis werkt het als volgt. Neem een ​​groep mensen (werknemers) en laat ze hun eigen, individuele verhalen vertellen. Wie ze zijn, wat ze blij maakt of en waar ze passie voelen in hun werk. Marshall Ganz noemt dit de ‘Story of Self’.

Onze gedeelde identiteit

Daarna volgt de ‘Story of Us’ – onze gedeelde identiteit. Wat betekent het om een ​​medewerker van ons bedrijf te zijn? Bij GE is het de passie voor wetenschap en binnen Prezi geloven we in de kracht van geweldige communicatie.

Het laatste proces is de ontwikkeling van de ‘Story of Now‘. Hierin vertel je over de missie die je hebt, waar je naartoe probeert te komen en welke keuzes je moeten maken om dat te laten gebeuren.

Als je je verhaal hebt, moet je zorgen dat het betekenis heeft voor anderen. Daarvoor is het cruciaal om te begrijpen hoe mensen beslissingen nemen, in dit geval de beslissing om naar jou te luisteren of je bij je gemeenschap aan te sluiten.

Emotie + vertrouwen = beslissing

We nemen onze beslissingen eerst op emotioneel niveau. We gebruiken meerdere delen van ons brein als we iets beslissen, zowel bewust als onbewust. De emoties die we daarbij voelen, komen van onze onbewuste, ‘oude’ hersenstructuren.

Als je mensen een verhaal vertelt over een toekomstige kans waar ze hun voordeel mee kunnen doen of een verhaal vertelt over je missie in het leven, zal hun lichaam fysiek en op een onbewust niveau reageren. Ze zullen het gevoel hebben dat ze willen helpen en zich willen aansluiten bij of profiteren van wat je vertelt. Maar al gauw komt hun moderne brein, hun bewust denkende brein, om de hoek kijken. Dat zegt, “ummm, ik weet niet of ik deze persoon of organisatie kan vertrouwen. Dit is waarom je informatie moet verschaffen dat vertrouwen geeft. Met andere mensen die dezelfde verhalen vertellen in bijvoorbeeld een casestudy of, zoals bij Wylder, in een social post.

Laat de controle los

Om dit effectief te doen, moet je accepteren dat je niet kunt bepalen hoe mensen je verhaal zullen vertellen. Je bent het er soms misschien niet mee eens. En soms zal je juist aangenaam verrast zijn over hoe ze het doen. Dat hoort nou eenmaal bij de groei van een sociale gemeenschap. Nodig mensen uit om je social account over te nemen. Stel vragen over hoe zij zich ergens over voelen.

Je klant is de held, niet je product

Er zijn zoveel verhalen waarin merken hun product of dienst tot de held van het verhaal maken. Zij begaan een grote fout. De kunst is om van je klant een held te maken, waarbij jouw product slechts een bijrol speelt die de held helpt. Elk verhaal heeft zo’n bondgenoot: Luke Skywalker heeft Hans Solo, Frodo Baggins heeft Samwise Gamgee en Harry Potter heeft Hermelien en Ron.

Google India deed dit briljant in een zeer krachtige, emotionele advertentie waarin hun producten precies die rol vervullen.

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Wees authentiek

Als je zelf de verhalen vertelt, als je je persoonlijke verhaal of het oprichtingsverhaal vertelt, moet je emoties tonen. Toon passie en vertel ook waarmee je hebt geworsteld. In zakelijke omgevingen voelt dat misschien wat ongepast, maar als je mensen wil raken, moeten ze zien dat je emotioneel verbonden bent met je verhaal.

Hoe vertel je als organisatie een goed verhaal? Ontdek het in de training Contentcreatie & storytelling [tip]

Winston Churchill verwoordt dit het best:

Before you can inspire with emotion, you must be swamped with it yourself. Before you can move their tears, your own must flow. To convince them, you must yourself believe. – Winston Churchill

Als je het aandurft om authentiek te zijn, je verhaal te laten vertellen én het geduld hebt om er voor de lange termijn mee aan de slag te gaan, kun je een levendige, betrokken, en winstgevende community op social media creëren. Zonder een groot budget of team.

Spencer Waldron, Regional Director bij Prezi, sprak over conversational storytelling tijdens het Frankwatching-event SocialToday. Benieuwd naar zijn presentatie? Deze kun je hier bekijken:

Heb jij nog mooie voorbeelden van conversational storytelling? Laat het weten in een reactie!