Conversie

Direct antwoord geven in Google: 3 tips voor bedrijven

0

De afgelopen 10 jaar heb ik veel ontwikkelingen van Google voorbij zien komen als het gaat om SEO. Sterker nog: de huidige zoekresultaten zijn niet te vergelijken met die van een decennium geleden. Google probeert steeds meer informatie direct in de zoekresultaten te tonen, zoals via de Kenniskaart, featured snippets en video’s. Door directe antwoorden kunnen clicks naar je website afnemen, maar ze bieden zeker ook kansen. Door op de juiste manier in te haken op deze ontwikkeling, kun je je vindbaarheid in Google aanzienlijk vergroten. Hoe je dat doet, vertel ik je in dit artikel.

Google Kenniskaart is de Nederlandse term voor het Google Knowledge Panel. Deze krijgen mensen te zien als ze een bedrijfsnaam invoeren in de zoekmachine. Een voorbeeld van mijn eigen organisatie beGuru vind je hieronder.

beGuru kennisvenster

Grote invloed op de Kenniskaart

De informatie voor de Kenniskaart haalt Google bijvoorbeeld uit Google Mijn Bedrijf, de Gouden Gids van Google. Ook kan Google informatie overnemen van andere bronnen, zoals reviews van Facebook of het Telefoonboek. Doordat Google de informatie voor de Kenniskaart grotendeels uit Google Mijn Bedrijf haalt, heb je als bedrijf dus grote invloed op de inhoud van de Kenniskaart.

Nieuwe mogelijkheden Google Mijn Bedrijf

Google heeft het afgelopen jaar veel mogelijkheden toegevoegd aan Google Mijn Bedrijf – en dus ook aan de Google Kenniskaart. Zo kun je op je Google Kenniskaart een link plaatsen voor afspraken en reserveringen, waarmee je mensen rechtstreeks naar de afspraakpagina van je website kunt sturen. Restaurants kunnen sinds kort hun menu rechtstreeks via een Google Kenniskaart tonen.

Ook is het sinds juni 2017 mogelijk om via Google Mijn Bedrijf een eenvoudige website te maken. Daarnaast kunnen mensen via de Kenniskaart vragen stellen. Deze kun je als eigenaar zelf beantwoorden, maar ook andere Google-gebruikers hebben de mogelijkheid hier antwoord op te geven. In de Verenigde Staten heb je als bedrijf al de mogelijkheid om te chatten via Google Mijn Bedrijf. Ik verwacht dat deze optie in de toekomst ook beschikbaar komt voor Nederlandse organisaties.

De ontwikkelingen binnen Google Mijn Bedrijf lijken steeds sneller te gaan. Grote kans dus dat er nog veel meer interessante mogelijkheden zullen ontstaan voor organisaties via deze tool.

Bye bye website?

Google toont via de Kenniskaart steeds meer informatie waarmee de behoefte van de zoeker al meteen kan worden vervuld. Zo is informatie over een bepaald restaurant – zoals het adres, foto’s een menu en reviews – direct voorhanden. Een potentiële bezoeker hoeft daarvoor dus niet per se jouw website te bezoeken. Het laten bouwen van zo’n site zou dus voor een restauranteigenaar in de toekomst misschien niet eens meer nodig zijn. Zo ver zijn we op dit moment nog niet, maar ik verwacht dat bepaalde bedrijven deze keuze straks wel zullen maken.

Gebruikmaken van de Google Kenniskaart

Wil jij gebruikmaken van de bovenstaande mogelijkheden die Google biedt of in de toekomst gaat bieden? Dan is het essentieel om je Google Mijn Bedrijf-pagina zo compleet mogelijk in te vullen. Check deze ook maandelijks op nieuwe opties. Klinkt logisch, maar mijn ervaring is dat de meeste bedrijven hier nog steken laten vallen. Nadat de Google Mijn Bedrijf-pagina is ingevuld, verdwijnt deze figuurlijk uit beeld en gebeurt er vaak lange tijd niets mee. Zo profiteren organisaties dus niet van de nieuwe mogelijkheden van de tool.

Als jouw bedrijf deze mogelijkheden wél benut, dan grijp je kansen die andere organisaties laten liggen. Zo verhoogde het bedrijf PatientPop het aantal boekingen met maar liefst 11 procent door het gebruik van de Google Post-functie binnen Google Mijn Bedrijf.

Featured snippets

Een featured snippet is eveneens een vorm van een direct antwoord in Google. Een featured snippet is een antwoord waarvan Google de content van een bepaalde website haalt en boven de andere zoekresultaten toont. De bron van de getoonde content wordt gelinkt in de featured snippet. Een voorbeeld zie je hieronder.featured snippetGoogle kan de featured snippet wijzigen als het een ander resultaat beter vindt. Wat nu de featured snippet is, hoeft dat dus over een maand niet altijd meer te zijn.

Hoe kan jouw bedrijf profiteren van featured snippets?

Met de informatie afkomstig van bepaalde Google-features kan de zoekvraag van de gebruiker beantwoord zijn. Het zoekproces zal daar dan stoppen. In dit geval heeft het weinig toegevoegde waarde voor jouw website om een featured snippet te hebben. Er zijn echter ook featured snippets die de zoeker juist nieuwsgierig maken, waardoor hij behoefte krijgt aan meer informatie over het onderwerp. Dan zal de bezoeker hoogstwaarschijnlijk doorklikken naar de link in de featured snippet. In dat geval heeft een featured snippet dus wel degelijk een meerwaarde voor een organisatie. Als je je richt op deze uitgebreidere antwoorden, waarbij de vraag van de Google-gebruiker nog niet helemaal beantwoord is, kun je via featured snippets extra bezoekers naar je website trekken.

Voorbeeld: je hebt voor je dochter een konijn gekocht. Omdat je het niet precies weet, Google je ‘wat mag een konijn eten’. Google laat op het moment van schrijven het volgende zoekresultaat zien:

De kans is groot dat je de hele lijst wil bekijken en doorklikt naar de vermelde website.

De meeste featured snippets bestaan uit een korte alinea, een lijst (zoals in mijn voorbeeld), of een tabel. Wil jij met jouw website featured snippets veroveren? Volg dan het volgende stappenplan.

1. Onderzoek voor welke zoektermen Google featured snippets laat zien

Via de meeste onlinemarketingtools kan dit automatisch. Anders zul je dit handmatig moeten doen. Bekijk in Google ook de gerelateerde zoekopdrachten, want ook deze kunnen weer inspiratie bieden voor featured snippets.

2. Analyseer welke featured snippets beter kunnen

Als je de featured snippet van een andere website wil overnemen, dan zal jouw resultaat beter moeten zijn. Analyseer daarom welke featured snippets voor verbetering vatbaar zijn.

3. Verover op hoge scoring

Als je voor bepaalde zoektermen al hoog scoort in Google, dan is het makkelijker om hiervoor een featured snippet te veroveren, dan voor zoektermen waarvoor je website nog niet goed zichtbaar is.

4. Ga voor on-pageoptimalisatie

Je hebt een lijst met zoektermen gevonden waarvoor je de featured snippet wil bemachtigen. Nu ga je aan de slag met content. Houd bij het schrijven van de content rekening met goede on-pageoptimalisatie, en gebruik kopteksten om structuur en relevantie aan te geven. Een logische en duidelijke opbouw is een must.

5. Verwerk de zoekterm of stel de vraag in je content

Klinkt logisch toch?

6. Beantwoord de vraag zo precies en bondig mogelijk

Google lijkt een voorkeur te hebben voor bondige antwoorden in een alinea. Dit betekent niet dat je content uit één alinea moet bestaan. Integendeel. Na deze eerste alinea, met daarin het antwoord voor de featured snippet, is het juist goed om uit te breiden. Dit verhoogt de online zichtbaarheid voor je content in de ‘gewone’ zoekresultaten.

7. Gebruik lijstjes en tabellen

Google houdt bij featured snippets van lijstjes en tabellen. Maak hier gebruik van door zelf ook lijstjes en tabellen in je content te verwerken.

8. Zorg dat je webpagina meerdere featured snippets genereert

Uit een onderzoek van Ahrefs blijkt dat Google uit een webpagina meerdere featured snippets kan genereren. Sterker nog, het lijkt erop dat als een pagina gebruikt wordt voor een featured snippet, de kans groot is dat deze pagina ingezet wordt voor meerdere featured snippets. Als jouw webpagina dus gebruikt wordt voor een featured snippet, dan adviseer ik om op deze bewuste webpagina ook gerelateerde vragen te beantwoorden.

9. Zorg voor goede en in het oog springende afbeeldingen

Google toont soms een afbeelding bij de featured snippet die het van de bijbehorende webpagina haalt. Zorg er daarom voor dat alle afbeeldingen op je webpagina van goede kwaliteit zijn en in het oog springen.

10. Evalueer en verbeter

Je krijgt van Google geen garantie dat het jouw webpagina gaat gebruiken voor een featured snippet. Evalueer daarom de resultaten en analyseer wat wel en niet werkt voor jouw website. Gebruik dit voor je nieuwe content, maar ook om bestaande content te verbeteren. Een goede strategie voor het (her)schrijven van content met antwoorden is de ‘omgekeerde pyramide‘. Hierbij open je een artikel met het beantwoorden van een hoofdvraag en vervolg je met het geven van meer context, details en het beantwoorden van subvragen.

Video’s direct in de zoekresultaten

Google toont ook video’s rechtstreeks in de zoekresultaten. Als je bijvoorbeeld op ‘hallo allemaal luizenmoeder’ zoekt, krijg je het volgende zoekresultaat te zien.

hallo allemaal video

Het lijkt erop dat Google alleen YouTube-video’s op deze manier rechtstreeks toont in de zoekresultaten. Dit is dus positief voor bedrijven die investeren in video’s op YouTube.

Hoe kun je als bedrijf profiteren van video’s in de zoekresultaten?

Je kunt als bedrijf profiteren van video’s in Google’s zoekresultaten door how-tovideo’s te produceren. Bij hoe-zoekopdrachten zal Google namelijk heel vaak een YouTube-video laten zien. Mijn ervaring is dat de concurrentie in YouTube voor deze video’s op dit moment nog lager is dan voor de ‘normale’ webresultaten. Behalve dat je een video kunt gebruiken voor branding, kun je in de beschrijving ook linken naar je eigen website.

Een professionele video (laten) maken is helaas niet goedkoop, maar de opbrengsten kunnen ook daarentegen ook hoog zijn.

De zoekresultaten veranderen snel. Verander jij mee?

zoekresultaten

Hierboven zie je een Google-zoekresultaat uit 2011. Zoals je kunt zien, zijn de zoekresultaten sindsdien flink veranderd. Deze ontwikkelingen zullen niet stoppen. Door hier snel op in te spelen, kan jouw bedrijf profiteren.

Voice search

Met de tips in dit artikel kun je overigens niet alleen profiteren van de zoekresultaten op een smartphone of laptop, maar ook van de opkomst van voice search, oftewel spraakzoekopdrachten. Niet alleen het aantal spraakopdrachten op smartphones neemt toe, maar in de Verenigde Staten zijn al tientallen miljoenen slimme speakers verkocht die mensen in de woonkamer zetten. Deze zullen ook naar Nederland komen in de (nabije) toekomst.

Heb je vragen of nog andere tips? Laat het gerust weten in de comments!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.