Online marketing

Linkbuilding: the good, the bad & the ugly

0

Linkbuilding is een van de strategieën om je website hoger te laten ranken in de zoekresultaten van Google. Bij linkbuilding draait het om het verkrijgen van relevante backlinks, die verwijzen naar je eigen website. Google houdt het linkprofiel van je website in de gaten en zal je als autoriteit beschouwen wanneer er veel betrouwbare domeinen naar jouw website verwijzen. Hierdoor zul je hoger in de organische zoekresultaten komen.

Linkbuilding-strategieën

Wanneer je unieke content van hoge kwaliteit op je website plaatst, is er een goede kans dat andere websites hiernaar zullen refereren in hun eigen content middels backlinks. Op deze manier wordt een natuurlijk linkprofiel gecreëerd en weet Google dat jij een expert bent in jouw vakgebied.

Er bestaan linkbuildingstrategieën om dit proces te versnellen.

De effectiviteit en kwaliteit van de verkregen backlinks kan echter sterk verschillen binnen deze verschillende strategieën. Voordat je begint is het daarom aan te raden om te bepalen of het domein waar jij een link van wil wel waardevol is.

Enkele zaken die een rol spelen in de berekening van de waarde van een link zijn:

  • Relevantie
  • Autoriteit van de pagina
  • Waar de backlink op de pagina staat
  • Het aantal links op de pagina

Om meer duidelijkheid te scheppen over de verschillende vormen van linkbuilding ga ik in dit artikel in op de meest gebruikte vormen. Ik noem deze good, bad en ugly linkbuilding-strategieën, naar mate van effectiviteit en kwaliteit.

Linkbuidling cowboy metafoor

The good

Gastbloggen, link earning en het repareren van kapotte links zijn goede manieren van linkbuilding. Deze backlinks zijn moeilijker om te verkrijgen, maar zijn het meest natuurlijk en hebben de hoogste kwaliteit.

Link earning

De natuurlijkste vorm van linkbuilding is door middel van link earning: het verdienen van backlinks. Dit doe je door content van hoge kwaliteit te schrijven dat iets toevoegt aan het huidige internet. Deze content moet zo goed zijn, dat het door andere websites gebruikt kan worden als referentie.

Is jouw content uniek en denk je dat meer websites geïnteresseerd zijn in deze content? Schrijf er dan een persbericht over, waarin je (een deel van) je bevindingen deelt. Voeg een backlink naar je artikel toe en stuur het bericht naar relevante websites binnen jouw branche. Vinden deze websites jouw artikel ook nieuwswaardig? Dan zullen ze er over schrijven op hun website, met een backlink naar jouw artikel. Deze link is dan oprecht verdiend en zal je domeinautoriteit doen toenemen.

Gastbloggen

Als je waardevolle kennis bezit over je vak, is het een goed idee om deze kennis te delen op relevante blogs. Denk hierbij aan blogs en websites die specifiek gaan over jouw vakgebied.

Om je kennis te delen kun je een blog schrijven over een onderwerp dat voor de betreffende website interessant kan zijn om te publiceren. Neem vooraf contact op om te vragen of deze website hierin geïnteresseerd is.

Zorg dat je gastblog informatief is, zodat je vakgenoten er wat van kunnen opsteken. Natuurlijk voeg je een backlink naar je eigen website toe, zodat de lezer meer over jouw product of dienst kan lezen.

Het schrijven en gepubliceerd krijgen van gastblogs is een tijdrovend en intensief proces, maar als het lukt wel heel waardevol.

Kapotte links ‘repareren’

Door het web af te speuren naar broken links, backlinks naar pagina’s die niet meer bestaan, kun je de ander helpen om zijn websitetechniek op orde te houden. Dit is goed voor de gezondheid van de website.

Heb je een kapotte link ontdekt naar een pagina die niet meer bestaat, maar staat er op jouw website een pagina over hetzelfde onderwerp? Mail de beheerder dan met de vraag om deze link te vervangen voor een backlink naar jouw pagina.

Deze vorm van linkbuilding is tijdrovend, maar zeer effectief als het je lukt. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de goedheid van de ander. Misschien is jouw mail wel gezien, maar wordt er alleen besloten om de koppeling te verwijderen. Dan is je inzet voor niets geweest.

Good linkbuilder

The bad

Het ruilen en aanbieden van links is niet helemaal volgens de regels van Google. De links zijn dan namelijk niet verkregen op een organische manier. Wel een effectieve manier, maar pas er wel mee op.

ABC-linkruil

Als jouw website naar een andere website linkt en deze website linkt weer terug naar jou, noem je dat een linkruil. Eén op één links ruilen is echter niet zo effectief. Google heeft namelijk al snel door waar je mee bezig bent, waardoor er minder waarde aan de backlinks wordt toegekend.

Als je dan toch aan linkruil wilt doen, dan is ABC-linkruil een betere optie. Jij linkt naar een relevante website, deze website linkt naar weer een andere website en die website linkt vervolgens weer naar jou. Je creëert hiermee een netwerk van sites die goed bij elkaar aansluiten. Toch is ook deze tactiek niet gegarandeerd veilig en effectief.

Het kan enorm tijdrovend zijn en veel organisatorische rompslomp met zich meebrengen om contacten te leggen met verschillende websites binnen hetzelfde onderwerp. Het zijn immers vaak je concurrenten, of de tegenpartij is hier niet van gediend.

Links aanbieden

Heeft iemand een blog of andere tekst geschreven over een onderwerp waar jij veel van weet? Misschien kun je wel een handig linkje aanbieden naar nog meer informatie over het onderwerp. Wanneer jouw aanbod geaccepteerd wordt, heb je een kwalitatieve backlink naar je eigen content.

Wees niet bang om contact op te nemen met de beheerder van een website die jij kan voorzien van extra input. De kans is groot dat ze het leuk vinden dat je je zo verdiept in het onderwerp en hulp biedt. Helaas is dit wel een arbeidsintensieve tactiek.

Bad linkbuilder

The ugly

Het plaatsen van links naar je website in reacties op blogs of fora is vaak niet erg effectief. De reden hiervoor is dat het door gebruikers al snel als spam kan worden ervaren. Ook staan de backlinks niet in de content van de pagina en zullen veel websites de backlinks in de reacties automatisch no-follow maken.

Een no-follow backlink is ook onderdeel van een natuurlijk linkprofiel. Je moet deze ugly backlinks dus wel hebben, maar focus je er absoluut niet exclusief op.

Blogreacties

Als andere websites over onderwerpen schrijven die voor jouw business ook relevant zijn, zou je een inhoudelijke reactie met een linkje naar je eigen website erin kunnen plaatsen. Zorg er wel voor dat je reactie en link relevant zijn. Heb jij een blog over een soortgelijk onderwerp waarin je nog meer verdieping biedt? Dan kan je dat best melden. Belangrijk hierin is dat je reactie oprecht is.

Heel veel effect zal deze vorm van linkbuilding niet hebben. De link staat namelijk helemaal onderaan de pagina in de comment-sectie. Google kan zien dat de link niet opgenomen is in de content en zal er daarom minder waarde aan hechten.

Niet de effectiefste manier van linkbuilding dus, maar kennis van je vakgebied delen is nooit verkeerd. En, zoals ik al zei, ook dit soort backlinks zijn onderdeel van een natuurlijk linkprofiel.

Forumposts & social media

Het plaatsen van berichten op fora die voor jou relevant zijn werkt volgens hetzelfde principe. Ook hierbij draait het om een oprechte reactie met relevante informatie waar mensen echt iets aan hebben.

Echter zijn fora zo’n beetje uitgestorven en praten mensen tegenwoordig met elkaar via social media. Links via social media worden door Google niet meegeteld als backlinks.

Wederom niet enorm effectief voor linkbuilding-doeleinden dus, maar je kunt mensen wel naar je website leiden door ze te laten zien dat je verstand van zaken hebt.

Ugly linkbuilder

Linkbuilding in de praktijk

Zoals je ziet zijn er legio manieren om je linkprofiel te verbeteren. Ik adviseer om je te focussen op kwalitatieve backlinks. Deze zijn het moeilijkst te verkrijgen, maar zullen een groter effect hebben op de vindbaarheid van jouw website.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.